SZTE Info

Új fogamzásgátlót vizsgál a WHO és az SZTE Nőgyógyászati Klinika

Újabb részvevőket, például a programba bekapcsolódni kész hallgatónőket keres az a kutatócsoport, amely új fogamzásgátló módszert vizsgál. A már negyven éve alkalmazott hatóanyagot a Szegedi Tudományegyetem Nőgyógyászati Klinika, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi kutatásának egyetlen magyarországi központjaként teszteli.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „Pericoitális orális fogamzásgátlás levonogestrellel” vizsgálati projekt fél éve tart az SZTE Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. Az új módszer sajátosságait, az eddigi eredményeket szeptember 25-én, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában ismertették a vizsgálat vezetői.

A kutatás célja a patikai forgalomban is kapható, engedélyezett hormontartalmú sürgősségi fogamzásgátló tabletta hatékonyságának és biztonságának vizsgálata, amennyiben azt nem az esemény után, hanem azt megelőzően alkalmazzák. Feltételezhető, hogy a levonogestrel (LNG) hatóanyagú tabletta előzetes használata ugyanis nagyobb védettséget jelent a terhesség bekövetkezésével szemben. Szexuális életet alkalmi jelleggel élő nők számára lehet előnyös a hagyományos és sürgősségi fogamzásgátlás hatásmechanizmusát ötvöző gyógyszer.

Dr. Bártfai György kutatásvezető, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanára mutatta be a projekt eddigi fejleményeit. A tájékoztatóan előadást tartott Nguyen Thi My Huong, a WHO klinikai vizsgálat vezetője is. Prezentációjából kiderült, a világon mintegy 222 millió nő nem jut fogamzásgátló módszerhez, ami elfogadhatatlanul magas számú nem kívánt terhességet eredményez. A WHO célja, hogy növelje a modern fogamzásgátló módszerhez való jutás esélyét a világban. Az eredmények alapján az LNG tartalmú tabletta aktust megelőző használata az ovuláció folyamatát késlelteti, helytelen használata sem veszélyes későbbi terhességekre, mellékhatásai ritkák és enyhék. Előnye, hogy az aktusfüggő orális fogamzásgátlás csökkenti a hatóanyag dózisát, kényelmes módszer, amely fenntartja a védekezés titkosságát.

A gyakorlati alkalmazás több mint 30 nő részvételével fél éve, jó eredményekkel folyik Szegeden, és még további három központban. Az alkalmassági kritériumokról és a páciensek tapasztalatairól Tóth Márta védőnő tartott előadást. Elmondta: a sikeres program folytatásához a klinika újabb jelentkezőket vár. Olyan 18 és 45 év közötti nők kapcsolódhatnak be a programba, akik nem szednek fogamzásgátló tablettát, szexuális életük rendszertelen, együttléteik várható száma nem haladja meg a havi 6 alkalmat. Az alkalmas jelentkezők három viziten vesznek részt a 6 és fél hónapos vizsgálat időszakában, ez időtartam alatt a klinika ingyenesen biztosítja a fogamzásgátló tablettákat. Jelentkezni, érdeklődni a 62/545-524-es telefonszámon vagy az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika 217-es WHO szobájában lehet.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."