SZTE Info

Egyetem_bora

A „szegedi egyetem bora” az SZTE Ajándékboltban

Vinum Academiae at Universitatis. Ez a címke került a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága közös borát tartalmazó palackokra. A nemes nedű immár universitas ajándék: megvásárolható az SZTE TIK-beli ajándékboltban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

166 palackot nyitottak ki, 83-féle nedűt kóstolt meg az erre vállalkozó 10 professzor idén tavasszal, mikor a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága borbíráiként a Kárpát-medence tájainak adottságait, és 23 borász szaktudását is összemérték. Így választották ki a Vinum Academiae at Universitatis cimkére méltónak talált öt féle bort.

– Kínába is eljutott már a Szegedi Tudományegyetem bora – tudtuk meg Szabó Gábor akadémikustól. A szegedi universitas rektora fontos tartja, hogy az intézmény partnereinek ajándékként jó minőségű borral kedveskedjen egy-egy jeles alkalommal. E kezdeményezést, az „egyetem bora” cím elnyerését a borászok is komolyan vették – osztotta meg velünk tapasztalatát az egyik nedű kiválasztásában pontozóként is tevékenyen részt vállaló rektor. Szabó Gábor úgy véli: a borászok számára is kedvező lehetőség, hogy a Szegedi Tudományegyetem borának a szállítói lehetnek.

– Szeged környéki borokkal indult a sorozat, mikor először választották meg a Szegedi Tudományegyetem borát. A következő lépésben több borvidéket is bevontak meghívásos pályázatba, majd a Szegedi Tudományegyetemen kívül az intézmény néhány kara is választott önálló bort, legutóbb pedig a szegedi universitas és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága közös nedűkről döntött – ismertette dióhéjban a Vinum Academiae at Universitatis cím történetét Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. – A bor közösségteremtő erő – az egyetem közösségteremtő hely. A kiváló bor az egyetemen belüli és kívüli beszélgetések kelléke és a legkitűnőbb ajándék, hiszen a bor egyetemes nyelven beszél!

Több kategóriában állhat egymás mellett egy-egy palack, amely a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága közös borát tartalmazza, rajta a címke: Vinum Academiae at Universitatis. Középkategóriás fehérbor a Béres Tokajtól a Naparany száraz cuvee, vörösbor a szekszárdi Takler Cabernet Franc, rosébor a Bárdos és Fia pincészetből; prémiumkategóriás fehérbor a Royal Tokaj „Szent Tamás dűlőszelektált furmint”, prémiumkategóriás vörösbor a Riczu-Stier pincészet Villányi Cabernet Sauvignonja. E Vinum Academiae at Universitatis-borok bemutatkoznak a néhány napra BorTérré alakuló szegedi Dóm téren, a nyertes borházak sátrainál.

Vinum Academiae at Universitatis címkéjű palackozott bor az SZTE TIK (Ady tér 10.) ajándékboltjában, illetve a Válogatás borszaküzletben (az újszegedi Bérkert és a Marostői utca sarkán) vásárolható.


*


„A borok tudósai, a tudósok borai” elnevezésű rendezvényt idén is megrendezi a Válogatás borszaküzlet. Az SZTE és a SZAB támogatását is élvező rendezvénynek 2012. november 17-én 15 órától a Móra Ferenc Múzeum ad otthont. Közel húsz borász mutatkozik be: az általuk kínált italhoz illő kultúrtörténeti adalékokat Mód László és Simon András (SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológai Tanszék) szolgáltatja.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.