SZTE Info

Tudassetany_kiemelt

Belvárosi egyetemmé tette az SZTE-t a megépült Tudássétány

Az elmúlt négy esztendőben több mint 7,7 milliárd forintból valósult meg a Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése, az uniós projekt zárókonferenciáját november 29-én tartották az SZTE TIK-ben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A dél-alföldi felsőoktatási intézményekben a matematikai, műszaki, természettudományos és informatikai képzésének versenyképességét növelik a 2009. január 16. és 2012. november 30. közötti beruházások: a Szegedi Tudományegyetem és partnerintézményei (a Szent István Egyetem szarvasi Tessedik Campusa, valamint a bajai Eötvös József Főiskola) együttműködésében több mint 7,7 milliárd forint főösszegű fejlesztés történt meg uniós támogatással. A Szegedi Tudományegyetem TIOP-1.3.1-07/2/2F-2009-0004 azonosítószámú „A Dél-alföldi Tudáspólus felsőoktatási infrastruktúrájának fejlesztése” pályázatának ünnepélyes zárórendezvényén a résztvevők megismerhették a projekt legfontosabb eredményeit, illusztratív képek segítségével figyelhették meg, honnan hová sikerült eljutniuk a felsőoktatási intézményeknek, s látványos felvételek révén még a kulisszák mögé is bepillantást nyerhettek.

 

Infokommunikációs technológia

E pályázatnak az épített infrastruktúra fejlesztését célzó komponense keretében az oktatást, kutatást, innovációt, technológia- és tudástranszfert, valamint a tanulást közvetlenül szolgáló épületek, laboratóriumok, komplex hallgatói, oktatói, kutatói terek kialakítása és továbbfejlesztése valósult meg Szegeden (ez az úgynevezett Tudássétány). Megépült az SZTE Mérnöki Kar új épülete a Moszkvai körúton; megújult az SZTE Regionális Tudástranszfer és Szolgáltató Központja a Dugonics téren; a Természettudományi és Informatikai Kar, illetve az Általános Orvostudományi Kar Dóm téri és Rerrich Béla téri laboregyüttese, valamint számos oktatóterem is. Másik komponenseként az oktatási-kutatási infrastruktúrát támogató, a 21. század elvárásainak megfelelő infokommunikációs technológiai fejlesztések történtek az SZTE-n.

 

Megaberuházások évtizede

Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója – a korábbi projektmenedzser – kiemelte: a szegedi egyetem életében az utóbbi évtizedben több kulcsprojektet, megaberuházást jegyezhettünk fel. Ilyen volt a 2004-ben átadott – ugyancsak több mint 7 milliárd forintból felhúzott – Tanulmányi és Információs Központ, majd ezt követte a most zárult fejlesztés, de már remek ütemben halad az új magkórház és sürgősségi osztály építése is a klinikakertben. Úgy fogalmazott: az SZTE rendkívül büszke lehet ezekre a sikeres programjaira. – Hogy miért is neveztük Tudássétánynak a 2007-től előkészített, 2009-ben megindított, most záruló projektünket? Egész egyszerűen azért, mert a számos belvárosi beruházás nagyon szépen megrajzolja az universitas körvonalát. Induljunk el képzeletben a Mérnöki Kar épületétől, haladjunk tovább a Kálvária sugárúton a Szent-Györgyi Albert Agóra, a Gazdaságtudományi Kar és az Állam- és Jogtudományi Kar felújított épületei felé, majd tekintsük meg a Dugonics téren az immár gyönyörű központi épületet, a Gyógyszerésztudományi Kar rendbe tett laborjait az Eötvös utcában, a modernizált Dóm téri épületegyüttest, laborokat, végül a klinikaparkban folyó fejlesztéseken keresztül a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, a TIK és a Bölcsészettudományi Kar érintésével jussunk el újra kiindulópontunkhoz! – magyarázta a főigazgató, elárulva: utunkat a díszburkolatba elhelyezett (illetve majdan elhelyezendő) LED-fények kísérik. Majó Zoltán úgy fogalmazott: ez a Tudássétány igazi belvárosi egyetemmé tette az SZTE-t.

 

Fókuszban a finanszírozás

Ahogyan a gazdasági és műszaki főigazgató, úgy Szabó Gábor akadémikus, a szegedi egyetem rektora is köszönetet mondott a projekt valamennyi résztevőjének – köztük Keszthelyi-Szabó Gábor prorektornak. Megjegyezte ugyanakkor: félő, hogy a felsőoktatás finanszírozásának jelenlegi helyzetében egy idő után már csak sétány lesz, tudás nem. – Megvan a veszélye, hogy csak diplomát fogunk előállítani, tudást nem, mert utóbbihoz bizony finanszírozásra lenne szükség – üzent a döntéshozóknak. Elmondta: természetesen örülni kell az infrastrukturális fejlesztéseknek, mert más a megújult épületekben dolgozni, kutatni, oktatni és tanulni, ráadásul ez által jobb esélyekkel indul az SZTE a külföldi hallgatókért folyó egyre élesebb versenyben. Kitért arra is, hogy a tervek és remények szerint a TIOP-pályázat folytatásaként rendbe tehetik a Bolyai-épületet is, mely „lassan városképi szégyennek számít a hulló vakolatával”.

 

A fejlesztés egyes elemeit külön-külön is bemutatták a zárókonferencián. Az SZTE Regionális Tudástranszfer és Szolgáltató Központról Braxmair Zsófia rektori kabinetvezető, a Mérnöki Karról, illetve a mérnök- és műszaki képzésről Véha Antal dékán és Keszthelyi-Szabó Gábor, a Dóm téri épületegyüttesről Varga Csaba, a TTIK dékánhelyettese, az informatikai részről Scherer Ferenc, az Egyetemi Számítóközpont igazgatója, a szarvasi beruházásokról Köles Péter egyetemi docens, a bajai programról pedig Vincze Lászlóné főiskolai docens tartott rövid prezentációt.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. További információ az alábbi honlapon érhető el: http://www.u-szeged.hu/egyetemrol/del-alfoldi-tudaspolus/del-alfoldi-tudaspolus-110711

 

SZTEinfo


Tudassetany galéria


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ERFA_egyes_p

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 19.
  11:00 - 15:00
  Mészáros Rezső, az MTA rendes tagja megnyitója után Prof. Dr. Tóth József szegedi, békéscsabai és pécsi éveiről tartanak előadásokat a szakértők. Zárszót mond: Dr. Szónokyné Dr. Ancsin Gabriella, egyetemi adjunktus (SZTE). A program szervezője: a SZAB Föld- és Természettudományi Szakbizottság, a Közéleti Kávéház.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00