SZTE Info

Mi lesz veled, diákigazolvány?

Február óta új rendelet szabályozza a diákigazolvány-igénylés menetét, és az okmány külleme is megváltozott. Közben akad hallgató, aki arról panaszkodik, hogy december óta nem érkezik meg az igazolványa. Szeptember 3-tól remélhetőleg gördülékenyebbé válik a rendszer!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A diákigazolványról szóló kormányrendelet februártól új típusú azonosító okmányt vezetett be. Egyben az igénylés rendszere is megváltozott, immár két részből áll. Az új diákokmány a Nemzeti Egységes Kártyarendszerhez (NEK) tartozik, ezért a hallgatónak először egy NEK-azonosító adatlapot kell kitöltenie az okmányirodában (a későbbiekben minden okmánynál ezt az azonosítót használják majd). Csak ha ez megtörtént, utána léphetünk át az igénylés felsőoktatáshoz tartozó szakaszába – magyarázta az SZTE Médiacentrumnak Fekete Csaba, az SZTE Hallgatói Szolgáltató Iroda (HSZI) vezetője. Itt kétféleképpen lehet eljárni, vagy személyesen a HSZI-ben, vagy a MODULO-n keresztül kell elindítani a folyamodványt, amely a Felsőoktatási Információs Rendszeren (FIR) keresztül juttatja el a kérvényt az Oktatási Hivatalhoz.

 

Ez kell hozzá

Fontos azonban, hogy csak azoknak továbbítják az igénylését, akik rendelkeznek aktív hallgatói jogviszonnyal (vagyis beiratkoztak, állami hely esetén aláírták az ösztöndíjszerződést, önköltséges hallgatók pedig befizették a térítést), és befizették – az eddigiektől eltérően – az egyetemnek az okmányigénylés árát. Az Oktatási Hivatal közvetlenül a hallgatónak postázza az okmányt, amit csak érvényesítésre kell bevinni a HSZI-be.

Eddig az intézmény és a FIR közötti adatkapcsolat diákigazolványokat kezelő része fejlesztés alatt állt, ezért elvileg szeptember 3-ától működik az új rendszer.

Mindezekből az is következik, hogy a HSZI korábbi rálátása az okmányigénylésre megszűnik, az iroda munkatársai sokkal kevésbé fogják tudni ellenőrizni azt, hol tart a folyamat, illetve azt, hogy ki, milyen és hány diákigazolvánnyal rendelkezik – tudtuk meg Fekete Csabától.

 

Ideiglenesen

Januártól nem adhatott ki a HSZI korábbi fényképes, ideiglenes diákigazolványokat, hanem egy A4-es lapra nyomtatott, lepecsételt igazolás szolgált az okmány helyettesítésére. Ezt ugyan a MÁV és a Volán természetesen elfogadta, de más helyeken, ahol a hallgatók érvényesítetni szerették volna a diákigazolvánnyal járó kedvezményt, nem mindig zajlott gördülékenyen az ideiglenes okmány kezelése.

Fekete Csaba elmondta, ha beindul az újfajta rendszer, mindazok, akik már korábban adtak le igénylést, természetesen külön díjfizetés nélkül kapják meg új igazolványukat. A régi diákigazolványok kimenő rendszerben forgalomban maradnak.

 

Chiptelenül

Nyár elején egy másik, ám ezzel összefüggő hírrel is szembetalálkozhattak a szegedi egyetemisták: a TIK-ben és a Klebelsberg-könyvtárban megszűnt a diákigazolványos fizetési mód, most már nem lehet pénzt tölteni a diákigazolványra fénymásolási, illetve egyéb fizetési célzattal. Az ok: az új diákigazolványokba nem tesznek a jelenlegiekhez hasonló chipeket, egyrészt azért, mert másik cég lett az okmányok gyártója. Az országban sehol máshol nem használták ki a diákigazolványok chipjeit, a döntés mellett azzal is érveltek, hogy így olcsóbb lesz a diákigazolvány (1600 helyett már csak 1400 forintba kerül). Az új igazolványokba csak egy sima, úgynevezett érintésnélküli chip kerül, mely maximum megfelelő érzékelőkkel felszerelt ajtók nyitására alkalmas.

 

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.