SZTE Info

Szegedi tudással Londonba – egy sikertörténet előszava

Komolyabb informatikai előképzettség nélkül is kiváló marketingkampányokat készíthetünk azzal a szoftverrel, amelyet szegedi fiatalok fejlesztettek ki. Az alapítók közt nagyrészt korábbi szegedi egyetemistákat találunk. A fiatalok október 10-én az SZTE GTK Marketing Klubjában mesélnek sikereikről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Marketingesek, nagy márkák és kis cégek egyaránt tudják használni az új programot, az Antavót, amelyet az Infinitium Stúdió Kft. stábja fejlesztett ki, és melyre céget is alapított az ügyvezető, Kecsmár Attila Szabó Zsuzsa marketingessel, Csarnai Gábor vezető fejlesztővel és Bencsik András banki szakemberrel – ők a társalapítók. Az Antavóval könnyedén készíthetünk promóciókat egy cég saját weboldalára, Facebook-oldalára, illetve microsite-ra is. Néhány kattintás kérdése csupán egy kuponakció, vagy egy nyereményjáték – a felhasználónak csak pár kérdést kell megválaszolnia, ezután a program készen tálalja a megoldást.

 

Három perc

A team idén március végén a korai fázisú befektetésekkel és mentorálással foglalkozó Seedcamp tel-avivi megmérettetésén 18 csapattal versengett Európa legjobb befektetői programjának kegyeiért. Három perc alatt kellett bizonyítaniuk vállalkozásuk kiválóságát. Egy hét múlva Szabó Zsuzsa már Londonban volt, két hét múlva Attila és András is követte az ottani irodába. 50 ezer eurós befektetés lett a jutalmuk, és Londonban közelebb lehetnek a vásárlókhoz – az Antavo immár 18 nyelven elérhető, 102 országban 2300-an használják.

 

Fúr-farag, céget vezet

A cég alapítói – leszámítva a fővárosi Bencsik Andrást – mind a Szegedi Tudományegyetemre jártak.

Kecsmár Attila, az Antavo ügyvezetője technika- és informatikatanári diplomát szerzett az akkori Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Karon. Egyike volt a korai Erasmusosoknak! „Akkoriban inkább a másik kultúra megismeréséről szólt a cserediák félév, így én is tanultam finnül Finnországban, Turkuban. A problémám az volt, hogy angolul tanították a finnt, így angolul is gyorsan meg kellett tanulnom. Szótárfüzettel mentem mindenhova!” – így Attila, aki azóta megtanult angolul, és négy céget alapított – az elsőt 23 évesen. „A technikatanári szak nagyon nagy gyakorlatiasságot adott nekem, főztünk, fúrtunk-faragtunk. Az egész tárgy arról szól, hogy hogyan oldjunk meg problémákat, és azt hiszem, ebben jó is vagyok” – magyarázza. Attila rendszeren előad a SZTE-n vendégelőadóként, és bíztatja a jövő IT-szakembereit, hogy vállalkozást alapítsanak. Néhány éve elkezdte a GTK-t levelező szakon, de nem fejezte be. „Pedig nagyon is érdekel a gazdaság és az üzlet elméleti oldala, de sajnos egyetemi keretek közt tanulni nincs időm” – teszi hozzá. Az Antavo tavaly ősszel egyébként esettanulmány volt a GTK mesterszakos marketingeseinek egyik kurzusán, ezért hívták meg előadni az ügyvezetőt. Ősszel a kárpátaljai magyar fiatal közgazdászok találkozóján startup témáról beszél majd a résztvevőknek.

 

Neked is lehet vállalkozásod!

Szabó Zsuzsa a bölcsészkaron kommunikáció, a GTK kereskedelem és marketing alapszakon végzett. Kommunikáció szakosként PR-es tervei voltak, majd jött a marketing. „Olyan matematikát kellett megtanulnunk, amit akkor nehezen értettem meg, mégis sikerült megbirkózni vele. Ez nagyon nagy önbizalmat adott” – emlékszik vissza Szabó Zsuzsa. Közben Szlovéniában és Franciaországban volt cserediák, illetve rádiózott, többek közt a Tisza Rádióban, a Rádió Miben és a Rádió88-ban, de úgy gondolta, nem ebből szeretne megélni. „Külföldön olyan csapatmunkára késztettek minket, és olyan gyakorlatias volt az oktatás, amit itthon nem tapasztaltam” – hangsúlyozta a cég marketingese. Mint mondta, az egyetemi évek leginkább készségfejlesztésként hatottak rá, azt viszont kicsit hiányolta, hogy az egyetemen egyszer sem hangzott el, hogy „te is csinálhatsz vállalkozást”. Úgy érezte, alkalmazottakat tanítanak, nem olyanokat, akik maguktól el akarnak kezdeni valamit. „Ugyanakkor elindítottak az önálló tudásszerzés útján: magam meg tudom keresni azt, amire kíváncsi vagyok” – tette hozzá Zsuzsa. A GTK által indított Vállalkozói Klubnak nagy hasznát vette, ekkor ismerkedett meg Csíkos Péterrel, a Gravity ügyvezetőjével, akivel azóta is tartja a kapcsolatot. Ezenkívül Zsuzsa a bölcsészgondolkodást is kamatoztatta, hiszen – mivel nem értett komolyabban az informatikához – a felhasználói oldalt tudta képviselni a projektben.

A negyedik alapító, Csarnai Gábor a Természettudományi és Informatikai Kar hallgatója volt. Az Antavónak a négy társalapítón kívül három munkatársa is van, akik mind az SZTE-n tanultak. Major Zsófia a bölcsészkar kommunikáció szakán végzett, ő tartja a kapcsolatot az ügyfelekkel, és az igényeket fordítja le a fejlesztők nyelvére. Varga Ádám és Tóth Attila is a TTIK-n tanultak. Ádám felel a marketingszoftver felhasználói felületeinek könnyű kezelhetőségéért, Attila pedig a mögöttes logikát építi.

 
Arany Mihály

 
Az ANTAVO az SZTE Gazdaságtudományi Kar Marketing Klubjának vendége lesz október 10-én 18 órától.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."