Bezár

Hírarchívum

Sajtófigyelő: összegzések a Magyar Rektori Konferencia üléséről

Sajtófigyelő: összegzések a Magyar Rektori Konferencia üléséről

2012. október 23.
2 perc

A miniszterelnök Orbán Viktor és az emberierőforrás-miniszter Balog Zoltán is találkozott a felsőoktatási intézmények vezetőivel a Magyar Rektori Konferencia (MRK) debreceni kihelyezett ülésén. A kétnapos tanácskozáson – többek között – a finanszírozásról és a gazdálkodásról, az állami támogatás csökkentéséről és a felsőoktatási szakképzésről, valamint a szakképzési hozzájárulás felhasználásáról esett szó.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Az egyetemi, főiskolai végzettségűeknek a saját befizetéseikből kell működésben tartaniuk a felsőoktatást, közpénzt pedig csak oda kell adni, ahol nem látszik más megoldás – hangsúlyozta Orbán Viktor. A miniszterelnök – az origo.hu szerint – a Magyar Rektori Konferencia debreceni kihelyezett ülésén kifejtette: egy rendkívül kedvezményes diákhitellel el lehet érni, hogy mindenki vállalni tudja saját tanulmányának költségeit.”

„A kormányfő szükségszerűnek nevezte a felsőoktatás átalakítását, mivel az ágazatot az utóbbi időszakban a minőségi helyett a tömegképzés jellemzi” – írja az eduline.hu. „Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter bejelentette: olyan program készül, amelynek eredményeként az elkövetkező tíz évben megháromszorozzák, vagyis hatvanezer fölé emelik a hazánkban tanuló külföldi egyetemisták számát.”

Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora a Magyar Rektori Konferencia legutóbbi, Debrecenben tartott üléséről Tráser László rádióriporter kérdéseire válaszolva – többek között – elmondta: a miniszterelnök egyik fontos üzenete, hogy az állam nem vonul ki teljesen a felsőoktatás finanszírozásából, ugyanakkor egyes szegmensekben alkalmazható az önfenntartó modell. Hozzátette: az EU-ban 73 százalékban az állam finanszírozza a felsőoktatást. Másik fontos üzenetként kiemelte: az oktatáspolitika nem kívánja erőltetni a felsőoktatási intézmények integrációját. Szabó Gábor rádiós interjújában – az MRK ülésén elhangzottak alapján – értékelte az SZTE helyzetét is.

 

Szabó Gábor, az SZTE rektorának rádióinterjúja – riporter: Tráser László - itt meghallgatható



További információ:

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=28001&hirlevel=1

http://eduline.hu/felsooktatas/2012/10/16/Orban_Viktor_a_magyar_felsooktatas_ne_mas_o_NY8MVS#rss

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek