SZTE Info

Így fotózunk mi – a JGYPK-sok tárlata a TIK-ben

A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Szakképzési, Továbbképzési és Távoktatási Központja által immár második alkalommal indított OKJ-s alkalmazott fotográfusképzésen tanulók munkáiból nyílt kiállítás a TIK kiállítási terében.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Igy_fotozunk01Az alkalmazott fotográfusképzésen részt vevők kéthetente pénteken és szombaton sajátíthatják el a színvonalas fényképezés technikáját. Az oktatók maguk is gyakorlottak a fotográfia valamely ágában, a képzés pedig gyakorlatorientált. A fotózásban már profik és teljesen kezdők is jelentkezhetnek a tanfolyamra, a munka kisebb csoportokban zajlik. A hallgatók idáig elkészített fotóiból válogatták össze az április 15-én megnyitott, s április 27-éig látható kiállítás anyagát. Az ünnepélyes megnyitót egy Törökországból az Erasmus-program keretében érkezett egyetemi hallgató lány fuvolaszóval színesítette.

 

– Mindenki több fotót is beadhatott. A választás egyik lényege pont az volt, hogy minél szélesebb spektrumot tudjunk bemutatni. Ha nem is kiscicát vagy kiskutyát, de állatot ábrázoló képek is láthatóak. Ugyanúgy természet- vagy éppen épületfotók is megjelennek a válogatásban – fogalmazott a tárlatot megnyitó Németh György fotóművész, a képzés egyik oktatója. – A fotók mögött gondolati tartalom is van. A kiállítás a képzés fontos fordulópontja. Ahány kép a falra került, annyi személyes alkotói gondolat és látásmód van mögöttük. Ez egy megmérettetés is a tanulóknak, hiszen ki kellett választaniuk, hogy mely képeiket mutassák meg a közönségnek. Az oktatók egyben mentorok is: igyekeznek mind szakmai, mind technikai dolgokban tanácsokat adni és segítséget nyújtani – fűzte hozzá.

 

Borbola Lilla elsőéves egyetemi hallgató az iskola mellett végzi az alkalmazott fotográfusképzést.

– Televízióműsor-gyártást tanulok a Jugyun, és ott találkoztam ezzel a lehetőséggel. Viszonylag könnyen összeegyeztethető a két dolog, bár kicsit sűrű a program. Sok gyakorlati feladatot kapunk: portré- és tárgyfotókat ugyanúgy kell készítenünk, mint épület- vagy eseményképeket. A kedvenc témám mégis a természet. Már a képzés előtt szívesen készítettem természetfotókat, csak úgy saját felindulásból. Nincsenek dolgozatok vagy számonkérések. Októberben lesz a vizsga, és itt aztán mindenki megmutathatja, hogy mit tud. Bár kicsit nehéz a profikkal együtt dolgozni, azért könnyebbség, hogy kisebb csoportokban tanulhatunk – tudtuk meg tőle.

 

A képzés keretében egy esküvői fotózásról szóló workshopot is rendeznek április 21-én egész nap, mely nyílt bárki számára, tehát nem csak a képzésen tanulók vehetnek részt rajta. A délelőtti elméleti oktatás után délután menyasszonyi ruhába öltözött profi modelleket lehet majd fotózni.

 

Illés Réka Gabriella

fotozunk
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.