SZTE Info

Ingyen tanulhat kínaiul az SZTE Konfuciusz Intézetében

Tandíjmentes és kedvezményes árú kínai nyelvtanfolyamokat kínál az érdeklődőknek az SZTE Konfuciusz Intézete. A Kína népszerűsítésére életre hívott intézményben előadássorozat, fotókiállítás mutatja be a világ legősibb folyamatos civilizációját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Konfuciusz_program_2Szeptember végétől tágra nyitja kapuit az SZTE Konfuciusz Intézete, így segítve, hogy a dél-alföldi emberek megismerhessék Kínát, a világ legősibb civilizációját. A hét utolsó csütörtökjein szakértők mesélnek Kínáról: első alkalommal szeptember 27-én 18 órától az SZTE ÁJTK Összehasonlító Jogi Intézetének adjunktusa, Bóka János jellemzi a távoli ország alkotmányát. Fotókiállítás fogadja október 2-től a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjába látogatókat. A kínai oroszlántánccal kezdődő megnyitót követően a Fábri-show-ban is bemutatott operaénekes, az SZTE-n diplomázó Zhang Yu Carolyn énekel népdalokat. Az SZTE őszi kulturális fesztiválja időszakában lesz – többek között – kínai csomózós és kalligráfia kurzus is.

Ingyenes, bevezető kínai nyelvtanfolyamra várja az érdeklődőket a Konfuciusz Intézet. Az október 15-én induló kurzusokra még lehet jelentkezni – tudtuk meg Szentmártoni Líviától. Az intézmény igazgatója (képünkön) elárulta: az alapfokú kínai nyelvtanfolyam díja is méltányos, és hatszor két hónapos tanfolyam többnyire elegendő az alapfokú nyelvvizsgához. Szerinte a kínai nyelvvel való ismerkedés minden kíváncsi, és egy másik kultúrára nyitott ember számára érdekes lehet. Ugyanakkor az ázsiai ország gazdasági szereplőivel köthető megállapodásban reménykedő hazai vállalkozók számára szinte kötelező, ugyanis Kínában az üzleti nyelv: a kínai.

– Szorgalom, kitartás kell a kínai nyelv tanulásához is – hangsúlyozta Szentmártoni Lívia, mikor arról beszélt, hogy nyelvórákat, tandíjmentes kurzusokat hirdet egyetemi hallgatóknak az SZTE Konfuciusz Intézete. – Érdemes tanulni, mert ilyen alapokkal már lehet kínai ösztöndíjakra pályázni. De azért is megéri tanulni, mert a terveink között szerepel a kínai nyelvvizsga lehetőség helybe hozása. Minderről tájékoztat az SZTE Konfuciusz Intézete programfüzete, valamint a már élő internetes oldal, a www.szegedikonfuciuszintezet.hu

„Gazdasági haszna is lesz annak, ha Szegeden Konfuciusz Intézet nyílik” – ígérték a szakemberek. Most, hogy rekord gyorsasággal – a Szegedi Tudományegyetem és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme együttműködése, valamint a Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) támogatása eredményeként – megszületett a Tisza-parti universitas Konfuciusz Intézete, várható, hogy a befogadó egyetem városába nagyobb kedvvel jönnek befektetők a világgazdasági nagyhatalomnak számító Kínából.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.