SZTE Info

Tolvajtársadalomról és a körtesztről a pszichológiai napokon

Idén újra megrendezték a Forum Humanum, azaz a Szegedi Pszichológiai Napok programot, immár tizenegyedik alkalommal. A szegedi egyetem hallgatói előadásokat hallgathattak – például a tolvajtársadalomról –, de rajzteszttel is elemezhették életutukat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Információs tolvajtársadalom? – Mannhardt András: Az illegális letöltés lélektanáról című előadásával kezdtük a szombatot a XI. Pszichológiai Napokon.

Az előadó meglepő adatokkal kezdte a prezentációt. Becslések szerint évente több mint 10 milliárd (!) dollárnyi kárt okoz az illegális letöltés. Az emberek pedig, akik ezért felelősek, mind becsületesnek tartják magukat. Hogyan magyarázható ez a jelenség?

Mannhardt András három nyomós indokkal próbálta feloldani az ellentétet. Először is: az emberek komolytalannak tartják e törvényt. Tekintve, hogy az állam sem veszi komolyan – hiszen nem ellenőrzik – a lakosság azt gondolja: akkor én miért foglalkozzak vele?

A második ok az úgynevezett Robin Hood-effektus. Csak vessünk egy pillantást a hírességek luxusvilláira, egyedi autóira… Valóban ők lennének az áldozatok? Tényleg arra van szükség, hogy megvegyük a filmeket és CD-ket ahhoz, hogy meglegyen nekik a napi betevőre való? Ugyan már!

Ráadásul – és ezzel elérkeztünk a harmadik ponthoz – a kár láthatatlan. Az emberek pedig, ha fizikailag nem érzékelik, nem is élik át annyira érzelmileg a károkat.

 

Vajon van megoldás? Lehet-e jobb ajánlatot kínálni az ingyenes letöltésnél?

Talán igen. Gondoljuk csak a palackozott vízre. Az is csak víz. Mégis, az emberek inkább megveszik, minthogy csapvizet igyanak. Pedig az ingyen van. Mannhardt András viccesen meg is jegyezte, hogy amíg meg nem jelent a szénsavmentes palackozott víz, biztos volt benne, hogy a buborék az, amiért fizetnek az emberek. De akkor miért adunk ki pénzt palackozott vízre? Négy egyszerű szó: minőség, praktikusság, kedvező ár.

De hogyan lehet ezt az elvet a letöltésekkel kapcsolatban megvalósítani? Előbb vagy utóbb kiderül. Az előadó azonban magabiztosan állítja, hogy a jövőbeli legális letöltés sokkal jobb lesz, mint a palackozott víz.

 

Reinhardt Melinda: Speciális rajztesztek – saját élményen alapuló műhelyében kiderült, hogy „egy rajz nem rajz” a gyermekpszichológiával is foglalkozó tanársegéd szerint, mivel ebből csak az illető jelenlegi lelkiállapotával kapcsolatban lehet következtetéseket levonni. Ennek ellenére a rajzelemzésből rengeteg dolgot megtudhatunk magunkról.

Egy kis csapatépítő tréning után kétféle rajzteszttel ismerkedtünk meg: a projektív útrajzzal és a megtévesztő nevű Hatvan Másodperces Rajzteszttel.

Az előbbi tesztben – amely Michael J. Hanes nevéhez fűződik - egyetlen feladatunk volt. Elképzelni, majd színesek segítségével lerajzolni egy utat. Mikor elkészültünk, kezdődhetett a vizsgálat. Milyen az út? Macskaköves? Vagy talán egy autópálya? Hol fut? Városban, erdőben? Honnan hová tart? Persze nem volt nehéz kitalálni: az út az életutunkat jelképezi, a rajzelemek tehát mind erről árulkodnak.

A Hatvan Másodperces Rajzteszt – más néven körteszt – a kapcsolatainkra ad rálátást. Akit érdekel: www.psychogalaxy.hu oldalon való regisztráció után „körteszt” néven maga is elvégezheti a tesztet.

Letenovics Ivett


Forum Humanum – XI. Szegedi Pszichológiai Napok


A 17. Őszi Kulturális Fesztivál részeként rendezik meg a XI. Forum Humanum – Szegedi Pszichológiai Napok előadássorozatot.


A Forum Humanum a vidék legnagyobb, pszichológus hallgatók által rendezett ismeretterjesztő konferenciasorozata, amely betekintést nyújt a pszichológia tudományának különböző formáiba előadásokon, sajátélményű műhelyeken és kerekasztal-beszélgetéseken keresztül.

 

Az idei év specifikuma az előző évekhez képest, hogy a szervezők ezúttal az előadásokat egy központi téma köré szervezték meg, és ez a központi téma a média világa. A szervezők a téma megválasztásának okaként a média meghatározó jellegét emelték ki, továbbá szerepének egyre nagyobb súllyal való meghatározását mind a közélet, mind a magánélet színpadán.

 

A rendezvény magas színvonalát mi sem példázza jobban, mint az előadók maguk, akik közt szerepel szegedi oktató és kutató, debreceni, pécsi, budapesti egyetemi oktató, alapítványi munkatárs és elméleti szakember egyaránt.

Így például Bilkei Pál, aki jelenleg hatósági pszichológiai alkalmassági vizsgálatokat végez, képesség és személyiségfejlesztő tréningeket tervez, tanít a Pécsi Orvostudományi Egyetemen és a Bűnmegelőzési Akadémián. Gyakran látható a televízióban is, ahol a bűncselekmények elkövetését, felderítésének kriminálpszichológiai vonatkozásait ismerteti.

De Szegeden ad elő Sas István is, aki a Kommunikációs Akadémia alapítója és társigazgatója, miközben oktat a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Gazdasági Gazdasági Főiskolán, a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Több mint 200 reklámfilm írója és rendezője. A Cannes-i Reklámfilm Fesztiválon 1977 óta 7 bronz minősítést, 1 Ezüst Oroszlánt és 5 Nemzeti Díjat kapott. Munkásságáért átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.

 

A rendezvényről folyton frissülő információkat nyújt a hivatalos honlap (www.forumhumanum.hu), valamint a Forum Humanum facebook-os (http://www.facebook.com/forumhumanum?fref=ts) oldala.

N. R.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. június 17.

Kiemelt_Kheten_TL

„A könyveknek is megvan a maguk sorsa… – Habent sua fata libelli… – hangzott el Terentius Maurus közismert gondolata a szegedi egyetem jogász professzora, Trócsányi László „Párizsi Napló, avagy ami a nagyköveti jelentésekből kimaradt… 2010. július – 2014. június című kötete bemutatóján. Az SZTE „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozat kiemelt könyvheti rendezvénye dedikációval zárult.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 26.
  13:00 - 14:00
  Az SZTE ÁOK II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tárgyalóterme a Klinika egykori vezetőjéről, Dr.Cserháti István Professzor Úrról kapja a nevét. Az ünnepélyes névtáblaavatóra a szervezők várják az érdeklődőket.
 • június 28.
  10:00 - 15:00
  A 45 brazil tagállami és önkormányzati egyetemet – mintegy 700 ezer diákot - tömörítő Brazilian Association of Rectors of State and Municipal Universities (ABRUEM) múlt novemberi közgyűlésén egyhangúan úgy határozott, hogy 2018-ban Magyarországot választja szakmai útja célországaként. A delegáció látogatásának célja, hogy megismerjék a magyar felsőoktatási rendszert, intézménylátogatások során feltérképezzék az együttműködési lehetőségeket. Részt vesznek találkozókon és egyeztetéseken, amelyek megalapozhatják a hosszútávú szakmai együttműködést a magyar felsőoktatási intézményekkel. A szervezet weboldala az alábbi linken érhető el: http://www2.abruem.org.br/international-relations/
 • *
  június 29.
  09:00 - 11:00
  Rendkívüli Fogorvosdoktor Avató Ünnepi Szenátus Ülés