SZTE Info

Wittman professzor büszke lenne örökségére

Szeptember 24. és 26. között nagyszabású nemzetközi konferenciával emlékezett a Szegedi Tudományegyetem negyven éve elhunyt tanszékvezető történészprofesszorára, Wittman Tiborra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A konferencián Anderle Ádám professzor elmondta: a kutatók második és harmadik generációja vonult fel a tudományos tanácskozáson, az előadók többsége, mintegy harmincan, Latin-Amerika-kutató. Ők már eltávolodtak a Wittman által kutatott két centrumtól, a Karib-térségtől és az Andoktól, mára egész Latin-Amerika történetére kiterjednek a tudományos munkák, jóllehet a kutatások epicentruma a pacifikus oldal, Mexikótól Chiléig. Az idő is elmozdult, Wittman még az újkorról értekezett, ma a többség 19. és 20. századi témát ad elő, a konferencián erősen jelen volt az eszmetörténet is.

A szegedi Latin-Amerika-kutatások a doktori iskolán belül érhetők tetten. A szegedi kutatóműhelyen kívül Pécsett működik egy erős centrum, mindkettő jelen van az európai társaságokban, vezető tisztségekben, így például a professzora tanítványaként végzett Fischer Ferenc a CEISAL (Consejo Europeo de Investigación Social de América Latina) alelnöke, Anderle Ádám pedig egy cikluson át volt az AHILA (Asociación de los Historiades Latinoamericanistas Europeos) elnöke.

A konferencián előadóként részt vett Fischer Ferenc is, aki ma a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja. Ő annak idején első volt, aki továbbvitte Szegedről a wittmani szellemi örökséget. Anderle Ádám kezdte el a Latin-Amerika története speciális képzést, Fischer Ferenc pedig Anderle professzor tanítványaként az elsők között végezte el azt. 1987-ig dolgoztak együtt a szegedi Latin-Amerika Kutatócsoportban, 1987-ben az AHILA (Európai Latin-Amerika-történészek Társasága) kongresszusát tarthatták a Tisza-parti városban, ami már mind Andrele professzor, mind a kutatócsoport elismerését jelentette, és természetesen a Wittman-életműnek is szólt.

Fischer Ferenc elmondta, Pécsett is sikerült továbbvinni az Ibero-Amerika vonalat, 2001-ben létrejött az Ibero-Amerika Központ, 2000-től rendeznek Ibero-Amerika heteket, minden év májusában nemzetközi konferenciát rendeznek, melyre szeretettel várják természetesen a szegedi doktoranduszokat is. A pécsi dékán úgy nyilatkozott, hogy az, ami a hetvenes években szinte csak Szegedre koncentrálódott, mára Pécsre, Veszprémbe, és Kaposvárra is eljutott a kollégákon keresztül, akik továbbvitték az érdeklődést, a „szerelmet” a spanyolul, portugálul beszélő világ iránt. „Wittman professzor urat – ha köztünk lehetne – megnyugvással töltené el, hogy az a nyitás, amit ő egyedüliként elkezdett, az országban több helyen termékeny talajra talált” – összegzett Fischer Ferenc.

 

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."