SZTE Info

SZTE-s történészek vállalnak szerepet a Délvidék Kutató Központban

Szakmailag hiteles programokkal, konferenciákkal, kiadványokkal, infokommunikációs eszközökkel és emlékhelyek létesítésével segíti a Délvidék történelmének kutatását, széles körű megismertetését a Délvidéki Kutató Központ. A szervezet munkájában a szegedi egyetemen oktató, kutató történészek is szerepe vállal.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Sajtótájékoztatón számoltak be Szegeden szeptember 4-én a Délvidék Kutató Központ eddigi munkájáról, terveiről. A műhely tevékenységében a Szegedi Tudományegyetemen oktató, kutató szakemberek is részt vesznek. Így például Zakar Péter alapító, a délvidéki kutatócsoport vezetője, az SZTE Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézet Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszék főiskolai tanára, a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola dékánja, valamint Forró Lajos, az intézmény megalakulásának kezdeményezője, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Szakképzési, Távoktatási és Továbbképzési Központ oktatója

Zakar Péter és Forró Lajos a tiszteletbeli elnök, Teleki Júlia társaságában elmondta: a Délvidék Kutató Központot 2010-ben azzal a szándékkal hívták életre, hogy segítse és támogassa a Délvidék (Vajdaság) történelmének, helytörténetének és kultúrtörténetének széles körű megismerését és megismertetését, a Délvidék és a délvidéki magyarság történelmének korszerű történelmi, néprajzi feldolgozását. Szakmailag hiteles programokkal, konferenciákkal, kiadványokkal, infokommunikációs eszközökkel és emlékhelyek létesítésével kívánják segíteni a Délvidék kiemelkedő történelmi eseményeinek (például az 1848-49-es szabadságharc délvidéki eseményei, a trianoni igazságtalan békediktátum és a revíziós törekvések társadalmi hatásai, a délvidéki magyarság kisebbségi részvétele a többnemzetiségű jugoszláv államban, a 1944-es magyarellenes atrocitások stb.) feldolgozását, jobb megértését és forrásainak széles körű megismertetését, valamint a hagyományok ápolását a határ mindkét oldalán.

Beszámoltak róla: a tudományos munkán túlmenően fontosnak tartják a magyar és az európai közvélemény tájékoztatását kutatási eredményeinkről. Ennek érdekében együttműködnek például a magyar-szerb akadémiai vegyes bizottsággal és a Csongrád Megyei Levéltárral, illetve több civil szervezettel is. Elhangzott: a Délvidék Kutató Központ emlékhelyeket alakít ki az 1944–45-ben mártírhalált halt délvidéki egyházi személyek számára. 2012. október 28-án Óbecsén, november 4-én Horgoson, 11-én pedig Moholon avatnak emlékhelyet a mártíroknak. Martonoson pedig egy emlékház kialakításán dolgoznak, amely a II. világháborúban meggyilkolt valamennyi ártatlan áldozatnak szeretne emléket állítani. 2013. január 23-án tudományos konferenciát és megemlékezést tartanak a csúrogi áldozatok emlékére. Üllésen és Magyarkanizsán népfőiskolát szerveznek, ahol a Délvidék történelmével és hagyományaival kapcsolatos előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők.

Azt is bejelentették, hogy a kutatóközpont munkatársai több kötet fognak megjelentetni a közeljövőben. Délvidéki Szemle néven pedig tudományos folyóirat indítását tervezik, amelynek szerkesztésében olyan történészek fognak közreműködni, mint Szakály Sándor, Forró Lajos, Sokcsevits Dénes, továbbá Marjanucz László, az SZTE Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézet Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszék tanszékvezető egyetemi docense.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.