SZTE Info
klinika_kiemelt

Novemberben tarthatják az új klinikai tömb bokrétaünnepét

A meghatározott ütemterv szerint halad az új, 265 ágyas klinika beruházása a Szegedi Tudományegyetemen, októberben elérik a húszszázalékos készültségi szinten. Nagyszabású sebészeti eszközbeszerzés is lezárult a napokban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1Az új klinikai tömb beruházásáról Tapasztó Sándor projektvezető, illetve Lázár György professzor, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese, a Sebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára sajtótájékoztatón számolt be szeptember 25-én.

Megtudtuk: a 265 ágyas klinikai tömb építése a tervek szerint halad, illetve elindult a központi intenzív osztály kialakítása a régi, 410 ágyas klinikai tömbben, s az eszközök beszerzése is folyamatos. – Az új, 265 ágyas klinikán a második emelet szerkezetépítése a jelenlegi feladat. Már csak egy szintet húznak fel, így várhatóan novemberben tarthatjuk meg a bokrétaünnepet. Az épületen belül a földszintről kiindulva elkezdték a válaszfalak építését, valamint a gépészeti és elektromos alapszerelést is végzi a Ferroép Zrt.-Aktív Kft. alkotta kivitelező konzorcium. A vasbetonfalakba, födémekbe védőcsöveket helyeztek el, továbbá a földszinten a távhő- és gázvezeték alépítményi csövezése is megtörtént. Immár megindulhatott az orvosszakmai jellegű munka előkészítése is, mégpedig a panelműtőkhöz szükséges csatlakozások és a beépítendő statívok talplemezeinek elhelyezésével. A téli hónapokban következhet majd a belsőépítészeti és a gépészeti munka – mondta el Tapasztó Sándor. Hozzáfűzte, ezzel párhuzamosan a 410 ágyas új klinika első emeletén, az úgynevezett A, B szárnyban a falazásokkal elkezdődött a központi intenzív osztály kialakítása. A következő számláját októberben nyújtja be a kivitelező, akkor érik el a húszszázalékos készültséget.

Korábban a tizennégy panelműtő, most a sebészeti vágók közbeszerzése is megtörtént 189 millió forint összértékben. Eddig nyolc kifizetési kérelmet nyújtottak be az közreműködő szervezethez, az ESZA Kft.-hez, s 1,74 milliárd forint támogatást hívtak le, ami hozzávetőlegesen a beruházás teljes összegének tíz százaléka. Az év végéig további 900 milliót tervez lehívni a Szegedi Tudományegyetem az uniós projekt részeként.

– Szerződéskötés előtt állnak a statívokkal és az orvosi gázelosztó rendszerrel, valamint a műtéti eszközökkel kapcsolatos közbeszerzések. Megjelent az ápolási eszközöket, mobíliákat, endoszkópokat érintő felhívás. Előkészítés alatt állnak továbbá a diagnosztikai, terápiás, labortechnikai műszerek és a sterilizáló bővítéséhez szükséges, illetve bizonyos informatikai eszközök közbeszerzései – árulta el Tapasztó Sándor.

A nemrégiben lezárult eszközbeszerzés nyertes ajánlattevője az RB MED Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lett. A szerződés keretében összesen tizenhét darab korszerű, nagyfrekvenciás sebészeti vágókészüléket, két ultrahangos vágót és egy májsebészeti vágókészüléket szerezhet majd be az SZTE. Ezekről Lázár György professzor beszélt. – Minden új panelműtőbe kerül egy-egy nagyfrekvenciás vágókészülék. Ezek előnye a speciális teljesítményszabályozásukban rejlik, ami biztosítja az optimális, szinte vérmentes operálást, így növeli a beavatkozások biztonságát. Ez a sebészek álma – fogalmazott az SZTE Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára.

Ami a speciális májsebészeti vágókészüléket illeti, minden országban csak néhány darab ilyen eszköz található – tájékoztatott a klinikavezető professzor. – A Szegedre kerülő modern, legújabb generációs készülék régebbi típusaiból is csak három-négy darabot használnak Magyarországon. Ez szintén minimális vérveszteséggel járó beavatkozásokat tesz majd lehetővé. Mindemellett két speciális ultrahangkészülékkel is gyarapodik a műszerpark, amelyek segítségével a mellkas vagy a has megnyitása nélküli, úgynevezett minimálisan invazív sebészeti beavatkozásokat tudunk majd elvégezni – részletezte, külön kiemelve: az új egészségügyi centrumban legalább tíz-tizenöt évre adott lesz a biztonságos sebészet műszeres háttere.

A szegedi beruházás – melynek keretében 265 ágyas új klinikai épület létesül, felújítják a 410 ágyas, már működő klinikát, valamint modern sürgősségi betegellátó osztályt alakítanak ki – a 2013-as esztendő végén zárul.

SZTEinfo


Klinika galéria
További képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.