SZTE Info

diplomaoszto_kiemelt

Diplomaosztó – az idegen nyelvű képzések is erősítik a szegedi jogi kart

Diplomaosztót tartott az Összehasonlító Jogi Intézet szeptember 15-én a jogi kar épületében, az amerikai jogi szakértő és az angolszász jogi- és angol jogi szakfordító képzésen végzett hallgatókat a toledói egyetem jogászprofesszora, John Barrett is köszöntötte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

barrettMind magyarországi, mind uniós intézményekben előnyt jelenthet egy ilyen diploma – nyilatkozta az SZTE Médiacentrumnak Badó Attila, az Összehasonlító Jogi Intézet vezetője. A bíróságokon, ügyészségeken például a szakjogász diplomákat a pályázatoknál pluszpontokkal jutalmazzák. „Itt nem elsősorban a ’papírnak’ van jelentősége, hanem annak, hogy egy ma már elengedhetetlen tudásra tehetnek szert mindazok, akik a képzéssel járó terheket vállalják” – fogalmazott a professzor. Mint megtudtuk, amerikai jogi szakértői bizonyítványokat vehettek át a hallgatók, mely a két egyetem által kiállított „certificate”, valamint az angolszász jogi és szakfordítói diplomákat is kiosztották, melyek posztgraduális, Magyarországon akkreditált oklevelek. 2005 óta működik a képzés és 2008-ban indultak a posztgraduális képzések. Erőssége, hogy az amerikai jogi ismereteket egy neves amerikai jogi kar oktatói adják át. Az erre épülő szakfordítói ismereteket pedig elismert magyar nyelvtanárok és jogászok.

A legfontosabb jogágak oktatása (alkotmányjog, büntetőjog, kártérítési jog stb.) mellett a hallgatók a jogi dokumentumok angol nyelvű szerkesztésétől kezdve az ügyvédi munka kulisszatitkain keresztül a különböző típusú szakszövegek fordításáig számos olyan tudást és képességet megszerezhetnek, ami későbbi munkájuk során hasznukra válik.

Nagy szükség van olyan szakemberekre, akik értik az angol nyelvű jogi szövegeket és a common law (angolszász) jogrendszert ismerik, képesek azt alkalmazni – emelte ki a diplomaosztón Szabó Gábor, az SZTE rektora. A professzor utalt arra is, hogy a jogi felsőoktatási intézmények körüli változások arra sarkallják az intézményeket, hogy a hallgatókat vonzó stratégiákat alakítsanak ki – a szegedi jogi kar számára az egyik ilyen program lehet az idegen nyelvű képzések.

John Barrett, a University of Toledo College of Law professzorától megtudtuk, 2005-ben egy testvérvárosi delegáció látogatott Szegedről Toledóba, ekkor vetődött fel az ötlet, hogy egy együttműködés keretében amerikai jogi képzést indítsanak. 2006-ban küldtek először tanárokat a szegedi jogi karra, az utóbbi hat évben összesen 15 amerikai professzor fordult meg Szegeden. A professzor 2008-ban csatlakozott az oktatókhoz. A kapcsolat visszafelé is működik, Mezei Péter programfelelős most Amerikába készül, ahol szívesen fogadják a magyarok tapasztalatait – tudtuk meg John Barrettől.

A professzor arról is beszélt, egy gyakorló ügyvéd biztosan találkozni fog nemzetközi ügyekkel és problémákkal, a modern világban szükség van arra, hogy valamennyi ügyvéd megismerje a nemzetközi jogot. Arról nem is beszélve, hogy az USA az egyik legnagyobb gazdaság a világon, és még egy olyan kicsi országnak, mint Magyarország, is számos üzleti kapcsolata fűződik hozzá. John Barrett kérdésünkre azt is elmondta, többek között a válság miatt az Egyesült Államokban sem egyszerű az elhelyezkedés. Emellett az USA-ban 300 millió ember él, így érthető módon majdnem minden szakmában túlkínálat mutatkozik, ugyanakkor még sincs elég jó szakember egyikben sem – húzta alá a professzor. Hangsúlyozta, a kurzusaikon a hallgatókat kiváló ügyvéddé szeretnék képezni, ugyanis a magas színvonalon képzett szakembereknek szavai szerint mindig lesz piaca.

Badó Attila az amerikai vendégnek az egyetem borával kedveskedett, mivel John Barrett jogászi hivatása mellett borgyűjtő és borszakértő is.

 

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.