SZTE Info

Szegedi tudással Londonba – egy sikertörténet előszava

Komolyabb informatikai előképzettség nélkül is kiváló marketingkampányokat készíthetünk azzal a szoftverrel, amelyet szegedi fiatalok fejlesztettek ki. Az alapítók közt nagyrészt korábbi szegedi egyetemistákat találunk. A fiatalok október 10-én az SZTE GTK Marketing Klubjában mesélnek sikereikről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Marketingesek, nagy márkák és kis cégek egyaránt tudják használni az új programot, az Antavót, amelyet az Infinitium Stúdió Kft. stábja fejlesztett ki, és melyre céget is alapított az ügyvezető, Kecsmár Attila Szabó Zsuzsa marketingessel, Csarnai Gábor vezető fejlesztővel és Bencsik András banki szakemberrel – ők a társalapítók. Az Antavóval könnyedén készíthetünk promóciókat egy cég saját weboldalára, Facebook-oldalára, illetve microsite-ra is. Néhány kattintás kérdése csupán egy kuponakció, vagy egy nyereményjáték – a felhasználónak csak pár kérdést kell megválaszolnia, ezután a program készen tálalja a megoldást.

 

Három perc

A team idén március végén a korai fázisú befektetésekkel és mentorálással foglalkozó Seedcamp tel-avivi megmérettetésén 18 csapattal versengett Európa legjobb befektetői programjának kegyeiért. Három perc alatt kellett bizonyítaniuk vállalkozásuk kiválóságát. Egy hét múlva Szabó Zsuzsa már Londonban volt, két hét múlva Attila és András is követte az ottani irodába. 50 ezer eurós befektetés lett a jutalmuk, és Londonban közelebb lehetnek a vásárlókhoz – az Antavo immár 18 nyelven elérhető, 102 országban 2300-an használják.

 

Fúr-farag, céget vezet

A cég alapítói – leszámítva a fővárosi Bencsik Andrást – mind a Szegedi Tudományegyetemre jártak.

Kecsmár Attila, az Antavo ügyvezetője technika- és informatikatanári diplomát szerzett az akkori Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Karon. Egyike volt a korai Erasmusosoknak! „Akkoriban inkább a másik kultúra megismeréséről szólt a cserediák félév, így én is tanultam finnül Finnországban, Turkuban. A problémám az volt, hogy angolul tanították a finnt, így angolul is gyorsan meg kellett tanulnom. Szótárfüzettel mentem mindenhova!” – így Attila, aki azóta megtanult angolul, és négy céget alapított – az elsőt 23 évesen. „A technikatanári szak nagyon nagy gyakorlatiasságot adott nekem, főztünk, fúrtunk-faragtunk. Az egész tárgy arról szól, hogy hogyan oldjunk meg problémákat, és azt hiszem, ebben jó is vagyok” – magyarázza. Attila rendszeren előad a SZTE-n vendégelőadóként, és bíztatja a jövő IT-szakembereit, hogy vállalkozást alapítsanak. Néhány éve elkezdte a GTK-t levelező szakon, de nem fejezte be. „Pedig nagyon is érdekel a gazdaság és az üzlet elméleti oldala, de sajnos egyetemi keretek közt tanulni nincs időm” – teszi hozzá. Az Antavo tavaly ősszel egyébként esettanulmány volt a GTK mesterszakos marketingeseinek egyik kurzusán, ezért hívták meg előadni az ügyvezetőt. Ősszel a kárpátaljai magyar fiatal közgazdászok találkozóján startup témáról beszél majd a résztvevőknek.

 

Neked is lehet vállalkozásod!

Szabó Zsuzsa a bölcsészkaron kommunikáció, a GTK kereskedelem és marketing alapszakon végzett. Kommunikáció szakosként PR-es tervei voltak, majd jött a marketing. „Olyan matematikát kellett megtanulnunk, amit akkor nehezen értettem meg, mégis sikerült megbirkózni vele. Ez nagyon nagy önbizalmat adott” – emlékszik vissza Szabó Zsuzsa. Közben Szlovéniában és Franciaországban volt cserediák, illetve rádiózott, többek közt a Tisza Rádióban, a Rádió Miben és a Rádió88-ban, de úgy gondolta, nem ebből szeretne megélni. „Külföldön olyan csapatmunkára késztettek minket, és olyan gyakorlatias volt az oktatás, amit itthon nem tapasztaltam” – hangsúlyozta a cég marketingese. Mint mondta, az egyetemi évek leginkább készségfejlesztésként hatottak rá, azt viszont kicsit hiányolta, hogy az egyetemen egyszer sem hangzott el, hogy „te is csinálhatsz vállalkozást”. Úgy érezte, alkalmazottakat tanítanak, nem olyanokat, akik maguktól el akarnak kezdeni valamit. „Ugyanakkor elindítottak az önálló tudásszerzés útján: magam meg tudom keresni azt, amire kíváncsi vagyok” – tette hozzá Zsuzsa. A GTK által indított Vállalkozói Klubnak nagy hasznát vette, ekkor ismerkedett meg Csíkos Péterrel, a Gravity ügyvezetőjével, akivel azóta is tartja a kapcsolatot. Ezenkívül Zsuzsa a bölcsészgondolkodást is kamatoztatta, hiszen – mivel nem értett komolyabban az informatikához – a felhasználói oldalt tudta képviselni a projektben.

A negyedik alapító, Csarnai Gábor a Természettudományi és Informatikai Kar hallgatója volt. Az Antavónak a négy társalapítón kívül három munkatársa is van, akik mind az SZTE-n tanultak. Major Zsófia a bölcsészkar kommunikáció szakán végzett, ő tartja a kapcsolatot az ügyfelekkel, és az igényeket fordítja le a fejlesztők nyelvére. Varga Ádám és Tóth Attila is a TTIK-n tanultak. Ádám felel a marketingszoftver felhasználói felületeinek könnyű kezelhetőségéért, Attila pedig a mögöttes logikát építi.

 
Arany Mihály

 
Az ANTAVO az SZTE Gazdaságtudományi Kar Marketing Klubjának vendége lesz október 10-én 18 órától.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.