SZTE Info

Brodarics, Szapolyai embere

15-16. században élt humanista, kortársa és levelezőtársa Rotterdami Erasmusnak, a mohácsi csata egyik legtöbbet hivatkozott leírásának megalkotója, II. Lajos kancellárja, ezt követően Habsburg Ferdinánd, majd Szapolyai János udvari embere – ő volt Brodarics István. Összegyűjtött levelezését október 17-én mutatták be az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

sb4Brodarics István, azaz Stephanus Brodericus Epistulae című kötete Kasza Péter szerkesztésében jelent meg idén az Argumentum Kiadó gondozásában, a Bibliotheca scriptorum sorozat tagjaként. A klasszika-filológust a latinul íródott levelek gyűjteményéről két irodalomtörténész, Ötvös Péter és Szörényi László kérdezte.

A kötet angol nyelvű felvezetőjéből is kiderül: Brodarics kalandos élettörténetet tudhatott magáénak. Padovában, majd Bolognában tanult, később római követ, majd 1526-tól Magyarország kancellára lett. Uralkodójával, II. Lajossal tartott, mikor az Mohácsra indult, s a csatából való megmenekülése után a volt kancellár a lengyel királynak számolt be az oszmánok elleni vereség körülményeiről. Ezt követően Habsburg Ferdinánd szolgálatába állt, de végül mégis a király ellenségéhez, Szapolyai Jánoshoz csatlakozott. A magyar király híve, s diplomatája maradt egészen haláláig.

sb5„Remélhető-e még, hogy nagyobb mennyiségben kerülnek elő Brodarics levelek?” – tette fel első kérdését Szörényi László a kötet szerkesztőjének. Természetesen boldog lenne, ha új levelekre találnának rá, válaszolta Kasza Péter, ugyanakkor ez azt is jelentené, hogy a most megjelent kötet hiányos. Szerinte nincsenek már ilyen levelek, viszont megjegyzi azt is, hogy az utóbbi években olyan váratlan helyekről bukkantak elő Brodarics-szövegek, hogy újabbak megjelenését sem lehet már teljes mértékben kizárni.

Ezt követően a beszélgetés magával a gyűjtemény darabjaival foglalkozott. A legnagyobb nehézséget a szerkesztéskor az jelentette – tudhattuk meg –, hogy Brodarics nem gondoskodott saját leveleskönyv szerkesztéséről, így írásai szétszóródtak. Levelei szerte Európában megtalálhatóak, köztük bécsi, római, pármai, firenzei vagy londoni könyvtárakban, levéltárakban is. A 349 darabból álló leveleskötetből néhány darabot Kasza Péter ki is emelt, amelyek különösen jelentősek. Így például azt az írást, melyben Szapolyai diplomatája kemény hangon búcsúzik Habsburg Ferdinándtól. „Ilyen keményen szerintem még udvari kancellár nem olvasott be uralkodónak, mint ahogyan ő” – fogalmazott a kötet szerkesztője. Bár levelében Brodarics nehezményezi alacsony fizetését, ugyanakkor Szapolyaihoz való átpártolásának oka mégis az lehetett, hogy nem volt hajlandó egy olyan királyt szolgálni, aki egy országot annak ellenére akart erőszakkal elfoglalni, hogy az nem kívánta őt uralkodójának.

Ötvös Péter kérdésére Kasza Péter elmondta, hogy a kötet mintegy négy évig készült, de ő maga már szakdolgozata megírása óta, 1998-tól foglalkozik a humanista diplomata műveivel.

H. G.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.