Bezár

Hírarchívum

Nobel-díjasok tisztelegnek Szent-Györgyi Albert emléke előtt

Nobel-díjasok tisztelegnek Szent-Györgyi Albert emléke előtt

2012. március 19.
4 perc

Minden eddiginél több Nobel-díjas tudós látogat el egyszerre hazánkba a Szent-Györgyi Albert Nobel-díja átadásának 75. évfordulója alkalmából rendezendő nemzetközi konferenciára – jelentette be Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora 2011. augusztus 30-án. (Addig az időpontig 8 Nobel-díjas fogadta el a meghívást.) A Nobel-díjasokon kívül több száz neves hazai és külföldi kutató is jelentkezett a 2012. március 22-25. közötti rangos programsorozatra. A tudományos szekcióhoz szorosan kapcsolódva Szeged színes kulturális eseményekkel is készül.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2Az orvosi-fiziológiai és kémiai Nobel-díjasokat is felvonultató rendezvényt Prof. Dr Szabó Gábor rektor; Dr. Botka László polgármester; Prof. Dr. Vécsei László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja és Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. Vezérigazgatója közös sajtótájékoztatón jelentette be 2011. augusztus 30-án.

 

Az egyetem, a város és a gyógyszeripari cég összefogásának köszönhetően 2012. március 22-25. között megvalósuló programsorozat apropója, hogy Szent-Györgyi Albert 75 éve vehette át a Nobel-díját „a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért”. 1Hangsúlyozták: a rendezvény költségeinek jelentős részét az SZTE a TÁMOP-4.2.1/B A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés-innováció-oktatás fejlesztésén keresztül című pályázati forrásból finanszírozza. Szeged városa a magas színvonalú kulturális és szociális események támogatását vállalta magára, míg a Richter Gedeon Nyrt. a Nobel-díjasok utaztatását és magyarországi tartózkodásának költségeit állja.


A tervek szerint a Nobel-díjasok az előadásaikat követően szegedi diákokkal is találkoznak majd, és kézlenyomatukat is ott hagyják a város egyik terén. A négynapos konferenciára a szervezők négy-ötszáz hazai és külföldi kutatót is várnak, akik a legújabb kutatási eredményeket is megvitatják 6 szekcióban: a kardiológia, a gasztroenterológia, az immunológia, a molekuláris biológia és genetika, a tuberkolózis, valamint a neurológia tudományterületén. A tudományos szekcióhoz szorosan kapcsolódva Szeged gálavacsorával, népzenei és néptáncesttel, neves művészek orgona- és zongora előadásával is várja az ide látogatókat.

 

Prof. Dr. Szabó Gábor rektor a sajtótájékoztatón elmondta: „Szent-Györgyi Albert 1937-es Nobel-díja a mai napig hatással van a Szegedi Tudományegyetem és az egész ország nemzetközi és tudományos megítélésre. Kutatóegyetemként célunk az egykori szegedi rektor szellemi örökségének ápolása, akinek tudomány iránti elhivatottsága példaként szolgálhat bármely kor fiatal kutatója számára. A nyolc Nobel-díjas tudós jövő évi jelenléte is azt bizonyítja, hogy jó úton járunk, a Szegedi Tudományegyetem kutatási tevékenysége nemzetközi szinten is elismert”.

 

Prof. Dr. Vécsei László, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja kiemelte: „Biztos vagyok benne, hogy a rangos nemzetközi konferencia méltó lesz karunk egykori dékánjának kutatói munkásságához. Emlékezete azonban nemcsak a jubileumi években él bennünk, hiszen nevét viseli az egyetem Klinikai Központja, és minden évben megrendezzük a Szent-Györgyi Napokat, ahol a résztvevőknek lehetőségük nyílik az orvostudomány legújabb eredményeinek bemutatására és megbeszélésre. Az ülés jó alkalom arra, hogy emlékezzünk Szent-Györgyi Albert nemzetközi hírű szegedi tanártársaira – így mások mellett Baló József, ifj. Jancsó Miklós, Ivánovics György, Miskolczy Dezső professzorokra – és Szent-Györgyi közvetlen munkatársaira – így Banga Ilona, Straub F. Brunó, Laki Kálmán, Fodor Gábor, Guba Ferenc kutatókra – és más kiválóságokra.”

 

Dr. Botka László, Szeged polgármestere hozzátette: „Büszkék vagyunk rá, hogy Szent-Györgyi Albert a díjat szegedi lakosként, és a szegedi egyetem professzoraként vehette át, ennek köszönhetően az orvosprofesszor neve és munkásságának szellemisége mára végérvényesen összefonódott Szegeddel. Bízunk benne, hogy a városunkba látogató Nobel-díjasok, neves külföldi és hazai kutatók is érezni fogják ezt az itt tartózkodásuk során, és legalább annyira szeretni fogják városunkat, mint ahogy Szent-Györgyi tette.”

 

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója kiemelte: „A Richter mint meghatározó hazai vállalati innovációs bázis, fontosnak tartja, hogy hazánk a nemzetközi tudományos és innovációs térképen jelölve legyen, ezért is döntöttünk a konferencia támogatása mellett”.



További híreink:

Konferenciák II.: Antitestek, EMBO-előadás és Tbc-világnap

Szegeden lombosodhat a Tudományok Fája

Nobel ülésszak V.: Osztódó sejtek, kikristályosított fehérjék

Konferenciák I.: Gőzerővel megindult a tanácskozás-sorozat

Szenvedély kell a tudományhoz – középiskolások faggatták a Nobel-díjasokat

A Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete (MOE) kérdezett Ole Petersentől

Nobel ülésszak IV.: „A természettudományos munka jó móka”

Nobel-díjas szegedi díszdoktort avattak a Szent-Györgyi-tanácskozáson

Elhúzták a Nobel-díjasok nótáját

Nobel ülésszak II.: vírusos fertőzésekről és az élet „hajtóanyagáról”

Nobel ülésszak I.: Dux Szent-Györgyiről, Sakmann a döntés sejtbiológiai alapjairól

Nobel-díj: a világ legrangosabb elismerése

Magyar származású Nobel-díjasok a Szent-Györgyi emlékszobában

A Deák-gimnáziumba látogatott Huber professzor

Szegedre figyel a tudományos világ – elstartolt a konferencia

Radnótis diákoknak mesélt a tudomány szépségéről Schally professzor

A Nobel-díjas Doherty szegedi diákokkal, tudósokkal találkozott

Szegedre érkezett a Nobel-díjas Schally is

Megérkezett az első Nobel-díjas: Doherty Szegeden

A Szent-Györgyi konferencia programja – ajánlásokkal

Érmekkel is megörökítik a Szent-Györgyi-konferenciát

9 Nobel-díjas tudóst fogad a Szegedi Tudományegyetem

Konferenciák: 7 az 1-ben

11 csongrád megyei középiskolás a fiatalok fórumán

5 vajdasági középiskolás a fiatalok fórumán

3 békés megyei középiskolás a fiatalok fórumán

8 bács-kiskun megyei középiskolás a fiatalok fórumán

Regisztrálnak, támogatnak

9 Nobel-díjas a szegedi Szent-Györgyi Konferencián

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek