SZTE Info

Eredményeiket összegezték a karok a Szent-Györgyi Napok kezdetén

Az SZTE négy egészségtudományi karának és klinikai központjának vezetése sajtótájékoztatón ismertette az idei esztendő jelentős sikereit. Sajtótájékoztatójukkal, majd a Richter Tudós Klubbal megkezdődött a XIX. Szent-Györgyi Napok.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_6581_szteIdén immár tizenkilencedik alkalommal rendezik meg Szegeden a Szent-Györgyi Albert Napokat és társrendezvényét, a Richter Tudós Klubot. A rangos szakmai programra november 15-én (csütörtökön) és november 16-án (pénteken) kerül sor a Szegedi Tudományegyetem érintett fakultásai (Általános Orvostudományi Kar, Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, Fogorvostudományi Kar, Gyógyszerésztudományi Kar) és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ közötti együttműködésben. Az eseménysorozatot megnyitó sajtótájékoztatón a 2012-es évben elért eredményeket mutatták be, illetve a jövő esztendő terveit ismertették.

 

Közös képzést akkreditálhat az ETSZK és a FOK

Nagy Katalin, a Fogorvostudományi Kar dékánja kiemelte, felvételi létszámuk 90 százalékát államilag finanszírozott hallgatókkal tudták feltölteni, s ezt a tendenciát iránymutatónak tartja a következő időszakra nézve is. Angol nyelvű képzésük iránt komoly az érdeklődés a világ minden tájáról, ami nemcsak szakmailag, de anyagilag is fontos a FOK számára – tette hozzá. – Régi klinikaépületünkben 9 egységkészülékes új oktató rendelőt adtunk át kétharmad részt TÁMOP-os forrásból, egyharmad részt önerőből, ez a gyakorlati oktatást segíti. Saját erőből az eddigi otthonunkkal szemben megvásároltunk egy felújításra váró ingatlant, ami komoly előrelépést jelenthet a kubatúra terén – sorolta a beruházásokat. Ami a képzést illeti, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karral közösen akkreditáció előtt áll egyedülálló dentálhigiénikus szakjuk. Ehhez kapcsolódva Barnai Mária, az ETSZK dékánja szintén arról számolt be, hogy felvételi eredményeik jók lettek, s ők is fejlesztenek, hiszen akkreditálták első mesterképzésüket, a szociálpolitikát, az ápoló és fizioterápia mesterszakjaik pedig kidolgozás alatt állnak, ahogyan az angol nyelvű gyógytornász- és ápolóképzés is. – Második alkalommal képviseltetjük magunkat a Szent-Györgyi Napokon, s idén immár a tudományos programból is kivesszük a részünket – árulta el.

 

Új oktatási-kutatási központot álmodott meg az ÁOK

IMG_6596_szteA Gyógyszerésztudományi Kar képviseletében Hohmann Judit dékán örömmel jelentette be, hogy a tavalyi évhez képest csaknem megduplázták a felvett hallgatók számát (106 államilag finanszírozott elsős kezdte meg náluk tanulmányait), s az angol nyelvű képzésüket is sikerült stabilizálniuk (20 fő elsőssel). Doktori képzésük iránt szintén fokozódott az érdeklődés, gyógyszerészek mellett biológusok, vegyészek, tanár szakosok is jelentkeztek. Több kutatási pályázaton szerepeltek emellett sikeresen, illetve számos rangos elismerésben részesültek a GYTK szakemberei. Az Általános Orvostudományi Kar dékánja, Vécsei László hangsúlyozta: odafigyelnek a minőségre, nem véletlen, hogy a vidéki képzőhelyek közül náluk volt a legmagasabb a felvételi ponthatár. Terveik között sorolta, hogy tavaszra a Dóm téren átadnak egy orvosi készségfejlesztő központot (itt bábukon gyakorolhatnak majd az orvostanhallgatók), valamint a véradó jelenlegi helyén genetikai-immunológiai oktatóközpontot létesítenek. A Tisza-partra ezenkívül egy valódi oktatási-kutatási központot álmodtak meg, tekintve, hogy az épülő 265 ágyas új klinika elsősorban a gyógyítás céljait szolgálja majd. Mintául a Pécsett nemrégiben átadott, mintegy 7 milliárd forintból felépített Szentágothai Kutatóközpont szolgál az ÁOK számára.

 

Jó ütemben halad a klinikai beruházás

A folyamatban lévő klinikai beruházás részleteibe a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, Pál Attila avatott be. – Ha semmi rendkívüli nem jön közbe, három héten belül tető alá kerülhet a 265 ágyas új klinika, valamint a sürgősségi osztály nagyobb része is elkészül; jelenleg mindkét oldal 20 százalékos készültségi fokon áll. Amennyiben minden a tervek szerint halad tovább, 2013. július-augusztusra végeznek a kivitelezők a sürgősségi résszel, október tájékán pedig a 265 ágyas épületbe is megkezdődhet a beköltözés. Jelenleg is zajlik a 4,2 milliárd forint összértékű műszertenderünk – mondta a professzor.

A XIX. Szent-Györgyi Napok november 15-én délután a Richter Tudós Klubbal folytatódott – ezt 2004 óta rendezik meg minden alkalommal, ahogy arról Vas Ádám, a Richter Gedeon kutatási főtanácsadója tájékoztatott. Ezúttal a hazai egészségügy aktuális aktuális pszichiátriai, kardiológiai, urológiai, andrológiai és reumatológiai kérdései kerültek terítékre a téma avatott szakértőinek tálalásában. November 16-án 10 órakor az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában (Ady tér 10.) kerül sor a központi ünnepségre, majd ugyancsak a TIK-ben adják át 11 órától, illetve 12.30-tól az SZTE Általános Orvostudományi, valamint Gyógyszerésztudományi Karának jubileumi diplomáit is. 14 órától tudományos ülés lesz az SZTE ÁOK Szemészeti Klinika tantermében (Korányi fasor 10–11.), majd ugyanezen a helyszínen a Szent-Györgyi Albert Baráti Kör ülése zárja a napot. A programsorozathoz a hagyományokhoz híven több szakmai (belgyógyászati, reumatológiai, fogorvosi, gyógyszerészeti) továbbképzés is kapcsolódik.

 

SZTEinfo

Rövid link: http://vtvszeged.hu/hun/s_!news/i__2/i__7619


 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.