SZTE Info

Ingyen tanulhat kínaiul az SZTE Konfuciusz Intézetében

Tandíjmentes és kedvezményes árú kínai nyelvtanfolyamokat kínál az érdeklődőknek az SZTE Konfuciusz Intézete. A Kína népszerűsítésére életre hívott intézményben előadássorozat, fotókiállítás mutatja be a világ legősibb folyamatos civilizációját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Konfuciusz_program_2Szeptember végétől tágra nyitja kapuit az SZTE Konfuciusz Intézete, így segítve, hogy a dél-alföldi emberek megismerhessék Kínát, a világ legősibb civilizációját. A hét utolsó csütörtökjein szakértők mesélnek Kínáról: első alkalommal szeptember 27-én 18 órától az SZTE ÁJTK Összehasonlító Jogi Intézetének adjunktusa, Bóka János jellemzi a távoli ország alkotmányát. Fotókiállítás fogadja október 2-től a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjába látogatókat. A kínai oroszlántánccal kezdődő megnyitót követően a Fábri-show-ban is bemutatott operaénekes, az SZTE-n diplomázó Zhang Yu Carolyn énekel népdalokat. Az SZTE őszi kulturális fesztiválja időszakában lesz – többek között – kínai csomózós és kalligráfia kurzus is.

Ingyenes, bevezető kínai nyelvtanfolyamra várja az érdeklődőket a Konfuciusz Intézet. Az október 15-én induló kurzusokra még lehet jelentkezni – tudtuk meg Szentmártoni Líviától. Az intézmény igazgatója (képünkön) elárulta: az alapfokú kínai nyelvtanfolyam díja is méltányos, és hatszor két hónapos tanfolyam többnyire elegendő az alapfokú nyelvvizsgához. Szerinte a kínai nyelvvel való ismerkedés minden kíváncsi, és egy másik kultúrára nyitott ember számára érdekes lehet. Ugyanakkor az ázsiai ország gazdasági szereplőivel köthető megállapodásban reménykedő hazai vállalkozók számára szinte kötelező, ugyanis Kínában az üzleti nyelv: a kínai.

– Szorgalom, kitartás kell a kínai nyelv tanulásához is – hangsúlyozta Szentmártoni Lívia, mikor arról beszélt, hogy nyelvórákat, tandíjmentes kurzusokat hirdet egyetemi hallgatóknak az SZTE Konfuciusz Intézete. – Érdemes tanulni, mert ilyen alapokkal már lehet kínai ösztöndíjakra pályázni. De azért is megéri tanulni, mert a terveink között szerepel a kínai nyelvvizsga lehetőség helybe hozása. Minderről tájékoztat az SZTE Konfuciusz Intézete programfüzete, valamint a már élő internetes oldal, a www.szegedikonfuciuszintezet.hu

„Gazdasági haszna is lesz annak, ha Szegeden Konfuciusz Intézet nyílik” – ígérték a szakemberek. Most, hogy rekord gyorsasággal – a Szegedi Tudományegyetem és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme együttműködése, valamint a Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) támogatása eredményeként – megszületett a Tisza-parti universitas Konfuciusz Intézete, várható, hogy a befogadó egyetem városába nagyobb kedvvel jönnek befektetők a világgazdasági nagyhatalomnak számító Kínából.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.