SZTE Info

Rangos elismeréseket adtak át a Szent-Györgyi Napok alkalmából

A központi ünnepségen a négy egészségügyi fakultás és a klinikai központ vezetése is köszöntötte azokat a munkatársaikat, akik kiemelkedően sokat tettek a szegedi egyetemért.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A november 15-i Richter Tudós Klubot követően a XIX. Szent-Györgyi Napok november 16-án délelőtt a hagyományos díszünnepséggel folytatódott a TIK-ben. A rendezvényt Varró András professzor, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese nyitotta meg, aki azt mondta: ahogy az egész 2012-es emlékév során, úgy most is a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert emléke és az általa képviselt egyetemes emberi értékek előtt tiszteleg az universitas közössége. Ezt követően a részt vevő egységek vezetői tartották meg évértékelő beszédeiket, illetve kitüntetéseket nyújtották át.

Vécsei László akadémikus, az Általános Orvostudományi Kar dékánja örömmel jelentette be: a HVG nemrégiben megjelent országos kari rangsorában az előkelő negyedik helyet érdemelte ki az SZTE ÁOK. – Bár a klinikáinknak súlyos működőképességi nehézségekkel kell szembenézniük a finanszírozás problémái miatt, illetve a fiatalok elvándorlása is fokozódik, mégis pozitív az összkép, hiszen a fakultás gazdálkodása stabil, oktatási rendszerünket pedig csúcsra járatjuk. Jelenleg 2207 fő végzi nálunk tanulmányait, közülük 908-an az angol és német nyelvű orvosképzésben. Az idei esztendőben 240 elsőst vettünk fel a magyar (közülük 221-en államilag finanszírozottak), 157 főt az angol, 112 főt pedig a német nyelvű tagozatra – fejtette ki. Hozzáfűzte: 2012-ben 185-en vehettek át orvosi diplomát, közülük 36 fő az idegen nyelvű képzésben. A karon 419 oktató-kutató végzi munkáját, kétharmaduk minősített szakember. Komoly elismerés, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság 2016-ig meghosszabbította a kar akkreditációját.

Nagy Katalin professzor, a Fogorvostudományi Kar dékánja kiemelte, jelentős mértékben növelték felvett hallgatóik számát, évek óta annyi elsőst sikerül beiskolázni, ami maximálisan megfelel kapacitásuknak. Idén 9 egységkészülékes új oktató rendelőt alakítottak ki (melyet december közepén adnak át), s legalább ekkora eredmény a további színvonal-emelkedés szempontjából, hogy megvásároltak egy még felújításra váró belvárosi épületet is, ami megoldhatja infrastrukturális gondjaikat. Mindemellett tantervreformot hajtottak végre, amire különösen büszke.

A Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, Hohmann Judit professzor örömmel beszélt róla, hogy fakultásuk pályázati aktivitása és sikeressége összegyetemi tekintetben is az egyik legjobb. Ők is évről évre fejlesztik oktató- és kutatómunkájukat, jelenleg több mint 500 hallgató – köztük 70-nél is több külföldi diák – tanul magyar és angol nyelvű képzéseiken. Idén 135 elsős kezdte meg náluk tanulmányait a magyar, 20 fő az angol nyelvű tagozaton. Diplomát 102-en vehettek át, közülük 7-en az angol nyelvű képzésben végeztek. A karon 47 oktató dolgozik, 46-an minősítettek. – Fő feladatunk továbbra is a minőségi oktatás és kutatás, valamint az innováció, igyekszünk megfelelni a kihívásoknak – szögezte le.

Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kart vezető Barnai Mária főiskolai docens arról tájékoztatott, hogy négy alapszakjukon több mint 1000 hallgató végzi tanulmányait. Ebben az évben több mint 200 elsőst vettek fel. 50 állandó, főállású oktatóval rendelkeznek, s komoly mértékben veszik igénybe óraadóként mások karok (ÁOK, GYTK stb.) szakembereit is. – Sikeresen akkreditáltuk első mesterszakunkat, a szociálpolitikát, s dolgozunk az ápoló és gyógytornász-fizioterapeuta mesterképzések akkreditációján. Ezenkívül mivel nagy igény mutatkozik rá, az ápoló és gyógytornász szakokon angol nyelvű képzés beindítását is tervezzük – számolt be róla a dékán.

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, Pál Attila professzor arról beszélt, hogy jól halad az SZTE nagyberuházása, a 13 milliárd forint összköltségvetésű egészségügyi projekt, melynek keretében 2013 nyarára elkészül az új sürgősségi osztály, őszre a 265 ágyas klinikaépület, 2014 februárjára pedig felújítják a jelenlegi, 410 ágyas klinikát is. A programban 4,3 milliárd jut az eszköz- és műszerpark fejlesztésére.

A központi ünnepséget követően ugyancsak a TIK-ben adták át az SZTE Általános Orvostudományi, valamint Gyógyszerésztudományi Karának jubileumi diplomáit a 65, 60, illetve 50 éve végzettek öregdiákoknak. A XIX. Szent-Györgyi Napok záróakkordjaként két tudományos ülést tartottak az SZTE ÁOK Szemészeti Klinika tantermében. Az eseményhez ezúttal is több szakmai (belgyógyászati, reumatológiai, fogorvosi, gyógyszerészeti) továbbképzés kapcsolódott.

 

A csatolt dokumentumban megtalálhatja a XIX. Szent-Györgyi Napok valamennyi kitüntetettjének nevét és méltatását.

 

SZTEinfo


szgya_napok_galéria
A képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.