SZTE Info

indiai_kiemelt

Indiai egyetemekkel épít kapcsolatot az SZTE

Oktatási és szakmai cserékről együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Indiában a gurgaoni Management Development Institute (MDI) és a Szegedi Tudományegyetem. A 2013. április 18-19. közötti munkalátogatáson az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója több indiai felsőoktatási intézmény vezetőjével is tárgyalt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az Új-Delhi melletti Gurgaon, a milliós indiai nagyváros területén található Management Development Institute (MDI) főigazgatója, Mukul P. Gupta professzor, a közelmúltban több alkalommal járt Magyarországon azzal a céllal, hogy hazánkban egy-egy minőségi képzést kínáló, budapesti, illetve vidéki helyszínű felsőoktatási intézménnyel létesítsen kapcsolatot, hosszú távú együttműködések kialakítása érdekében. Ezeken a látogatásokon a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar vezetői és az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának képviselői többször is találkoztak Gupta főigazgatóval és vezető munkatársaival – beszélt indiai munkalátogatása hátteréről Pálfi György. Az SZTE nemzetközi ügyekkel foglalkozó vezetője szerint a szegedi universitás nemzetközi jó hírneve, illetve az SZTE GTK által kínált képzési és kutatási potenciál felkeltette az indiai partner érdeklődését. Gyors és hatékony előkészítést követően április elejére megszületett a két intézmény közötti együttműködési szándéknyilatkozat, amelyet az SZTE Szenátusa is jóváhagyott.

 

Az SZTE és az MDI közötti együttműködési program célkitűzései közé tartozik a posztgraduális doktorandusz hallgatók, az oktatók és a kutatók cseréje, továbbá a tudományos információcsere, a közös kutatási programok kialakítása, a közös konferenciák szervezése, valamint a mindkét intézmény egyetértésével megvalósuló további tudományos cserék megvalósítása.

 

AJA_0515A gurgaoni Management Development Institute autonóm, nem állami, hanem non-profit szervezet, amelyet 1973-ban alapítottak. Az MDI hosszú távú oktatási programokat kínál posztgraduális és doktori szinten, valamint folyamatos oktatási kurzusokat, konzultációs szolgáltatásokat és kutatási lehetőségeket biztosít. Az intézmény a saját kategóriájában India legjobb intézményei közé tartozik, és rendkívül gazdag indiai és nemzetközi együttműködési kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Erről informál az MDI honlapja is: www.mdi.ac.in

 

Gazdasági, ipari, kutatási és felsőoktatási együttműködési lehetőségekről tárgyalt Új-Delhiben és Gurgaonban a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, az országgyűlési képviselő Magyar Anna vezette delegáció 2013. április 16-20. között. Ehhez a küldöttséghez csatlakozott 2013. április 19-20. között Pálfi György. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója az MDI meghívására és az SZTE GTK támogatásával utazott Indiába. Pálfi György két napos indiai programjának legfontosabb eseményeként 2013. április 19-én Gurgaonban aláírták az SZTE és az MDI közötti, oktatási és szakmai cserékre vonatkozó együttműködési szándéknyilatkozatot. (Az eseményt megörökítő fotón – balról jobbra – látható: Dr. Gita Bajaj, az MDI nemzetközi igazgatója ; Prof. Mukul P. Gupta, az MDI főigazgatója ; Magyar Anna orszggyűlési képviselő, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke; valamint Dr. Pálfi György, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója.) Az SZTE-vezető két napos indiai látogatásán összesen hét alkalommal tárgyalt az MDI különböző vezetőivel, illetve további felsőoktatási intézmények – például a Haryana Agricultural University, továbbá a DCR University of Science & Technology (Haryana) – vezetőivel és szakmai delegációival.

 

– A tárgyalásokon egyértelműen kirajzolódott, hogy több indiai intézmény érdeklődik hazánk, illetve az SZTE oktatási és kutatási tevékenysége iránt, és a közeljövőben szívesen küldi el Szegedre képviselőit további egyeztetésekre – mondta Pálfi György. Az indiai látogatáson megkezdődött egy 2013 őszére tervezett magyarországi konferencia előkészítése. E programon – a tervek szerint – az indiai MDI, a Csongrád Megyei Közgyűlés, a Szegedi Tudományegyetem és további partnerek vitatnák meg az általános gazdasági, kutatási, oktatási együttműködési lehetőségek mellett például a megújuló energia-kutatás, -termelés és hasznosítás területein kialakítható kétoldalú kooperációk körét.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 16.
  09:00 - 19:00
  Tizennyolcadik alkalommal rendez nyári egyetemet a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieknek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hungarológia Központja 2018. július 16-tól augusztus 10-ig.
 • augusztus 26. 08:00 - 30. 16:00
 • augusztus 27.
  11:00 - 19:00
  A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány 2018. augusztus 27-29. között rendezi meg „Az Újszövetség hellén és júdaista háttere” című konferenciáját, mely az újszövetségi szerzők szövegeiben fellelhető különböző ókori témák és műfajok a Biblia szövegére gyakorolt hatását vizsgálja. Ebben a tárgyban átfogó konferenciát eddig nem rendeztek Magyarországon úgy, hogy arra egyszerre hívtak volna meg biblikusokat és hellenizmus szakértőket. Az előadások célja a keresztény és a nem keresztény szövegek viszonyának elemzése, nyelve pedig magyar, német és angol.
 • szeptember 10.
  18:00 - 20:00
  A folyamat: a nyolcezresek csúcsára vezető út - Klein Dávid előadása
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Velünk élő robotok - a technológia hatása mindennapjainkra