SZTE Info

Ingyen tanulhat kínaiul az SZTE Konfuciusz Intézetében

Tandíjmentes és kedvezményes árú kínai nyelvtanfolyamokat kínál az érdeklődőknek az SZTE Konfuciusz Intézete. A Kína népszerűsítésére életre hívott intézményben előadássorozat, fotókiállítás mutatja be a világ legősibb folyamatos civilizációját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Konfuciusz_program_2Szeptember végétől tágra nyitja kapuit az SZTE Konfuciusz Intézete, így segítve, hogy a dél-alföldi emberek megismerhessék Kínát, a világ legősibb civilizációját. A hét utolsó csütörtökjein szakértők mesélnek Kínáról: első alkalommal szeptember 27-én 18 órától az SZTE ÁJTK Összehasonlító Jogi Intézetének adjunktusa, Bóka János jellemzi a távoli ország alkotmányát. Fotókiállítás fogadja október 2-től a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjába látogatókat. A kínai oroszlántánccal kezdődő megnyitót követően a Fábri-show-ban is bemutatott operaénekes, az SZTE-n diplomázó Zhang Yu Carolyn énekel népdalokat. Az SZTE őszi kulturális fesztiválja időszakában lesz – többek között – kínai csomózós és kalligráfia kurzus is.

Ingyenes, bevezető kínai nyelvtanfolyamra várja az érdeklődőket a Konfuciusz Intézet. Az október 15-én induló kurzusokra még lehet jelentkezni – tudtuk meg Szentmártoni Líviától. Az intézmény igazgatója (képünkön) elárulta: az alapfokú kínai nyelvtanfolyam díja is méltányos, és hatszor két hónapos tanfolyam többnyire elegendő az alapfokú nyelvvizsgához. Szerinte a kínai nyelvvel való ismerkedés minden kíváncsi, és egy másik kultúrára nyitott ember számára érdekes lehet. Ugyanakkor az ázsiai ország gazdasági szereplőivel köthető megállapodásban reménykedő hazai vállalkozók számára szinte kötelező, ugyanis Kínában az üzleti nyelv: a kínai.

– Szorgalom, kitartás kell a kínai nyelv tanulásához is – hangsúlyozta Szentmártoni Lívia, mikor arról beszélt, hogy nyelvórákat, tandíjmentes kurzusokat hirdet egyetemi hallgatóknak az SZTE Konfuciusz Intézete. – Érdemes tanulni, mert ilyen alapokkal már lehet kínai ösztöndíjakra pályázni. De azért is megéri tanulni, mert a terveink között szerepel a kínai nyelvvizsga lehetőség helybe hozása. Minderről tájékoztat az SZTE Konfuciusz Intézete programfüzete, valamint a már élő internetes oldal, a www.szegedikonfuciuszintezet.hu

„Gazdasági haszna is lesz annak, ha Szegeden Konfuciusz Intézet nyílik” – ígérték a szakemberek. Most, hogy rekord gyorsasággal – a Szegedi Tudományegyetem és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme együttműködése, valamint a Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) támogatása eredményeként – megszületett a Tisza-parti universitas Konfuciusz Intézete, várható, hogy a befogadó egyetem városába nagyobb kedvvel jönnek befektetők a világgazdasági nagyhatalomnak számító Kínából.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.