SZTE Info

Mi lesz veled, diákigazolvány?

Február óta új rendelet szabályozza a diákigazolvány-igénylés menetét, és az okmány külleme is megváltozott. Közben akad hallgató, aki arról panaszkodik, hogy december óta nem érkezik meg az igazolványa. Szeptember 3-tól remélhetőleg gördülékenyebbé válik a rendszer!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A diákigazolványról szóló kormányrendelet februártól új típusú azonosító okmányt vezetett be. Egyben az igénylés rendszere is megváltozott, immár két részből áll. Az új diákokmány a Nemzeti Egységes Kártyarendszerhez (NEK) tartozik, ezért a hallgatónak először egy NEK-azonosító adatlapot kell kitöltenie az okmányirodában (a későbbiekben minden okmánynál ezt az azonosítót használják majd). Csak ha ez megtörtént, utána léphetünk át az igénylés felsőoktatáshoz tartozó szakaszába – magyarázta az SZTE Médiacentrumnak Fekete Csaba, az SZTE Hallgatói Szolgáltató Iroda (HSZI) vezetője. Itt kétféleképpen lehet eljárni, vagy személyesen a HSZI-ben, vagy a MODULO-n keresztül kell elindítani a folyamodványt, amely a Felsőoktatási Információs Rendszeren (FIR) keresztül juttatja el a kérvényt az Oktatási Hivatalhoz.

 

Ez kell hozzá

Fontos azonban, hogy csak azoknak továbbítják az igénylését, akik rendelkeznek aktív hallgatói jogviszonnyal (vagyis beiratkoztak, állami hely esetén aláírták az ösztöndíjszerződést, önköltséges hallgatók pedig befizették a térítést), és befizették – az eddigiektől eltérően – az egyetemnek az okmányigénylés árát. Az Oktatási Hivatal közvetlenül a hallgatónak postázza az okmányt, amit csak érvényesítésre kell bevinni a HSZI-be.

Eddig az intézmény és a FIR közötti adatkapcsolat diákigazolványokat kezelő része fejlesztés alatt állt, ezért elvileg szeptember 3-ától működik az új rendszer.

Mindezekből az is következik, hogy a HSZI korábbi rálátása az okmányigénylésre megszűnik, az iroda munkatársai sokkal kevésbé fogják tudni ellenőrizni azt, hol tart a folyamat, illetve azt, hogy ki, milyen és hány diákigazolvánnyal rendelkezik – tudtuk meg Fekete Csabától.

 

Ideiglenesen

Januártól nem adhatott ki a HSZI korábbi fényképes, ideiglenes diákigazolványokat, hanem egy A4-es lapra nyomtatott, lepecsételt igazolás szolgált az okmány helyettesítésére. Ezt ugyan a MÁV és a Volán természetesen elfogadta, de más helyeken, ahol a hallgatók érvényesítetni szerették volna a diákigazolvánnyal járó kedvezményt, nem mindig zajlott gördülékenyen az ideiglenes okmány kezelése.

Fekete Csaba elmondta, ha beindul az újfajta rendszer, mindazok, akik már korábban adtak le igénylést, természetesen külön díjfizetés nélkül kapják meg új igazolványukat. A régi diákigazolványok kimenő rendszerben forgalomban maradnak.

 

Chiptelenül

Nyár elején egy másik, ám ezzel összefüggő hírrel is szembetalálkozhattak a szegedi egyetemisták: a TIK-ben és a Klebelsberg-könyvtárban megszűnt a diákigazolványos fizetési mód, most már nem lehet pénzt tölteni a diákigazolványra fénymásolási, illetve egyéb fizetési célzattal. Az ok: az új diákigazolványokba nem tesznek a jelenlegiekhez hasonló chipeket, egyrészt azért, mert másik cég lett az okmányok gyártója. Az országban sehol máshol nem használták ki a diákigazolványok chipjeit, a döntés mellett azzal is érveltek, hogy így olcsóbb lesz a diákigazolvány (1600 helyett már csak 1400 forintba kerül). Az új igazolványokba csak egy sima, úgynevezett érintésnélküli chip kerül, mely maximum megfelelő érzékelőkkel felszerelt ajtók nyitására alkalmas.

 

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 19.
  14:00 - 16:00
  Az MTA SZAB közgyűlés programja: Köszöntő - Lovász László, az MTA elnöke. Beszámoló a SZAB 2017. évi munkájáról, tájékoztatás a SZAB 2018. évi terveiről – Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke. A SZAB szakbizottságainak 2017. évi munkájának összegzése – Görög Márta, a SZAB tudományos titkára. Jókai pozíciója kora kulturális térképén című tudományos előadás – Szajbély Mihály, az MTA doktora, SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék intézetvezető egyetemi tanára. A SZAB 2017. évi Média pályázat díjkiosztó ünnepsége – Csernus Sándor, a Bírálóbizottság elnöke.
 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.