SZTE Info

IMG_4155

Zsongás a Színházi Nyílt Napon - A kulisszák mögött járt az SZTE

„A mai Szeged fő értéke és jövőjének záloga a kultúra: az egyetem és a színház”- ezzel a gondolattal nyitotta meg Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója az 5. Színházi Nyílt Napot. Az SZTE és a teátrum közös rendezvényén az universitas polgárai mellett a város lakói is betekinthettek a kulisszák mögé, együtt zenélhettek a művészekkel

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_4061Drámajátékok, sminkbemutató, díszletépítés, világosítás, beszédtechnika- és táncóra – változatos programok várták az 5. Színházi Nyílt Nap látogatóit szerdán. Már délelőtt megtelt a Szegedi Nemzeti Színház átriuma, ahol az universitas és a város polgárai együtt éljenezték a Csárdáskirálynő híres dalait előadó színművészeket, s várták az egésznapos rendezvény meglepetéseit.A teátrum és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közös kezdeményezésén a két intézmény együtt ünnepelt, hiszen előbbi 130 éve működik, a Színházi Nyílt Napot pedig idén ötödik alkalommal hívták életre. Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese szerint a rendezvény tudomány és művészet közvetlen találkozását jelenti, amelyek – s ebben Gyüdi Sándor is egyetértett – szoros egységet alkotnak. A Szegedi Nemzeti Színház igazgatója mindemellett kiemelte: - A mai Szeged fő értéke és jövőjének záloga a kultúra: az egyetem és a színház.

Az aulából a nézőtérre, a bársonyszékekből a színpadra s a kulisszák mögé - a megnyitón ünneplő egyetemisták tömege feszülten várta a színfalak mögé is elkalauzoló túrát. Rédei Roland kíséretével úgy az épülettel, mint az előadások előkészületeivel megismerkedhettek a hallgatók. A teátrum színművésze élő lexikonként sorolta a Szegedi Nemzeti Színház titkait: a kubai márvánnyal kirakott padló és az angol tapétával bevont falak fölött 800 kilogrammos csillár lóg, a jobb hatos páholyban emléktábla őrzi a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert nevét, míg a díszpáholyban Ferenc József császár ünnepelte a teátrum 1883-as megnyitását. Persze, akadt a fiatal színművésznek segítsége: Bolla Dániel a tánccipőt levetve segített terelgetni az öltözők és próbatermek között az érdeklődők népes csapatát. A teátrum tánckarának tagja elmondta: - Mindig szeretem, ha a színházban van egy kis zsongás. Jó, hogy a közönség látja, milyen közegben élünk, hol öltözünk, milyenek a kulisszák, ki az a fővilágosító, ügyelő, és így tovább.

De nem pihenhettek a színfalak mögött túrázó SZTE-sek sem: a délutánba kari szuperkupa vezetett át, ahol az idei gólyatáborok győztes csapatai mérték össze tudásukat a színházról, zenéről és filmekről. A teátrum művészei dobpergést utánozva hirdették ki a megmérettetés nyertesét: az első helyezett Juhász Gyula Pedagógusképző Kar együttesét tortával jutalmazták.

IMG_4095Zenei tudásukat is megmutatták azonban az egyetemisták, hiszen a délután Theater sessionnel, azaz közös jameléssel folytatódott. Poroszlay Kristóf színművészt, a „szegedi Tom Waits”-et népes rajongótábor kísérte a színpadon, s a hallgatók ezúttal nem hallgattak: Kispál és a Borz, Gary Jules, de Dinnyés József-dalok is megszólaltak közös, rögtönzött produkciójukban.

 

A nap végén azonban a nyílt nap látogatói és a Szegedi Nemzeti Színház művészei „visszakanyarodtak” a hagyományosabb színházi formákhoz. Az interaktív programok sorát közös „Beugrás” zárta, ahol humoros helyzetgyakorlatokon vehettek részt az egyetemisták.

Este pedig a Kis- és a Nagyszínház nézőtere is megtelt: előbbiben Steinbeck Egerek és emberek című színművét, míg utóbbiban a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) bűnügyi komédiáját, a Szemenszedett igazság című Müller Péter-darabot tekinthették meg.

- Sikeresnek értékelem az 5. Színházi Nyílt Napot, külön öröm, hogy sok végzős középiskolás vett részt a programokon, hiszen várjuk őket egyetemünkre – értékelte a rendezvényt Tajti Gabriella. Az SZTE Kulturális Iroda a teátrummal közösen szervezte a programot, így kvázi-házigazdaként az irodavezető elmondta: – Öt éve, a Szegedi Nemzeti Színház 125. születésnapján találtuk ki Gyüdi Sándor igazgatóval a nyílt napot, a szerdai alakalom egy kis jubileum volt – folytatta Tajti Gabriella. - Évről-évre nő az egyetemisták érdeklődése a teátrum iránt, azt látjuk, hogy sokan vesznek bérletet, de még mindig nem a hallgatók töltik meg év közben a nézőteret.


*

 

Az 5. Színházi Nyílt Napon kihirdették a Szegedi Nemzeti Színház és az SZTE Kulturális Iroda közösen kiírt pályázatainak győzteseit. A drámapályázat különdíjasa Kutus Bence, a TTIK vegyész mesterszak elsőéves hallgatója lett. Az Armel Operaversenyhez kapcsolódó Opera – Igen / Nem Esszépályázat helyezettjei pedig:
I. Sándor Rita BTK III. magyartanár, mozgóképkultúra- és médiaismeret-tanár

II. Klatka Eszter JGYPK I. intézményi kommunikátor

III. Bártfai Csaba BTK finnugrisztika MA I.

 

Kiss Tímea


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.