SZTE Info

Adományok segítik a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt

Egyetemi oktatók pénzadományai is segítik az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny megrendezését, a versengő negyven középiskolai csapat diákjainak, tanárainak jutalmazását. Az október 26-án délután 14 óra 30 perckor kezdődő show-szerű döntőre minden érdeklődőt várnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az idei Szent-Györgyi-emlékév nemzetközi vetélkedője rendezésében kulcsszerepű Pro talentis universitatis alapítvány 11600006-00000000-41821394 számú számlájára e hét közepéig több mint 500 ezer forint felajánlás érkezett a Szegedi Tudományegyetem vezető oktatóitól.

Az eddigi adományok felét a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar professzorai, közel 24-24 százalékát a Természettudományi és Informatikai Kar, illetve a Bölcsészettudományi Kar vezető oktatói gyűjtötték össze, de érkeznek újabb felajánlások is az ÁJTK, a GTK, és a JGYPK tanáraitól. Az egyetem több kara (ÁOK, GYTK), baráti köre külön jutalommal jelentkezik – tudtuk meg Pál Józseftől. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese kiemelte: az 5-25 ezer forint közötti egyéni adomány mellett támogatásával Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és több cég is az ügy mellé áll.

Az eddigi adományokat köszönve a szervezők további segítségre is számítanak. Így a gazdasági megszorítások miatt nehéz helyzetben is méltó módon tiszteleghet a diákság, a pedagógusok, az egyetemi polgárok közössége a 75 évvel ezelőtt Nobel-díjat nyert szegedi tudós, Szent-Györgyi Albert emléke előtt.

A több fordulós Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny október 26-án 14 óra 30 perckor kezdődő show-szerű döntőjére, az SZTE TIK (Szeged, Ady tér 10.) kongresszusi termébe a szurkoló diáktársakat, pedagógusokat, szülőket, és az érdeklődőket is várják.

SZTEinfo


*


Verseny és show-műsor Szent-Györgyi Albertről

Középiskolás diákok csapatait fogadja a Szegedi Tudományegyetemre 2012. október 26-án (pénteken) a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny program-sorozatára. A délutáni események nyitottak: a döntőt nézőként és szurkolóként más diákok, pedagógusok, szülők, érdeklődők is figyelemmel kísérhetik.


2012-ben két különleges jubileumot is ünnepel a Szegedi Tudományegyetem: Szent-Györgyi Albert nyolcvan éve fedezte fel a C-vitamint s hetvenöt éve vehette át az orvosi Nobel-díjat. A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny – az emlékév eddigi rendezvényeihez hasonlóan – a tudós munkásságát állítja középpontjába, miközben a középiskolás korosztály figyelmét is igyekszik felkelteni Szeged, az egyetem és a tudományok iránt. A verseny ugyanakkor nem korlátozódik a természettudományokra, a háromfős csapatoknak tájékozódniuk kell bölcsészet-és társadalomtudományos témákban is. Az október 26-i megmérettetésre harmincegy középiskola negyven csapata jelentkezett.

A VERSENYNAP PROGRAMJA:

REGISZTRÁCIÓ 9:00 órától, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.) földszinti előterében.

A Szent-Györgyi Albert Psalmus Humanus című műve alapján elkészített plakátokat, posztereket vagy egyéb műalkotásokat a megnyitót követően a szervezők rendezik „kiállítássá” az SZTE TIK épületében. A kreatív feladat megoldását a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűrije 12:30-14:00 óra között értékeli, majd a döntőt követő eredményhirdetésen külön díjazza.

MEGNYITÓ 9:40 órakor, a TIK kongresszusi termében.

Köszöntőt mond Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora. A versenynap programjának rövid ismertetése.

10:00- 10:30 óra között: A csapatok – SZTE-hallgatók kíséretében – átvonulnak az új helyszínre.

AZ SZTE SZENT-GYÖRGYI TANULMÁNYI VERSENY ELSŐ (SZÁMÍTÓGÉPES) FORDULÓJA 10:30 – 11:30 óra között, SZTE ÁOK Orvosi Informatikai Intézetben (Szeged, Korányi fasor 9.).

ALTERNATÍV PROGRAMOK 11:45 – 13:15 óra között, az alábbi helyszíneken.

Egy programon kötelező részt vennie minden egyes versenyzőnek. Erre előzetesen (2012. október 24-én 24:00 óráig) regisztrálni kell a http://www.u-szeged.hu/szentgyorgyi/regisztracio link alatt elérhető felületen. A különböző helyszínekre SZTE-hallgatók kísérik a résztvevőket.

Az SZTE képzéseit, oktatói és kutatói munkáját bemutató, a versenyzők számára szervezett alternatív programok:

„Találkoztam a professzorral”: beszélgetés az SZTE orvosképzéséről – SZTE Általános Orvostudományi Kar Nagy Oktatási Épület (Szeged, Dóm tér 13.).

„Találkoztam a professzorral”: beszélgetés az SZTE gyógyszerészképzéséről – SZTE Gyógyszerésztudományi Kar kari épülete (Szeged, Zrínyi u. 9.).

„Laborok titkai”: kémiai kísérlet bemutató – SZTE Természettudományi és Informatikai Kar (Szeged, Dóm tér 7.), maximum 25 fő.

„Bevezetés a bioarcheológiai kutatásokba”: biológiai antropológiai és paleopatológiai bemutató, képek, hangok, embercsontok segítségével – SZTE TTIK Embertani Tanszék (Szeged, Egyetem u. 2.), maximum: 25 fő.

„Könyvtári kalandozások”: az SZTE Klebelsberg Könyvtár bemutatása – SZTE TIK (Szeged, Ady tér 10.).

EBÉD 12:45 – 14:15 óra között, a verseny kezdetén kihirdetendő helyszínen.

Az alternatív program zárását követően a versenyzők csoportjait SZTE-hallgatók kísérik a verseny kezdetén megjelölt egyetemi menzára, majd a következő helyszínre, a TIK-be.

SZTE – MNB SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 14:00 – 14:30 óra között, az SZTE TIK kiállítási terében.

A Magyar Nemzeti Bank a Szent-Györgyi Albert emlékérme kibocsátásáról, a Szegedi Tudományegyetem vezetői SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyéről adnak információt.

A sajtótájékoztatón részt vehetnek a versenyre nevező iskolák képviselői, pedagógusai, diákcsoportjai is.

AZ SZTE SZENT-GYÖRGYI TANULMÁNYI VERSENY DÖNTŐJE, EREDMÉNYHIRDETÉSE 14:30 – 17:00 óra között, az SZTE TIK kongresszusi termében.

A döntőről televíziós felvétel készül.

Nézőként figyelemmel kísérhetik a döntőt az iskola diákjainak, tanárainak érdeklődő csoportjai, az érintett szülők is.

Az első helyezett csapat és felkészítő tanára Cambridge-be utazhatnak el s vehetnek részt Szent-Györgyi Albert személyéhez kapcsolódó programokon, az első három helyezett pedig pénzjutalommal gazdagodhat. A Szegedi Tehetséggondozó Tanács a verseny valamennyi résztvevője számára lehetőséget kínál az SZTE Tehetségponthoz való csatlakozáshoz.

A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny izgalmas eseményeiről folyamatosan beszámol majd a www.u-szeged.hu; a szegedi tudósra emlékező cikkek, illetve az emlékév eddigi programjairól szóló ajánlók, tudósítások, fotók, információk pedig már elérhetőek a www.u-szeged.hu/szentgyorgyi oldalon.

SZTEpress

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.