Super 8 lázban ég az SZTE is

A Szegedi Tudományegyetem oktatói zsűriznek a XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválon. A Tisza-parti városban idén is egy egész hét szól az analóg filmes technika remekeiről. A moziélményt pedig a performanszok és koncertek mellett űrhajó party, valamint tévéjáték-bajnokság egészíti ki.

Az 50 Super 8-as versenyművel különleges helyszínen találkozhat a közönség: a szegedi Vármúzeum és a hozzá tartozó várkert ad otthont a rendezvények többségének, míg a Grand Caféban az SZTE hallgatói is képviseltetik magukat kisfilmjeikkel.

A szeptember 24-én kezdődő és 30-án záruló XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválra Észak- és Dél- Amerikai, Horvátország, Belgium, Francia-, Német-, Olasz-, vagy Spanyolország, s még sorolhatnánk, a világ mely részeiről érkeztek versenyművek. Az egyhetes szegedi rendezvényen összesen 50 alkotó küzd a szakmai zsűri kegyeiért, amely a reneszánszát élő analóg, eredetileg amatőrfilmes technikával készült munkákat értékelik. Az ítészek között a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei is megtalálhatók: a Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet tanszék adjunktusa, Sághy Miklós, valamint oktatója, Tóth Zoltán János az elmúlt években is állandó tagja volt a fesztivál „bíráinak”. A Grand Caféban pedig az SZTE filmes hallgatói mutatkoznak be: a vizuális kultúra szakosok kisfilmjeit pénteken vetítik.

A Nemzetközi Super 8mm Fesztivál versenyprogramját zenei rendezvények is kísérik. Kedden a Szegedi Nemzeti Színház művésze, „Tom Waits legjobb magyar hangja”, Poroszlay Kristóf ad koncertet. Az SZTE szintén hangot kap szerdán, hiszen a Médeia Fiai nevű „Psychedelic Industrial Dark-blues” formáció lép fel, amelynek tagjai között az egyetem több munkatársa is megtalálható. Különleges eseménynek ígérkezik a Balaton együttes produkciója – az underground zenekar ugyanis a ’80-as évek óta nem járt Szegeden.

A nagy hagyományra visszatekintő rendezvény idén új helyszínekkel gazdagodik. A versenyfilm-vetítéseket a Vármúzeumban tartják, amely „szimbolikus tett, mert megnyertük a helyet az elitkultúrának” – jegyezték meg a szervezők. Több programot pedig az udvarában, a Várkertben rendeznek meg. A Super 8 fesztivál csapata szerint azon túl, hogy „trendi hely” lett az épület, a parkjában üzemelő szabadtéri vendéglátóegység 500 éves, Magyarország talán legrégebbi romkocsmája autentikus miliőt teremt a fesztiválnak, s remélhetőleg még a pénteki X. Orion űrhajó party látogatói is otthonosnak érzik majd.

A XI. Nemzetközi Super 8mm Fesztiválon részletes programja elérhető a rendezvény honlapján, de letölthető innen is. Mivel az események több helyszínen zajlanak, érdemes róluk időben tájékozódni. Ugyan a filmvetítések ingyenesek, de egy-két performanszon és koncerten szednek – még az egyetemista büdzsé számára sem túl megterhelő árú – belépőt.

A fesztivál plakátja itt megtekinthető


Kiss Tímea


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


bulik-patrikBulik Patrik – MK: műszaki menedzser

A szakmai gyakorlattal és a duális képzés bevezetésével már egyetemistaként lehetőségünk nyílik valódi munkatapasztalat szerzésére. Nyelvtanulásra is kiválóan alkalmas az SZTE, hallgatóként megannyi ösztöndíjra pályázhatunk a világ számos országába. Az egyetemi élet szerves része persze a kikapcsolódás is, melyhez sportolási, kulturális lehetőségeket és kedvezményes belépőket biztosítanak.




Linka_KrisztinaLinka Krisztina - TTIK, földrajz

Hogy miért pont Szegedet választottam? Tudom, hogy a Szegedi Tudományegyetem elég jó hírű nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten is. Emellett nagyon sok ismerősöm ezt az egyetemet választotta, és szerettem volna a közelükben maradni. Földrajzszakosként fontosak voltak számomra a város természeti kincsei: a Tisza és a határtalan Alföld. A szülővárosomban, Baján szintén van egy folyó, számomra nagyon fontos, hogy a város víz mellett legyen. A szakomon természettudományokat és társadalomtudományokat tanulok, mindkettőt szeretem, de majd a természettudományok irányába szeretnék specializálódni.



További hallgatói vélemények >>>