SZTE Info

Eredményeiket összegezték a karok a Szent-Györgyi Napok kezdetén

Az SZTE négy egészségtudományi karának és klinikai központjának vezetése sajtótájékoztatón ismertette az idei esztendő jelentős sikereit. Sajtótájékoztatójukkal, majd a Richter Tudós Klubbal megkezdődött a XIX. Szent-Györgyi Napok.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_6581_szteIdén immár tizenkilencedik alkalommal rendezik meg Szegeden a Szent-Györgyi Albert Napokat és társrendezvényét, a Richter Tudós Klubot. A rangos szakmai programra november 15-én (csütörtökön) és november 16-án (pénteken) kerül sor a Szegedi Tudományegyetem érintett fakultásai (Általános Orvostudományi Kar, Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, Fogorvostudományi Kar, Gyógyszerésztudományi Kar) és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ közötti együttműködésben. Az eseménysorozatot megnyitó sajtótájékoztatón a 2012-es évben elért eredményeket mutatták be, illetve a jövő esztendő terveit ismertették.

 

Közös képzést akkreditálhat az ETSZK és a FOK

Nagy Katalin, a Fogorvostudományi Kar dékánja kiemelte, felvételi létszámuk 90 százalékát államilag finanszírozott hallgatókkal tudták feltölteni, s ezt a tendenciát iránymutatónak tartja a következő időszakra nézve is. Angol nyelvű képzésük iránt komoly az érdeklődés a világ minden tájáról, ami nemcsak szakmailag, de anyagilag is fontos a FOK számára – tette hozzá. – Régi klinikaépületünkben 9 egységkészülékes új oktató rendelőt adtunk át kétharmad részt TÁMOP-os forrásból, egyharmad részt önerőből, ez a gyakorlati oktatást segíti. Saját erőből az eddigi otthonunkkal szemben megvásároltunk egy felújításra váró ingatlant, ami komoly előrelépést jelenthet a kubatúra terén – sorolta a beruházásokat. Ami a képzést illeti, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karral közösen akkreditáció előtt áll egyedülálló dentálhigiénikus szakjuk. Ehhez kapcsolódva Barnai Mária, az ETSZK dékánja szintén arról számolt be, hogy felvételi eredményeik jók lettek, s ők is fejlesztenek, hiszen akkreditálták első mesterképzésüket, a szociálpolitikát, az ápoló és fizioterápia mesterszakjaik pedig kidolgozás alatt állnak, ahogyan az angol nyelvű gyógytornász- és ápolóképzés is. – Második alkalommal képviseltetjük magunkat a Szent-Györgyi Napokon, s idén immár a tudományos programból is kivesszük a részünket – árulta el.

 

Új oktatási-kutatási központot álmodott meg az ÁOK

IMG_6596_szteA Gyógyszerésztudományi Kar képviseletében Hohmann Judit dékán örömmel jelentette be, hogy a tavalyi évhez képest csaknem megduplázták a felvett hallgatók számát (106 államilag finanszírozott elsős kezdte meg náluk tanulmányait), s az angol nyelvű képzésüket is sikerült stabilizálniuk (20 fő elsőssel). Doktori képzésük iránt szintén fokozódott az érdeklődés, gyógyszerészek mellett biológusok, vegyészek, tanár szakosok is jelentkeztek. Több kutatási pályázaton szerepeltek emellett sikeresen, illetve számos rangos elismerésben részesültek a GYTK szakemberei. Az Általános Orvostudományi Kar dékánja, Vécsei László hangsúlyozta: odafigyelnek a minőségre, nem véletlen, hogy a vidéki képzőhelyek közül náluk volt a legmagasabb a felvételi ponthatár. Terveik között sorolta, hogy tavaszra a Dóm téren átadnak egy orvosi készségfejlesztő központot (itt bábukon gyakorolhatnak majd az orvostanhallgatók), valamint a véradó jelenlegi helyén genetikai-immunológiai oktatóközpontot létesítenek. A Tisza-partra ezenkívül egy valódi oktatási-kutatási központot álmodtak meg, tekintve, hogy az épülő 265 ágyas új klinika elsősorban a gyógyítás céljait szolgálja majd. Mintául a Pécsett nemrégiben átadott, mintegy 7 milliárd forintból felépített Szentágothai Kutatóközpont szolgál az ÁOK számára.

 

Jó ütemben halad a klinikai beruházás

A folyamatban lévő klinikai beruházás részleteibe a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, Pál Attila avatott be. – Ha semmi rendkívüli nem jön közbe, három héten belül tető alá kerülhet a 265 ágyas új klinika, valamint a sürgősségi osztály nagyobb része is elkészül; jelenleg mindkét oldal 20 százalékos készültségi fokon áll. Amennyiben minden a tervek szerint halad tovább, 2013. július-augusztusra végeznek a kivitelezők a sürgősségi résszel, október tájékán pedig a 265 ágyas épületbe is megkezdődhet a beköltözés. Jelenleg is zajlik a 4,2 milliárd forint összértékű műszertenderünk – mondta a professzor.

A XIX. Szent-Györgyi Napok november 15-én délután a Richter Tudós Klubbal folytatódott – ezt 2004 óta rendezik meg minden alkalommal, ahogy arról Vas Ádám, a Richter Gedeon kutatási főtanácsadója tájékoztatott. Ezúttal a hazai egészségügy aktuális aktuális pszichiátriai, kardiológiai, urológiai, andrológiai és reumatológiai kérdései kerültek terítékre a téma avatott szakértőinek tálalásában. November 16-án 10 órakor az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában (Ady tér 10.) kerül sor a központi ünnepségre, majd ugyancsak a TIK-ben adják át 11 órától, illetve 12.30-tól az SZTE Általános Orvostudományi, valamint Gyógyszerésztudományi Karának jubileumi diplomáit is. 14 órától tudományos ülés lesz az SZTE ÁOK Szemészeti Klinika tantermében (Korányi fasor 10–11.), majd ugyanezen a helyszínen a Szent-Györgyi Albert Baráti Kör ülése zárja a napot. A programsorozathoz a hagyományokhoz híven több szakmai (belgyógyászati, reumatológiai, fogorvosi, gyógyszerészeti) továbbképzés is kapcsolódik.

 

SZTEinfo

Rövid link: http://vtvszeged.hu/hun/s_!news/i__2/i__7619


 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.