SZTE Info

Rangos elismeréseket adtak át a Szent-Györgyi Napok alkalmából

A központi ünnepségen a négy egészségügyi fakultás és a klinikai központ vezetése is köszöntötte azokat a munkatársaikat, akik kiemelkedően sokat tettek a szegedi egyetemért.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A november 15-i Richter Tudós Klubot követően a XIX. Szent-Györgyi Napok november 16-án délelőtt a hagyományos díszünnepséggel folytatódott a TIK-ben. A rendezvényt Varró András professzor, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese nyitotta meg, aki azt mondta: ahogy az egész 2012-es emlékév során, úgy most is a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert emléke és az általa képviselt egyetemes emberi értékek előtt tiszteleg az universitas közössége. Ezt követően a részt vevő egységek vezetői tartották meg évértékelő beszédeiket, illetve kitüntetéseket nyújtották át.

Vécsei László akadémikus, az Általános Orvostudományi Kar dékánja örömmel jelentette be: a HVG nemrégiben megjelent országos kari rangsorában az előkelő negyedik helyet érdemelte ki az SZTE ÁOK. – Bár a klinikáinknak súlyos működőképességi nehézségekkel kell szembenézniük a finanszírozás problémái miatt, illetve a fiatalok elvándorlása is fokozódik, mégis pozitív az összkép, hiszen a fakultás gazdálkodása stabil, oktatási rendszerünket pedig csúcsra járatjuk. Jelenleg 2207 fő végzi nálunk tanulmányait, közülük 908-an az angol és német nyelvű orvosképzésben. Az idei esztendőben 240 elsőst vettünk fel a magyar (közülük 221-en államilag finanszírozottak), 157 főt az angol, 112 főt pedig a német nyelvű tagozatra – fejtette ki. Hozzáfűzte: 2012-ben 185-en vehettek át orvosi diplomát, közülük 36 fő az idegen nyelvű képzésben. A karon 419 oktató-kutató végzi munkáját, kétharmaduk minősített szakember. Komoly elismerés, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság 2016-ig meghosszabbította a kar akkreditációját.

Nagy Katalin professzor, a Fogorvostudományi Kar dékánja kiemelte, jelentős mértékben növelték felvett hallgatóik számát, évek óta annyi elsőst sikerül beiskolázni, ami maximálisan megfelel kapacitásuknak. Idén 9 egységkészülékes új oktató rendelőt alakítottak ki (melyet december közepén adnak át), s legalább ekkora eredmény a további színvonal-emelkedés szempontjából, hogy megvásároltak egy még felújításra váró belvárosi épületet is, ami megoldhatja infrastrukturális gondjaikat. Mindemellett tantervreformot hajtottak végre, amire különösen büszke.

A Gyógyszerésztudományi Kar dékánja, Hohmann Judit professzor örömmel beszélt róla, hogy fakultásuk pályázati aktivitása és sikeressége összegyetemi tekintetben is az egyik legjobb. Ők is évről évre fejlesztik oktató- és kutatómunkájukat, jelenleg több mint 500 hallgató – köztük 70-nél is több külföldi diák – tanul magyar és angol nyelvű képzéseiken. Idén 135 elsős kezdte meg náluk tanulmányait a magyar, 20 fő az angol nyelvű tagozaton. Diplomát 102-en vehettek át, közülük 7-en az angol nyelvű képzésben végeztek. A karon 47 oktató dolgozik, 46-an minősítettek. – Fő feladatunk továbbra is a minőségi oktatás és kutatás, valamint az innováció, igyekszünk megfelelni a kihívásoknak – szögezte le.

Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kart vezető Barnai Mária főiskolai docens arról tájékoztatott, hogy négy alapszakjukon több mint 1000 hallgató végzi tanulmányait. Ebben az évben több mint 200 elsőst vettek fel. 50 állandó, főállású oktatóval rendelkeznek, s komoly mértékben veszik igénybe óraadóként mások karok (ÁOK, GYTK stb.) szakembereit is. – Sikeresen akkreditáltuk első mesterszakunkat, a szociálpolitikát, s dolgozunk az ápoló és gyógytornász-fizioterapeuta mesterképzések akkreditációján. Ezenkívül mivel nagy igény mutatkozik rá, az ápoló és gyógytornász szakokon angol nyelvű képzés beindítását is tervezzük – számolt be róla a dékán.

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, Pál Attila professzor arról beszélt, hogy jól halad az SZTE nagyberuházása, a 13 milliárd forint összköltségvetésű egészségügyi projekt, melynek keretében 2013 nyarára elkészül az új sürgősségi osztály, őszre a 265 ágyas klinikaépület, 2014 februárjára pedig felújítják a jelenlegi, 410 ágyas klinikát is. A programban 4,3 milliárd jut az eszköz- és műszerpark fejlesztésére.

A központi ünnepséget követően ugyancsak a TIK-ben adták át az SZTE Általános Orvostudományi, valamint Gyógyszerésztudományi Karának jubileumi diplomáit a 65, 60, illetve 50 éve végzettek öregdiákoknak. A XIX. Szent-Györgyi Napok záróakkordjaként két tudományos ülést tartottak az SZTE ÁOK Szemészeti Klinika tantermében. Az eseményhez ezúttal is több szakmai (belgyógyászati, reumatológiai, fogorvosi, gyógyszerészeti) továbbképzés kapcsolódott.

 

A csatolt dokumentumban megtalálhatja a XIX. Szent-Györgyi Napok valamennyi kitüntetettjének nevét és méltatását.

 

SZTEinfo


szgya_napok_galéria
A képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja