SZTE Info
klinika_kiemelt

Novemberben tarthatják az új klinikai tömb bokrétaünnepét

A meghatározott ütemterv szerint halad az új, 265 ágyas klinika beruházása a Szegedi Tudományegyetemen, októberben elérik a húszszázalékos készültségi szinten. Nagyszabású sebészeti eszközbeszerzés is lezárult a napokban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1Az új klinikai tömb beruházásáról Tapasztó Sándor projektvezető, illetve Lázár György professzor, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese, a Sebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára sajtótájékoztatón számolt be szeptember 25-én.

Megtudtuk: a 265 ágyas klinikai tömb építése a tervek szerint halad, illetve elindult a központi intenzív osztály kialakítása a régi, 410 ágyas klinikai tömbben, s az eszközök beszerzése is folyamatos. – Az új, 265 ágyas klinikán a második emelet szerkezetépítése a jelenlegi feladat. Már csak egy szintet húznak fel, így várhatóan novemberben tarthatjuk meg a bokrétaünnepet. Az épületen belül a földszintről kiindulva elkezdték a válaszfalak építését, valamint a gépészeti és elektromos alapszerelést is végzi a Ferroép Zrt.-Aktív Kft. alkotta kivitelező konzorcium. A vasbetonfalakba, födémekbe védőcsöveket helyeztek el, továbbá a földszinten a távhő- és gázvezeték alépítményi csövezése is megtörtént. Immár megindulhatott az orvosszakmai jellegű munka előkészítése is, mégpedig a panelműtőkhöz szükséges csatlakozások és a beépítendő statívok talplemezeinek elhelyezésével. A téli hónapokban következhet majd a belsőépítészeti és a gépészeti munka – mondta el Tapasztó Sándor. Hozzáfűzte, ezzel párhuzamosan a 410 ágyas új klinika első emeletén, az úgynevezett A, B szárnyban a falazásokkal elkezdődött a központi intenzív osztály kialakítása. A következő számláját októberben nyújtja be a kivitelező, akkor érik el a húszszázalékos készültséget.

Korábban a tizennégy panelműtő, most a sebészeti vágók közbeszerzése is megtörtént 189 millió forint összértékben. Eddig nyolc kifizetési kérelmet nyújtottak be az közreműködő szervezethez, az ESZA Kft.-hez, s 1,74 milliárd forint támogatást hívtak le, ami hozzávetőlegesen a beruházás teljes összegének tíz százaléka. Az év végéig további 900 milliót tervez lehívni a Szegedi Tudományegyetem az uniós projekt részeként.

– Szerződéskötés előtt állnak a statívokkal és az orvosi gázelosztó rendszerrel, valamint a műtéti eszközökkel kapcsolatos közbeszerzések. Megjelent az ápolási eszközöket, mobíliákat, endoszkópokat érintő felhívás. Előkészítés alatt állnak továbbá a diagnosztikai, terápiás, labortechnikai műszerek és a sterilizáló bővítéséhez szükséges, illetve bizonyos informatikai eszközök közbeszerzései – árulta el Tapasztó Sándor.

A nemrégiben lezárult eszközbeszerzés nyertes ajánlattevője az RB MED Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lett. A szerződés keretében összesen tizenhét darab korszerű, nagyfrekvenciás sebészeti vágókészüléket, két ultrahangos vágót és egy májsebészeti vágókészüléket szerezhet majd be az SZTE. Ezekről Lázár György professzor beszélt. – Minden új panelműtőbe kerül egy-egy nagyfrekvenciás vágókészülék. Ezek előnye a speciális teljesítményszabályozásukban rejlik, ami biztosítja az optimális, szinte vérmentes operálást, így növeli a beavatkozások biztonságát. Ez a sebészek álma – fogalmazott az SZTE Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára.

Ami a speciális májsebészeti vágókészüléket illeti, minden országban csak néhány darab ilyen eszköz található – tájékoztatott a klinikavezető professzor. – A Szegedre kerülő modern, legújabb generációs készülék régebbi típusaiból is csak három-négy darabot használnak Magyarországon. Ez szintén minimális vérveszteséggel járó beavatkozásokat tesz majd lehetővé. Mindemellett két speciális ultrahangkészülékkel is gyarapodik a műszerpark, amelyek segítségével a mellkas vagy a has megnyitása nélküli, úgynevezett minimálisan invazív sebészeti beavatkozásokat tudunk majd elvégezni – részletezte, külön kiemelve: az új egészségügyi centrumban legalább tíz-tizenöt évre adott lesz a biztonságos sebészet műszeres háttere.

A szegedi beruházás – melynek keretében 265 ágyas új klinikai épület létesül, felújítják a 410 ágyas, már működő klinikát, valamint modern sürgősségi betegellátó osztályt alakítanak ki – a 2013-as esztendő végén zárul.

SZTEinfo


Klinika galéria
További képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.