SZTE Info

Tolvajtársadalomról és a körtesztről a pszichológiai napokon

Idén újra megrendezték a Forum Humanum, azaz a Szegedi Pszichológiai Napok programot, immár tizenegyedik alkalommal. A szegedi egyetem hallgatói előadásokat hallgathattak – például a tolvajtársadalomról –, de rajzteszttel is elemezhették életutukat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Információs tolvajtársadalom? – Mannhardt András: Az illegális letöltés lélektanáról című előadásával kezdtük a szombatot a XI. Pszichológiai Napokon.

Az előadó meglepő adatokkal kezdte a prezentációt. Becslések szerint évente több mint 10 milliárd (!) dollárnyi kárt okoz az illegális letöltés. Az emberek pedig, akik ezért felelősek, mind becsületesnek tartják magukat. Hogyan magyarázható ez a jelenség?

Mannhardt András három nyomós indokkal próbálta feloldani az ellentétet. Először is: az emberek komolytalannak tartják e törvényt. Tekintve, hogy az állam sem veszi komolyan – hiszen nem ellenőrzik – a lakosság azt gondolja: akkor én miért foglalkozzak vele?

A második ok az úgynevezett Robin Hood-effektus. Csak vessünk egy pillantást a hírességek luxusvilláira, egyedi autóira… Valóban ők lennének az áldozatok? Tényleg arra van szükség, hogy megvegyük a filmeket és CD-ket ahhoz, hogy meglegyen nekik a napi betevőre való? Ugyan már!

Ráadásul – és ezzel elérkeztünk a harmadik ponthoz – a kár láthatatlan. Az emberek pedig, ha fizikailag nem érzékelik, nem is élik át annyira érzelmileg a károkat.

 

Vajon van megoldás? Lehet-e jobb ajánlatot kínálni az ingyenes letöltésnél?

Talán igen. Gondoljuk csak a palackozott vízre. Az is csak víz. Mégis, az emberek inkább megveszik, minthogy csapvizet igyanak. Pedig az ingyen van. Mannhardt András viccesen meg is jegyezte, hogy amíg meg nem jelent a szénsavmentes palackozott víz, biztos volt benne, hogy a buborék az, amiért fizetnek az emberek. De akkor miért adunk ki pénzt palackozott vízre? Négy egyszerű szó: minőség, praktikusság, kedvező ár.

De hogyan lehet ezt az elvet a letöltésekkel kapcsolatban megvalósítani? Előbb vagy utóbb kiderül. Az előadó azonban magabiztosan állítja, hogy a jövőbeli legális letöltés sokkal jobb lesz, mint a palackozott víz.

 

Reinhardt Melinda: Speciális rajztesztek – saját élményen alapuló műhelyében kiderült, hogy „egy rajz nem rajz” a gyermekpszichológiával is foglalkozó tanársegéd szerint, mivel ebből csak az illető jelenlegi lelkiállapotával kapcsolatban lehet következtetéseket levonni. Ennek ellenére a rajzelemzésből rengeteg dolgot megtudhatunk magunkról.

Egy kis csapatépítő tréning után kétféle rajzteszttel ismerkedtünk meg: a projektív útrajzzal és a megtévesztő nevű Hatvan Másodperces Rajzteszttel.

Az előbbi tesztben – amely Michael J. Hanes nevéhez fűződik - egyetlen feladatunk volt. Elképzelni, majd színesek segítségével lerajzolni egy utat. Mikor elkészültünk, kezdődhetett a vizsgálat. Milyen az út? Macskaköves? Vagy talán egy autópálya? Hol fut? Városban, erdőben? Honnan hová tart? Persze nem volt nehéz kitalálni: az út az életutunkat jelképezi, a rajzelemek tehát mind erről árulkodnak.

A Hatvan Másodperces Rajzteszt – más néven körteszt – a kapcsolatainkra ad rálátást. Akit érdekel: www.psychogalaxy.hu oldalon való regisztráció után „körteszt” néven maga is elvégezheti a tesztet.

Letenovics Ivett


Forum Humanum – XI. Szegedi Pszichológiai Napok


A 17. Őszi Kulturális Fesztivál részeként rendezik meg a XI. Forum Humanum – Szegedi Pszichológiai Napok előadássorozatot.


A Forum Humanum a vidék legnagyobb, pszichológus hallgatók által rendezett ismeretterjesztő konferenciasorozata, amely betekintést nyújt a pszichológia tudományának különböző formáiba előadásokon, sajátélményű műhelyeken és kerekasztal-beszélgetéseken keresztül.

 

Az idei év specifikuma az előző évekhez képest, hogy a szervezők ezúttal az előadásokat egy központi téma köré szervezték meg, és ez a központi téma a média világa. A szervezők a téma megválasztásának okaként a média meghatározó jellegét emelték ki, továbbá szerepének egyre nagyobb súllyal való meghatározását mind a közélet, mind a magánélet színpadán.

 

A rendezvény magas színvonalát mi sem példázza jobban, mint az előadók maguk, akik közt szerepel szegedi oktató és kutató, debreceni, pécsi, budapesti egyetemi oktató, alapítványi munkatárs és elméleti szakember egyaránt.

Így például Bilkei Pál, aki jelenleg hatósági pszichológiai alkalmassági vizsgálatokat végez, képesség és személyiségfejlesztő tréningeket tervez, tanít a Pécsi Orvostudományi Egyetemen és a Bűnmegelőzési Akadémián. Gyakran látható a televízióban is, ahol a bűncselekmények elkövetését, felderítésének kriminálpszichológiai vonatkozásait ismerteti.

De Szegeden ad elő Sas István is, aki a Kommunikációs Akadémia alapítója és társigazgatója, miközben oktat a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Gazdasági Gazdasági Főiskolán, a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján és a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Több mint 200 reklámfilm írója és rendezője. A Cannes-i Reklámfilm Fesztiválon 1977 óta 7 bronz minősítést, 1 Ezüst Oroszlánt és 5 Nemzeti Díjat kapott. Munkásságáért átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét.

 

A rendezvényről folyton frissülő információkat nyújt a hivatalos honlap (www.forumhumanum.hu), valamint a Forum Humanum facebook-os (http://www.facebook.com/forumhumanum?fref=ts) oldala.

N. R.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.