SZTE Info

Elfújta a szél; István, a király és kínai táncszínház a 2013-as szabadtérin

Nyilvánosságra hozták a Szegedi Szabadtéri Játékok jövő évi műsorát. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatóit és dolgozóit egyaránt megmozgató színházi fesztivál 2013-as évadának középpontjában nemzetek történelmi eseményei és hagyományai állnak. Az Elfújta a szél című musical az amerikai polgárháborút, a 30 éves jubileumát ünneplő István, a király a magyar államalapítást, míg A Kung-Fu legenda a kínai tradíciókat idézi meg a Dóm téren.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

kung-fu2.A Szegedi Szabadtéri Játékok produkcióiban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) dolgozói és hallgatói is évek óta közreműködnek: a néptáncgála mellett egyéb előadásokban is részt vesznek az universitas polgárai, akikkel még a kulisszák mögött is találkozhatunk.

2013-ban ugyan a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál gálaműsorát nélkülöznünk kell, helyette – az eddigi szokásoknak megfelelően – kétévente külföldi táncprodukció érkezik a Dóm tér színpadára. Így jövőre a csillagtetős teátrum műsorára tűzi a pekingi Vörös Színház vendégprodukcióját, A Kung-fu legendát, amelyet Magyarországon most először mutatnak be. Az akrobatikus táncszínházi előadás Kesselyák Gergely, a szabadtéri művészeti vezetője szerint dramaturgiai értéket is képvisel, hiszen a kínai zene és az ősi harcművészet filozófiája mellett Chun Yi történetét szintén bemutatja. A főszereplő egy kung-fu templomban tanulja meg azt, hogy egész életében ellen kell állnia az őt „megtaláló” kísértéseknek Mesterré válása érdekében.

Magyarországi ősbemutatóval várja nézőit a szabadtéri, amely július végén és augusztus elején tűzi műsorára az Elfújta a szél című opuszt. A Margaret Mitchell regényadaptációján alapuló film mára klasszikussá vált: Scarlett O’Hara szerelmének története mellett azonban a darab is bepillantást nyújt az amerikai polgárháború alakulásába, észak és dél konfliktusába. Gerard Presgurvic, a Rómeó és Júlia című musical szerzőjének legújabb művét a szegedi fesztivál a Budapesti Operettszínházzal állítja közösen színpadára.

Júliusban az opera és az operett műfaj rajongóinak szintén kedvez a csillagtetős teátrum. Kesselyák Gergely „szerint igényes és népszerű” programokra esett a választás a repertoár összeállításakor. A karmester örömére július 13-án Operagálát rendeznek, ahol Verdi és Wagner legszebb dallamai csendülnek fel, hiszen az olasz és a német mester születésének is 200. évfordulóját ünnepelhetjük majd.

A jövő évi operabemutató – rendhagyó módon – azonban a fesztivál újszegedi színpadára kerül. Itt két egyfelvonásos lesz látható a nyáron: Vajda János operadiptichonja, a Don Perlimpín című szomorújáték, illetve egy komédia, a Don Cristóbal ugyanúgy egy öregedő férfi és egy fiatal lány szerelmét beszéli el. A Federico García Lorca művei alapján született előadás a művészeti vezető szerint humoros és könnyed része a repertoárnak, sőt, olyannyira friss, hogy eddig még csak koncertkeretek között volt hallható, s a szabadtéri előadás hangszerelésén most is dolgoznak.

Az évad ezúttal a fesztivál saját produkciójával indul, amelyet az elmúlt 10 évben nem láthatott a Dóm tér közönsége. Jakobi Viktor operettjét, a Leányvásárt Kesselyák Gergely már többször dirigálta: ígérete szerint szimfonikus zenekar és énekkar kíséri majd a csavargó bőrébe bújt úr, Tim Migles történetét a július 5-ei bemutatóval együtt összesen három alkalommal.

„Országos, nagyszabású és teljesen új” – így jellemezte a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója a 2013-as évadot záró produkciót. A 30 éves jubileumát ünneplő nemzeti rockoperáról, az István, a királyról egyelőre annyit árult el Bátyai Edina, hogy formabontó koncepció alapján és élő zenekar kíséretével állítják színpadra augusztus 16-án és 17-én.

A 2013-as előadásokra várhatóan október közepétől lehet majd jegyeket váltani. A fesztivál munkatársai jövőre is „őrült és kompromisszumkész kínálatot” ígérnek a nézőknek.

 
Kiss Tímea


Szabadtéri 2013 galéria
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.