SZTE Info

Szt_Laszlo_kiemelt

Szegedi kutatás a National Geographic szeptemberi számában

A magyar National Geographic szeptemberi számának már a címoldala is arra a Szent László-kutatásra utal, melyet Pálfi György, a szegedi Embertani Tanszék vezetőjének koordinálásával tavaly év vége óta végeznek a szakemberek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2011.09.23-24.KustarA..Molnar.E.Tizenhárom oldalon számol be a lap a tavaly év végi Szent László-koponya antropológiai vizsgálatáról, illetve az azóta készült rekonstrukciós munkákról. A cikkben látható koponyamásolat rekonstruált állkapcsa különböző antropológiai és radiológiai adatokra támaszkodó számítógépes technika segítségével született meg, mert az eredeti az idők során eltűnt. A Győri Egyházmegye honlapján olvasható információ szerint az állkapcsot elválasztották a koponyától és Bolognában őrzik, de nem tudni, honnan származik az információ. Különböző bizonytalan források Olaszországot jelölik meg, de egyelőre erről semmi kézzel fogható bizonyíték nem áll a kutatók rendelkezésére.

A Győri Egyházmegye 2011-ben – a XIX. század közepe óta először - engedélyezte a győri bazilika Héderváry-kápolnájában őrzött díszes ereklyetartó (herma) felnyitását, Szent László koponyaereklyéje antropológiai és orvosi képalkotó eljárásokkal való vizsgálatát, és a király arcvonásainak digitális ill. plasztikus rekonstrukcióját. A kutatás kezdeményezése, megszervezése és engedélyeztetése az SZTE Biológia Doktori Iskola Embertani Tanszéken dolgozó doktorandusza, Kristóf Lilla Alida érdeme.

Az NG-cikkben megszólal Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora is, aki a Győri Egyházmegye képviseletében segítette a tudóscsoport munkáját. A rektor úgy nyilatkozik, aránylag kevés kétség volt afelől, hogy valódi az erekje – a mostani antropológiai kutatási eredmények azonban azokat is megszüntették. A kutatás jó alkalom volt arra is, hogy megállapítsák, milyen állapotban van a koponya, hiszen a belső ereklyetartó lezárt állapotban annak csak egy kis részét engedi látni.

A koponyát szegedi szakemberek is vizsgálták. Az antropológiai méréseket Molnár Erika antropológus, az SZTE Embertani tanszék adjunktusa végezte. Az oszteológiai vizsgálatok alapján többek között kiderült, a szent király erőteljes nyak- és vállizomzattal, egészségesen kopott fogazattal és rendkívül férfias koponyával rendelkezett, amin mindössze egy kisebb, jóindulatú csontdaganat nyomait tudott a kutatás koordinációjáért felelős szegedi tanszékvezető, Pálfi György egyetemi docens diagnosztizálni. Az orvosi és antropológiai adatokra épülő számítógépes állkapocs-modellel kiegészített koponyamásolat alapján az SZTE Biológia Doktori Iskola témavezetője, a Természettudományi Múzeum kutatója, Kustár Ágnes antropológus elkészítette Szent László király plasztikus arcrekonstrukcióját. A herma idealizált arcábrázolásánál vélhetően sokkal valósághűbb ábrázolás megjeleníti a király férfias vonásait, és az alapvetően europid koponyán megfigyelt, mongolidokra jellemző jellegeket is.

A kutatás egyébként vélhetően folytatódik a győri egyházi archívum forrásanyagainak vizsgálatával, hogy kiderüljön, hova is kerülhetett Szent László állkapcsa… A National Geographic cikkének online előzetese itt olvasható: http://www.ng.hu/Magazin/magazincikk/1209/szent_laszlo_visszater_

Kiegészítő információ írásunk fénykép-illusztrációihoz:
- Szent László koponyája alapján 2012-ben készült plasztikus arcrekonstrukció; Kustár Ágnes antropológus (MTM) munkája.
Fotó: Kustár Ágnes;
- Szent László koponyájának antropológiai vizsgálatát végző kutatók közül balról Kustár Ágnes, jobbról Molnár Erika antropológusok.
Fotó: Pálfi György


SZTEPress

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.