SZTE Info

Szegeden tanácskoznak a transzplantáció vezető szakemberei

Kettős jubileum alkalmából látja vendégül a csongrádi megyeszékhely a Magyar Transzplantációs Társaság XIV. Kongresszusát.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Szeged nemcsak a hazai vesetranszplantáció bölcsője, de ma is a magyarországi szervátültetések egyik legelismertebb és legfontosabb központja – hangzott el azon a szakmai tanácskozáson, melyet november 22. és 24. között Szegeden, a Hunguest Hotel Forrásban rendez a Magyar Transzplantációs Társaság (MTT), valamint házigazdaként a Szegedi Tudományegyetem és annak Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja.

 

Kettős jubileum alkalmából érkezett a Tisza-parti városba az MTT hagyományos év végi tudományos rendezvénye. Egyrészt 50 esztendővel ezelőtt, 1962. december 21-én éppen a csongrádi megyeszékhelyen végezte el hosszabb angliai tanulmányútjáról hazatérvén Németh András doktor az első sikeres magyarországi élő donoros veseátültetést, mégpedig testvérek között. Ez a beavatkozás akkoriban világszenzációnak számított, még azzal együtt is, hogy mivel nem álltak még rendelkezésre a kilökődési reakciót gátló gyógyszerek, bő két és fél hónappal később a páciens sajnos meghalt. Az ünnepi kongresszuson jelen volt Szántó László is, aki akkor 21 esztendősen élő donorként adta veséjét a műtéthez, s szerencsére ma is jó egészségnek örvend. Mint Fehérvári Imre, az MTT főtitkára elmondta: hazánk Európában a harmincadik ország lett, ahol ilyen műtétre képesek voltak az orvosok. Ugyanitt, Szegeden készült egyébként az első művesekészülék, s vezették be ennek használatát veseelégtelen betegeknél, ezért számít a település a veseátültetés bölcsőjének.

 

A szakmai fórum még egy jeles évfordulóhoz kapcsolódik: 15 éve alakult meg a Magyar Transzplantációs Társaság, a rendkívül sokrétűvé vált szakterületet összefogó tudományos szervezet. Immár hagyomány, hogy a kongresszuson adják át a társaság Németh András-életműdíját, melyet idén Szabó Zoltán professzor érdemelt ki, aki a Városmajorban első alkalommal hajtott végre szívátültetést.

 

A rendezvényen megtudtuk: mióta a programszerű transzplantációt bevezették Magyarországon, több mint 7000 ember jutott új szervhez, s több mint 6000 veseátültetésnél járunk már. Évente 300 körüli a magyarországi vesetranszplantációk száma, ami millió lakosra vetítve nagyjából megfelel a németországi szintnek. Ezenkívül kisebb számban máj-, hasnyálmirigy- és szívátültetéseket végeznek hazánkban, s a szakemberek reményei szerint hamarosan tüdőátültetésre is sor kerülhet. Az MTT vezetői – Kóbori László elnök és Fehérvári Imre főtitkár – szerint a transzplantációra bátran lehet alapozni a magyar egészségügy fejlődését, hiszen annak eredményei és színvonala nemzetközi összevetésben is kiemelkedőnek számítanak. Az elnök hangsúlyozta: lépést tartunk Európával, amit az is jelez, hogy 2013. január 1-jétől részlegesen, majd a jövő év folyamán teljes jogú tagként csatlakozhatunk az úgynevezett Euro-transzplanthoz, minek köszönhetően sürgősségi esetekben gyorsan, 24-48 óra alatt szervhez juthatnak a magyar betegek, illetve lerövidülhetnek a régebben akár évekre nyúló várólisták. – A német és holland precizitással felépített európai rendszer részévé válásból sokat profitálhat a magyar egészségügy. A komoly háttér révén több beavatkozást és bátrabban vállalhatnak fel a szervátültetéssel foglalkozó hazai orvosok – világította meg Kóbori László. A szakma célja egyébként az, hogy megfelelő menedzseléssel növeljék a donorszámot, illetve minden rászoruló páciens rákerülhessen a várólistákra.

 

Az országban jelenleg négy transzplantációs központ található: Szeged mellett Debrecenben, Pécsett és Budapesten. A háromnapos kongresszuson az ország vezető szakemberei tekintik át, illetve vitatják meg a legújabb technikákat, eljárásokat, eredményeket.

 

SZTEinfo


Transzplantacios_kongresszus galéria
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/