SZTE Info

Inspiráló előadások és könyvajándék az SZTE Klebelsberg Könyvtárnak

Klubeseményt tartott a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában a TEDxYouth@Budapest. A résztvevők érdekes és inspiráló előadásokat hallhattak arról, hogyan lehet kreatív sikereket elérni az online és a mobilos világban, és hogy mindez hogyan valósítható meg egy magyar megyeszékhelyről indulva.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák globális sorozata, melyeket egy nonprofit alapítvány, a The Sapling Foundation rendez szerte a világon. Az előadók élvezetes, befogadható, közérthető módon beszélnek a legkülönbözőbb témákról, legyen az tudományos kutatás vagy saját megvalósított álmuk. A témákkal rendre olyan gondolatokat közvetítenek, melyeket érdemes terjeszteni, melyekkel inspirálják a hallgatóságot. A rendezvény érdekessége, hogy minderre csupán 18 perc áll az előadók rendelkezésére.

 

Harmincon aluli előadók

 

A HVG által életre hívott TEDxYouth@Budapest a TED elveit és szellemiségét követő esemény. Ez azonban fiataloktól, a fiataloknak szól. A szervezők kifejezetten 30 év alatti előadókat választanak ki a pályázat útján jelentkezők közül, készítik fel őket arra, hogy kiálljanak, és elmondják ötleteiket a nagyközönség előtt, majd mentorálják is „felfedezettjeiket”. Előadóik tehát olyan fiatalok, akikre érdemes odafigyelni, akik innovatív, friss ötleteikkel és újszerű nézőpontjukkal kitűnnek kortársaik közül, és mondanivalójuk van a világ számára. Évente egyszer rendeznek TEDxYouth@Budapest konferenciát Magyarországon, többször pedig klubeseményeket. Ilyen klubeseményre került sor április 10-én a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában is, ahol a hazai online és mobilos világ krémje tartott előadást. Váró Péter formatervező, tipográfus, startupper arról beszélt, hogy a siker, élmény. A kapcsolat tőke – hívta fel a figyelmet Csóti Janka, az Uniomedia PR-ügynökség online kommunikációs igazgatója, aki életének arról az időszakáról mesélt, amikor Indiában dolgozott. A Szegedi Tudományegyetemen végzett Gonda Bence és Szászi Barnabás, a Binga Kreatív Kommunikációs ügynökség alapítói pedig saját vállalkozásuk beindításakor szerzett tapasztalataikról beszéltek a hallgatóságnak. A klubesemény házigazdája Balogh Csaba, a Szegedi Tudományegyetem mobilos képzésének vezetője volt.

 

Ajándékkönyvek az SZTE Klebelsberg Könyvtárnakkonyvsarok

 

A TEDxYouth@Budapest szegedi klubeseménye kapcsán a rendezvénysorozatot szervező HVG a főtámogató IT Services Hungary jóvoltából 100 könyvet adományozott az SZTE Klebelsberg Könyvtárnak – tudtuk meg Budaházy Árpádtól. A HVG Könyvek kiadóvezetője elmondta: a tudássarok könyvespolcaira olyan köteteket válogattak össze, amelyek igazán inspirálóak. Legújabb üzleti megoldásokról, technológiákról, a tudományról szólnak. 

A TEDxYouth@Budapest előadóinak beszédeit megnézhetik az interneten: http://www.tedxyouthatbudapest.com/

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.