SZTE Info

Új fogamzásgátlót vizsgál a WHO és az SZTE Nőgyógyászati Klinika

Újabb részvevőket, például a programba bekapcsolódni kész hallgatónőket keres az a kutatócsoport, amely új fogamzásgátló módszert vizsgál. A már negyven éve alkalmazott hatóanyagot a Szegedi Tudományegyetem Nőgyógyászati Klinika, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi kutatásának egyetlen magyarországi központjaként teszteli.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „Pericoitális orális fogamzásgátlás levonogestrellel” vizsgálati projekt fél éve tart az SZTE Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. Az új módszer sajátosságait, az eddigi eredményeket szeptember 25-én, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában ismertették a vizsgálat vezetői.

A kutatás célja a patikai forgalomban is kapható, engedélyezett hormontartalmú sürgősségi fogamzásgátló tabletta hatékonyságának és biztonságának vizsgálata, amennyiben azt nem az esemény után, hanem azt megelőzően alkalmazzák. Feltételezhető, hogy a levonogestrel (LNG) hatóanyagú tabletta előzetes használata ugyanis nagyobb védettséget jelent a terhesség bekövetkezésével szemben. Szexuális életet alkalmi jelleggel élő nők számára lehet előnyös a hagyományos és sürgősségi fogamzásgátlás hatásmechanizmusát ötvöző gyógyszer.

Dr. Bártfai György kutatásvezető, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanára mutatta be a projekt eddigi fejleményeit. A tájékoztatóan előadást tartott Nguyen Thi My Huong, a WHO klinikai vizsgálat vezetője is. Prezentációjából kiderült, a világon mintegy 222 millió nő nem jut fogamzásgátló módszerhez, ami elfogadhatatlanul magas számú nem kívánt terhességet eredményez. A WHO célja, hogy növelje a modern fogamzásgátló módszerhez való jutás esélyét a világban. Az eredmények alapján az LNG tartalmú tabletta aktust megelőző használata az ovuláció folyamatát késlelteti, helytelen használata sem veszélyes későbbi terhességekre, mellékhatásai ritkák és enyhék. Előnye, hogy az aktusfüggő orális fogamzásgátlás csökkenti a hatóanyag dózisát, kényelmes módszer, amely fenntartja a védekezés titkosságát.

A gyakorlati alkalmazás több mint 30 nő részvételével fél éve, jó eredményekkel folyik Szegeden, és még további három központban. Az alkalmassági kritériumokról és a páciensek tapasztalatairól Tóth Márta védőnő tartott előadást. Elmondta: a sikeres program folytatásához a klinika újabb jelentkezőket vár. Olyan 18 és 45 év közötti nők kapcsolódhatnak be a programba, akik nem szednek fogamzásgátló tablettát, szexuális életük rendszertelen, együttléteik várható száma nem haladja meg a havi 6 alkalmat. Az alkalmas jelentkezők három viziten vesznek részt a 6 és fél hónapos vizsgálat időszakában, ez időtartam alatt a klinika ingyenesen biztosítja a fogamzásgátló tablettákat. Jelentkezni, érdeklődni a 62/545-524-es telefonszámon vagy az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika 217-es WHO szobájában lehet.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.