SZTE Info

Brodarics, Szapolyai embere

15-16. században élt humanista, kortársa és levelezőtársa Rotterdami Erasmusnak, a mohácsi csata egyik legtöbbet hivatkozott leírásának megalkotója, II. Lajos kancellárja, ezt követően Habsburg Ferdinánd, majd Szapolyai János udvari embere – ő volt Brodarics István. Összegyűjtött levelezését október 17-én mutatták be az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

sb4Brodarics István, azaz Stephanus Brodericus Epistulae című kötete Kasza Péter szerkesztésében jelent meg idén az Argumentum Kiadó gondozásában, a Bibliotheca scriptorum sorozat tagjaként. A klasszika-filológust a latinul íródott levelek gyűjteményéről két irodalomtörténész, Ötvös Péter és Szörényi László kérdezte.

A kötet angol nyelvű felvezetőjéből is kiderül: Brodarics kalandos élettörténetet tudhatott magáénak. Padovában, majd Bolognában tanult, később római követ, majd 1526-tól Magyarország kancellára lett. Uralkodójával, II. Lajossal tartott, mikor az Mohácsra indult, s a csatából való megmenekülése után a volt kancellár a lengyel királynak számolt be az oszmánok elleni vereség körülményeiről. Ezt követően Habsburg Ferdinánd szolgálatába állt, de végül mégis a király ellenségéhez, Szapolyai Jánoshoz csatlakozott. A magyar király híve, s diplomatája maradt egészen haláláig.

sb5„Remélhető-e még, hogy nagyobb mennyiségben kerülnek elő Brodarics levelek?” – tette fel első kérdését Szörényi László a kötet szerkesztőjének. Természetesen boldog lenne, ha új levelekre találnának rá, válaszolta Kasza Péter, ugyanakkor ez azt is jelentené, hogy a most megjelent kötet hiányos. Szerinte nincsenek már ilyen levelek, viszont megjegyzi azt is, hogy az utóbbi években olyan váratlan helyekről bukkantak elő Brodarics-szövegek, hogy újabbak megjelenését sem lehet már teljes mértékben kizárni.

Ezt követően a beszélgetés magával a gyűjtemény darabjaival foglalkozott. A legnagyobb nehézséget a szerkesztéskor az jelentette – tudhattuk meg –, hogy Brodarics nem gondoskodott saját leveleskönyv szerkesztéséről, így írásai szétszóródtak. Levelei szerte Európában megtalálhatóak, köztük bécsi, római, pármai, firenzei vagy londoni könyvtárakban, levéltárakban is. A 349 darabból álló leveleskötetből néhány darabot Kasza Péter ki is emelt, amelyek különösen jelentősek. Így például azt az írást, melyben Szapolyai diplomatája kemény hangon búcsúzik Habsburg Ferdinándtól. „Ilyen keményen szerintem még udvari kancellár nem olvasott be uralkodónak, mint ahogyan ő” – fogalmazott a kötet szerkesztője. Bár levelében Brodarics nehezményezi alacsony fizetését, ugyanakkor Szapolyaihoz való átpártolásának oka mégis az lehetett, hogy nem volt hajlandó egy olyan királyt szolgálni, aki egy országot annak ellenére akart erőszakkal elfoglalni, hogy az nem kívánta őt uralkodójának.

Ötvös Péter kérdésére Kasza Péter elmondta, hogy a kötet mintegy négy évig készült, de ő maga már szakdolgozata megírása óta, 1998-tól foglalkozik a humanista diplomata műveivel.

H. G.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.