Bezár

Hírarchívum

klinika_kiemelt
Novemberben tarthatják az új klinikai tömb bokrétaünnepét

Novemberben tarthatják az új klinikai tömb bokrétaünnepét

2012. szeptember 25.
3 perc

A meghatározott ütemterv szerint halad az új, 265 ágyas klinika beruházása a Szegedi Tudományegyetemen, októberben elérik a húszszázalékos készültségi szinten. Nagyszabású sebészeti eszközbeszerzés is lezárult a napokban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1Az új klinikai tömb beruházásáról Tapasztó Sándor projektvezető, illetve Lázár György professzor, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese, a Sebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára sajtótájékoztatón számolt be szeptember 25-én.

Megtudtuk: a 265 ágyas klinikai tömb építése a tervek szerint halad, illetve elindult a központi intenzív osztály kialakítása a régi, 410 ágyas klinikai tömbben, s az eszközök beszerzése is folyamatos. – Az új, 265 ágyas klinikán a második emelet szerkezetépítése a jelenlegi feladat. Már csak egy szintet húznak fel, így várhatóan novemberben tarthatjuk meg a bokrétaünnepet. Az épületen belül a földszintről kiindulva elkezdték a válaszfalak építését, valamint a gépészeti és elektromos alapszerelést is végzi a Ferroép Zrt.-Aktív Kft. alkotta kivitelező konzorcium. A vasbetonfalakba, födémekbe védőcsöveket helyeztek el, továbbá a földszinten a távhő- és gázvezeték alépítményi csövezése is megtörtént. Immár megindulhatott az orvosszakmai jellegű munka előkészítése is, mégpedig a panelműtőkhöz szükséges csatlakozások és a beépítendő statívok talplemezeinek elhelyezésével. A téli hónapokban következhet majd a belsőépítészeti és a gépészeti munka – mondta el Tapasztó Sándor. Hozzáfűzte, ezzel párhuzamosan a 410 ágyas új klinika első emeletén, az úgynevezett A, B szárnyban a falazásokkal elkezdődött a központi intenzív osztály kialakítása. A következő számláját októberben nyújtja be a kivitelező, akkor érik el a húszszázalékos készültséget.

Korábban a tizennégy panelműtő, most a sebészeti vágók közbeszerzése is megtörtént 189 millió forint összértékben. Eddig nyolc kifizetési kérelmet nyújtottak be az közreműködő szervezethez, az ESZA Kft.-hez, s 1,74 milliárd forint támogatást hívtak le, ami hozzávetőlegesen a beruházás teljes összegének tíz százaléka. Az év végéig további 900 milliót tervez lehívni a Szegedi Tudományegyetem az uniós projekt részeként.

– Szerződéskötés előtt állnak a statívokkal és az orvosi gázelosztó rendszerrel, valamint a műtéti eszközökkel kapcsolatos közbeszerzések. Megjelent az ápolási eszközöket, mobíliákat, endoszkópokat érintő felhívás. Előkészítés alatt állnak továbbá a diagnosztikai, terápiás, labortechnikai műszerek és a sterilizáló bővítéséhez szükséges, illetve bizonyos informatikai eszközök közbeszerzései – árulta el Tapasztó Sándor.

A nemrégiben lezárult eszközbeszerzés nyertes ajánlattevője az RB MED Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lett. A szerződés keretében összesen tizenhét darab korszerű, nagyfrekvenciás sebészeti vágókészüléket, két ultrahangos vágót és egy májsebészeti vágókészüléket szerezhet majd be az SZTE. Ezekről Lázár György professzor beszélt. – Minden új panelműtőbe kerül egy-egy nagyfrekvenciás vágókészülék. Ezek előnye a speciális teljesítményszabályozásukban rejlik, ami biztosítja az optimális, szinte vérmentes operálást, így növeli a beavatkozások biztonságát. Ez a sebészek álma – fogalmazott az SZTE Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára.

Ami a speciális májsebészeti vágókészüléket illeti, minden országban csak néhány darab ilyen eszköz található – tájékoztatott a klinikavezető professzor. – A Szegedre kerülő modern, legújabb generációs készülék régebbi típusaiból is csak három-négy darabot használnak Magyarországon. Ez szintén minimális vérveszteséggel járó beavatkozásokat tesz majd lehetővé. Mindemellett két speciális ultrahangkészülékkel is gyarapodik a műszerpark, amelyek segítségével a mellkas vagy a has megnyitása nélküli, úgynevezett minimálisan invazív sebészeti beavatkozásokat tudunk majd elvégezni – részletezte, külön kiemelve: az új egészségügyi centrumban legalább tíz-tizenöt évre adott lesz a biztonságos sebészet műszeres háttere.

A szegedi beruházás – melynek keretében 265 ágyas új klinikai épület létesül, felújítják a 410 ágyas, már működő klinikát, valamint modern sürgősségi betegellátó osztályt alakítanak ki – a 2013-as esztendő végén zárul.

SZTEinfo


Klinika galéria
További képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek