SZTE Info

Marilyn, „a világ legkedveltebb színésznője” – a filmcsillag hagyatéka vasárnapig megtekinthető

Pink gyöngysor, templomi énekeskönyv, telefonos notesz Frank Sinatra számával, vagy éppen a híres szaténköntös, monogrammos bőrönd – Marilyn Monroe-t magán-és üzletemberként, de világsztárként is bemutatja a Reök tárlata. A XX. század híres filmcsillagának életébe szeptember 23-ig tekinthetnek be a szegediek eredeti, személyes tárgyait nézegetve.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

monroe01A világhírű hollywoodi filmcsillag, Marilyn Monroe hagyatékát halála után zárolták, s csak 37 év után került a nyilvánosság elé. Személyes tárgyai ugyan szétszóródtak a világban, ám most Ted Stampfer gyűjtőnek köszönhetően számos holmija megtekinthető szeptember 23-ig a szegedi Reök Palotában. A Monroe-tárlat a szexszimbólumot magán- és üzletemberként is bemutatja, de filmes karrierjéhez kötődő relikviái szintén felsorakoznak az összművészeti központ kiállítótermeiben.

A Reök kiállítása bemutatja, hogyan lett a nevelőszülőknél és árvaházban nevelkedett lányból a „világ legkedveltebb színésznője” – amiért második Golden Globe-díját is kapta. Kiskori, gyámságban töltött éveiről számtalan fotó látható a kiállításon, de templomi énekeskönyvébe és levelezésébe szintén bepillanthatunk.

Marilyn pink gyöngysora, műszempillája, vagy Erno Laszlo-kozmetikumai már filmes pályájának tartozékai, ám a glamour-lady tárgyai közül néhány kiemelkedik. Hajcsavaróiban még láthatók szőke frizurájának szálai, de egy-két rejtélyes ajándék ékszer, vagy rézmonogrammos bőröndje is a hagyaték részét képezi.

A filmcsillag számláin gyakran feltűnik a Don Perignon-márkanév, hiszen kedvenc itala a pezsgő volt. Utolsó telefonkönyvében számtalan híresség neve szerepel, az azonban nem derül ki, Kennedy száma megvolt-e neki, annak ellenére sem, hogy hírbe hozták vele, s az egykori amerikai elnök születésnapján elénekelte a „Happy Birthday” című dalt a Madison Square Gardenben. A politika ezen túl is érdekelhette a filmcsillagot: erről tanúskodik a könyvespolcáról a Reök Palotába került Az amerikai kommunizmus gyökerei című mű. Utóbbit harmadik férje miatt szintén forgathatta: Arthur Millert, a számtalan filmért és drámáért felelős Pulitzer-díjas alkotót ugyanis politikai támadások érték.

Marilyn haláláról ugyanúgy beszámol a tárlat, hiszen a gyógyszermérgezésben 36 évesen elhunyt sztár a szakértői vélemények szerint öngyilkosságot követett el, de ellentmondásos vallomások hangzottak el a körülmények vizsgálatakor. Zártkörű temetéséről – a napvilágot látott - néhány fotó megtekinthető, az újságcikkek mellett végrendelete, s halotti anyakönyvi kivonata ugyanúgy látható. A tároló mellett első férje szavai olvashatók, akivel halála előtt újra össze akart házasodni. „Végre láthatom Marilynt” –szóltak Jim Dougherty utolsó szavai.

A számtalan kiállított üzleti feljegyzés, nyugta és filmes gázsiról szóló dokumentum mellett azonban a tárlatot átjárja Marilyn gondolata: „Nem érdekel a pénz. Csak csodálatos akarok lenni.”

- Az általános műveltséghez hozzátartozik, hogy ismerjük a színésznő életét – magyarázta a Monroe-tárlaton a vitrinek között sétáló Talabér Anikó. - Rám sokkolóan hatottak a Marilyn haláláról beszámoló újságcikkek. A kiállított ruhák is érdekesek voltak, de eleinte furcsa érzéssel töltött el, hogy a gyűjtő még a csillag hajtűit is megszerezte – számolt be a látottakról a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) filmszakos hallgatója. Nem véletlenül a kiállítás utolsó hetében érkezett a Reök Palotába, hiszen kedden féláron látogathatták a programot az universitas polgárai. Aki e lehetőséget kihagyta, szeptember 23-ig még megismerkedhet a filmsztár életével: vasárnapig még látogatható a Monroe-tárlat.


Kiss Tímea

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 18. 18:00 - március 16. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói, művésztanárai közül a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek tárlata. A kiállítás kúrátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt. A TEMESVÁR 7.X.4. címet viselő kiállításon ( a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között linómetszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok,üvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat: "A végcél, ami felé törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegének szintéziséról van szó. Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lassan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok nagy és lényeges jelek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát..."
 • január 21.
  10:00 - 14:00