SZTE Info

Brodarics, Szapolyai embere

15-16. században élt humanista, kortársa és levelezőtársa Rotterdami Erasmusnak, a mohácsi csata egyik legtöbbet hivatkozott leírásának megalkotója, II. Lajos kancellárja, ezt követően Habsburg Ferdinánd, majd Szapolyai János udvari embere – ő volt Brodarics István. Összegyűjtött levelezését október 17-én mutatták be az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

sb4Brodarics István, azaz Stephanus Brodericus Epistulae című kötete Kasza Péter szerkesztésében jelent meg idén az Argumentum Kiadó gondozásában, a Bibliotheca scriptorum sorozat tagjaként. A klasszika-filológust a latinul íródott levelek gyűjteményéről két irodalomtörténész, Ötvös Péter és Szörényi László kérdezte.

A kötet angol nyelvű felvezetőjéből is kiderül: Brodarics kalandos élettörténetet tudhatott magáénak. Padovában, majd Bolognában tanult, később római követ, majd 1526-tól Magyarország kancellára lett. Uralkodójával, II. Lajossal tartott, mikor az Mohácsra indult, s a csatából való megmenekülése után a volt kancellár a lengyel királynak számolt be az oszmánok elleni vereség körülményeiről. Ezt követően Habsburg Ferdinánd szolgálatába állt, de végül mégis a király ellenségéhez, Szapolyai Jánoshoz csatlakozott. A magyar király híve, s diplomatája maradt egészen haláláig.

sb5„Remélhető-e még, hogy nagyobb mennyiségben kerülnek elő Brodarics levelek?” – tette fel első kérdését Szörényi László a kötet szerkesztőjének. Természetesen boldog lenne, ha új levelekre találnának rá, válaszolta Kasza Péter, ugyanakkor ez azt is jelentené, hogy a most megjelent kötet hiányos. Szerinte nincsenek már ilyen levelek, viszont megjegyzi azt is, hogy az utóbbi években olyan váratlan helyekről bukkantak elő Brodarics-szövegek, hogy újabbak megjelenését sem lehet már teljes mértékben kizárni.

Ezt követően a beszélgetés magával a gyűjtemény darabjaival foglalkozott. A legnagyobb nehézséget a szerkesztéskor az jelentette – tudhattuk meg –, hogy Brodarics nem gondoskodott saját leveleskönyv szerkesztéséről, így írásai szétszóródtak. Levelei szerte Európában megtalálhatóak, köztük bécsi, római, pármai, firenzei vagy londoni könyvtárakban, levéltárakban is. A 349 darabból álló leveleskötetből néhány darabot Kasza Péter ki is emelt, amelyek különösen jelentősek. Így például azt az írást, melyben Szapolyai diplomatája kemény hangon búcsúzik Habsburg Ferdinándtól. „Ilyen keményen szerintem még udvari kancellár nem olvasott be uralkodónak, mint ahogyan ő” – fogalmazott a kötet szerkesztője. Bár levelében Brodarics nehezményezi alacsony fizetését, ugyanakkor Szapolyaihoz való átpártolásának oka mégis az lehetett, hogy nem volt hajlandó egy olyan királyt szolgálni, aki egy országot annak ellenére akart erőszakkal elfoglalni, hogy az nem kívánta őt uralkodójának.

Ötvös Péter kérdésére Kasza Péter elmondta, hogy a kötet mintegy négy évig készült, de ő maga már szakdolgozata megírása óta, 1998-tól foglalkozik a humanista diplomata műveivel.

H. G.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  A Trianonról közérthetően és a Trianon Nagy Háború alatti előzményeiről, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása c. kötetekről beszélgetés Bencsik Péterrel (BTK Jelenkortörténeti Tanszék), Gulyás Lászlóval (JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet) és Döbör Andrással (JGYPK dékán).
  Az esemény ingyenes, és nem kötött könyvtári tagsághoz.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  „Szubjektív prezentációs elődás a Giotto-kápolnáról (Padova), a S. Vitalis, a St. Apollinaris templom, a Galla Pracidia mauzóleum (Ravenna) mozaik műalkotásairól, valamint az Aquileia padló mozaikjairól.”
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézete és a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezésében
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  FONTOS! A beszélgetésre ezúttal az American Corner helyiségében kerül sor, ezért kérjük, részvételi szándékod jelezd az alábbi linken: https://forms.gle/eoeGHb3zt2YcLG949
  ÚJ! A Fotósok Amerikában című előadások olyan vendégek meghívásával kerülnek “műsorra”, akik fényképeztek az Államokban vagy szakmai, elméleti munkát végeztek az Amerika - Magyarország tengelyen. Akik testközelből élték meg a természeti csodákat és a nyüzsgő (vagy épp szellemjárta) városokat, saját képeik segítségével kalauzolnak minket a távolba. Ezt kiegészítve olyan elméleti hátteret igyekszünk felépíteni a további előadásokkal (beleértve az Amerikai fotósok sorozatot is), amelybe a hallgatóság könnyedén beleillesztheti az ott járt alkotók élményeit, érzelmeit. Első vendégünk Kurucz Árpád, aki 2006-tól 2015-ig a Népszabadság, jelenleg a Getty Images, az Anadolu Images török hírügynökség és a Magyar Nemzet fotósa. Fontosabb díjai: 2010 Picure of the Year International első díj, Ringier International Photo Award, Magyar Sajtófotó pályázatokon különböző kategóriadíjak, Munkácsi Márton kollekció díjak. Képeit jelentette már meg a New York Times, a Time, a Getty Images és a Politico is.
 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig