SZTE Info

GTK_osztondij_kiemelt

Átadták az SZTE GTK hallgatói ösztöndíjait

42 elsőéves közgazdászhallgató részesült a képzés költségeinek egészét vagy fele részét fedező ösztöndíjban a kar, valamint alapítványi, vállalati és intézményi partnerei jóvoltából.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2Ahogy arról a nyár folyamán a www.u-szeged.hu több alkalommal is beszámolt, összesen 42 ösztöndíjjal várta szeptembertől az új nappali tagozatos, alapképzéses hallgatókat a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara (SZTE GTK). Ezekre azért van különösen nagy szükség, mert az ősszel induló alapszakokon a fakultásnak nem jutott államilag támogatott hely. Szeptember 7-én ünnepélyes keretek között adták át a legkiválóbb gólyáknak járó támogatásról szóló okleveleket a kar és partnerszervezeteinek vezetői.

 

– A GTK jelene a Szegedi Tudományegyetem jövője, erre utalnak a felsőoktatás finanszírozásának bizonyos kedvezőtlen jelei, ugyanakkor a hallgatói ösztöndíjak szabadalma a miénk, a szegedi egyetemé – így fogalmazott az esemény kapcsán rendezett sajtótájékoztatón Rácz Béla, az SZTE általános rektorhelyettese. A professzor kiemelte, a jövő az ipari partnerekkel történő együttműködés elmélyítésében rejlik, mely mindkét felet gazdagítja: az universitasnak és hallgatóinak jelentős segítséget nyújt a vállalati szektor kinyújtott keze, míg a cégek kiválóan képzett, ráadásul motivált munkaerőhöz juthatnak.

 

Vilmányi Márton dékán elismerte: 2012 januárjában komoly sokkhatást jelentett a közgazdaság-tudományi felsőoktatásban szerepet vállalók számára az a bejelentés, hogy az idei esztendőben nem lesznek állami ösztöndíjak az érintett terület alapszakjain. Az SZTE GTK azonban azonnal reagált a kialakult helyzetre: úgy döntött, ösztöndíj-alapításokkal segíti leendő önköltséges hallgatóit, s erre kéri alapítványi, vállalati, intézményi partnereit is. – Az összefogás első gyümölcsét ez a mostani ünnepség jelenti, hiszen köszönhetően a mellettünk álló szervezetek elkötelezettségének 42 fiatal kezdheti meg tanulmányait rész- vagy teljes ösztöndíjjal. Valamennyi közreműködő partnerünk példamutató társadalmi felelősségvállalásról tett tanúbizonyságot – emelte ki a fakultás vezetője. Kérdésünkre úgy felelt: a felvételi eredmények is érzékeltetik, hogy a diákok körében komoly vonzerőt jelentett a kar kitapintható együttműködése a vállalkozói, üzleti szférával.

 

3Az ösztöndíjakat a kiválasztott elsőéveseknek Farkas László, az Ökonómia Alapítvány elnöke, Szeri István, a Tisza Volán Zrt. elnök-vezérigazgatója, Pomázi Gyula, a Provice Kft. ügyvezetője, Vas Zoltán, a Scriptum Zrt. elnöke, Varga Péter, a Printker Zrt. elnöke, Csapó Gergely Gábor, a Realio Kft. ügyvezetője, Rós László, a Dexter Kft. ügyvezetője, Bolgár Zsolt, az Universitas-Szeged Nonprofit Kft. ügyvezetője és Vilmányi Márton dékán nyújtották át.

 

A sajtótájékoztatón a cégvezetők kiemelték: hosszú évek óta sikeresen dolgoztak már együtt az SZTE Gazdaságtudományi Karral, ezért is érezték fontosnak, hogy ösztöndíjak létrehozásával mélyítsék el a kooperációt, segítve az igazán tehetséges, illetve rászoruló hallgatókat. Pomázi Gyula egyúttal jelezte, cége, a Provice Kft. közös kutatási programokat szeretne indítani a GTK-val, melynek révén az abban részt vevő fiatalok az iparban, illetve a szolgáltató szektorban használható tudást szerezhetnek tanulmányaik során. Varga Péter pedig arról szólt, hogy ösztöndíj-alapításukat egyfajta üzenetnek szánták: példát akartak mutatni a régió vállalkozásainak.

 

SZTEPress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.