SZTE Info

Super 8 lázban ég az SZTE is

A Szegedi Tudományegyetem oktatói zsűriznek a XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválon. A Tisza-parti városban idén is egy egész hét szól az analóg filmes technika remekeiről. A moziélményt pedig a performanszok és koncertek mellett űrhajó party, valamint tévéjáték-bajnokság egészíti ki.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az 50 Super 8-as versenyművel különleges helyszínen találkozhat a közönség: a szegedi Vármúzeum és a hozzá tartozó várkert ad otthont a rendezvények többségének, míg a Grand Caféban az SZTE hallgatói is képviseltetik magukat kisfilmjeikkel.

A szeptember 24-én kezdődő és 30-án záruló XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválra Észak- és Dél- Amerikai, Horvátország, Belgium, Francia-, Német-, Olasz-, vagy Spanyolország, s még sorolhatnánk, a világ mely részeiről érkeztek versenyművek. Az egyhetes szegedi rendezvényen összesen 50 alkotó küzd a szakmai zsűri kegyeiért, amely a reneszánszát élő analóg, eredetileg amatőrfilmes technikával készült munkákat értékelik. Az ítészek között a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei is megtalálhatók: a Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet tanszék adjunktusa, Sághy Miklós, valamint oktatója, Tóth Zoltán János az elmúlt években is állandó tagja volt a fesztivál „bíráinak”. A Grand Caféban pedig az SZTE filmes hallgatói mutatkoznak be: a vizuális kultúra szakosok kisfilmjeit pénteken vetítik.

A Nemzetközi Super 8mm Fesztivál versenyprogramját zenei rendezvények is kísérik. Kedden a Szegedi Nemzeti Színház művésze, „Tom Waits legjobb magyar hangja”, Poroszlay Kristóf ad koncertet. Az SZTE szintén hangot kap szerdán, hiszen a Médeia Fiai nevű „Psychedelic Industrial Dark-blues” formáció lép fel, amelynek tagjai között az egyetem több munkatársa is megtalálható. Különleges eseménynek ígérkezik a Balaton együttes produkciója – az underground zenekar ugyanis a ’80-as évek óta nem járt Szegeden.

A nagy hagyományra visszatekintő rendezvény idén új helyszínekkel gazdagodik. A versenyfilm-vetítéseket a Vármúzeumban tartják, amely „szimbolikus tett, mert megnyertük a helyet az elitkultúrának” – jegyezték meg a szervezők. Több programot pedig az udvarában, a Várkertben rendeznek meg. A Super 8 fesztivál csapata szerint azon túl, hogy „trendi hely” lett az épület, a parkjában üzemelő szabadtéri vendéglátóegység 500 éves, Magyarország talán legrégebbi romkocsmája autentikus miliőt teremt a fesztiválnak, s remélhetőleg még a pénteki X. Orion űrhajó party látogatói is otthonosnak érzik majd.

A XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválon részletes programja elérhető a rendezvény honlapján, de letölthető innen is. Mivel az események több helyszínen zajlanak, érdemes róluk időben tájékozódni. Ugyan a filmvetítések ingyenesek, de egy-két performanszon és koncerten szednek – még az egyetemista büdzsé számára sem túl megterhelő árú – belépőt.

A fesztivál plakátja itt megtekinthető


Kiss Tímea

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018
 • január 18.
  17:00 - 18:30
  Mi történhetett az 1882 virágvasárnapja előtti szombaton Solymosi Eszterrel, a 14 éves cselédlánnyal, akit a tiszaeszlári zsinagóga környékén láttak utoljára szemtanúk? Kitalálta, betanították vagy igazat mondott a 135 évvel ezelőtti per koronatanúja? A védelem eredményességében mi volt a szerepe a pénznek? Miként lett vérvád, illetve mi a szerepe a korabeli magyar és nemzetközi sajtónak abban, hogy a bűnbakképzés közösségi változataként vált ismertté a tiszaeszlári per? Lehetséges-e valamilyen megoldást adni Solymosi Eszter eltűnésére? A rejtélyes tiszaeszlári per címmel az Osiris Kiadó gondozásában 2017 decemberében megjelent kötet szerzőjét, Blutman László szegedi jogtudóst Újszászi Ilona újságíró kérdezi a könyvpremieren.
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.