SZTE Info

Inspiráló előadások és könyvajándék az SZTE Klebelsberg Könyvtárnak

Klubeseményt tartott a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában a TEDxYouth@Budapest. A résztvevők érdekes és inspiráló előadásokat hallhattak arról, hogyan lehet kreatív sikereket elérni az online és a mobilos világban, és hogy mindez hogyan valósítható meg egy magyar megyeszékhelyről indulva.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TED (Technology, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciák globális sorozata, melyeket egy nonprofit alapítvány, a The Sapling Foundation rendez szerte a világon. Az előadók élvezetes, befogadható, közérthető módon beszélnek a legkülönbözőbb témákról, legyen az tudományos kutatás vagy saját megvalósított álmuk. A témákkal rendre olyan gondolatokat közvetítenek, melyeket érdemes terjeszteni, melyekkel inspirálják a hallgatóságot. A rendezvény érdekessége, hogy minderre csupán 18 perc áll az előadók rendelkezésére.

 

Harmincon aluli előadók

 

A HVG által életre hívott TEDxYouth@Budapest a TED elveit és szellemiségét követő esemény. Ez azonban fiataloktól, a fiataloknak szól. A szervezők kifejezetten 30 év alatti előadókat választanak ki a pályázat útján jelentkezők közül, készítik fel őket arra, hogy kiálljanak, és elmondják ötleteiket a nagyközönség előtt, majd mentorálják is „felfedezettjeiket”. Előadóik tehát olyan fiatalok, akikre érdemes odafigyelni, akik innovatív, friss ötleteikkel és újszerű nézőpontjukkal kitűnnek kortársaik közül, és mondanivalójuk van a világ számára. Évente egyszer rendeznek TEDxYouth@Budapest konferenciát Magyarországon, többször pedig klubeseményeket. Ilyen klubeseményre került sor április 10-én a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában is, ahol a hazai online és mobilos világ krémje tartott előadást. Váró Péter formatervező, tipográfus, startupper arról beszélt, hogy a siker, élmény. A kapcsolat tőke – hívta fel a figyelmet Csóti Janka, az Uniomedia PR-ügynökség online kommunikációs igazgatója, aki életének arról az időszakáról mesélt, amikor Indiában dolgozott. A Szegedi Tudományegyetemen végzett Gonda Bence és Szászi Barnabás, a Binga Kreatív Kommunikációs ügynökség alapítói pedig saját vállalkozásuk beindításakor szerzett tapasztalataikról beszéltek a hallgatóságnak. A klubesemény házigazdája Balogh Csaba, a Szegedi Tudományegyetem mobilos képzésének vezetője volt.

 

Ajándékkönyvek az SZTE Klebelsberg Könyvtárnakkonyvsarok

 

A TEDxYouth@Budapest szegedi klubeseménye kapcsán a rendezvénysorozatot szervező HVG a főtámogató IT Services Hungary jóvoltából 100 könyvet adományozott az SZTE Klebelsberg Könyvtárnak – tudtuk meg Budaházy Árpádtól. A HVG Könyvek kiadóvezetője elmondta: a tudássarok könyvespolcaira olyan köteteket válogattak össze, amelyek igazán inspirálóak. Legújabb üzleti megoldásokról, technológiákról, a tudományról szólnak. 

A TEDxYouth@Budapest előadóinak beszédeit megnézhetik az interneten: http://www.tedxyouthatbudapest.com/

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.