SZTE Info

IMG_4155

Zsongás a Színházi Nyílt Napon - A kulisszák mögött járt az SZTE

„A mai Szeged fő értéke és jövőjének záloga a kultúra: az egyetem és a színház”- ezzel a gondolattal nyitotta meg Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója az 5. Színházi Nyílt Napot. Az SZTE és a teátrum közös rendezvényén az universitas polgárai mellett a város lakói is betekinthettek a kulisszák mögé, együtt zenélhettek a művészekkel

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_4061Drámajátékok, sminkbemutató, díszletépítés, világosítás, beszédtechnika- és táncóra – változatos programok várták az 5. Színházi Nyílt Nap látogatóit szerdán. Már délelőtt megtelt a Szegedi Nemzeti Színház átriuma, ahol az universitas és a város polgárai együtt éljenezték a Csárdáskirálynő híres dalait előadó színművészeket, s várták az egésznapos rendezvény meglepetéseit.A teátrum és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közös kezdeményezésén a két intézmény együtt ünnepelt, hiszen előbbi 130 éve működik, a Színházi Nyílt Napot pedig idén ötödik alkalommal hívták életre. Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese szerint a rendezvény tudomány és művészet közvetlen találkozását jelenti, amelyek – s ebben Gyüdi Sándor is egyetértett – szoros egységet alkotnak. A Szegedi Nemzeti Színház igazgatója mindemellett kiemelte: - A mai Szeged fő értéke és jövőjének záloga a kultúra: az egyetem és a színház.

Az aulából a nézőtérre, a bársonyszékekből a színpadra s a kulisszák mögé - a megnyitón ünneplő egyetemisták tömege feszülten várta a színfalak mögé is elkalauzoló túrát. Rédei Roland kíséretével úgy az épülettel, mint az előadások előkészületeivel megismerkedhettek a hallgatók. A teátrum színművésze élő lexikonként sorolta a Szegedi Nemzeti Színház titkait: a kubai márvánnyal kirakott padló és az angol tapétával bevont falak fölött 800 kilogrammos csillár lóg, a jobb hatos páholyban emléktábla őrzi a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert nevét, míg a díszpáholyban Ferenc József császár ünnepelte a teátrum 1883-as megnyitását. Persze, akadt a fiatal színművésznek segítsége: Bolla Dániel a tánccipőt levetve segített terelgetni az öltözők és próbatermek között az érdeklődők népes csapatát. A teátrum tánckarának tagja elmondta: - Mindig szeretem, ha a színházban van egy kis zsongás. Jó, hogy a közönség látja, milyen közegben élünk, hol öltözünk, milyenek a kulisszák, ki az a fővilágosító, ügyelő, és így tovább.

De nem pihenhettek a színfalak mögött túrázó SZTE-sek sem: a délutánba kari szuperkupa vezetett át, ahol az idei gólyatáborok győztes csapatai mérték össze tudásukat a színházról, zenéről és filmekről. A teátrum művészei dobpergést utánozva hirdették ki a megmérettetés nyertesét: az első helyezett Juhász Gyula Pedagógusképző Kar együttesét tortával jutalmazták.

IMG_4095Zenei tudásukat is megmutatták azonban az egyetemisták, hiszen a délután Theater sessionnel, azaz közös jameléssel folytatódott. Poroszlay Kristóf színművészt, a „szegedi Tom Waits”-et népes rajongótábor kísérte a színpadon, s a hallgatók ezúttal nem hallgattak: Kispál és a Borz, Gary Jules, de Dinnyés József-dalok is megszólaltak közös, rögtönzött produkciójukban.

 

A nap végén azonban a nyílt nap látogatói és a Szegedi Nemzeti Színház művészei „visszakanyarodtak” a hagyományosabb színházi formákhoz. Az interaktív programok sorát közös „Beugrás” zárta, ahol humoros helyzetgyakorlatokon vehettek részt az egyetemisták.

Este pedig a Kis- és a Nagyszínház nézőtere is megtelt: előbbiben Steinbeck Egerek és emberek című színművét, míg utóbbiban a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) bűnügyi komédiáját, a Szemenszedett igazság című Müller Péter-darabot tekinthették meg.

- Sikeresnek értékelem az 5. Színházi Nyílt Napot, külön öröm, hogy sok végzős középiskolás vett részt a programokon, hiszen várjuk őket egyetemünkre – értékelte a rendezvényt Tajti Gabriella. Az SZTE Kulturális Iroda a teátrummal közösen szervezte a programot, így kvázi-házigazdaként az irodavezető elmondta: – Öt éve, a Szegedi Nemzeti Színház 125. születésnapján találtuk ki Gyüdi Sándor igazgatóval a nyílt napot, a szerdai alakalom egy kis jubileum volt – folytatta Tajti Gabriella. - Évről-évre nő az egyetemisták érdeklődése a teátrum iránt, azt látjuk, hogy sokan vesznek bérletet, de még mindig nem a hallgatók töltik meg év közben a nézőteret.


*

 

Az 5. Színházi Nyílt Napon kihirdették a Szegedi Nemzeti Színház és az SZTE Kulturális Iroda közösen kiírt pályázatainak győzteseit. A drámapályázat különdíjasa Kutus Bence, a TTIK vegyész mesterszak elsőéves hallgatója lett. Az Armel Operaversenyhez kapcsolódó Opera – Igen / Nem Esszépályázat helyezettjei pedig:
I. Sándor Rita BTK III. magyartanár, mozgóképkultúra- és médiaismeret-tanár

II. Klatka Eszter JGYPK I. intézményi kommunikátor

III. Bártfai Csaba BTK finnugrisztika MA I.

 

Kiss Tímea


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.