SZTE Info

Elfújta a szél; István, a király és kínai táncszínház a 2013-as szabadtérin

Nyilvánosságra hozták a Szegedi Szabadtéri Játékok jövő évi műsorát. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatóit és dolgozóit egyaránt megmozgató színházi fesztivál 2013-as évadának középpontjában nemzetek történelmi eseményei és hagyományai állnak. Az Elfújta a szél című musical az amerikai polgárháborút, a 30 éves jubileumát ünneplő István, a király a magyar államalapítást, míg A Kung-Fu legenda a kínai tradíciókat idézi meg a Dóm téren.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

kung-fu2.A Szegedi Szabadtéri Játékok produkcióiban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) dolgozói és hallgatói is évek óta közreműködnek: a néptáncgála mellett egyéb előadásokban is részt vesznek az universitas polgárai, akikkel még a kulisszák mögött is találkozhatunk.

2013-ban ugyan a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál gálaműsorát nélkülöznünk kell, helyette – az eddigi szokásoknak megfelelően – kétévente külföldi táncprodukció érkezik a Dóm tér színpadára. Így jövőre a csillagtetős teátrum műsorára tűzi a pekingi Vörös Színház vendégprodukcióját, A Kung-fu legendát, amelyet Magyarországon most először mutatnak be. Az akrobatikus táncszínházi előadás Kesselyák Gergely, a szabadtéri művészeti vezetője szerint dramaturgiai értéket is képvisel, hiszen a kínai zene és az ősi harcművészet filozófiája mellett Chun Yi történetét szintén bemutatja. A főszereplő egy kung-fu templomban tanulja meg azt, hogy egész életében ellen kell állnia az őt „megtaláló” kísértéseknek Mesterré válása érdekében.

Magyarországi ősbemutatóval várja nézőit a szabadtéri, amely július végén és augusztus elején tűzi műsorára az Elfújta a szél című opuszt. A Margaret Mitchell regényadaptációján alapuló film mára klasszikussá vált: Scarlett O’Hara szerelmének története mellett azonban a darab is bepillantást nyújt az amerikai polgárháború alakulásába, észak és dél konfliktusába. Gerard Presgurvic, a Rómeó és Júlia című musical szerzőjének legújabb művét a szegedi fesztivál a Budapesti Operettszínházzal állítja közösen színpadára.

Júliusban az opera és az operett műfaj rajongóinak szintén kedvez a csillagtetős teátrum. Kesselyák Gergely „szerint igényes és népszerű” programokra esett a választás a repertoár összeállításakor. A karmester örömére július 13-án Operagálát rendeznek, ahol Verdi és Wagner legszebb dallamai csendülnek fel, hiszen az olasz és a német mester születésének is 200. évfordulóját ünnepelhetjük majd.

A jövő évi operabemutató – rendhagyó módon – azonban a fesztivál újszegedi színpadára kerül. Itt két egyfelvonásos lesz látható a nyáron: Vajda János operadiptichonja, a Don Perlimpín című szomorújáték, illetve egy komédia, a Don Cristóbal ugyanúgy egy öregedő férfi és egy fiatal lány szerelmét beszéli el. A Federico García Lorca művei alapján született előadás a művészeti vezető szerint humoros és könnyed része a repertoárnak, sőt, olyannyira friss, hogy eddig még csak koncertkeretek között volt hallható, s a szabadtéri előadás hangszerelésén most is dolgoznak.

Az évad ezúttal a fesztivál saját produkciójával indul, amelyet az elmúlt 10 évben nem láthatott a Dóm tér közönsége. Jakobi Viktor operettjét, a Leányvásárt Kesselyák Gergely már többször dirigálta: ígérete szerint szimfonikus zenekar és énekkar kíséri majd a csavargó bőrébe bújt úr, Tim Migles történetét a július 5-ei bemutatóval együtt összesen három alkalommal.

„Országos, nagyszabású és teljesen új” – így jellemezte a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója a 2013-as évadot záró produkciót. A 30 éves jubileumát ünneplő nemzeti rockoperáról, az István, a királyról egyelőre annyit árult el Bátyai Edina, hogy formabontó koncepció alapján és élő zenekar kíséretével állítják színpadra augusztus 16-án és 17-én.

A 2013-as előadásokra várhatóan október közepétől lehet majd jegyeket váltani. A fesztivál munkatársai jövőre is „őrült és kompromisszumkész kínálatot” ígérnek a nézőknek.

 
Kiss Tímea


Szabadtéri 2013 galéria
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.