1

SZTE Őszi Kulturális Fesztivál: a tudomány és a művészet összetartozik

Igényesség, művészi színvonal és értékközvetítés jellemzi a 17. Őszi Kulturális Fesztivált a Szegedi Tudományegyetemen. Október 1-jétől 6 héten át 60 helyszínen 240 program várja az universitas hallgatóit és Szeged város lakóit: bemutatkoznak az egyetemen működő művészeti csoportok, alkotók, illetve távolabbról érkező neves előadók.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2A művészetek és a tudomány iránt érdeklődő Szent-Györgyi Albert tevékenysége jó példa e két terület összetartozására, hiszen a Nobel-díjas tudós rektorként, mint a hallgatói kulturális élet híres pártfogója írta bele magát a történelembe. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) több mint egyhónapos programsorozata, az Őszi Kulturális Fesztivál szintén ezt a szándékot tükrözi. 6 hét, 60 helyszín és 240 rendezvény várja október 1-jétől az universitas hallgatóit és Szeged lakóit, hogy az igényes, széles kultúrkörből merítő eseménysorozaton bemutassa az egyetemen működő művészeti csoportokat és alkotókat, s elhozza a neves előadókat az SZTE berkeibe is.

- A Szegedi Tudományegyetem mindig fontosnak tartotta, hogy ne szakbarbárokat képezzen- jelentette ki Pál József az Őszi Kulturális Fesztivál sajtótájékoztatóján. A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese kiemelte: a programsorozat lehetőséget ad a hallgatóknak, hogy az őket körülvevő szellemi közeg alkotó tagjai legyenek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az összművészeti fesztivál – a város és az egyetem számtalan pontján elérhető – műsorfüzetében a hallgatók kezdeményezései kiemelt szerephez jutnak. Azonban az SZTE munkatársai is aktívan, alkotóként veszik ki részüket a rendezvényből. - A programban a tanszékek is bemutatkoznak – folytatta Pál József – és rávilágítanak, szakterületük milyen kapcsolatban áll a kultúrával.

Így az őszi fesztivál Kokas Károly fotókiállításával nyílik meg október 1-jén, amely – az SZTE Klebensberg Könyvtárának főigazgató-helyettese szerint – „vállaltan eklektikus” tárlat lesz: közel 30 év anyagából válogatott képeket mutat be ugyanis a rektori hivatal átriumában az alkotó.

 

Jó alkalom a tudomány és a művészetek kapcsolatának bemutatására a Szent-Györgyi emlékév is, amely a Szabadegyetem előadásaitól kezdve a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) új bemutatóján, a Rohadt az államgépben valami című drámán át egy nagyszabású szimfonikus koncertig számos területét érinti mindkettőnek.

A területek összetartozását erősítik az SZTE és a Szegedi Nemzeti Színház közös kezdeményezései is – erősítette meg Gyüdi Sándor –, hiszen a teátrum nyílt napján a jövő értelmisége betekintést nyerhet a kulisszák mögé, s a SZESZ egy estére birtokba veheti a nagyszínház deszkáit Müller Péter bűnügyi komédiája, a Szemenszedett igazság színpadra állításával.

Azonban az emlékéven túl a fesztivál megálmodója, az SZTE Kulturális Iroda is ünnepel: az egység október 1-jén „tölti be” 15. életévét – hívta fel a figyelmet a jubileumra Tajti Gabriella irodavezető Az őszi rendezvénysorozat is hamarosan „nagykorúvá érik”, hiszen idén 17. alkalommal rendezik meg, s hagyományos akcióin túl egy újítást is tartogat októberre: programja okostelefonon is követhető lesz az elkövetkezendő hat hétben.

A 17. Őszi Kulturális Fesztivál műsorkínálata ugyanakkor az internetezők számára a http://www2.u-szeged.hu/okf/ internetes oldalon érhető el.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés