SZTE Info
klinika_kiemelt

Novemberben tarthatják az új klinikai tömb bokrétaünnepét

A meghatározott ütemterv szerint halad az új, 265 ágyas klinika beruházása a Szegedi Tudományegyetemen, októberben elérik a húszszázalékos készültségi szinten. Nagyszabású sebészeti eszközbeszerzés is lezárult a napokban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1Az új klinikai tömb beruházásáról Tapasztó Sándor projektvezető, illetve Lázár György professzor, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese, a Sebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára sajtótájékoztatón számolt be szeptember 25-én.

Megtudtuk: a 265 ágyas klinikai tömb építése a tervek szerint halad, illetve elindult a központi intenzív osztály kialakítása a régi, 410 ágyas klinikai tömbben, s az eszközök beszerzése is folyamatos. – Az új, 265 ágyas klinikán a második emelet szerkezetépítése a jelenlegi feladat. Már csak egy szintet húznak fel, így várhatóan novemberben tarthatjuk meg a bokrétaünnepet. Az épületen belül a földszintről kiindulva elkezdték a válaszfalak építését, valamint a gépészeti és elektromos alapszerelést is végzi a Ferroép Zrt.-Aktív Kft. alkotta kivitelező konzorcium. A vasbetonfalakba, födémekbe védőcsöveket helyeztek el, továbbá a földszinten a távhő- és gázvezeték alépítményi csövezése is megtörtént. Immár megindulhatott az orvosszakmai jellegű munka előkészítése is, mégpedig a panelműtőkhöz szükséges csatlakozások és a beépítendő statívok talplemezeinek elhelyezésével. A téli hónapokban következhet majd a belsőépítészeti és a gépészeti munka – mondta el Tapasztó Sándor. Hozzáfűzte, ezzel párhuzamosan a 410 ágyas új klinika első emeletén, az úgynevezett A, B szárnyban a falazásokkal elkezdődött a központi intenzív osztály kialakítása. A következő számláját októberben nyújtja be a kivitelező, akkor érik el a húszszázalékos készültséget.

Korábban a tizennégy panelműtő, most a sebészeti vágók közbeszerzése is megtörtént 189 millió forint összértékben. Eddig nyolc kifizetési kérelmet nyújtottak be az közreműködő szervezethez, az ESZA Kft.-hez, s 1,74 milliárd forint támogatást hívtak le, ami hozzávetőlegesen a beruházás teljes összegének tíz százaléka. Az év végéig további 900 milliót tervez lehívni a Szegedi Tudományegyetem az uniós projekt részeként.

– Szerződéskötés előtt állnak a statívokkal és az orvosi gázelosztó rendszerrel, valamint a műtéti eszközökkel kapcsolatos közbeszerzések. Megjelent az ápolási eszközöket, mobíliákat, endoszkópokat érintő felhívás. Előkészítés alatt állnak továbbá a diagnosztikai, terápiás, labortechnikai műszerek és a sterilizáló bővítéséhez szükséges, illetve bizonyos informatikai eszközök közbeszerzései – árulta el Tapasztó Sándor.

A nemrégiben lezárult eszközbeszerzés nyertes ajánlattevője az RB MED Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lett. A szerződés keretében összesen tizenhét darab korszerű, nagyfrekvenciás sebészeti vágókészüléket, két ultrahangos vágót és egy májsebészeti vágókészüléket szerezhet majd be az SZTE. Ezekről Lázár György professzor beszélt. – Minden új panelműtőbe kerül egy-egy nagyfrekvenciás vágókészülék. Ezek előnye a speciális teljesítményszabályozásukban rejlik, ami biztosítja az optimális, szinte vérmentes operálást, így növeli a beavatkozások biztonságát. Ez a sebészek álma – fogalmazott az SZTE Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára.

Ami a speciális májsebészeti vágókészüléket illeti, minden országban csak néhány darab ilyen eszköz található – tájékoztatott a klinikavezető professzor. – A Szegedre kerülő modern, legújabb generációs készülék régebbi típusaiból is csak három-négy darabot használnak Magyarországon. Ez szintén minimális vérveszteséggel járó beavatkozásokat tesz majd lehetővé. Mindemellett két speciális ultrahangkészülékkel is gyarapodik a műszerpark, amelyek segítségével a mellkas vagy a has megnyitása nélküli, úgynevezett minimálisan invazív sebészeti beavatkozásokat tudunk majd elvégezni – részletezte, külön kiemelve: az új egészségügyi centrumban legalább tíz-tizenöt évre adott lesz a biztonságos sebészet műszeres háttere.

A szegedi beruházás – melynek keretében 265 ágyas új klinikai épület létesül, felújítják a 410 ágyas, már működő klinikát, valamint modern sürgősségi betegellátó osztályt alakítanak ki – a 2013-as esztendő végén zárul.

SZTEinfo


Klinika galéria
További képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform