SZTE Info

indiai_kiemelt

Indiai egyetemekkel épít kapcsolatot az SZTE

Oktatási és szakmai cserékről együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Indiában a gurgaoni Management Development Institute (MDI) és a Szegedi Tudományegyetem. A 2013. április 18-19. közötti munkalátogatáson az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója több indiai felsőoktatási intézmény vezetőjével is tárgyalt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az Új-Delhi melletti Gurgaon, a milliós indiai nagyváros területén található Management Development Institute (MDI) főigazgatója, Mukul P. Gupta professzor, a közelmúltban több alkalommal járt Magyarországon azzal a céllal, hogy hazánkban egy-egy minőségi képzést kínáló, budapesti, illetve vidéki helyszínű felsőoktatási intézménnyel létesítsen kapcsolatot, hosszú távú együttműködések kialakítása érdekében. Ezeken a látogatásokon a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar vezetői és az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának képviselői többször is találkoztak Gupta főigazgatóval és vezető munkatársaival – beszélt indiai munkalátogatása hátteréről Pálfi György. Az SZTE nemzetközi ügyekkel foglalkozó vezetője szerint a szegedi universitás nemzetközi jó hírneve, illetve az SZTE GTK által kínált képzési és kutatási potenciál felkeltette az indiai partner érdeklődését. Gyors és hatékony előkészítést követően április elejére megszületett a két intézmény közötti együttműködési szándéknyilatkozat, amelyet az SZTE Szenátusa is jóváhagyott.

 

Az SZTE és az MDI közötti együttműködési program célkitűzései közé tartozik a posztgraduális doktorandusz hallgatók, az oktatók és a kutatók cseréje, továbbá a tudományos információcsere, a közös kutatási programok kialakítása, a közös konferenciák szervezése, valamint a mindkét intézmény egyetértésével megvalósuló további tudományos cserék megvalósítása.

 

AJA_0515A gurgaoni Management Development Institute autonóm, nem állami, hanem non-profit szervezet, amelyet 1973-ban alapítottak. Az MDI hosszú távú oktatási programokat kínál posztgraduális és doktori szinten, valamint folyamatos oktatási kurzusokat, konzultációs szolgáltatásokat és kutatási lehetőségeket biztosít. Az intézmény a saját kategóriájában India legjobb intézményei közé tartozik, és rendkívül gazdag indiai és nemzetközi együttműködési kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Erről informál az MDI honlapja is: www.mdi.ac.in

 

Gazdasági, ipari, kutatási és felsőoktatási együttműködési lehetőségekről tárgyalt Új-Delhiben és Gurgaonban a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, az országgyűlési képviselő Magyar Anna vezette delegáció 2013. április 16-20. között. Ehhez a küldöttséghez csatlakozott 2013. április 19-20. között Pálfi György. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója az MDI meghívására és az SZTE GTK támogatásával utazott Indiába. Pálfi György két napos indiai programjának legfontosabb eseményeként 2013. április 19-én Gurgaonban aláírták az SZTE és az MDI közötti, oktatási és szakmai cserékre vonatkozó együttműködési szándéknyilatkozatot. (Az eseményt megörökítő fotón – balról jobbra – látható: Dr. Gita Bajaj, az MDI nemzetközi igazgatója ; Prof. Mukul P. Gupta, az MDI főigazgatója ; Magyar Anna orszggyűlési képviselő, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke; valamint Dr. Pálfi György, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója.) Az SZTE-vezető két napos indiai látogatásán összesen hét alkalommal tárgyalt az MDI különböző vezetőivel, illetve további felsőoktatási intézmények – például a Haryana Agricultural University, továbbá a DCR University of Science & Technology (Haryana) – vezetőivel és szakmai delegációival.

 

– A tárgyalásokon egyértelműen kirajzolódott, hogy több indiai intézmény érdeklődik hazánk, illetve az SZTE oktatási és kutatási tevékenysége iránt, és a közeljövőben szívesen küldi el Szegedre képviselőit további egyeztetésekre – mondta Pálfi György. Az indiai látogatáson megkezdődött egy 2013 őszére tervezett magyarországi konferencia előkészítése. E programon – a tervek szerint – az indiai MDI, a Csongrád Megyei Közgyűlés, a Szegedi Tudományegyetem és további partnerek vitatnák meg az általános gazdasági, kutatási, oktatási együttműködési lehetőségek mellett például a megújuló energia-kutatás, -termelés és hasznosítás területein kialakítható kétoldalú kooperációk körét.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.