SZTE Info

szgyemlekev_kiemelt

2012 őszén folytatódik az SZTE-n a Szent-Györgyi Emlékév

Szabadegyetemi előadássorozattal indul szeptember 12-én a Szegedi Tudományegyetemen a Szent-Györgyi Emlékév őszi évada. Tanulmányi verseny, sportrendezvények és kulturális produkciók emlékeztetnek arra, hogy a szegedi egyetemen végzett munkájáért Szent-Györgyi Albert 75 éve vette át a Nobel-díjat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Értékes nyeremények az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi VersenyénCambridge-i út a fődíj, több iPad és pénzjutalom a nyeremények között: a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyre hívja a középiskolás diákok 3 fős csapatait.


Idén először hirdet középiskolásoknak Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem. Ez is tisztelgés a 75 évvel ezelőtt Nobel-díjat elnyert Szent-Györgyi Albert emléke előtt. A szegedi egyetem egykori kutatóját, rektorát, illetve az idei Szent-Györgyi emlékév programjait mutatja be az SZTE friss www.u-szeged.hu/szentgyorgyi honlapja. Itt folyamatos az információ az újszerű tanulmányi versenyről is. A vetélkedő második fordulójába kerülő csapatok küzdelméről televíziós műsor készül. Az október 26-án megrendezendő vetélkedő első helyezett csapata és kísérő tanára elutazhat Cambridge-ba, de több iPad is gazdára talál, a dobogós helyezettek más értékes nyereményeket is kapnak. A felkészülést az SZTE ajánlott irodalomjegyzékkel, a www.u-szeged.hu/szentgyorgyi honlapon elérhető szakirodalommal segíti. A versenyre nevezni szeptember 22-ig lehet az elektronikus úton elérhető jelentkezési lap kitöltésével és a másolat beküldésével. A nevezési lapokat az alábbi címre várják: SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatóság, 6720 Szeged, Dugonics tér 13. Információs e-mail: pr@rekt.u-szeged.hu; telefonszám/fax: 62/546 353. További információ: www.u-szeged.hu.Kedves Középiskolás Diák! Kedves Pedagógus!

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyt hirdet – középiskolás diákok 3 fős csapatainak jelentkezését várva. A fődíj: a győztes csapat és tanára Cambridge-be utazhat. A nevezési határidő: 2012. szeptember 22.


Az SZTE Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyének különlegessége, hogy
a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, így több tudományterület is érint. Azaz Szent-Györgyi Albert életművének tudománytörténeti feldolgozása mellett a Nobel-díjas kutató munkájához, és a C-vitaminhoz kapcsolható tantárgyak – biológia, kémia, fizika – tanulmányi versenyének ötvözete. A versenyre való felkészüléshez az SZTE ajánlott irodalomjegyzéket mellékel. Az is egyedivé teszi ezt a tanulmányi versenyt, hogy a csapatok megismerkedhetnek az SZTE és városának életével. A diákokkal, a felkészítő tanárokkal, az iskolákkal az SZTE a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt követően is szeretné tartani a kapcsolatot! Az előkészületekről, a versenyről folyamatosan informál a www.u-szeged.hu.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Versenyének részese lehet minden magyarországi diák, külön is meghívót kapnak az egyetem bázisiskolái, illetve a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégióhoz tartozó magyar középiskolák (azaz: a dél-magyarországi régió 3 megyéjének középfokú oktatási intézményeiben tanuló 10., 11. és 12. osztályos diákok, továbbá a Vajdaságban, illetve Arad és Temes megyében működő középiskolák magyar diákjai). A verseny résztvevői: (az esetleges iskolai háziverseny eredményeként) intézményenként összeállított egy-egy olyan 3 fős csapat, amelynek legalább egy tagja 10. osztályos.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny időpontja: 2012. október 26. (péntek), helye: az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központja (Szeged, Ady tér 10.). A versenynap programja: délelőtt az előzetes projektfeladat kiállítása, számítógépes teszt kitöltése, majd a csapatok tagjai részt vesznek az SZTE által szervezett alternatív programokon (Szent-Györgyi emlékséta, egészség- és természettudományi fórum, találkozó professzorokkal). Délután nyílt versenyben méri össze tudását az első fordulós teszt alapján legjobb teljesítményt nyújtó 8 csapat. A show-szerű, televíziós műsor számára is rögzített második fordulóban választódik ki a 3 legjobb csapat. A megmérettetés végső eredményét ünnepélyes gálán hirdeti ki az SZTE: az értékes jutalmak átadását kulturális program zárja.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny legjobbjai értékes díjakat kapnak. Az első helyezett csapat és tanár kísérője az SZTE és Szeged vendégeként Cambridge-be utazhat, ott Szent-Györgyihez kötődő programokon is részt vesz. Továbbá – többek között – a tanulmányi versenyen legjobb eredményt elért három csapat tagjait pénzjutalomban részesíti a Szegedi Tehetséggondozó Tanács, valamint valamennyi részvevőnek biztosítja az SZTE Tehetségponthoz csatlakozási lehetőséget – erről bővebb információ az SZTE Tehetségpont honlapján olvasható (www.SZTEhetseg.hu).

Nevezési határidő: 2012. szeptember 22. Nevezni a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével és a másolat beküldésével lehet. A nevezési lapokat az alábbi címre várjuk: SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatóság, 6720 Szeged, Dugonics tér 13., vagy az információs e-mail címre: pr@rekt.u-szeged.hu

A csapatok jelentkezését várva köszöntenek minden középiskolás diákot: a Szervezők


A Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny jelentkezési lapja, valamint az ajánlott irodalom itt letölthető*


A Szent-Györgyi Albert munkásságát, a szegedi egyetemen elért és 75 éve Nobel-díjjal jutalmazott kutatói teljesítményét bemutató tárlat anyagának nagy része – a nyári időszaki kiállítást követően, a SZAB-székházból – visszaköltözött az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékáni hivatali épületében kialakított emlékszobába. Itt tartott sajtótájékoztatóján Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese ismertette a 2012-es Szent-Györgyi-emlékév őszi évadának programjait.

- Mint sokszínű polihisztort, tudóst, sportembert, költőt, filozófust kívánjuk bemutatni, és közelebb vinni az érdeklődőkhöz a szegedi egyetem egykori kutatóját, oktatóját, rektorát, Szent-Györgyi Albertet – mondta Pál József. A népszerű Szabadegyetem szeptember 12-én induló, 12 részes előadássorozatában az SZTE kutatói, oktatói, vezetői szakmájukhoz kötődően idézik föl Szent-Györgyi alakját.

A nemzetközi Szent-Györgyi Tanulmányi versenyre szeptember 22-éig várják a középiskolások 3 fős csapatainak a nevezését. Az SZTE-hez kötődő dél-alföldi iskolákon, továbbá a legtöbb továbbtanulót Szegedre ajánló bázisiskolákon, illetve a tudós nevét viselő magyarországi oktatási intézményeken kívül határainkon túli gimnáziumok, líceumok is kaptak külön meghívót a nemes vetélkedésre. A helyi versenyek után október 26-án lesz a két részből álló egyetemi megmérettetés. A délutáni show-szerű finálénak az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont. A dobogós helyezettek értékes nyereményeket kapnak, a nyertes csapat Camridge-ba utazhat – részletezte Pál József. A vetélkedő napján mutatja be az SZTE rektora és a Magyar Nemzeti Bank képviselője az MNB magyar Nobel-díjasok előtt tisztelgő éremsorozatának első darabját, amely Szent-Györgyi Albertet ábrázolja.

A gazdag programsorban lesz például tenisz és röplabda kupa, illetve az SZTE őszi kulturális fesztiváljának több pontja is kötődik az emlékévhez. November 1-jén megkoszorúzzák Szent-Györgyi Albert édesanyjának felújított szegedi síremlékét. November 10-én, az Egyetem Napján pedig a Szegedi Nemzeti Színházban a Szegedi Szimfonikus Zenekar ad ünnepi koncertet, felidézve a Nobel-díjas Szent-Györgyi tiszteletére egykor bemutatott műsort. Az SZTE Egyetemi Énekkar ősbemutatós koncertjével zárul a Szent-Györgyi Albert 75 éves Nobel-díját köszöntő emlékév programsora. Mindezt, illetve Szent-Györgyi Albert alakját is bemutatja a www.u-szeged.hu oldalon belül hamarosan elérhető Szent-Györgyi honlap.

SZTEinfo

2012: SZENT-GYÖRGYI EMLÉKÉV PROGRAMJAI

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEMEN (tervezet)

 

 

HÓNAP, NAP

HELY

RENDEZVÉNY, ESEMÉNY

 

03. 22-25.

SZTE TIK

Nobel-díjasok Szent-Györgyi Konferenciája

 

07. 12 - 08. 20.

MTA SZAB székház

Szent-Györgyi emlékkiállítás

 

09. 12. szerda
18 óra

SZTE TIK

Szabadegyetem 1. előadás - A biokémia alapjairól Dux László: (SZTE ÁOK)

09. 14. péntek

SZTE Rektori Hivatal

Pályázat: „MINDEN, AMI C-VITAMIN” címmel Egyetemi Fotópályázat beadási határidő

09. 19. szerda
18 óra

SZTE TIK

Szabadegyetem 2. előadás - Az élet a kémikus szemével: Wölfling János (SZTE TTIK)

09. 22. szombat

SZTE Rektori Hivatal, MKI

Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny nevezési határidő

09. 22-23.
szombat-vas.

SZTE Tenisz-pálya, Újszeged, Erzsébet Liget

Sport: Szent-Györgyi Tenisz Emlékverseny

09. 26. szerda
18 óra

SZTE TIK

Szabadegyetem 3. előadás- A vitaminoktól a peptidekig - Szent-Györgyi intézeteinek kutatási témái: Tóth Gábor (SZTE ÁOK)

 

10. 03. szerda
18 óra

SZTE TIK

Szabadegyetem 4. előadás - A C-vitamin szegedi analízise Hannus István (SZTE TTIK)

10. 05. péntek

Szeged

Szent-Györgyi nyomában – város- és kultúrtörténeti séta Hannus István idegenvezetésével

10. 9-11.
kedd-csütörtök

MTA SZAB

Ralph W. Moss Szegeden – Tervezett program: Könyvbemutató, Emlékkonferencia (ÁOK, GYTK)

10. 9. kedd

Szeged

Szent-Györgyi nyomában – város- és kultúrtörténeti séta Hannus István idegenvezetésével

10. 10. szerda
18 óra

SZTE TIK

Szabadegyetem 5. előadás- Szerzői és szabadalmi jog, elsőség és etika a tudományban Homoki-Nagy Mária (SZTE ÁJTK)

10. 13. szombat

Szeged

Szent-Györgyi nyomában – város- és kultúrtörténeti séta Hannus István idegenvezetésével

10.17. szerda
18 óra

SZTE TIK

Szabadegyetem 6. előadás – Intuíció, eredetiség a gyógyszerkutatásban: Szent-Györgyi Albert: Szendrei Kálmán professor emeritus (SZTE GYTK)

10. 20. szombat

SZTE Hattyas sori Sportközpont

Sport: Szent-Györgyi Mix Röplabda Torna

10. 24. szerda
18 óra

SZTE TIK

Szabadegyetem 7. előadás - A C-vitamin felfedezésének hatása a paprikaiparra, a dél-alföldi gazdaságra: Vajda Tamás (SZTE Egyetemi levéltár)

10. 26. péntek
10-18:30

SZTE TIK, SZTE ÁOK Kis oktatási épület

Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny

 

11. 1. csütörtök

Szeged, Dóm, Belvárosi temető

Koszorúzás Klebelsberg Kunó, majd Szent-Györgyi édesanyja sírjánál

11. 5. hétfő

Szeged, Millenniumi Kávéház klubja

Előadóest: Galkó Bence színművész estje Szent-Györgyi írásaiból: Az őrült majom

11. 5 – 14. hétfő - vasárnap

SZTE Rektori Hivatal I. átrium

Kiállítás: a SZEI örökösei: A hallgatói mozgalomról kiállítás

11. 5 – 14.

hétfő - vasárnap

SZTE Rektori Hivatal II. átrium

Kiállítás: Szent-Györgyi és a médiumok, az egységes szegedi egyetemi sajtó születése. Sajtótörténeti beszélgetések

11. 6. kedd

Szeged

Szent-Györgyi nyomában – város- és kultúrtörténeti séta Hannus István idegenvezetésével

Öt-hat estén át

Szeged, Grand Caffe

Filmek, filmhíradók Szent-Györgyiről, beszélgetés az alkotókkal

11. 7. szerda
18 óra

SZTE TIK

Szabadegyetem 8. előadás – Szent-Györgyi Albert nemzetközi kapcsolatai, kultúrdiplomáciai tevékenysége: Kiss Róbert Károly (SZTE Egyetemi levéltár)

11. 7. szerda

Szeged, Pinceszínház

Szegedi Egyetemi Színház: Hamlet – új bemutató és kiállítás:

11. 9. péntek

SZTE Rektori Hivatal, 5. terem

Egyetemtörténeti konferencia

11. 10. szombat

SZTE TIK,

Szegedi Nemzeti Színház

SZTE Egyetem napja – az egyetemi ünnepség után a Szegedi Szimfonikus Zenekar ünnepi koncertje

11. 14. szerda
18 óra

SZTE TIK

Szabadegyetem 9. előadás - Szent-Györgyi Albert az egyetemi oktató küldetéséről, a nevelésről, a pedagógiáról Pukánszky Béla (SZTE JGYPK)

11. 15-17.
csütörtök -szombat

SZTE ÁOK Klinikai Központ

Szent-Györgyi Napok

11. 15 – 23.
csütörtök - péntek

SZTE Rektori Hivatal

Kiállítás: Minden, ami C-vitamin fotópályázat alapján

11. 16. péntek

SZTE Rektori Hivatal

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája „AZ ÉN SZENT–GYÖRGYIM” című esszépályázata beküldési határideje

11. 21. szerda
18 óra

SZTE TIK

Szabadegyetem 10. előadás - Szent-Györgyi Albert és a szegedi egyetemi diákegység Jancsák Csaba (SZTE JGYPK)

11. 28. szerda
18 óra

SZTE TIK

Szabadegyetem 11. előadás - Az alkalmazott tudományokról, és a tudományról mint műveszettel egyenértékű tevékenységről Pál József (SZTE BTK)

 

12. 5. szerda
18 óra

SZTE TIK

Szabadegyetem 12. előadás - Szent-Györgyi biofizikáig vezető útja, a tudományágak határainak elmosódásáról, a kutatáshoz használt műszerekről a paprikacentrifugától a szuperlézerig: Szabó Gábor (SZTE TTIK)

12. 10. hétfő

SZTE Rektori Hivatal díszterme

75 éves Szent-Györgyi Nobel-díja –az SZTE Egyetemi Énekkar koncertje, ősbemutatóval

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.