SZTE Info

TIK_kiemelt

Az egyetem napi ünnep: szenátusülés és emlékkoncert

A Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából november 10-én 11 órától ünnepi szenátusülést tartanak a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében. 19 órától a Szegedi Nemzeti Színházban különleges koncert koronázza meg az idei egyetem napi ünnepet – a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert emléke előtti tisztelgésül.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Többszörösen is ünnep a Szegedi Tudományegyetem számára november 11. E napon kezdődött meg 1872-ben a tanítás a jogelődnek tekintett kolozsvári egyetemen, 1940-ben ekkor tartották a Szegeden újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitóját, továbbá 2002 óta ilyenkor ünneplik az integrációval létrejött Szegedi Tudományegyetem Napját. Az idei egyetem napi ünnepen az egykori rektorra, Szent-Györgyi Albertre is emlékeznek – többek között egy különleges, részben a 75 évvel ezelőtt a Nobel-díjas tudós tiszteletére adott koncerten bemutatott műveket is műsorra tűző hangversennyel.

 

A Szegedi Tudományegyetem Szenátusának ünnepi ülése 2012. november 10-én (szombaton) 11 órakor kezdődik az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.) kongresszusi termében. A szegedi universitas ünnepén Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora mond köszöntőt. Az ünneplők Szent-Györgyi Albertre, a 75 évvel ezelőtt Nobel-díjat elnyert tudósra, a szegedi egyetem egykori rektorára is emlékeznek.

 

E jeles napon – a korábbi évek hagyományainak megfelelően – egyetemi kitüntetéseket adnak át. A laudációk is jelzik a szegedi egyetem tudományos kapcsolathálójának kiterjedtségét, illetve utalnak az elismerésre méltó tudósi teljesítményekre.

Doctor Honoris Causa kitüntető címben részesül Lars Edvinsson (Lunds Universitet), Hendrik Cornelis van Riemsdijk (Universiteit Tilburg), Ulrich Joos (Westfälische Wilhelms-Universität Münster), Kish B. László (Texas A&M University).

Pro Universitate-díjat, Klebelsberg Kunó-díjakat, Kristó Gyula-díjakat adnak át. A Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetését is veszi át Hantos Zoltán.

 

75 évvel ezelőtti hangulatot idéz az idei egyetem napi ünnepet megkoronázó koncert: november 10-én 19 órakor a Szegedi Nemzeti Színházban (Szeged, Vaszy Viktor tér 1.) Szent-Györgyi emlékkoncertre várják az universitas, a szegedi egyetem, a tudósi teljesítmény előtt tisztelgőket, a zenebarátokat.

A rendezvényt Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója nyitja meg. Köszöntőt mond: Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

Több olyan mű – Beethoven, Berlioz zeneműve – is felcsendül ezen az emlékkoncerten, amelyet 1937-ben a Nobel-díjassá lett Szent-Györgyi Albert tiszteletére adtak elő – 75 évvel ezelőtt ugyanott, a Szegedi Nemzeti Színházban.

A Szent-Györgyi emlékkoncert műsorán szerepel Brahms: Akadémiai ünnepi nyitány, c-moll, Op. 80 (1880); Beethoven: VII. szimfónia, A-dúr, Op. 92 (1812); Berlioz: Rákóczi-induló (1846). Előadja a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Vezényel: Gyüdi Sándor.

Az idei Szent-Györgyi-emlékév programján szereplő különleges koncertre belépőjegyek válthatók a színház jegyirodájában 1.600/1.200/800 forintos áron.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar Szent-Györgyi Emlékkoncertjére a filharmóniai bérlettel rendelkező zenebarátok (Vaszy-, Fricsay-, Matiné-bérlet) – bérletük felmutatása mellett – 50%-os kedvezménnyel válthatnak jegyet a Szegedi Nemzeti Színház jegypénztárában.


A meghívó itt letölthető

A kitüntetettek névsora itt megtekinthető


Emlékkoncert Szent-Györgyi tiszteletére

Rövid link: http://vtvszeged.hu/hun/s_!news/i__2/i__7576

 
Szent-Gyögyi emlékkoncert galéria
A Szent-Gyögyi emlékkoncerten készült képek itt megtekinthetők

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 18. 16:00 - május 31. 19:00
  Megnyitja: Dr. Bíró István dékán
  A kiállítók: Dr. Gyeviki János, Dr. Kertész Szabolcs, Dr. Krisch Judit, Dr. Lendvai Edina, Dr. Pintér Gáborné, Baló Tünde, Szilágyi Krisztina, Varga Zoltán, Dr. Veréb Gábor, Prof. Dr. Véha Antal
  A Lépcső Galériában 2012 januárja óta rendszeresen rendeznek fotókiállításokat ismert fotóművészek, hallgatók és dolgozók fotóiból.
  Megtekinthető május 31-ig, hétköznap 08.00–19.00, szombaton 08.00–15.00 óráig.
 • április 23.
  08:00 - 10:00
  Az Ókortörténeti Tanszék előadása
 • április 23. 09:00 - 29. 21:00
  A fennállásának huszadik jubileumi évét ünneplő énekversenyt az EMMI támogatásával a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara rendezi. A verseny győztesei 2018. ÁPRILIS 29-ÉN, VASÁRNAP ESTE DÍJKIOSZTÓ GÁLAHANGVERSENYen vehetik át díjaikat a Szegedi Nemzeti Színház színpadán. A díjazott énekestehetségeket ezúttal is a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri, Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója vezényletével. A versenyre három kategóriában várjuk a tehetséges énekeseket. A versenyfelhívásról bővebben a http://www.simandysingingcompetition.hu/versenyfelhivas oldalon lehet tájékozódni.
 • április 23.
  09:30 - 13:00
 • április 23. 11:00 - 28. 14:00
  Témakör: az olasz vokális kamarazene a reneszánsztól a 20. századig