SZTE Info

Munkavédelemről az Állampolgári Részvétel Hetén

„Tedd, hisz teheted!” E szlogen jegyében a Munkaerő-piaci sikeresség és aktív állampolgárság – Kutatások a megelőzés központú munkavédelem területén címmel szervezett programot a Dél-alföldi Szakképzési Kerekasztal szeptember 26-án a SZAB-székházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeptember utolsó hetében zajlik az Állampolgári Részvétel Hete, melyet húsz országban rendeznek meg. A cél: felhívni az állampolgárok figyelmét arra, milyen fontos, hogy azokban a folyamatokban, amelyekben érintettek, tevőlegesen, kezdeményezően és aktívan vegyenek részt. Ez egy kampány, amely Magyarországon több mint száz rendezvénnyel ráirányítja a figyelmet, hogy az állampolgárok felelősek a saját életük formálásáért. Sokat mondó a szlogen: „Tedd, hisz teheted!” – magyarázta az SZTE Médiacentrumnak Farkas Olga, az SZTE JGYPK Szakképzési, Távoktatási és Továbbképzési Központ oktatója, főiskolai tanár.

Hozzátette: az európai stratégiában hangsúlyos az egészség és biztonság mint érték, amit a kerekasztal összekapcsolt az Állampolgári Részvétel Hetével olyan módon, hogy az állampolgári aktivitáshoz hozzátartozik a felelősség önmagunkért, egészségünkért és a biztonságos munkavégzésért. Az állampolgári tudatosság erősítése vezette a szervezőket. − Szeretnénk felhívni a fiatalok figyelmét, hogy öntudatosan, célirányosan, biztonságosan és az egészségükre vigyázva kezdjék a nagybetűs életet – összegzett a kerekasztal előadója.

A témához kapcsolódóan a Szegedi Tudományegyetemen felsőfokú szakképzésben tanuló hallgatói körében végeztek egy kutatást is. 150 fiatalt kérdezve 2011 szeptemberében és októberében azt vizsgálták, hogyan jelenik meg a biztonság és az egészség mint érték a jelenlegi diákok körében. A kirajzolódott helyzetkép azt mutatja, hogy találkoztak már a témával a hallgatók, szórványosan otthon, az általános és középiskolában, illetve egyetemen, főiskolán, de a munkavédelmi oktatás nem volt olyan hatékony, mint elvárható volna – tájékoztatott Farkas Olga. Elmondta, többnyire kipipálandó feladatnak tartották a hallgatók a munkavédelmi oktatást, amelynél csak az aláírt jelenléti ív számít. Arra a kérdésre, hogy mi ragadt meg bennük, mi keltette fel az érdeklődésüket, mit tartanak hosszabb távon is hasznosnak a munkavédelmi oktatásban, még riasztóbb feleletek születtek: a válaszadók közel egy harmada nem rendelkezik használható tudással. −Ebből az következik, hogy a munkavédelmi oktatás módszertanát, tartalmát fejlesztő programokat dolgozunk ki és ezeket népszerűsítjük a fiatalok körében. Élményszerűen, a személyes érintettségre alapozva próbáljuk ennek a jelentőségét tudatosítani – vonta le a konklúziót az előadó.

Érdekessége az is a kutatásnak, hogy arra a kérdésre, ki és milyen mértékben felelős a munkahelyi balesetek bekövetkezéséért, a hallgatók többnyire rajtuk kívül álló okot neveztek meg, tipikusan a munkáltatókat nevezték meg a kockázat és a baleset felelőseként. Farkas Olga hangsúlyozta, szeretnék finomítani ezt a képet, hiszen többnyire ugyanolyan mértékben felelős lehet a munkavállaló is, mint a munkáltató, az ő aktivitása, figyelme, körültekintő munkavégzése, a szabályok betartása is fontos.

 

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 23. 09:00 - 29. 21:00
  A fennállásának huszadik jubileumi évét ünneplő énekversenyt az EMMI támogatásával a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara rendezi. A verseny győztesei 2018. ÁPRILIS 29-ÉN, VASÁRNAP ESTE DÍJKIOSZTÓ GÁLAHANGVERSENYen vehetik át díjaikat a Szegedi Nemzeti Színház színpadán. A díjazott énekestehetségeket ezúttal is a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri, Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója vezényletével. A versenyre három kategóriában várjuk a tehetséges énekeseket. A versenyfelhívásról bővebben a http://www.simandysingingcompetition.hu/versenyfelhivas oldalon lehet tájékozódni.
 • április 25.
  10:00 - 19:30
  10.00 Konferenciaterem: Megnyitó (Gyenge Zoltán dékán)
  10.30 Konferenciaterem: Új professzorok előadásai
  11.30–12.30 Konferenciaterem: Új habilitáltak előadásai
  13.00–14.30 Konferenciaterem: Új doktorok előadásai
  14.00–17.00 Konferenciaterem: Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasainak előadásai
  14:00–17.00 VII. terem: BP – bölcsész karrierépítés
  18.00 Auditorium Maximum: AudMax esték
  A fesztivál ideje alatt könyvcserére, könyvkiállításra, fotókiállításra, a kutatócsoportok bemutatkozására és „A világ külföldi hallgatóink szemével” című programokra is sor kerül.
  Részletes program az SZTE BTK honlapján
 • április 25.
  12:10 - 12:20
  Verset mond: Kis Kata színésznő, műsorvezető
 • április 25.
  14:00 - 16:00
 • április 25.
  16:00 - 20:00
  Fedezzük fel együtt a Tisza vadvirágos tájait víz közelből. Nem szükséges hozzá korábbi tapasztalat. Pillanatok alatt bele lehet jönni az evezésbe.