Bezár

Hírarchívum

diplomaoszto_kiemelt

Diplomaosztó – az idegen nyelvű képzések is erősítik a szegedi jogi kart

Diplomaosztó – az idegen nyelvű képzések is erősítik a szegedi jogi kart

2012. szeptember 17.
3 perc

Diplomaosztót tartott az Összehasonlító Jogi Intézet szeptember 15-én a jogi kar épületében, az amerikai jogi szakértő és az angolszász jogi- és angol jogi szakfordító képzésen végzett hallgatókat a toledói egyetem jogászprofesszora, John Barrett is köszöntötte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

barrettMind magyarországi, mind uniós intézményekben előnyt jelenthet egy ilyen diploma – nyilatkozta az SZTE Médiacentrumnak Badó Attila, az Összehasonlító Jogi Intézet vezetője. A bíróságokon, ügyészségeken például a szakjogász diplomákat a pályázatoknál pluszpontokkal jutalmazzák. „Itt nem elsősorban a ’papírnak’ van jelentősége, hanem annak, hogy egy ma már elengedhetetlen tudásra tehetnek szert mindazok, akik a képzéssel járó terheket vállalják” – fogalmazott a professzor. Mint megtudtuk, amerikai jogi szakértői bizonyítványokat vehettek át a hallgatók, mely a két egyetem által kiállított „certificate”, valamint az angolszász jogi és szakfordítói diplomákat is kiosztották, melyek posztgraduális, Magyarországon akkreditált oklevelek. 2005 óta működik a képzés és 2008-ban indultak a posztgraduális képzések. Erőssége, hogy az amerikai jogi ismereteket egy neves amerikai jogi kar oktatói adják át. Az erre épülő szakfordítói ismereteket pedig elismert magyar nyelvtanárok és jogászok.

A legfontosabb jogágak oktatása (alkotmányjog, büntetőjog, kártérítési jog stb.) mellett a hallgatók a jogi dokumentumok angol nyelvű szerkesztésétől kezdve az ügyvédi munka kulisszatitkain keresztül a különböző típusú szakszövegek fordításáig számos olyan tudást és képességet megszerezhetnek, ami későbbi munkájuk során hasznukra válik.

Nagy szükség van olyan szakemberekre, akik értik az angol nyelvű jogi szövegeket és a common law (angolszász) jogrendszert ismerik, képesek azt alkalmazni – emelte ki a diplomaosztón Szabó Gábor, az SZTE rektora. A professzor utalt arra is, hogy a jogi felsőoktatási intézmények körüli változások arra sarkallják az intézményeket, hogy a hallgatókat vonzó stratégiákat alakítsanak ki – a szegedi jogi kar számára az egyik ilyen program lehet az idegen nyelvű képzések.

John Barrett, a University of Toledo College of Law professzorától megtudtuk, 2005-ben egy testvérvárosi delegáció látogatott Szegedről Toledóba, ekkor vetődött fel az ötlet, hogy egy együttműködés keretében amerikai jogi képzést indítsanak. 2006-ban küldtek először tanárokat a szegedi jogi karra, az utóbbi hat évben összesen 15 amerikai professzor fordult meg Szegeden. A professzor 2008-ban csatlakozott az oktatókhoz. A kapcsolat visszafelé is működik, Mezei Péter programfelelős most Amerikába készül, ahol szívesen fogadják a magyarok tapasztalatait – tudtuk meg John Barrettől.

A professzor arról is beszélt, egy gyakorló ügyvéd biztosan találkozni fog nemzetközi ügyekkel és problémákkal, a modern világban szükség van arra, hogy valamennyi ügyvéd megismerje a nemzetközi jogot. Arról nem is beszélve, hogy az USA az egyik legnagyobb gazdaság a világon, és még egy olyan kicsi országnak, mint Magyarország, is számos üzleti kapcsolata fűződik hozzá. John Barrett kérdésünkre azt is elmondta, többek között a válság miatt az Egyesült Államokban sem egyszerű az elhelyezkedés. Emellett az USA-ban 300 millió ember él, így érthető módon majdnem minden szakmában túlkínálat mutatkozik, ugyanakkor még sincs elég jó szakember egyikben sem – húzta alá a professzor. Hangsúlyozta, a kurzusaikon a hallgatókat kiváló ügyvéddé szeretnék képezni, ugyanis a magas színvonalon képzett szakembereknek szavai szerint mindig lesz piaca.

Badó Attila az amerikai vendégnek az egyetem borával kedveskedett, mivel John Barrett jogászi hivatása mellett borgyűjtő és borszakértő is.

 

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek