SZTE Info

IMG_4155

Zsongás a Színházi Nyílt Napon - A kulisszák mögött járt az SZTE

„A mai Szeged fő értéke és jövőjének záloga a kultúra: az egyetem és a színház”- ezzel a gondolattal nyitotta meg Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója az 5. Színházi Nyílt Napot. Az SZTE és a teátrum közös rendezvényén az universitas polgárai mellett a város lakói is betekinthettek a kulisszák mögé, együtt zenélhettek a művészekkel

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_4061Drámajátékok, sminkbemutató, díszletépítés, világosítás, beszédtechnika- és táncóra – változatos programok várták az 5. Színházi Nyílt Nap látogatóit szerdán. Már délelőtt megtelt a Szegedi Nemzeti Színház átriuma, ahol az universitas és a város polgárai együtt éljenezték a Csárdáskirálynő híres dalait előadó színművészeket, s várták az egésznapos rendezvény meglepetéseit.A teátrum és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közös kezdeményezésén a két intézmény együtt ünnepelt, hiszen előbbi 130 éve működik, a Színházi Nyílt Napot pedig idén ötödik alkalommal hívták életre. Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese szerint a rendezvény tudomány és művészet közvetlen találkozását jelenti, amelyek – s ebben Gyüdi Sándor is egyetértett – szoros egységet alkotnak. A Szegedi Nemzeti Színház igazgatója mindemellett kiemelte: - A mai Szeged fő értéke és jövőjének záloga a kultúra: az egyetem és a színház.

Az aulából a nézőtérre, a bársonyszékekből a színpadra s a kulisszák mögé - a megnyitón ünneplő egyetemisták tömege feszülten várta a színfalak mögé is elkalauzoló túrát. Rédei Roland kíséretével úgy az épülettel, mint az előadások előkészületeivel megismerkedhettek a hallgatók. A teátrum színművésze élő lexikonként sorolta a Szegedi Nemzeti Színház titkait: a kubai márvánnyal kirakott padló és az angol tapétával bevont falak fölött 800 kilogrammos csillár lóg, a jobb hatos páholyban emléktábla őrzi a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert nevét, míg a díszpáholyban Ferenc József császár ünnepelte a teátrum 1883-as megnyitását. Persze, akadt a fiatal színművésznek segítsége: Bolla Dániel a tánccipőt levetve segített terelgetni az öltözők és próbatermek között az érdeklődők népes csapatát. A teátrum tánckarának tagja elmondta: - Mindig szeretem, ha a színházban van egy kis zsongás. Jó, hogy a közönség látja, milyen közegben élünk, hol öltözünk, milyenek a kulisszák, ki az a fővilágosító, ügyelő, és így tovább.

De nem pihenhettek a színfalak mögött túrázó SZTE-sek sem: a délutánba kari szuperkupa vezetett át, ahol az idei gólyatáborok győztes csapatai mérték össze tudásukat a színházról, zenéről és filmekről. A teátrum művészei dobpergést utánozva hirdették ki a megmérettetés nyertesét: az első helyezett Juhász Gyula Pedagógusképző Kar együttesét tortával jutalmazták.

IMG_4095Zenei tudásukat is megmutatták azonban az egyetemisták, hiszen a délután Theater sessionnel, azaz közös jameléssel folytatódott. Poroszlay Kristóf színművészt, a „szegedi Tom Waits”-et népes rajongótábor kísérte a színpadon, s a hallgatók ezúttal nem hallgattak: Kispál és a Borz, Gary Jules, de Dinnyés József-dalok is megszólaltak közös, rögtönzött produkciójukban.

 

A nap végén azonban a nyílt nap látogatói és a Szegedi Nemzeti Színház művészei „visszakanyarodtak” a hagyományosabb színházi formákhoz. Az interaktív programok sorát közös „Beugrás” zárta, ahol humoros helyzetgyakorlatokon vehettek részt az egyetemisták.

Este pedig a Kis- és a Nagyszínház nézőtere is megtelt: előbbiben Steinbeck Egerek és emberek című színművét, míg utóbbiban a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) bűnügyi komédiáját, a Szemenszedett igazság című Müller Péter-darabot tekinthették meg.

- Sikeresnek értékelem az 5. Színházi Nyílt Napot, külön öröm, hogy sok végzős középiskolás vett részt a programokon, hiszen várjuk őket egyetemünkre – értékelte a rendezvényt Tajti Gabriella. Az SZTE Kulturális Iroda a teátrummal közösen szervezte a programot, így kvázi-házigazdaként az irodavezető elmondta: – Öt éve, a Szegedi Nemzeti Színház 125. születésnapján találtuk ki Gyüdi Sándor igazgatóval a nyílt napot, a szerdai alakalom egy kis jubileum volt – folytatta Tajti Gabriella. - Évről-évre nő az egyetemisták érdeklődése a teátrum iránt, azt látjuk, hogy sokan vesznek bérletet, de még mindig nem a hallgatók töltik meg év közben a nézőteret.


*

 

Az 5. Színházi Nyílt Napon kihirdették a Szegedi Nemzeti Színház és az SZTE Kulturális Iroda közösen kiírt pályázatainak győzteseit. A drámapályázat különdíjasa Kutus Bence, a TTIK vegyész mesterszak elsőéves hallgatója lett. Az Armel Operaversenyhez kapcsolódó Opera – Igen / Nem Esszépályázat helyezettjei pedig:
I. Sándor Rita BTK III. magyartanár, mozgóképkultúra- és médiaismeret-tanár

II. Klatka Eszter JGYPK I. intézményi kommunikátor

III. Bártfai Csaba BTK finnugrisztika MA I.

 

Kiss Tímea


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00