SZTE Info

1

SZTE Őszi Kulturális Fesztivál: a tudomány és a művészet összetartozik

Igényesség, művészi színvonal és értékközvetítés jellemzi a 17. Őszi Kulturális Fesztivált a Szegedi Tudományegyetemen. Október 1-jétől 6 héten át 60 helyszínen 240 program várja az universitas hallgatóit és Szeged város lakóit: bemutatkoznak az egyetemen működő művészeti csoportok, alkotók, illetve távolabbról érkező neves előadók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2A művészetek és a tudomány iránt érdeklődő Szent-Györgyi Albert tevékenysége jó példa e két terület összetartozására, hiszen a Nobel-díjas tudós rektorként, mint a hallgatói kulturális élet híres pártfogója írta bele magát a történelembe. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) több mint egyhónapos programsorozata, az Őszi Kulturális Fesztivál szintén ezt a szándékot tükrözi. 6 hét, 60 helyszín és 240 rendezvény várja október 1-jétől az universitas hallgatóit és Szeged lakóit, hogy az igényes, széles kultúrkörből merítő eseménysorozaton bemutassa az egyetemen működő művészeti csoportokat és alkotókat, s elhozza a neves előadókat az SZTE berkeibe is.

- A Szegedi Tudományegyetem mindig fontosnak tartotta, hogy ne szakbarbárokat képezzen- jelentette ki Pál József az Őszi Kulturális Fesztivál sajtótájékoztatóján. A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese kiemelte: a programsorozat lehetőséget ad a hallgatóknak, hogy az őket körülvevő szellemi közeg alkotó tagjai legyenek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az összművészeti fesztivál – a város és az egyetem számtalan pontján elérhető – műsorfüzetében a hallgatók kezdeményezései kiemelt szerephez jutnak. Azonban az SZTE munkatársai is aktívan, alkotóként veszik ki részüket a rendezvényből. - A programban a tanszékek is bemutatkoznak – folytatta Pál József – és rávilágítanak, szakterületük milyen kapcsolatban áll a kultúrával.

Így az őszi fesztivál Kokas Károly fotókiállításával nyílik meg október 1-jén, amely – az SZTE Klebensberg Könyvtárának főigazgató-helyettese szerint – „vállaltan eklektikus” tárlat lesz: közel 30 év anyagából válogatott képeket mutat be ugyanis a rektori hivatal átriumában az alkotó.

 

Jó alkalom a tudomány és a művészetek kapcsolatának bemutatására a Szent-Györgyi emlékév is, amely a Szabadegyetem előadásaitól kezdve a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) új bemutatóján, a Rohadt az államgépben valami című drámán át egy nagyszabású szimfonikus koncertig számos területét érinti mindkettőnek.

A területek összetartozását erősítik az SZTE és a Szegedi Nemzeti Színház közös kezdeményezései is – erősítette meg Gyüdi Sándor –, hiszen a teátrum nyílt napján a jövő értelmisége betekintést nyerhet a kulisszák mögé, s a SZESZ egy estére birtokba veheti a nagyszínház deszkáit Müller Péter bűnügyi komédiája, a Szemenszedett igazság színpadra állításával.

Azonban az emlékéven túl a fesztivál megálmodója, az SZTE Kulturális Iroda is ünnepel: az egység október 1-jén „tölti be” 15. életévét – hívta fel a figyelmet a jubileumra Tajti Gabriella irodavezető Az őszi rendezvénysorozat is hamarosan „nagykorúvá érik”, hiszen idén 17. alkalommal rendezik meg, s hagyományos akcióin túl egy újítást is tartogat októberre: programja okostelefonon is követhető lesz az elkövetkezendő hat hétben.

A 17. Őszi Kulturális Fesztivál műsorkínálata ugyanakkor az internetezők számára a http://www2.u-szeged.hu/okf/ internetes oldalon érhető el.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.