SZTE Info

Tudassetany_kiemelt

Belvárosi egyetemmé tette az SZTE-t a megépült Tudássétány

Az elmúlt négy esztendőben több mint 7,7 milliárd forintból valósult meg a Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése, az uniós projekt zárókonferenciáját november 29-én tartották az SZTE TIK-ben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A dél-alföldi felsőoktatási intézményekben a matematikai, műszaki, természettudományos és informatikai képzésének versenyképességét növelik a 2009. január 16. és 2012. november 30. közötti beruházások: a Szegedi Tudományegyetem és partnerintézményei (a Szent István Egyetem szarvasi Tessedik Campusa, valamint a bajai Eötvös József Főiskola) együttműködésében több mint 7,7 milliárd forint főösszegű fejlesztés történt meg uniós támogatással. A Szegedi Tudományegyetem TIOP-1.3.1-07/2/2F-2009-0004 azonosítószámú „A Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése” pályázatának ünnepélyes zárórendezvényén a résztvevők megismerhették a projekt legfontosabb eredményeit, illusztratív képek segítségével figyelhették meg, honnan hová sikerült eljutniuk a felsőoktatási intézményeknek, s látványos felvételek révén még a kulisszák mögé is bepillantást nyerhettek.

 

Infokommunikációs technológia

E pályázatnak az épített infrastruktúra fejlesztését célzó komponense keretében az oktatást, kutatást, innovációt, technológia- és tudástranszfert, valamint a tanulást közvetlenül szolgáló épületek, laboratóriumok, komplex hallgatói, oktatói, kutatói terek kialakítása és továbbfejlesztése valósult meg Szegeden (ez az úgynevezett Tudássétány). Megépült az SZTE Mérnöki Kar új épülete a Moszkvai körúton; megújult az SZTE Regionális Tudástranszfer és Szolgáltató Központja a Dugonics téren; a Természettudományi és Informatikai Kar, illetve az Általános Orvostudományi Kar Dóm téri és Rerrich Béla téri laboregyüttese, valamint számos oktatóterem is. Másik komponenseként az oktatási-kutatási infrastruktúrát támogató, a 21. század elvárásainak megfelelő infokommunikációs technológiai fejlesztések történtek az SZTE-n.

 

Megaberuházások évtizede

Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója – a korábbi projektmenedzser – kiemelte: a szegedi egyetem életében az utóbbi évtizedben több kulcsprojektet, megaberuházást jegyezhettünk fel. Ilyen volt a 2004-ben átadott – ugyancsak több mint 7 milliárd forintból felhúzott – Tanulmányi és Információs Központ, majd ezt követte a most zárult fejlesztés, de már remek ütemben halad az új magkórház és sürgősségi osztály építése is a klinikakertben. Úgy fogalmazott: az SZTE rendkívül büszke lehet ezekre a sikeres programjaira. – Hogy miért is neveztük Tudássétánynak a 2007-től előkészített, 2009-ben megindított, most záruló projektünket? Egész egyszerűen azért, mert a számos belvárosi beruházás nagyon szépen megrajzolja az universitas körvonalát. Induljunk el képzeletben a Mérnöki Kar épületétől, haladjunk tovább a Kálvária sugárúton a Szent-Györgyi Albert Agóra, a Gazdaságtudományi Kar és az Állam- és Jogtudományi Kar felújított épületei felé, majd tekintsük meg a Dugonics téren az immár gyönyörű központi épületet, a Gyógyszerésztudományi Kar rendbe tett laborjait az Eötvös utcában, a modernizált Dóm téri épületegyüttest, laborokat, végül a klinikaparkban folyó fejlesztéseken keresztül a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, a TIK és a Bölcsészettudományi Kar érintésével jussunk el újra kiindulópontunkhoz! – magyarázta a főigazgató, elárulva: utunkat a díszburkolatba elhelyezett (illetve majdan elhelyezendő) LED-fények kísérik. Majó Zoltán úgy fogalmazott: ez a Tudássétány igazi belvárosi egyetemmé tette az SZTE-t.

 

Fókuszban a finanszírozás

Ahogyan a gazdasági és műszaki főigazgató, úgy Szabó Gábor akadémikus, a szegedi egyetem rektora is köszönetet mondott a projekt valamennyi résztevőjének – köztük Keszthelyi-Szabó Gábor prorektornak. Megjegyezte ugyanakkor: félő, hogy a felsőoktatás finanszírozásának jelenlegi helyzetében egy idő után már csak sétány lesz, tudás nem. – Megvan a veszélye, hogy csak diplomát fogunk előállítani, tudást nem, mert utóbbihoz bizony finanszírozásra lenne szükség – üzent a döntéshozóknak. Elmondta: természetesen örülni kell az infrastrukturális fejlesztéseknek, mert más a megújult épületekben dolgozni, kutatni, oktatni és tanulni, ráadásul ez által jobb esélyekkel indul az SZTE a külföldi hallgatókért folyó egyre élesebb versenyben. Kitért arra is, hogy a tervek és remények szerint a TIOP-pályázat folytatásaként rendbe tehetik a Bolyai-épületet is, mely „lassan városképi szégyennek számít a hulló vakolatával”.

 

A fejlesztés egyes elemeit külön-külön is bemutatták a zárókonferencián. Az SZTE Regionális Tudástranszfer és Szolgáltató Központról Braxmair Zsófia rektori kabinetvezető, a Mérnöki Karról, illetve a mérnök- és műszaki képzésről Véha Antal dékán és Keszthelyi-Szabó Gábor, a Dóm téri épületegyüttesről Varga Csaba, a TTIK dékánhelyettese, az informatikai részről Scherer Ferenc, az Egyetemi Számítóközpont igazgatója, a szarvasi beruházásokról Köles Péter egyetemi docens, a bajai programról pedig Vincze Lászlóné főiskolai docens tartott rövid prezentációt.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. További információ az alábbi honlapon érhető el: http://www.u-szeged.hu/egyetemrol/del-alfoldi-tudaspolus/del-alfoldi-tudaspolus-110711

 

SZTEinfo


Tudassetany galéria


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ERFA_egyes_p

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.