SZTE Info

Super 8 lázban ég az SZTE is

A Szegedi Tudományegyetem oktatói zsűriznek a XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválon. A Tisza-parti városban idén is egy egész hét szól az analóg filmes technika remekeiről. A moziélményt pedig a performanszok és koncertek mellett űrhajó party, valamint tévéjáték-bajnokság egészíti ki.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az 50 Super 8-as versenyművel különleges helyszínen találkozhat a közönség: a szegedi Vármúzeum és a hozzá tartozó várkert ad otthont a rendezvények többségének, míg a Grand Caféban az SZTE hallgatói is képviseltetik magukat kisfilmjeikkel.

A szeptember 24-én kezdődő és 30-án záruló XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválra Észak- és Dél- Amerikai, Horvátország, Belgium, Francia-, Német-, Olasz-, vagy Spanyolország, s még sorolhatnánk, a világ mely részeiről érkeztek versenyművek. Az egyhetes szegedi rendezvényen összesen 50 alkotó küzd a szakmai zsűri kegyeiért, amely a reneszánszát élő analóg, eredetileg amatőrfilmes technikával készült munkákat értékelik. Az ítészek között a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei is megtalálhatók: a Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet tanszék adjunktusa, Sághy Miklós, valamint oktatója, Tóth Zoltán János az elmúlt években is állandó tagja volt a fesztivál „bíráinak”. A Grand Caféban pedig az SZTE filmes hallgatói mutatkoznak be: a vizuális kultúra szakosok kisfilmjeit pénteken vetítik.

A Nemzetközi Super 8mm Fesztivál versenyprogramját zenei rendezvények is kísérik. Kedden a Szegedi Nemzeti Színház művésze, „Tom Waits legjobb magyar hangja”, Poroszlay Kristóf ad koncertet. Az SZTE szintén hangot kap szerdán, hiszen a Médeia Fiai nevű „Psychedelic Industrial Dark-blues” formáció lép fel, amelynek tagjai között az egyetem több munkatársa is megtalálható. Különleges eseménynek ígérkezik a Balaton együttes produkciója – az underground zenekar ugyanis a ’80-as évek óta nem járt Szegeden.

A nagy hagyományra visszatekintő rendezvény idén új helyszínekkel gazdagodik. A versenyfilm-vetítéseket a Vármúzeumban tartják, amely „szimbolikus tett, mert megnyertük a helyet az elitkultúrának” – jegyezték meg a szervezők. Több programot pedig az udvarában, a Várkertben rendeznek meg. A Super 8 fesztivál csapata szerint azon túl, hogy „trendi hely” lett az épület, a parkjában üzemelő szabadtéri vendéglátóegység 500 éves, Magyarország talán legrégebbi romkocsmája autentikus miliőt teremt a fesztiválnak, s remélhetőleg még a pénteki X. Orion űrhajó party látogatói is otthonosnak érzik majd.

A XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválon részletes programja elérhető a rendezvény honlapján, de letölthető innen is. Mivel az események több helyszínen zajlanak, érdemes róluk időben tájékozódni. Ugyan a filmvetítések ingyenesek, de egy-két performanszon és koncerten szednek – még az egyetemista büdzsé számára sem túl megterhelő árú – belépőt.

A fesztivál plakátja itt megtekinthető


Kiss Tímea

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.