SZTE Info

indiai_kiemelt

Indiai egyetemekkel épít kapcsolatot az SZTE

Oktatási és szakmai cserékről együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Indiában a gurgaoni Management Development Institute (MDI) és a Szegedi Tudományegyetem. A 2013. április 18-19. közötti munkalátogatáson az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója több indiai felsőoktatási intézmény vezetőjével is tárgyalt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az Új-Delhi melletti Gurgaon, a milliós indiai nagyváros területén található Management Development Institute (MDI) főigazgatója, Mukul P. Gupta professzor, a közelmúltban több alkalommal járt Magyarországon azzal a céllal, hogy hazánkban egy-egy minőségi képzést kínáló, budapesti, illetve vidéki helyszínű felsőoktatási intézménnyel létesítsen kapcsolatot, hosszú távú együttműködések kialakítása érdekében. Ezeken a látogatásokon a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar vezetői és az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának képviselői többször is találkoztak Gupta főigazgatóval és vezető munkatársaival – beszélt indiai munkalátogatása hátteréről Pálfi György. Az SZTE nemzetközi ügyekkel foglalkozó vezetője szerint a szegedi universitás nemzetközi jó hírneve, illetve az SZTE GTK által kínált képzési és kutatási potenciál felkeltette az indiai partner érdeklődését. Gyors és hatékony előkészítést követően április elejére megszületett a két intézmény közötti együttműködési szándéknyilatkozat, amelyet az SZTE Szenátusa is jóváhagyott.

 

Az SZTE és az MDI közötti együttműködési program célkitűzései közé tartozik a posztgraduális doktorandusz hallgatók, az oktatók és a kutatók cseréje, továbbá a tudományos információcsere, a közös kutatási programok kialakítása, a közös konferenciák szervezése, valamint a mindkét intézmény egyetértésével megvalósuló további tudományos cserék megvalósítása.

 

AJA_0515A gurgaoni Management Development Institute autonóm, nem állami, hanem non-profit szervezet, amelyet 1973-ban alapítottak. Az MDI hosszú távú oktatási programokat kínál posztgraduális és doktori szinten, valamint folyamatos oktatási kurzusokat, konzultációs szolgáltatásokat és kutatási lehetőségeket biztosít. Az intézmény a saját kategóriájában India legjobb intézményei közé tartozik, és rendkívül gazdag indiai és nemzetközi együttműködési kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Erről informál az MDI honlapja is: www.mdi.ac.in

 

Gazdasági, ipari, kutatási és felsőoktatási együttműködési lehetőségekről tárgyalt Új-Delhiben és Gurgaonban a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, az országgyűlési képviselő Magyar Anna vezette delegáció 2013. április 16-20. között. Ehhez a küldöttséghez csatlakozott 2013. április 19-20. között Pálfi György. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója az MDI meghívására és az SZTE GTK támogatásával utazott Indiába. Pálfi György két napos indiai programjának legfontosabb eseményeként 2013. április 19-én Gurgaonban aláírták az SZTE és az MDI közötti, oktatási és szakmai cserékre vonatkozó együttműködési szándéknyilatkozatot. (Az eseményt megörökítő fotón – balról jobbra – látható: Dr. Gita Bajaj, az MDI nemzetközi igazgatója ; Prof. Mukul P. Gupta, az MDI főigazgatója ; Magyar Anna orszggyűlési képviselő, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke; valamint Dr. Pálfi György, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója.) Az SZTE-vezető két napos indiai látogatásán összesen hét alkalommal tárgyalt az MDI különböző vezetőivel, illetve további felsőoktatási intézmények – például a Haryana Agricultural University, továbbá a DCR University of Science & Technology (Haryana) – vezetőivel és szakmai delegációival.

 

– A tárgyalásokon egyértelműen kirajzolódott, hogy több indiai intézmény érdeklődik hazánk, illetve az SZTE oktatási és kutatási tevékenysége iránt, és a közeljövőben szívesen küldi el Szegedre képviselőit további egyeztetésekre – mondta Pálfi György. Az indiai látogatáson megkezdődött egy 2013 őszére tervezett magyarországi konferencia előkészítése. E programon – a tervek szerint – az indiai MDI, a Csongrád Megyei Közgyűlés, a Szegedi Tudományegyetem és további partnerek vitatnák meg az általános gazdasági, kutatási, oktatási együttműködési lehetőségek mellett például a megújuló energia-kutatás, -termelés és hasznosítás területein kialakítható kétoldalú kooperációk körét.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."