SZTE Info

1

SZTE Őszi Kulturális Fesztivál: a tudomány és a művészet összetartozik

Igényesség, művészi színvonal és értékközvetítés jellemzi a 17. Őszi Kulturális Fesztivált a Szegedi Tudományegyetemen. Október 1-jétől 6 héten át 60 helyszínen 240 program várja az universitas hallgatóit és Szeged város lakóit: bemutatkoznak az egyetemen működő művészeti csoportok, alkotók, illetve távolabbról érkező neves előadók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2A művészetek és a tudomány iránt érdeklődő Szent-Györgyi Albert tevékenysége jó példa e két terület összetartozására, hiszen a Nobel-díjas tudós rektorként, mint a hallgatói kulturális élet híres pártfogója írta bele magát a történelembe. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) több mint egyhónapos programsorozata, az Őszi Kulturális Fesztivál szintén ezt a szándékot tükrözi. 6 hét, 60 helyszín és 240 rendezvény várja október 1-jétől az universitas hallgatóit és Szeged lakóit, hogy az igényes, széles kultúrkörből merítő eseménysorozaton bemutassa az egyetemen működő művészeti csoportokat és alkotókat, s elhozza a neves előadókat az SZTE berkeibe is.

- A Szegedi Tudományegyetem mindig fontosnak tartotta, hogy ne szakbarbárokat képezzen- jelentette ki Pál József az Őszi Kulturális Fesztivál sajtótájékoztatóján. A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese kiemelte: a programsorozat lehetőséget ad a hallgatóknak, hogy az őket körülvevő szellemi közeg alkotó tagjai legyenek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az összművészeti fesztivál – a város és az egyetem számtalan pontján elérhető – műsorfüzetében a hallgatók kezdeményezései kiemelt szerephez jutnak. Azonban az SZTE munkatársai is aktívan, alkotóként veszik ki részüket a rendezvényből. - A programban a tanszékek is bemutatkoznak – folytatta Pál József – és rávilágítanak, szakterületük milyen kapcsolatban áll a kultúrával.

Így az őszi fesztivál Kokas Károly fotókiállításával nyílik meg október 1-jén, amely – az SZTE Klebensberg Könyvtárának főigazgató-helyettese szerint – „vállaltan eklektikus” tárlat lesz: közel 30 év anyagából válogatott képeket mutat be ugyanis a rektori hivatal átriumában az alkotó.

 

Jó alkalom a tudomány és a művészetek kapcsolatának bemutatására a Szent-Györgyi emlékév is, amely a Szabadegyetem előadásaitól kezdve a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) új bemutatóján, a Rohadt az államgépben valami című drámán át egy nagyszabású szimfonikus koncertig számos területét érinti mindkettőnek.

A területek összetartozását erősítik az SZTE és a Szegedi Nemzeti Színház közös kezdeményezései is – erősítette meg Gyüdi Sándor –, hiszen a teátrum nyílt napján a jövő értelmisége betekintést nyerhet a kulisszák mögé, s a SZESZ egy estére birtokba veheti a nagyszínház deszkáit Müller Péter bűnügyi komédiája, a Szemenszedett igazság színpadra állításával.

Azonban az emlékéven túl a fesztivál megálmodója, az SZTE Kulturális Iroda is ünnepel: az egység október 1-jén „tölti be” 15. életévét – hívta fel a figyelmet a jubileumra Tajti Gabriella irodavezető Az őszi rendezvénysorozat is hamarosan „nagykorúvá érik”, hiszen idén 17. alkalommal rendezik meg, s hagyományos akcióin túl egy újítást is tartogat októberre: programja okostelefonon is követhető lesz az elkövetkezendő hat hétben.

A 17. Őszi Kulturális Fesztivál műsorkínálata ugyanakkor az internetezők számára a http://www2.u-szeged.hu/okf/ internetes oldalon érhető el.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.