Bezár

Hírarchívum

Átalakuló diákigazolvány: kontaktos chip helyett érintésmentes technológia

Átalakuló diákigazolvány: kontaktos chip helyett érintésmentes technológia

2012. november 15.
2 perc

A TIK felkészült a diákigazolványokkal kapcsolatos változásokra, ezentúl az egyetemi polgárok csak érvényes olvasói jeggyel vehetik igénybe a számítógépeket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az új típusú diákigazolványok nem kompatibilisek bizonyos kiépített rendszerekkel, így például a TIK-ben található számítógépekkel, ám ez nem okoz majd hátrányt semelyik hallgatónak sem. Ezt megerősítette Fekete Csaba, az SZTE Hallgatói Szolgáltatói Iroda vezetője is, aki honlapunkat arról tájékoztatta, hogy a féléves érvényesítő matricákat a megszokott egymás mellé helyezés helyett egymásra ragasztják majd, mivel ennek csak egy helye lesz a kártyán. Sándor Ákos, az SZTE Klebelsberg Könyvtár Automatizálás Fejlesztési Osztály osztályvezetője elmondta, hogy a régi típusú diákigazolványok rendelkeztek egy úgynevezett kontaktos chippel, melyet többek között a Tanulmányi és Információs Központ számítógépparkjába való bejelentkezésnél tudtak hasznosítani, míg az új típusú igazolványoknál már az RFID (contactless – érintésmentes) technológiát alkalmazzák. Még nincs megfelelő specifikáció a PC-ken az új chiphez, melyet főként beléptető rendszereknél, kapuk, ajtók nyitásánál használnak. Felmerül a kérdés, hogy a vizsgaidőszakban, mivel az új diákigazolványok nem kompatibilisek a TIK számítógépeivel, nem okoz-e gondot az elsőéveseknek és a lecserélt igazolványos diákoknak a megfelelő számú gép biztosítása.

Sándor Ákos kifejtette, hogy többek között ezért volt szükség az új rendszer bevezetésére: ezentúl az egyetemi polgárok csak érvényes olvasói jeggyel vehetik igénybe a számítógépeket. Felhasználónevük az olvasójegyük azonosító betű- és számkódja, jelszavuk pedig a születési dátumuk lesz az angol nap-hónap-év formátum szerint (például: 16-FEB-91). Dolgoznak továbbá egy olyan rendszer kialakításán, melynek keretében csak azok tudnak belépni az adott elektronikus vizsgának meghirdetett napon, akiknek birtokukban van a vizsgáztató által kiadott felhasználónév és jelszó. A diákigazolványok postázása az elsőévesek számára a napokban kezdődött meg.

 

Illés Réka

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek