SZTE Info

Marilyn, „a világ legkedveltebb színésznője” – a filmcsillag hagyatéka vasárnapig megtekinthető

Pink gyöngysor, templomi énekeskönyv, telefonos notesz Frank Sinatra számával, vagy éppen a híres szaténköntös, monogrammos bőrönd – Marilyn Monroe-t magán-és üzletemberként, de világsztárként is bemutatja a Reök tárlata. A XX. század híres filmcsillagának életébe szeptember 23-ig tekinthetnek be a szegediek eredeti, személyes tárgyait nézegetve.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

monroe01A világhírű hollywoodi filmcsillag, Marilyn Monroe hagyatékát halála után zárolták, s csak 37 év után került a nyilvánosság elé. Személyes tárgyai ugyan szétszóródtak a világban, ám most Ted Stampfer gyűjtőnek köszönhetően számos holmija megtekinthető szeptember 23-ig a szegedi Reök Palotában. A Monroe-tárlat a szexszimbólumot magán- és üzletemberként is bemutatja, de filmes karrierjéhez kötődő relikviái szintén felsorakoznak az összművészeti központ kiállítótermeiben.

A Reök kiállítása bemutatja, hogyan lett a nevelőszülőknél és árvaházban nevelkedett lányból a „világ legkedveltebb színésznője” – amiért második Golden Globe-díját is kapta. Kiskori, gyámságban töltött éveiről számtalan fotó látható a kiállításon, de templomi énekeskönyvébe és levelezésébe szintén bepillanthatunk.

Marilyn pink gyöngysora, műszempillája, vagy Erno Laszlo-kozmetikumai már filmes pályájának tartozékai, ám a glamour-lady tárgyai közül néhány kiemelkedik. Hajcsavaróiban még láthatók szőke frizurájának szálai, de egy-két rejtélyes ajándék ékszer, vagy rézmonogrammos bőröndje is a hagyaték részét képezi.

A filmcsillag számláin gyakran feltűnik a Don Perignon-márkanév, hiszen kedvenc itala a pezsgő volt. Utolsó telefonkönyvében számtalan híresség neve szerepel, az azonban nem derül ki, Kennedy száma megvolt-e neki, annak ellenére sem, hogy hírbe hozták vele, s az egykori amerikai elnök születésnapján elénekelte a „Happy Birthday” című dalt a Madison Square Gardenben. A politika ezen túl is érdekelhette a filmcsillagot: erről tanúskodik a könyvespolcáról a Reök Palotába került Az amerikai kommunizmus gyökerei című mű. Utóbbit harmadik férje miatt szintén forgathatta: Arthur Millert, a számtalan filmért és drámáért felelős Pulitzer-díjas alkotót ugyanis politikai támadások érték.

Marilyn haláláról ugyanúgy beszámol a tárlat, hiszen a gyógyszermérgezésben 36 évesen elhunyt sztár a szakértői vélemények szerint öngyilkosságot követett el, de ellentmondásos vallomások hangzottak el a körülmények vizsgálatakor. Zártkörű temetéséről – a napvilágot látott - néhány fotó megtekinthető, az újságcikkek mellett végrendelete, s halotti anyakönyvi kivonata ugyanúgy látható. A tároló mellett első férje szavai olvashatók, akivel halála előtt újra össze akart házasodni. „Végre láthatom Marilynt” –szóltak Jim Dougherty utolsó szavai.

A számtalan kiállított üzleti feljegyzés, nyugta és filmes gázsiról szóló dokumentum mellett azonban a tárlatot átjárja Marilyn gondolata: „Nem érdekel a pénz. Csak csodálatos akarok lenni.”

- Az általános műveltséghez hozzátartozik, hogy ismerjük a színésznő életét – magyarázta a Monroe-tárlaton a vitrinek között sétáló Talabér Anikó. - Rám sokkolóan hatottak a Marilyn haláláról beszámoló újságcikkek. A kiállított ruhák is érdekesek voltak, de eleinte furcsa érzéssel töltött el, hogy a gyűjtő még a csillag hajtűit is megszerezte – számolt be a látottakról a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) filmszakos hallgatója. Nem véletlenül a kiállítás utolsó hetében érkezett a Reök Palotába, hiszen kedden féláron látogathatták a programot az universitas polgárai. Aki e lehetőséget kihagyta, szeptember 23-ig még megismerkedhet a filmsztár életével: vasárnapig még látogatható a Monroe-tárlat.


Kiss Tímea

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.