SZTE Info

Szegedi tehetségek a Művészetek Palotájában

Három koncertprogrammal lépnek fel az SZTE Tehetségpont fiatal művészei a budapesti Művészetek Palotája Üvegtermében március végén és áprilisban. A klasszikusok mellett virtuóz, nehéz darabok is előkerülnek, valamint felcsendül Bartók egyetlen operája, A Kékszakállú herceg vára Toronykőy Attila rendezésében.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szabó Éva zongoraművész hallgató március 28-án adott koncertet, melyben egy Beethoven-szonáta, egy Ravel-ciklus, valamint egy különlegesség, Muczynski Fantasy triója volt hallható – ez utóbbit extrém hangzása, ritmikája miatt választotta a hallgató. „Zongorázás közben elsősorban a ’természetességet’ keresem: technikai és zenei értelemben egyaránt. Az egyes művek kapcsán igyekszem felkutatni a lehetséges zeneszerzői szándékokat, keletkezéstörténeti háttereket. Ezzel párhuzamosan egy percig sem téveszthetjük szem elől magát a zenei anyagot: mit üzennek a hangok, honnan jönnek és hova haladnak, hogyan kapcsolódnak egymáshoz? Ez a játék egy olyan labirintus, amelynek kijáratát mindig csak megközelítjük – éppen ezért olyan izgalmas. A zene egyedülálló csodája, hogy nincsen egyetlen megoldás” – vallja az ifjú zongoraművész. Az előadásban fellépnek a művész kamaratársai, Nádas Csilla csellón és Szegedi Tamás klarinéten.

 

Április 12-én 17-tól 18 óráig a Szegeden is gyakran hallott páros, a zongoraművész Tóth-Fekete Nóra és az énekművész Pálfi László lép színpadra – ők immár visszatérő vendégei a MüPának. Programjuk igen változatos, Bachtól a 150 éve született Debussyn át Mendelssohnig találjuk meg a „klasszikusokat” a repertoáron. „Számos olyan koncertet lehet hallani manapság, amely egy szerzőre épít – mi szeretnénk friss levegőt vinni ebbe a szokásba, hogy ne csak egyféle életérzést kapjon a hallgatóság. Nehézsége, hogy azonnal váltani kell, az egyes darabok olykor teljesen más stílust, más szellemiséget követelnek” – tudtuk meg Tóth-Fekete Nórától. A fiatalok egyébként rendíthetetlenül hisznek a komolyzene missziójában – fellépéseik nem egyszerűen a zene propagálását célozzák, hanem értő hallgatását: szeretnék, ha nem csak egy szűk réteg részesülne a muzsika értékeiben.

 

Április 25-én 17-től 18 óráig Töreky Katalin operaének-művész szakos hallgató, a Magyar Állami Operaház énekkarának tagja és Tarnai Dávid operaének-művész szakos hallgató Bartók A Kékszakállú herceg vára című egyfelvonásos operáját adják elő. Az intellektuális és elgondolkodtató darab nem sorolható azon előadások sorába, melyek könnyen profitot termelnek, ezért nem is játsszák igazán gyakran – tudtuk meg Töreky Katalintól. Más szavakkal: súlyos, de értékes muzsika. A szimbólumokban igen gazdag darab arról szól, hogy miként keresi a nő és a férfi az egymáshoz vezető utat. Hét ajtó, hét kulcs – ezeken szeretne átjutni a nő. Mennyit mutat meg a férfi? Judit mindent akar, Kékszakállúnak fáj mindent kinyitni. A történetet különleges zenei ábrázolásmód jellemzi, amit színpadra vinni csak a zenét szolgálva lehet – vallják a fiatalok.

Arany Mihály

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 16.
  09:00 - 19:00
  Tizennyolcadik alkalommal rendez nyári egyetemet a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieknek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hungarológia Központja 2018. július 16-tól augusztus 10-ig.
 • augusztus 26. 08:00 - 30. 16:00
 • augusztus 27.
  11:00 - 19:00
  A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány 2018. augusztus 27-29. között rendezi meg „Az Újszövetség hellén és júdaista háttere” című konferenciáját, mely az újszövetségi szerzők szövegeiben fellelhető különböző ókori témák és műfajok a Biblia szövegére gyakorolt hatását vizsgálja. Ebben a tárgyban átfogó konferenciát eddig nem rendeztek Magyarországon úgy, hogy arra egyszerre hívtak volna meg biblikusokat és hellenizmus szakértőket. Az előadások célja a keresztény és a nem keresztény szövegek viszonyának elemzése, nyelve pedig magyar, német és angol.
 • szeptember 10.
  18:00 - 20:00
  A folyamat: a nyolcezresek csúcsára vezető út - Klein Dávid előadása
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Velünk élő robotok - a technológia hatása mindennapjainkra