SZTE Info

Így fotózunk mi – a JGYPK-sok tárlata a TIK-ben

A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Szakképzési, Továbbképzési és Távoktatási Központja által immár második alkalommal indított OKJ-s alkalmazott fotográfusképzésen tanulók munkáiból nyílt kiállítás a TIK kiállítási terében.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Igy_fotozunk01Az alkalmazott fotográfusképzésen részt vevők kéthetente pénteken és szombaton sajátíthatják el a színvonalas fényképezés technikáját. Az oktatók maguk is gyakorlottak a fotográfia valamely ágában, a képzés pedig gyakorlatorientált. A fotózásban már profik és teljesen kezdők is jelentkezhetnek a tanfolyamra, a munka kisebb csoportokban zajlik. A hallgatók idáig elkészített fotóiból válogatták össze az április 15-én megnyitott, s április 27-éig látható kiállítás anyagát. Az ünnepélyes megnyitót egy Törökországból az Erasmus-program keretében érkezett egyetemi hallgató lány fuvolaszóval színesítette.

 

– Mindenki több fotót is beadhatott. A választás egyik lényege pont az volt, hogy minél szélesebb spektrumot tudjunk bemutatni. Ha nem is kiscicát vagy kiskutyát, de állatot ábrázoló képek is láthatóak. Ugyanúgy természet- vagy éppen épületfotók is megjelennek a válogatásban – fogalmazott a tárlatot megnyitó Németh György fotóművész, a képzés egyik oktatója. – A fotók mögött gondolati tartalom is van. A kiállítás a képzés fontos fordulópontja. Ahány kép a falra került, annyi személyes alkotói gondolat és látásmód van mögöttük. Ez egy megmérettetés is a tanulóknak, hiszen ki kellett választaniuk, hogy mely képeiket mutassák meg a közönségnek. Az oktatók egyben mentorok is: igyekeznek mind szakmai, mind technikai dolgokban tanácsokat adni és segítséget nyújtani – fűzte hozzá.

 

Borbola Lilla elsőéves egyetemi hallgató az iskola mellett végzi az alkalmazott fotográfusképzést.

– Televízióműsor-gyártást tanulok a Jugyun, és ott találkoztam ezzel a lehetőséggel. Viszonylag könnyen összeegyeztethető a két dolog, bár kicsit sűrű a program. Sok gyakorlati feladatot kapunk: portré- és tárgyfotókat ugyanúgy kell készítenünk, mint épület- vagy eseményképeket. A kedvenc témám mégis a természet. Már a képzés előtt szívesen készítettem természetfotókat, csak úgy saját felindulásból. Nincsenek dolgozatok vagy számonkérések. Októberben lesz a vizsga, és itt aztán mindenki megmutathatja, hogy mit tud. Bár kicsit nehéz a profikkal együtt dolgozni, azért könnyebbség, hogy kisebb csoportokban tanulhatunk – tudtuk meg tőle.

 

A képzés keretében egy esküvői fotózásról szóló workshopot is rendeznek április 21-én egész nap, mely nyílt bárki számára, tehát nem csak a képzésen tanulók vehetnek részt rajta. A délelőtti elméleti oktatás után délután menyasszonyi ruhába öltözött profi modelleket lehet majd fotózni.

 

Illés Réka Gabriella

fotozunk
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.