SZTE Info

Klaszter Napot tartottak az Agorában

Mi várható a 2014-2020-as európai uniós programozási időszakban a klaszterpolitika területén? – többek között erre a fontos kérdésre is választ kaptak mindazok, akik részt vettek április 15-én, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara által szervezett Klaszter Napon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Dél-Alföldön jelenleg öt akkreditált innovációs klaszter és 30-40 kisebb klaszter működik. Képviselőik olyan hasznos információkkal gazdagodtak a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara által rendezett Klaszter Napon, melyekhez ilyen komplexen ma Magyarországon sehonnan sem jutottak volna. A rendezvényen tippet kaptak arra vonatkozóan, hogy a következő programozási periódusban merre fordítsák a kormánykereket.

 

A Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában szervezett eszmecserére az ország legkiválóbb klaszter szakértőit hívták meg a szervezők. Nem volt őket nehéz Szegedre csalogatni, hiszen döntő többségük az SZTE GTK-n végzett. Az eseményen Vilmányi Márton, az SZTE GTK dékánja és Kürtösi Zsófia oktatási dékánhelyettes mondott köszöntőt, majd következtek az előadások, végül az eszmecsere.

 

– Az első Klaszter Napot 2012. november 7-én rendeztük, akkor hatféle szemszögből világítottuk meg a klasztereket. Nem is gondoltuk, de utólag hatalmas érdeklődés mutatkozott az ott elhangzottak iránt. A GTK-tól ezt követően szinte elvárták a klaszterek és a klaszterekkel foglalkozó szakemberek, hogy olyan információkat mondjunk nekik, amiket hasznosíthatnak – hallottuk Lukovics Miklóstól, az SZTE GTK Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet Regionális Gazdaságfejlesztési Szakcsoport egyetemi docensétől. – Az egyetem stratégiai igazgatójaként is tudom, és fontosnak tartom, hogy modern egyetemként gazdaságfejlesztéssel is foglalkozzon az intézmény. Ez az első és a második misszió után, tehát az oktatáson és kutatáson túlmenően az egyik legfontosabb feladat. A modern egyetemek kimondva-kimondatlanul a saját helyi gazdaságuk meghatározó szereplői, gazdaság- és vállalkozásfejlesztői szerepkört is betöltenek. Ezen misszióval egybecseng a klasztermissziónk is – fogalmazott.

 

A Klaszter Napon szó esett arról, hogy a 2007-13-as programozási periódusban milyen logika mentén milyen sikereket ért el a klaszterpolitika. A résztvevők előrevetítették: míg 2007-2013-ban a klaszterfejlesztés inkább a mennyiségi mutatókra koncentrált, 2014-2020-ban a minőségi fejlesztés áll majd a középpontban. Nagyon kevés új klaszter létrejöttét fogja támogatni az Európai Unió, viszont a meglévők megerősítése a nemzetközileg sikeressé tétele lesz a fő irányvonal.

 

Lukovics Miklóstól megtudtuk: a TÁMOP 4.1.1.C pályázat keretében működhet majd a következő két évben az SZTE Gazdasági és Vállalkozásfejlesztési Központ, amely a Klaszter Nappal egy időpontban, április 15-én alakult meg. A projekt lényege, hogy amit a hallgatók a regionális mesterszakon tanulnak, a gyakorlatba átültetve konkrét fejlesztési programokon, vállalkozásfejlesztési szolgáltatásokon keresztül tudják elmélyíteni. Emellett pedig a helyi gazdaság valóban értékes szolgáltatásokat kaphat a Szegedi Tudományegyetemtől, de a klasztermisszió is a központ keretein belül működik.

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.