SZTE Info

indiai_kiemelt

Indiai egyetemekkel épít kapcsolatot az SZTE

Oktatási és szakmai cserékről együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Indiában a gurgaoni Management Development Institute (MDI) és a Szegedi Tudományegyetem. A 2013. április 18-19. közötti munkalátogatáson az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója több indiai felsőoktatási intézmény vezetőjével is tárgyalt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az Új-Delhi melletti Gurgaon, a milliós indiai nagyváros területén található Management Development Institute (MDI) főigazgatója, Mukul P. Gupta professzor, a közelmúltban több alkalommal járt Magyarországon azzal a céllal, hogy hazánkban egy-egy minőségi képzést kínáló, budapesti, illetve vidéki helyszínű felsőoktatási intézménnyel létesítsen kapcsolatot, hosszú távú együttműködések kialakítása érdekében. Ezeken a látogatásokon a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar vezetői és az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóságának képviselői többször is találkoztak Gupta főigazgatóval és vezető munkatársaival – beszélt indiai munkalátogatása hátteréről Pálfi György. Az SZTE nemzetközi ügyekkel foglalkozó vezetője szerint a szegedi universitás nemzetközi jó hírneve, illetve az SZTE GTK által kínált képzési és kutatási potenciál felkeltette az indiai partner érdeklődését. Gyors és hatékony előkészítést követően április elejére megszületett a két intézmény közötti együttműködési szándéknyilatkozat, amelyet az SZTE Szenátusa is jóváhagyott.

 

Az SZTE és az MDI közötti együttműködési program célkitűzései közé tartozik a posztgraduális doktorandusz hallgatók, az oktatók és a kutatók cseréje, továbbá a tudományos információcsere, a közös kutatási programok kialakítása, a közös konferenciák szervezése, valamint a mindkét intézmény egyetértésével megvalósuló további tudományos cserék megvalósítása.

 

AJA_0515A gurgaoni Management Development Institute autonóm, nem állami, hanem non-profit szervezet, amelyet 1973-ban alapítottak. Az MDI hosszú távú oktatási programokat kínál posztgraduális és doktori szinten, valamint folyamatos oktatási kurzusokat, konzultációs szolgáltatásokat és kutatási lehetőségeket biztosít. Az intézmény a saját kategóriájában India legjobb intézményei közé tartozik, és rendkívül gazdag indiai és nemzetközi együttműködési kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Erről informál az MDI honlapja is: www.mdi.ac.in

 

Gazdasági, ipari, kutatási és felsőoktatási együttműködési lehetőségekről tárgyalt Új-Delhiben és Gurgaonban a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, az országgyűlési képviselő Magyar Anna vezette delegáció 2013. április 16-20. között. Ehhez a küldöttséghez csatlakozott 2013. április 19-20. között Pálfi György. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója az MDI meghívására és az SZTE GTK támogatásával utazott Indiába. Pálfi György két napos indiai programjának legfontosabb eseményeként 2013. április 19-én Gurgaonban aláírták az SZTE és az MDI közötti, oktatási és szakmai cserékre vonatkozó együttműködési szándéknyilatkozatot. (Az eseményt megörökítő fotón – balról jobbra – látható: Dr. Gita Bajaj, az MDI nemzetközi igazgatója ; Prof. Mukul P. Gupta, az MDI főigazgatója ; Magyar Anna orszggyűlési képviselő, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke; valamint Dr. Pálfi György, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója.) Az SZTE-vezető két napos indiai látogatásán összesen hét alkalommal tárgyalt az MDI különböző vezetőivel, illetve további felsőoktatási intézmények – például a Haryana Agricultural University, továbbá a DCR University of Science & Technology (Haryana) – vezetőivel és szakmai delegációival.

 

– A tárgyalásokon egyértelműen kirajzolódott, hogy több indiai intézmény érdeklődik hazánk, illetve az SZTE oktatási és kutatási tevékenysége iránt, és a közeljövőben szívesen küldi el Szegedre képviselőit további egyeztetésekre – mondta Pálfi György. Az indiai látogatáson megkezdődött egy 2013 őszére tervezett magyarországi konferencia előkészítése. E programon – a tervek szerint – az indiai MDI, a Csongrád Megyei Közgyűlés, a Szegedi Tudományegyetem és további partnerek vitatnák meg az általános gazdasági, kutatási, oktatási együttműködési lehetőségek mellett például a megújuló energia-kutatás, -termelés és hasznosítás területein kialakítható kétoldalú kooperációk körét.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.