Bezár

Hírarchívum

Konferenciával tisztelegtek Arthur Schnitzler emléke előtt

Konferenciával tisztelegtek Arthur Schnitzler emléke előtt

2012. november 22.
1 perc

Százötven éve született Arthur Schnitzler osztrák elbeszélő és drámaíró, az évfordulóra szimpóziummal emlékezett az SZTE Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszéke.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A budapesti Osztrák Kulturális Fórummal együttműködésben szervezett konferencia új interpretációs adalékokkal szeretne szolgálni Schnitzler műveihez – fogalmazott a tudományos tanácskozás megnyitóján Bombitz Attila, az SZTE BTK Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszék vezetője.

Arthur Schnitzler (1862-1931) új reneszánszát éli. Készül az életmű történeti-kritikai kiadása, erről és a kéziratokról is beszélt a konferencián a Bécsből érkezett Gerhard Hubmann, a sorozat egyik szerkesztője. Az előadók között hallhatták az érdeklődők Dietmar Goltschnigget, a grazi Germanisztikai Intézet professzorát, a Temesvárról érkezett Eleonora Ringler-Pascut, aki színház oldaláról közelített a schnitzleri művekhez. A szegedi Germán Filológia Intézet irodalmárjai mellett szinte minden hazai germanisztikai tanszékről érkezett előadó, Budapestről, Pécsről és Piliscsabáról egyaránt, a konferenciát megtisztelte jelenlétével Susanne Bachfischer, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatóasszonya is.

Az elmúlt évtizedben Magyarországon is öt új fordításkötet jelent meg a szerző elbeszéléseivel és drámáival, olyan elismert fordítók foglalkoznak Schnitzler szövegeivel, mint Györffy Miklós, Parti Nagy Lajos vagy Márton László. Itthon egyébként a Schnitzler Traumnovelle című novellája alapján készült 1999-es Stanley Kubrick-film, a Tágra zárt szemek (Eyes Wide Shut) is ösztönzőleg hatott a fordításokra.

Az előadásokból kötetet terveznek a szervezők.

 

A. M.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek