SZTE Info

Super 8 lázban ég az SZTE is

A Szegedi Tudományegyetem oktatói zsűriznek a XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválon. A Tisza-parti városban idén is egy egész hét szól az analóg filmes technika remekeiről. A moziélményt pedig a performanszok és koncertek mellett űrhajó party, valamint tévéjáték-bajnokság egészíti ki.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az 50 Super 8-as versenyművel különleges helyszínen találkozhat a közönség: a szegedi Vármúzeum és a hozzá tartozó várkert ad otthont a rendezvények többségének, míg a Grand Caféban az SZTE hallgatói is képviseltetik magukat kisfilmjeikkel.

A szeptember 24-én kezdődő és 30-án záruló XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválra Észak- és Dél- Amerikai, Horvátország, Belgium, Francia-, Német-, Olasz-, vagy Spanyolország, s még sorolhatnánk, a világ mely részeiről érkeztek versenyművek. Az egyhetes szegedi rendezvényen összesen 50 alkotó küzd a szakmai zsűri kegyeiért, amely a reneszánszát élő analóg, eredetileg amatőrfilmes technikával készült munkákat értékelik. Az ítészek között a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei is megtalálhatók: a Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet tanszék adjunktusa, Sághy Miklós, valamint oktatója, Tóth Zoltán János az elmúlt években is állandó tagja volt a fesztivál „bíráinak”. A Grand Caféban pedig az SZTE filmes hallgatói mutatkoznak be: a vizuális kultúra szakosok kisfilmjeit pénteken vetítik.

A Nemzetközi Super 8mm Fesztivál versenyprogramját zenei rendezvények is kísérik. Kedden a Szegedi Nemzeti Színház művésze, „Tom Waits legjobb magyar hangja”, Poroszlay Kristóf ad koncertet. Az SZTE szintén hangot kap szerdán, hiszen a Médeia Fiai nevű „Psychedelic Industrial Dark-blues” formáció lép fel, amelynek tagjai között az egyetem több munkatársa is megtalálható. Különleges eseménynek ígérkezik a Balaton együttes produkciója – az underground zenekar ugyanis a ’80-as évek óta nem járt Szegeden.

A nagy hagyományra visszatekintő rendezvény idén új helyszínekkel gazdagodik. A versenyfilm-vetítéseket a Vármúzeumban tartják, amely „szimbolikus tett, mert megnyertük a helyet az elitkultúrának” – jegyezték meg a szervezők. Több programot pedig az udvarában, a Várkertben rendeznek meg. A Super 8 fesztivál csapata szerint azon túl, hogy „trendi hely” lett az épület, a parkjában üzemelő szabadtéri vendéglátóegység 500 éves, Magyarország talán legrégebbi romkocsmája autentikus miliőt teremt a fesztiválnak, s remélhetőleg még a pénteki X. Orion űrhajó party látogatói is otthonosnak érzik majd.

A XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválon részletes programja elérhető a rendezvény honlapján, de letölthető innen is. Mivel az események több helyszínen zajlanak, érdemes róluk időben tájékozódni. Ugyan a filmvetítések ingyenesek, de egy-két performanszon és koncerten szednek – még az egyetemista büdzsé számára sem túl megterhelő árú – belépőt.

A fesztivál plakátja itt megtekinthető


Kiss Tímea

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.