SZTE Info

GTK_osztondij_kiemelt

Átadták az SZTE GTK hallgatói ösztöndíjait

42 elsőéves közgazdászhallgató részesült a képzés költségeinek egészét vagy fele részét fedező ösztöndíjban a kar, valamint alapítványi, vállalati és intézményi partnerei jóvoltából.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2Ahogy arról a nyár folyamán a www.u-szeged.hu több alkalommal is beszámolt, összesen 42 ösztöndíjjal várta szeptembertől az új nappali tagozatos, alapképzéses hallgatókat a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara (SZTE GTK). Ezekre azért van különösen nagy szükség, mert az ősszel induló alapszakokon a fakultásnak nem jutott államilag támogatott hely. Szeptember 7-én ünnepélyes keretek között adták át a legkiválóbb gólyáknak járó támogatásról szóló okleveleket a kar és partnerszervezeteinek vezetői.

 

– A GTK jelene a Szegedi Tudományegyetem jövője, erre utalnak a felsőoktatás finanszírozásának bizonyos kedvezőtlen jelei, ugyanakkor a hallgatói ösztöndíjak szabadalma a miénk, a szegedi egyetemé – így fogalmazott az esemény kapcsán rendezett sajtótájékoztatón Rácz Béla, az SZTE általános rektorhelyettese. A professzor kiemelte, a jövő az ipari partnerekkel történő együttműködés elmélyítésében rejlik, mely mindkét felet gazdagítja: az universitasnak és hallgatóinak jelentős segítséget nyújt a vállalati szektor kinyújtott keze, míg a cégek kiválóan képzett, ráadásul motivált munkaerőhöz juthatnak.

 

Vilmányi Márton dékán elismerte: 2012 januárjában komoly sokkhatást jelentett a közgazdaság-tudományi felsőoktatásban szerepet vállalók számára az a bejelentés, hogy az idei esztendőben nem lesznek állami ösztöndíjak az érintett terület alapszakjain. Az SZTE GTK azonban azonnal reagált a kialakult helyzetre: úgy döntött, ösztöndíj-alapításokkal segíti leendő önköltséges hallgatóit, s erre kéri alapítványi, vállalati, intézményi partnereit is. – Az összefogás első gyümölcsét ez a mostani ünnepség jelenti, hiszen köszönhetően a mellettünk álló szervezetek elkötelezettségének 42 fiatal kezdheti meg tanulmányait rész- vagy teljes ösztöndíjjal. Valamennyi közreműködő partnerünk példamutató társadalmi felelősségvállalásról tett tanúbizonyságot – emelte ki a fakultás vezetője. Kérdésünkre úgy felelt: a felvételi eredmények is érzékeltetik, hogy a diákok körében komoly vonzerőt jelentett a kar kitapintható együttműködése a vállalkozói, üzleti szférával.

 

3Az ösztöndíjakat a kiválasztott elsőéveseknek Farkas László, az Ökonómia Alapítvány elnöke, Szeri István, a Tisza Volán Zrt. elnök-vezérigazgatója, Pomázi Gyula, a Provice Kft. ügyvezetője, Vas Zoltán, a Scriptum Zrt. elnöke, Varga Péter, a Printker Zrt. elnöke, Csapó Gergely Gábor, a Realio Kft. ügyvezetője, Rós László, a Dexter Kft. ügyvezetője, Bolgár Zsolt, az Universitas-Szeged Nonprofit Kft. ügyvezetője és Vilmányi Márton dékán nyújtották át.

 

A sajtótájékoztatón a cégvezetők kiemelték: hosszú évek óta sikeresen dolgoztak már együtt az SZTE Gazdaságtudományi Karral, ezért is érezték fontosnak, hogy ösztöndíjak létrehozásával mélyítsék el a kooperációt, segítve az igazán tehetséges, illetve rászoruló hallgatókat. Pomázi Gyula egyúttal jelezte, cége, a Provice Kft. közös kutatási programokat szeretne indítani a GTK-val, melynek révén az abban részt vevő fiatalok az iparban, illetve a szolgáltató szektorban használható tudást szerezhetnek tanulmányaik során. Varga Péter pedig arról szólt, hogy ösztöndíj-alapításukat egyfajta üzenetnek szánták: példát akartak mutatni a régió vállalkozásainak.

 

SZTEPress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.