SZTE Info

Klaszter Napot tartottak az Agorában

Mi várható a 2014-2020-as európai uniós programozási időszakban a klaszterpolitika területén? – többek között erre a fontos kérdésre is választ kaptak mindazok, akik részt vettek április 15-én, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara által szervezett Klaszter Napon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Dél-Alföldön jelenleg öt akkreditált innovációs klaszter és 30-40 kisebb klaszter működik. Képviselőik olyan hasznos információkkal gazdagodtak a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara által rendezett Klaszter Napon, melyekhez ilyen komplexen ma Magyarországon sehonnan sem jutottak volna. A rendezvényen tippet kaptak arra vonatkozóan, hogy a következő programozási periódusban merre fordítsák a kormánykereket.

 

A Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumában szervezett eszmecserére az ország legkiválóbb klaszter szakértőit hívták meg a szervezők. Nem volt őket nehéz Szegedre csalogatni, hiszen döntő többségük az SZTE GTK-n végzett. Az eseményen Vilmányi Márton, az SZTE GTK dékánja és Kürtösi Zsófia oktatási dékánhelyettes mondott köszöntőt, majd következtek az előadások, végül az eszmecsere.

 

– Az első Klaszter Napot 2012. november 7-én rendeztük, akkor hatféle szemszögből világítottuk meg a klasztereket. Nem is gondoltuk, de utólag hatalmas érdeklődés mutatkozott az ott elhangzottak iránt. A GTK-tól ezt követően szinte elvárták a klaszterek és a klaszterekkel foglalkozó szakemberek, hogy olyan információkat mondjunk nekik, amiket hasznosíthatnak – hallottuk Lukovics Miklóstól, az SZTE GTK Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet Regionális Gazdaságfejlesztési Szakcsoport egyetemi docensétől. – Az egyetem stratégiai igazgatójaként is tudom, és fontosnak tartom, hogy modern egyetemként gazdaságfejlesztéssel is foglalkozzon az intézmény. Ez az első és a második misszió után, tehát az oktatáson és kutatáson túlmenően az egyik legfontosabb feladat. A modern egyetemek kimondva-kimondatlanul a saját helyi gazdaságuk meghatározó szereplői, gazdaság- és vállalkozásfejlesztői szerepkört is betöltenek. Ezen misszióval egybecseng a klasztermissziónk is – fogalmazott.

 

A Klaszter Napon szó esett arról, hogy a 2007-13-as programozási periódusban milyen logika mentén milyen sikereket ért el a klaszterpolitika. A résztvevők előrevetítették: míg 2007-2013-ban a klaszterfejlesztés inkább a mennyiségi mutatókra koncentrált, 2014-2020-ban a minőségi fejlesztés áll majd a középpontban. Nagyon kevés új klaszter létrejöttét fogja támogatni az Európai Unió, viszont a meglévők megerősítése a nemzetközileg sikeressé tétele lesz a fő irányvonal.

 

Lukovics Miklóstól megtudtuk: a TÁMOP 4.1.1.C pályázat keretében működhet majd a következő két évben az SZTE Gazdasági és Vállalkozásfejlesztési Központ, amely a Klaszter Nappal egy időpontban, április 15-én alakult meg. A projekt lényege, hogy amit a hallgatók a regionális mesterszakon tanulnak, a gyakorlatba átültetve konkrét fejlesztési programokon, vállalkozásfejlesztési szolgáltatásokon keresztül tudják elmélyíteni. Emellett pedig a helyi gazdaság valóban értékes szolgáltatásokat kaphat a Szegedi Tudományegyetemtől, de a klasztermisszió is a központ keretein belül működik.

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.