SZTE Info

felnottkepzes_kiemelt

A felsőoktatás felkarolná az élethosszig tartó tanulást

A „lifelong learning” területén hazánk a sereghajtók között kullog. A felsőoktatás tudja, mi a teendője, de feladatai megvalósításához humán erőforrásra, infrastruktúrára, pénzre van szüksége – hangzott el a szegedi konferencián.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Megkezdődött a Szegedi Tudományegyetemen a 9. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia. A „lifelong learning”, azaz az élethosszig tartó tanulás mára egész Európában az egyetemes oktatás- és gazdaságpolitika szerves részét képezi. Ennek jegyében rendezi meg április 18-án és 19-én immár hagyományos szakmai fórumát a MELLearn – Felsőoktatási Hálózat az életen át tartó tanulásért Egyesület.

 

Az esemény megnyitóját és plenáris ülését az SZTE Dugonics téri Rektori Hivatalában tartották. Szabó Gábor, a házigazda Szegedi Tudományegyetem rektora, a konferencia elnöke köszöntőjében azt mondta, személyes meggyőződése, hogy a magyar felsőoktatásban az élethosszig tartó tanulás nem kapja meg az őt megillető szerepet. – Magyarország sajnos sereghajtónak számít ebben a témában, a nemzetközi összehasonlításban nem éri el azt a színvonalat, amit valamit is magára adó országnak el kellene érnie. A felsőoktatás pedig különösen halmozottan hátrányos helyzetben van ebben a tevékenységben, ezért tartom kiemelten fontosnak a kétnapos szakmai fórumot, mely a felsőoktatás perspektíváira mutat rá, hívja fel a figyelmet. Büszke vagyok rá, hogy a szegedi egyetem is kiveszi a részét ebből a folyamatból – fogalmazott az akadémikus, aki a MELLearn – Felsőoktatási Hálózat az életen át tartó tanulásért Egyesület következő elnöke lesz.

 

A szegedi önkormányzat, illetve a rendezvény fővédnöke, Botka László polgármester nevében Kardos János, az oktatási ügyekért felelős irodavezető-helyettes szólt az egybegyűltekhez. Kiemelte az önkormányzat és az universitas partnerségét, gyümölcsöző kapcsolatát, melynek eredményeként többek között uniós forrásokból újult meg az egyetem épületállománya, infrastruktúrája, illetve környezete.

 

IMG_3945_szteA konferenciát szervező és befogadó SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző kar dékánja, Galambos Gábor azokat a változásokat ismertette, melyeken a fakultás az utóbbi bő évtizedben a magyar felsőoktatás irányváltozásai miatt keresztülment. Kiemelte, a karon önálló Felnőttképzési Intézet működik. Szabó Gábor rektorral szemben optimizmusának adott hangot, mondván: a felsőoktatás tudja, mi a teendője az élethosszig tartó tanulás témakörében, amire szüksége lenne, az a humán erőforrás, az infrastruktúra és a pénz. – A „lifelong learning” felkarolása, a felnőttképzés bevezetése, megerősítése a felsőoktatás egyik fontos kihívása. Komoly kérdés viszont, lesz-e rá fizetőképes kereslet. Valószínű, hogy Magyarországon elsősorban azok vennének ebben részt, akiknek problémájuk van a szakmájukban vagy egyéb téren, így feltehetően nem fogják tudni finanszírozni tanulmányaikat. Az államra vár a feladat, hogy megsegítse az egyetemeket – szögezte le a professzor, hozzáfűzve, az SZTE JGYPK szakirányú továbbképzésekkel, felsőoktatási szakképzésekkel és OKJ-s képzésekkel várja azokat, akik bekapcsolódnak az élethosszig tartó tanulásba.

 

A MELLearnt Kálmán Anikó ügyvezető elnök mutatta be a konferencia résztvevőinek. Megtudtuk, a szervezet 2002-ben alakult a Debreceni Egyetemen egy európai projekthez kapcsolódva, s az utóbbi több mint tíz évben szoros szakmai együttműködést, kooperációt, stratégiai partnerséget alakítottak ki a „lifelong learningben” érintett szereplőkkel. Számos szakmai workshopot, nagyszabású konferenciát hoztak tető alá, mindemellett 34 kötetet jelentettek meg magyar és angol nyelven.

 

Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos kormányzati szándékokat, célokat és elképzeléseket vázolta. Mint mondta, elkötelezettek a minőségi átalakulás mellett. Úgy fogalmazott, a mennyiségfejlesztés problematikájával már megbirkóztak a magyar egyetemek, most a minőségfejlesztés a következő komoly, embert próbáló feladatuk. Kitért arra is, hogy az egyetemeknek elsősorban az által kell nevelniük, hogy tudományos műhelyek. Hibás az az érvelés – hangoztatta –, mely szerint a tudományosság akadályozza az oktató- és nevelőmunkát, hiszen más a tudományra és a tudományon keresztül történő nevelés. Ez utóbbit tartja az intézmények küldetésének. Felhívta a figyelmet az oktatás- és a gazdaságpolitika összefüggéseire, egymásra utaltságára is.

 

IMG_3956_szteA kétnapos szegedi szakmai rendezvény hazai és nemzetközi előadói a felsőoktatás és a felnőttkori tanulás témakörét veszik górcső alá a minőség, a finanszírozás és a nyitottság szempontjából. Az előadók között mások mellett Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési alelnöke, Csépe Valéria, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese, Polónyi István, a Debreceni Egyetem és Csapó Benő, a Szegedi Tudományegyetem professzora szerepel, illetve Németországból érkezett Dieter Dohmen, az FiBS – Institute for Education and Socio-Economic Research elnöke, valamint Anna Spexard a Humboldt Egyetem képviseletében.

 

Az április 19-i tanácskozásokra, szekcióülésekre az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karon (Szeged, Boldogasszony sugárút 6.) kerül sor. A konferenciáról további információ és a részletes program a www.mellearn.hu honlapon található.

 

SZTEinfo


Felnottkepzes galéira
További képek itt megtekinthetők


Videointerjú Klinghammer Istvánnal

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.