SZTE Info

GTK_osztondij_kiemelt

Átadták az SZTE GTK hallgatói ösztöndíjait

42 elsőéves közgazdászhallgató részesült a képzés költségeinek egészét vagy fele részét fedező ösztöndíjban a kar, valamint alapítványi, vállalati és intézményi partnerei jóvoltából.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2Ahogy arról a nyár folyamán a www.u-szeged.hu több alkalommal is beszámolt, összesen 42 ösztöndíjjal várta szeptembertől az új nappali tagozatos, alapképzéses hallgatókat a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara (SZTE GTK). Ezekre azért van különösen nagy szükség, mert az ősszel induló alapszakokon a fakultásnak nem jutott államilag támogatott hely. Szeptember 7-én ünnepélyes keretek között adták át a legkiválóbb gólyáknak járó támogatásról szóló okleveleket a kar és partnerszervezeteinek vezetői.

 

– A GTK jelene a Szegedi Tudományegyetem jövője, erre utalnak a felsőoktatás finanszírozásának bizonyos kedvezőtlen jelei, ugyanakkor a hallgatói ösztöndíjak szabadalma a miénk, a szegedi egyetemé – így fogalmazott az esemény kapcsán rendezett sajtótájékoztatón Rácz Béla, az SZTE általános rektorhelyettese. A professzor kiemelte, a jövő az ipari partnerekkel történő együttműködés elmélyítésében rejlik, mely mindkét felet gazdagítja: az universitasnak és hallgatóinak jelentős segítséget nyújt a vállalati szektor kinyújtott keze, míg a cégek kiválóan képzett, ráadásul motivált munkaerőhöz juthatnak.

 

Vilmányi Márton dékán elismerte: 2012 januárjában komoly sokkhatást jelentett a közgazdaság-tudományi felsőoktatásban szerepet vállalók számára az a bejelentés, hogy az idei esztendőben nem lesznek állami ösztöndíjak az érintett terület alapszakjain. Az SZTE GTK azonban azonnal reagált a kialakult helyzetre: úgy döntött, ösztöndíj-alapításokkal segíti leendő önköltséges hallgatóit, s erre kéri alapítványi, vállalati, intézményi partnereit is. – Az összefogás első gyümölcsét ez a mostani ünnepség jelenti, hiszen köszönhetően a mellettünk álló szervezetek elkötelezettségének 42 fiatal kezdheti meg tanulmányait rész- vagy teljes ösztöndíjjal. Valamennyi közreműködő partnerünk példamutató társadalmi felelősségvállalásról tett tanúbizonyságot – emelte ki a fakultás vezetője. Kérdésünkre úgy felelt: a felvételi eredmények is érzékeltetik, hogy a diákok körében komoly vonzerőt jelentett a kar kitapintható együttműködése a vállalkozói, üzleti szférával.

 

3Az ösztöndíjakat a kiválasztott elsőéveseknek Farkas László, az Ökonómia Alapítvány elnöke, Szeri István, a Tisza Volán Zrt. elnök-vezérigazgatója, Pomázi Gyula, a Provice Kft. ügyvezetője, Vas Zoltán, a Scriptum Zrt. elnöke, Varga Péter, a Printker Zrt. elnöke, Csapó Gergely Gábor, a Realio Kft. ügyvezetője, Rós László, a Dexter Kft. ügyvezetője, Bolgár Zsolt, az Universitas-Szeged Nonprofit Kft. ügyvezetője és Vilmányi Márton dékán nyújtották át.

 

A sajtótájékoztatón a cégvezetők kiemelték: hosszú évek óta sikeresen dolgoztak már együtt az SZTE Gazdaságtudományi Karral, ezért is érezték fontosnak, hogy ösztöndíjak létrehozásával mélyítsék el a kooperációt, segítve az igazán tehetséges, illetve rászoruló hallgatókat. Pomázi Gyula egyúttal jelezte, cége, a Provice Kft. közös kutatási programokat szeretne indítani a GTK-val, melynek révén az abban részt vevő fiatalok az iparban, illetve a szolgáltató szektorban használható tudást szerezhetnek tanulmányaik során. Varga Péter pedig arról szólt, hogy ösztöndíj-alapításukat egyfajta üzenetnek szánták: példát akartak mutatni a régió vállalkozásainak.

 

SZTEPress

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.