SZTE Info

Egyetem_bora

A „szegedi egyetem bora” az SZTE Ajándékboltban

Vinum Academiae at Universitatis. Ez a címke került a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága közös borát tartalmazó palackokra. A nemes nedű immár universitas ajándék: megvásárolható az SZTE TIK-beli ajándékboltban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

166 palackot nyitottak ki, 83-féle nedűt kóstolt meg az erre vállalkozó 10 professzor idén tavasszal, mikor a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága borbíráiként a Kárpát-medence tájainak adottságait, és 23 borász szaktudását is összemérték. Így választották ki a Vinum Academiae at Universitatis cimkére méltónak talált öt féle bort.

– Kínába is eljutott már a Szegedi Tudományegyetem bora – tudtuk meg Szabó Gábor akadémikustól. A szegedi universitas rektora fontos tartja, hogy az intézmény partnereinek ajándékként jó minőségű borral kedveskedjen egy-egy jeles alkalommal. E kezdeményezést, az „egyetem bora” cím elnyerését a borászok is komolyan vették – osztotta meg velünk tapasztalatát az egyik nedű kiválasztásában pontozóként is tevékenyen részt vállaló rektor. Szabó Gábor úgy véli: a borászok számára is kedvező lehetőség, hogy a Szegedi Tudományegyetem borának a szállítói lehetnek.

– Szeged környéki borokkal indult a sorozat, mikor először választották meg a Szegedi Tudományegyetem borát. A következő lépésben több borvidéket is bevontak meghívásos pályázatba, majd a Szegedi Tudományegyetemen kívül az intézmény néhány kara is választott önálló bort, legutóbb pedig a szegedi universitas és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága közös nedűkről döntött – ismertette dióhéjban a Vinum Academiae at Universitatis cím történetét Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. – A bor közösségteremtő erő – az egyetem közösségteremtő hely. A kiváló bor az egyetemen belüli és kívüli beszélgetések kelléke és a legkitűnőbb ajándék, hiszen a bor egyetemes nyelven beszél!

Több kategóriában állhat egymás mellett egy-egy palack, amely a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága közös borát tartalmazza, rajta a címke: Vinum Academiae at Universitatis. Középkategóriás fehérbor a Béres Tokajtól a Naparany száraz cuvee, vörösbor a szekszárdi Takler Cabernet Franc, rosébor a Bárdos és Fia pincészetből; prémiumkategóriás fehérbor a Royal Tokaj „Szent Tamás dűlőszelektált furmint”, prémiumkategóriás vörösbor a Riczu-Stier pincészet Villányi Cabernet Sauvignonja. E Vinum Academiae at Universitatis-borok bemutatkoznak a néhány napra BorTérré alakuló szegedi Dóm téren, a nyertes borházak sátrainál.

Vinum Academiae at Universitatis címkéjű palackozott bor az SZTE TIK (Ady tér 10.) ajándékboltjában, illetve a Válogatás borszaküzletben (az újszegedi Bérkert és a Marostői utca sarkán) vásárolható.


*


„A borok tudósai, a tudósok borai” elnevezésű rendezvényt idén is megrendezi a Válogatás borszaküzlet. Az SZTE és a SZAB támogatását is élvező rendezvénynek 2012. november 17-én 15 órától a Móra Ferenc Múzeum ad otthont. Közel húsz borász mutatkozik be: az általuk kínált italhoz illő kultúrtörténeti adalékokat Mód László és Simon András (SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológai Tanszék) szolgáltatja.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.