SZTE Info

Eredményeiket összegezték a karok a Szent-Györgyi Napok kezdetén

Az SZTE négy egészségtudományi karának és klinikai központjának vezetése sajtótájékoztatón ismertette az idei esztendő jelentős sikereit. Sajtótájékoztatójukkal, majd a Richter Tudós Klubbal megkezdődött a XIX. Szent-Györgyi Napok.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_6581_szteIdén immár tizenkilencedik alkalommal rendezik meg Szegeden a Szent-Györgyi Albert Napokat és társrendezvényét, a Richter Tudós Klubot. A rangos szakmai programra november 15-én (csütörtökön) és november 16-án (pénteken) kerül sor a Szegedi Tudományegyetem érintett fakultásai (Általános Orvostudományi Kar, Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, Fogorvostudományi Kar, Gyógyszerésztudományi Kar) és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ közötti együttműködésben. Az eseménysorozatot megnyitó sajtótájékoztatón a 2012-es évben elért eredményeket mutatták be, illetve a jövő esztendő terveit ismertették.

 

Közös képzést akkreditálhat az ETSZK és a FOK

Nagy Katalin, a Fogorvostudományi Kar dékánja kiemelte, felvételi létszámuk 90 százalékát államilag finanszírozott hallgatókkal tudták feltölteni, s ezt a tendenciát iránymutatónak tartja a következő időszakra nézve is. Angol nyelvű képzésük iránt komoly az érdeklődés a világ minden tájáról, ami nemcsak szakmailag, de anyagilag is fontos a FOK számára – tette hozzá. – Régi klinikaépületünkben 9 egységkészülékes új oktató rendelőt adtunk át kétharmad részt TÁMOP-os forrásból, egyharmad részt önerőből, ez a gyakorlati oktatást segíti. Saját erőből az eddigi otthonunkkal szemben megvásároltunk egy felújításra váró ingatlant, ami komoly előrelépést jelenthet a kubatúra terén – sorolta a beruházásokat. Ami a képzést illeti, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karral közösen akkreditáció előtt áll egyedülálló dentálhigiénikus szakjuk. Ehhez kapcsolódva Barnai Mária, az ETSZK dékánja szintén arról számolt be, hogy felvételi eredményeik jók lettek, s ők is fejlesztenek, hiszen akkreditálták első mesterképzésüket, a szociálpolitikát, az ápoló és fizioterápia mesterszakjaik pedig kidolgozás alatt állnak, ahogyan az angol nyelvű gyógytornász- és ápolóképzés is. – Második alkalommal képviseltetjük magunkat a Szent-Györgyi Napokon, s idén immár a tudományos programból is kivesszük a részünket – árulta el.

 

Új oktatási-kutatási központot álmodott meg az ÁOK

IMG_6596_szteA Gyógyszerésztudományi Kar képviseletében Hohmann Judit dékán örömmel jelentette be, hogy a tavalyi évhez képest csaknem megduplázták a felvett hallgatók számát (106 államilag finanszírozott elsős kezdte meg náluk tanulmányait), s az angol nyelvű képzésüket is sikerült stabilizálniuk (20 fő elsőssel). Doktori képzésük iránt szintén fokozódott az érdeklődés, gyógyszerészek mellett biológusok, vegyészek, tanár szakosok is jelentkeztek. Több kutatási pályázaton szerepeltek emellett sikeresen, illetve számos rangos elismerésben részesültek a GYTK szakemberei. Az Általános Orvostudományi Kar dékánja, Vécsei László hangsúlyozta: odafigyelnek a minőségre, nem véletlen, hogy a vidéki képzőhelyek közül náluk volt a legmagasabb a felvételi ponthatár. Terveik között sorolta, hogy tavaszra a Dóm téren átadnak egy orvosi készségfejlesztő központot (itt bábukon gyakorolhatnak majd az orvostanhallgatók), valamint a véradó jelenlegi helyén genetikai-immunológiai oktatóközpontot létesítenek. A Tisza-partra ezenkívül egy valódi oktatási-kutatási központot álmodtak meg, tekintve, hogy az épülő 265 ágyas új klinika elsősorban a gyógyítás céljait szolgálja majd. Mintául a Pécsett nemrégiben átadott, mintegy 7 milliárd forintból felépített Szentágothai Kutatóközpont szolgál az ÁOK számára.

 

Jó ütemben halad a klinikai beruházás

A folyamatban lévő klinikai beruházás részleteibe a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, Pál Attila avatott be. – Ha semmi rendkívüli nem jön közbe, három héten belül tető alá kerülhet a 265 ágyas új klinika, valamint a sürgősségi osztály nagyobb része is elkészül; jelenleg mindkét oldal 20 százalékos készültségi fokon áll. Amennyiben minden a tervek szerint halad tovább, 2013. július-augusztusra végeznek a kivitelezők a sürgősségi résszel, október tájékán pedig a 265 ágyas épületbe is megkezdődhet a beköltözés. Jelenleg is zajlik a 4,2 milliárd forint összértékű műszertenderünk – mondta a professzor.

A XIX. Szent-Györgyi Napok november 15-én délután a Richter Tudós Klubbal folytatódott – ezt 2004 óta rendezik meg minden alkalommal, ahogy arról Vas Ádám, a Richter Gedeon kutatási főtanácsadója tájékoztatott. Ezúttal a hazai egészségügy aktuális aktuális pszichiátriai, kardiológiai, urológiai, andrológiai és reumatológiai kérdései kerültek terítékre a téma avatott szakértőinek tálalásában. November 16-án 10 órakor az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában (Ady tér 10.) kerül sor a központi ünnepségre, majd ugyancsak a TIK-ben adják át 11 órától, illetve 12.30-tól az SZTE Általános Orvostudományi, valamint Gyógyszerésztudományi Karának jubileumi diplomáit is. 14 órától tudományos ülés lesz az SZTE ÁOK Szemészeti Klinika tantermében (Korányi fasor 10–11.), majd ugyanezen a helyszínen a Szent-Györgyi Albert Baráti Kör ülése zárja a napot. A programsorozathoz a hagyományokhoz híven több szakmai (belgyógyászati, reumatológiai, fogorvosi, gyógyszerészeti) továbbképzés is kapcsolódik.

 

SZTEinfo

Rövid link: http://vtvszeged.hu/hun/s_!news/i__2/i__7619


 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.