SZTE Info

diplomaoszto_kiemelt

Diplomaosztó – az idegen nyelvű képzések is erősítik a szegedi jogi kart

Diplomaosztót tartott az Összehasonlító Jogi Intézet szeptember 15-én a jogi kar épületében, az amerikai jogi szakértő és az angolszász jogi- és angol jogi szakfordító képzésen végzett hallgatókat a toledói egyetem jogászprofesszora, John Barrett is köszöntötte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

barrettMind magyarországi, mind uniós intézményekben előnyt jelenthet egy ilyen diploma – nyilatkozta az SZTE Médiacentrumnak Badó Attila, az Összehasonlító Jogi Intézet vezetője. A bíróságokon, ügyészségeken például a szakjogász diplomákat a pályázatoknál pluszpontokkal jutalmazzák. „Itt nem elsősorban a ’papírnak’ van jelentősége, hanem annak, hogy egy ma már elengedhetetlen tudásra tehetnek szert mindazok, akik a képzéssel járó terheket vállalják” – fogalmazott a professzor. Mint megtudtuk, amerikai jogi szakértői bizonyítványokat vehettek át a hallgatók, mely a két egyetem által kiállított „certificate”, valamint az angolszász jogi és szakfordítói diplomákat is kiosztották, melyek posztgraduális, Magyarországon akkreditált oklevelek. 2005 óta működik a képzés és 2008-ban indultak a posztgraduális képzések. Erőssége, hogy az amerikai jogi ismereteket egy neves amerikai jogi kar oktatói adják át. Az erre épülő szakfordítói ismereteket pedig elismert magyar nyelvtanárok és jogászok.

A legfontosabb jogágak oktatása (alkotmányjog, büntetőjog, kártérítési jog stb.) mellett a hallgatók a jogi dokumentumok angol nyelvű szerkesztésétől kezdve az ügyvédi munka kulisszatitkain keresztül a különböző típusú szakszövegek fordításáig számos olyan tudást és képességet megszerezhetnek, ami későbbi munkájuk során hasznukra válik.

Nagy szükség van olyan szakemberekre, akik értik az angol nyelvű jogi szövegeket és a common law (angolszász) jogrendszert ismerik, képesek azt alkalmazni – emelte ki a diplomaosztón Szabó Gábor, az SZTE rektora. A professzor utalt arra is, hogy a jogi felsőoktatási intézmények körüli változások arra sarkallják az intézményeket, hogy a hallgatókat vonzó stratégiákat alakítsanak ki – a szegedi jogi kar számára az egyik ilyen program lehet az idegen nyelvű képzések.

John Barrett, a University of Toledo College of Law professzorától megtudtuk, 2005-ben egy testvérvárosi delegáció látogatott Szegedről Toledóba, ekkor vetődött fel az ötlet, hogy egy együttműködés keretében amerikai jogi képzést indítsanak. 2006-ban küldtek először tanárokat a szegedi jogi karra, az utóbbi hat évben összesen 15 amerikai professzor fordult meg Szegeden. A professzor 2008-ban csatlakozott az oktatókhoz. A kapcsolat visszafelé is működik, Mezei Péter programfelelős most Amerikába készül, ahol szívesen fogadják a magyarok tapasztalatait – tudtuk meg John Barrettől.

A professzor arról is beszélt, egy gyakorló ügyvéd biztosan találkozni fog nemzetközi ügyekkel és problémákkal, a modern világban szükség van arra, hogy valamennyi ügyvéd megismerje a nemzetközi jogot. Arról nem is beszélve, hogy az USA az egyik legnagyobb gazdaság a világon, és még egy olyan kicsi országnak, mint Magyarország, is számos üzleti kapcsolata fűződik hozzá. John Barrett kérdésünkre azt is elmondta, többek között a válság miatt az Egyesült Államokban sem egyszerű az elhelyezkedés. Emellett az USA-ban 300 millió ember él, így érthető módon majdnem minden szakmában túlkínálat mutatkozik, ugyanakkor még sincs elég jó szakember egyikben sem – húzta alá a professzor. Hangsúlyozta, a kurzusaikon a hallgatókat kiváló ügyvéddé szeretnék képezni, ugyanis a magas színvonalon képzett szakembereknek szavai szerint mindig lesz piaca.

Badó Attila az amerikai vendégnek az egyetem borával kedveskedett, mivel John Barrett jogászi hivatása mellett borgyűjtő és borszakértő is.

 

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00