SZTE Info

Új fogamzásgátlót vizsgál a WHO és az SZTE Nőgyógyászati Klinika

Újabb részvevőket, például a programba bekapcsolódni kész hallgatónőket keres az a kutatócsoport, amely új fogamzásgátló módszert vizsgál. A már negyven éve alkalmazott hatóanyagot a Szegedi Tudományegyetem Nőgyógyászati Klinika, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi kutatásának egyetlen magyarországi központjaként teszteli.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „Pericoitális orális fogamzásgátlás levonogestrellel” vizsgálati projekt fél éve tart az SZTE Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. Az új módszer sajátosságait, az eddigi eredményeket szeptember 25-én, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában ismertették a vizsgálat vezetői.

A kutatás célja a patikai forgalomban is kapható, engedélyezett hormontartalmú sürgősségi fogamzásgátló tabletta hatékonyságának és biztonságának vizsgálata, amennyiben azt nem az esemény után, hanem azt megelőzően alkalmazzák. Feltételezhető, hogy a levonogestrel (LNG) hatóanyagú tabletta előzetes használata ugyanis nagyobb védettséget jelent a terhesség bekövetkezésével szemben. Szexuális életet alkalmi jelleggel élő nők számára lehet előnyös a hagyományos és sürgősségi fogamzásgátlás hatásmechanizmusát ötvöző gyógyszer.

Dr. Bártfai György kutatásvezető, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanára mutatta be a projekt eddigi fejleményeit. A tájékoztatóan előadást tartott Nguyen Thi My Huong, a WHO klinikai vizsgálat vezetője is. Prezentációjából kiderült, a világon mintegy 222 millió nő nem jut fogamzásgátló módszerhez, ami elfogadhatatlanul magas számú nem kívánt terhességet eredményez. A WHO célja, hogy növelje a modern fogamzásgátló módszerhez való jutás esélyét a világban. Az eredmények alapján az LNG tartalmú tabletta aktust megelőző használata az ovuláció folyamatát késlelteti, helytelen használata sem veszélyes későbbi terhességekre, mellékhatásai ritkák és enyhék. Előnye, hogy az aktusfüggő orális fogamzásgátlás csökkenti a hatóanyag dózisát, kényelmes módszer, amely fenntartja a védekezés titkosságát.

A gyakorlati alkalmazás több mint 30 nő részvételével fél éve, jó eredményekkel folyik Szegeden, és még további három központban. Az alkalmassági kritériumokról és a páciensek tapasztalatairól Tóth Márta védőnő tartott előadást. Elmondta: a sikeres program folytatásához a klinika újabb jelentkezőket vár. Olyan 18 és 45 év közötti nők kapcsolódhatnak be a programba, akik nem szednek fogamzásgátló tablettát, szexuális életük rendszertelen, együttléteik várható száma nem haladja meg a havi 6 alkalmat. Az alkalmas jelentkezők három viziten vesznek részt a 6 és fél hónapos vizsgálat időszakában, ez időtartam alatt a klinika ingyenesen biztosítja a fogamzásgátló tablettákat. Jelentkezni, érdeklődni a 62/545-524-es telefonszámon vagy az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika 217-es WHO szobájában lehet.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.