SZTE Info

Klaszter Napot tartottak az Agorában

Mi várható a 2014-2020-as európai uniós programozási időszakban a klaszterpolitika területén? – többek között erre a fontos kérdésre is választ kaptak mindazok, akik részt vettek április 15-én, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara által szervezett Klaszter Napon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Dél-Alföldön jelenleg öt akkreditált innovációs klaszter és 30-40 kisebb klaszter működik. Képviselőik olyan hasznos információkkal gazdagodtak a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara által rendezett Klaszter Napon, melyekhez ilyen komplexen ma Magyarországon sehonnan sem jutottak volna. A rendezvényen tippet kaptak arra vonatkozóan, hogy a következő programozási periódusban merre fordítsák a kormánykereket.

 

A Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában szervezett eszmecserére az ország legkiválóbb klaszter szakértőit hívták meg a szervezők. Nem volt őket nehéz Szegedre csalogatni, hiszen döntő többségük az SZTE GTK-n végzett. Az eseményen Vilmányi Márton, az SZTE GTK dékánja és Kürtösi Zsófia oktatási dékánhelyettes mondott köszöntőt, majd következtek az előadások, végül az eszmecsere.

 

– Az első Klaszter Napot 2012. november 7-én rendeztük, akkor hatféle szemszögből világítottuk meg a klasztereket. Nem is gondoltuk, de utólag hatalmas érdeklődés mutatkozott az ott elhangzottak iránt. A GTK-tól ezt követően szinte elvárták a klaszterek és a klaszterekkel foglalkozó szakemberek, hogy olyan információkat mondjunk nekik, amiket hasznosíthatnak – hallottuk Lukovics Miklóstól, az SZTE GTK Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet Regionális Gazdaságfejlesztési Szakcsoport egyetemi docensétől. – Az egyetem stratégiai igazgatójaként is tudom, és fontosnak tartom, hogy modern egyetemként gazdaságfejlesztéssel is foglalkozzon az intézmény. Ez az első és a második misszió után, tehát az oktatáson és kutatáson túlmenően az egyik legfontosabb feladat. A modern egyetemek kimondva-kimondatlanul a saját helyi gazdaságuk meghatározó szereplői, gazdaság- és vállalkozásfejlesztői szerepkört is betöltenek. Ezen misszióval egybecseng a klasztermissziónk is – fogalmazott.

 

A Klaszter Napon szó esett arról, hogy a 2007-13-as programozási periódusban milyen logika mentén milyen sikereket ért el a klaszterpolitika. A résztvevők előrevetítették: míg 2007-2013-ban a klaszterfejlesztés inkább a mennyiségi mutatókra koncentrált, 2014-2020-ban a minőségi fejlesztés áll majd a középpontban. Nagyon kevés új klaszter létrejöttét fogja támogatni az Európai Unió, viszont a meglévők megerősítése a nemzetközileg sikeressé tétele lesz a fő irányvonal.

 

Lukovics Miklóstól megtudtuk: a TÁMOP 4.1.1.C pályázat keretében működhet majd a következő két évben az SZTE Gazdasági és Vállalkozásfejlesztési Központ, amely a Klaszter Nappal egy időpontban, április 15-én alakult meg. A projekt lényege, hogy amit a hallgatók a regionális mesterszakon tanulnak, a gyakorlatba átültetve konkrét fejlesztési programokon, vállalkozásfejlesztési szolgáltatásokon keresztül tudják elmélyíteni. Emellett pedig a helyi gazdaság valóban értékes szolgáltatásokat kaphat a Szegedi Tudományegyetemtől, de a klasztermisszió is a központ keretein belül működik.

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.