SZTE Info

Inspiráló előadások és könyvajándék az SZTE Klebelsberg Könyvtárnak

Klubeseményt tartott a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában a TEDxYouth@Budapest. A résztvevők érdekes és inspiráló előadásokat hallhattak arról, hogyan lehet kreatív sikereket elérni az online és a mobilos világban, és hogy mindez hogyan valósítható meg egy magyar megyeszékhelyről indulva.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák globális sorozata, melyeket egy nonprofit alapítvány, a The Sapling Foundation rendez szerte a világon. Az előadók élvezetes, befogadható, közérthető módon beszélnek a legkülönbözőbb témákról, legyen az tudományos kutatás vagy saját megvalósított álmuk. A témákkal rendre olyan gondolatokat közvetítenek, melyeket érdemes terjeszteni, melyekkel inspirálják a hallgatóságot. A rendezvény érdekessége, hogy minderre csupán 18 perc áll az előadók rendelkezésére.

 

Harmincon aluli előadók

 

A HVG által életre hívott TEDxYouth@Budapest a TED elveit és szellemiségét követő esemény. Ez azonban fiataloktól, a fiataloknak szól. A szervezők kifejezetten 30 év alatti előadókat választanak ki a pályázat útján jelentkezők közül, készítik fel őket arra, hogy kiálljanak, és elmondják ötleteiket a nagyközönség előtt, majd mentorálják is „felfedezettjeiket”. Előadóik tehát olyan fiatalok, akikre érdemes odafigyelni, akik innovatív, friss ötleteikkel és újszerű nézőpontjukkal kitűnnek kortársaik közül, és mondanivalójuk van a világ számára. Évente egyszer rendeznek TEDxYouth@Budapest konferenciát Magyarországon, többször pedig klubeseményeket. Ilyen klubeseményre került sor április 10-én a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában is, ahol a hazai online és mobilos világ krémje tartott előadást. Váró Péter formatervező, tipográfus, startupper arról beszélt, hogy a siker, élmény. A kapcsolat tőke – hívta fel a figyelmet Csóti Janka, az Uniomedia PR-ügynökség online kommunikációs igazgatója, aki életének arról az időszakáról mesélt, amikor Indiában dolgozott. A Szegedi Tudományegyetemen végzett Gonda Bence és Szászi Barnabás, a Binga Kreatív Kommunikációs ügynökség alapítói pedig saját vállalkozásuk beindításakor szerzett tapasztalataikról beszéltek a hallgatóságnak. A klubesemény házigazdája Balogh Csaba, a Szegedi Tudományegyetem mobilos képzésének vezetője volt.

 

Ajándékkönyvek az SZTE Klebelsberg Könyvtárnakkonyvsarok

 

A TEDxYouth@Budapest szegedi klubeseménye kapcsán a rendezvénysorozatot szervező HVG a főtámogató IT Services Hungary jóvoltából 100 könyvet adományozott az SZTE Klebelsberg Könyvtárnak – tudtuk meg Budaházy Árpádtól. A HVG Könyvek kiadóvezetője elmondta: a tudássarok könyvespolcaira olyan köteteket válogattak össze, amelyek igazán inspirálóak. Legújabb üzleti megoldásokról, technológiákról, a tudományról szólnak. 

A TEDxYouth@Budapest előadóinak beszédeit megnézhetik az interneten: http://www.tedxyouthatbudapest.com/

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform