SZTE Info

Szakkollégiumok randevúztak az Eötvösben

Fővárosi és vidéki szakkollégiumok tagjai ismerkedhettek egymással egy kétnapos szegedi rendezvényen. A kapcsolatos elmélyítésén túl azt is célul tűzték ki, hogy tanuljanak egymástól.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Álom és Valóság” címmel rendezték meg november 9-én és 10-én a szakkollégiumok találkozóját az SZTE Eötvös Loránd Kollégiumában. A szegedi Eötvös Kollégium – mely az úgynevezett történeti szakkollégiumok csoportjába tartozik a maga 1931-es megalakulásával – igyekszik aktívan bekapcsolódni az országos szakkollégiumi mozgalomba. Élő kapcsolatot ápol „elődjével”, a budapesti Eötvös József Collegiummal, valamint több más vidéki és fővárosi szakkollégiummal, ennek jegyében szervezték az idei összejövetelt is, mely egyebek között a lehetséges együttműködések elmélyítését célozta.


A budapesti Eötvös József Collegium, a Simonyi Károly Szakkollégium, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium, a debreceni Hatvani István Szakkollégium, valamint a pécsi Kerényi Károly Szakkollégium képviseltette magát szegedi Eötvös Kollégium tagjai mellett. A fővárosi Eötvös József Collegium Magyarország legrégibb szakkollégiuma. 1895-ben Eötvös Loránd a párizsi École Normale Superieure mintájára alapította, s az ő édesapjáról nevezték el a középiskolai tanárképző kollégiumot. Jelenleg tizenhét szakmai műhely működik falain belül. A BME Simonyi Károly Szakkollégiumának egyik különlegessége, hogy nem a szakkollégiumi elitképzésben hisz, nem tanulmányi átlaghoz, OTDK-szerepléshez köti a tagságot. Rendszeresen megrendezendő tanfolyamaik révén, az ottani eredményes szerepléssel lehet az igen népes szakkollégium tagjává válni. Számos szakmai kör és csoport működik a Schönherz Kollégium falain belül működő szakkollégiumban. Folytatva a sort, a Szent Ignác Szakkollégium katolikus kollégium, így a keresztény szellemiségre és lelkületre mind a jezsuita rend, mind az itt lakó egyetemi diákság különösen nagy súlyt fektet. A tagok számára félévről félévre meghirdetett kötelező és választható kurzusokon kívül konferenciáknak, szimpóziumok, teaházaknak és imaesteknek is otthont ad a kollégium. A debreceni Hatvani István Szakkollégium interdiszciplináris, az egyetem majd minden karáról vár tagokat felvételi rendszerén keresztül. Minden szakkollégistának van saját tutora, kötelező előadásokon, nyelvi kurzusokon vesznek részt. A pécsi Kerényi Károly Szakkollégiumot bölcsészhallgatók és -oktatók hozták létre, ma is ilyen irányultságú szakkollégiumról van szó, de multidiszciplinaritásra is törekszik többféle bölcsész tudományág módszereinek ütköztetésével.


A hat szakkollégium „Álom és Valóság” című szegedi találkozója három részből állt. Először az Antigonét tekinthették meg a résztvevők a Mobil Front Műhely és a Szegedi Nemzeti Színház fiatal művészeinek előadásában, majd beszélgethettek a színészekkel. A folytatásban ppt-előadások formájában mutatkoztak be a szakkollégiumok, végül az „utó-Halloween-est” következett, melyen az új ismeretségeket még szorosabbra fűzhették. Másnap Szeged belvárosát és az SZTE Füvészkert különlegességeit fedezték fel együtt.


A rendezvény céljairól az egyik szervezőt, Saródi Szilviát, az SZTE Eötvös Kollégium kollégiumi bizottsági titkárát faggattuk. – Amíg a fővárosi szakkollégiumok könnyen megtalálják egymást, a vidékiek igen könnyen kimaradnak a szakkollégiumi áramlatokból. Az Interkoll névre hallgató országos szakkollégiumi fórum is rendszerint Budapesten van, így a vidéki szakkollégiumok jellemzően nem képviseltetik magukat. Nyitottak vagyunk arra, hogy felépítésben, működésben tanuljunk más szakkollégiumoktól, ezért igyekszünk megjelenni a budapesti fórumon is, valamint félévről félévre szakkollégiumi találkozók szervezésével megmutatni más szakkollégiumok számára, hogy Szegeden is minőségi szakkollégiumi oktatás zajlik – mondta el.

 

Veres Imre


Jelen megjelenést „Az SZTE Kutatóegyetemi Kiválósági Központ tudásbázisának kiszélesítése és hosszú távú szakmai fenntarthatóságának megalapozása a kiváló tudományos utánpótlás biztosításával” című, TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0012 azonosítószámú projekt támogatja. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 19.
  11:00 - 15:00
  Mészáros Rezső, az MTA rendes tagja megnyitója után Prof. Dr. Tóth József szegedi, békéscsabai és pécsi éveiről tartanak előadásokat a szakértők. Zárszót mond: Dr. Szónokyné Dr. Ancsin Gabriella, egyetemi adjunktus (SZTE). A program szervezője: a SZAB Föld- és Természettudományi Szakbizottság, a Közéleti Kávéház.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00