SZTE Info

Adományok segítik a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt

Egyetemi oktatók pénzadományai is segítik az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny megrendezését, a versengő negyven középiskolai csapat diákjainak, tanárainak jutalmazását. Az október 26-án délután 14 óra 30 perckor kezdődő show-szerű döntőre minden érdeklődőt várnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az idei Szent-Györgyi-emlékév nemzetközi vetélkedője rendezésében kulcsszerepű Pro talentis universitatis alapítvány 11600006-00000000-41821394 számú számlájára e hét közepéig több mint 500 ezer forint felajánlás érkezett a Szegedi Tudományegyetem vezető oktatóitól.

Az eddigi adományok felét a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar professzorai, közel 24-24 százalékát a Természettudományi és Informatikai Kar, illetve a Bölcsészettudományi Kar vezető oktatói gyűjtötték össze, de érkeznek újabb felajánlások is az ÁJTK, a GTK, és a JGYPK tanáraitól. Az egyetem több kara (ÁOK, GYTK), baráti köre külön jutalommal jelentkezik – tudtuk meg Pál Józseftől. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese kiemelte: az 5-25 ezer forint közötti egyéni adomány mellett támogatásával Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és több cég is az ügy mellé áll.

Az eddigi adományokat köszönve a szervezők további segítségre is számítanak. Így a gazdasági megszorítások miatt nehéz helyzetben is méltó módon tiszteleghet a diákság, a pedagógusok, az egyetemi polgárok közössége a 75 évvel ezelőtt Nobel-díjat nyert szegedi tudós, Szent-Györgyi Albert emléke előtt.

A több fordulós Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny október 26-án 14 óra 30 perckor kezdődő show-szerű döntőjére, az SZTE TIK (Szeged, Ady tér 10.) kongresszusi termébe a szurkoló diáktársakat, pedagógusokat, szülőket, és az érdeklődőket is várják.

SZTEinfo


*


Verseny és show-műsor Szent-Györgyi Albertről

Középiskolás diákok csapatait fogadja a Szegedi Tudományegyetemre 2012. október 26-án (pénteken) a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny program-sorozatára. A délutáni események nyitottak: a döntőt nézőként és szurkolóként más diákok, pedagógusok, szülők, érdeklődők is figyelemmel kísérhetik.


2012-ben két különleges jubileumot is ünnepel a Szegedi Tudományegyetem: Szent-Györgyi Albert nyolcvan éve fedezte fel a C-vitamint s hetvenöt éve vehette át az orvosi Nobel-díjat. A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny – az emlékév eddigi rendezvényeihez hasonlóan – a tudós munkásságát állítja középpontjába, miközben a középiskolás korosztály figyelmét is igyekszik felkelteni Szeged, az egyetem és a tudományok iránt. A verseny ugyanakkor nem korlátozódik a természettudományokra, a háromfős csapatoknak tájékozódniuk kell bölcsészet-és társadalomtudományos témákban is. Az október 26-i megmérettetésre harmincegy középiskola negyven csapata jelentkezett.

A VERSENYNAP PROGRAMJA:

REGISZTRÁCIÓ 9:00 órától, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.) földszinti előterében.

A Szent-Györgyi Albert Psalmus Humanus című műve alapján elkészített plakátokat, posztereket vagy egyéb műalkotásokat a megnyitót követően a szervezők rendezik „kiállítássá” az SZTE TIK épületében. A kreatív feladat megoldását a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zsűrije 12:30-14:00 óra között értékeli, majd a döntőt követő eredményhirdetésen külön díjazza.

MEGNYITÓ 9:40 órakor, a TIK kongresszusi termében.

Köszöntőt mond Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora. A versenynap programjának rövid ismertetése.

10:00- 10:30 óra között: A csapatok – SZTE-hallgatók kíséretében – átvonulnak az új helyszínre.

AZ SZTE SZENT-GYÖRGYI TANULMÁNYI VERSENY ELSŐ (SZÁMÍTÓGÉPES) FORDULÓJA 10:30 – 11:30 óra között, SZTE ÁOK Orvosi Informatikai Intézetben (Szeged, Korányi fasor 9.).

ALTERNATÍV PROGRAMOK 11:45 – 13:15 óra között, az alábbi helyszíneken.

Egy programon kötelező részt vennie minden egyes versenyzőnek. Erre előzetesen (2012. október 24-én 24:00 óráig) regisztrálni kell a http://www.u-szeged.hu/szentgyorgyi/regisztracio link alatt elérhető felületen. A különböző helyszínekre SZTE-hallgatók kísérik a résztvevőket.

Az SZTE képzéseit, oktatói és kutatói munkáját bemutató, a versenyzők számára szervezett alternatív programok:

„Találkoztam a professzorral”: beszélgetés az SZTE orvosképzéséről – SZTE Általános Orvostudományi Kar Nagy Oktatási Épület (Szeged, Dóm tér 13.).

„Találkoztam a professzorral”: beszélgetés az SZTE gyógyszerészképzéséről – SZTE Gyógyszerésztudományi Kar kari épülete (Szeged, Zrínyi u. 9.).

„Laborok titkai”: kémiai kísérlet bemutató – SZTE Természettudományi és Informatikai Kar (Szeged, Dóm tér 7.), maximum 25 fő.

„Bevezetés a bioarcheológiai kutatásokba”: biológiai antropológiai és paleopatológiai bemutató, képek, hangok, embercsontok segítségével – SZTE TTIK Embertani Tanszék (Szeged, Egyetem u. 2.), maximum: 25 fő.

„Könyvtári kalandozások”: az SZTE Klebelsberg Könyvtár bemutatása – SZTE TIK (Szeged, Ady tér 10.).

EBÉD 12:45 – 14:15 óra között, a verseny kezdetén kihirdetendő helyszínen.

Az alternatív program zárását követően a versenyzők csoportjait SZTE-hallgatók kísérik a verseny kezdetén megjelölt egyetemi menzára, majd a következő helyszínre, a TIK-be.

SZTE – MNB SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ 14:00 – 14:30 óra között, az SZTE TIK kiállítási terében.

A Magyar Nemzeti Bank a Szent-Györgyi Albert emlékérme kibocsátásáról, a Szegedi Tudományegyetem vezetői SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyéről adnak információt.

A sajtótájékoztatón részt vehetnek a versenyre nevező iskolák képviselői, pedagógusai, diákcsoportjai is.

AZ SZTE SZENT-GYÖRGYI TANULMÁNYI VERSENY DÖNTŐJE, EREDMÉNYHIRDETÉSE 14:30 – 17:00 óra között, az SZTE TIK kongresszusi termében.

A döntőről televíziós felvétel készül.

Nézőként figyelemmel kísérhetik a döntőt az iskola diákjainak, tanárainak érdeklődő csoportjai, az érintett szülők is.

Az első helyezett csapat és felkészítő tanára Cambridge-be utazhatnak el s vehetnek részt Szent-Györgyi Albert személyéhez kapcsolódó programokon, az első három helyezett pedig pénzjutalommal gazdagodhat. A Szegedi Tehetséggondozó Tanács a verseny valamennyi résztvevője számára lehetőséget kínál az SZTE Tehetségponthoz való csatlakozáshoz.

A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny izgalmas eseményeiről folyamatosan beszámol majd a www.u-szeged.hu; a szegedi tudósra emlékező cikkek, illetve az emlékév eddigi programjairól szóló ajánlók, tudósítások, fotók, információk pedig már elérhetőek a www.u-szeged.hu/szentgyorgyi oldalon.

SZTEpress

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.