SZTE Info

Könyveket fogadtak örökbe az SZTE dolgozói

A Szegedért Alapítvány 2013-as díjazottjai április 19-én vették magukhoz a szegedi Somogyi-könyvtár gyűjteményének néhány régebbi darabját. Az idei első örökbefogadó napon a négy kitüntetett ünnepi keretek között fogadott örökbe személyre szabott kiadványokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár immár tizedik alkalommal rendezte meg könyv-örökbefogadó napját, mely programhoz 72-en csatlakoztak az elmúlt évek alatt. Az örökbefogadók között minden évben képviseltetik magukat a város díszpolgárai, de mellettük felbukkannak a helyi önkéntesek is. A lehetőséggel egyébként bárki élhet, jelképes összeggel hozzájárulhat a könyvtár állományának rendbehozatalához. Az április 19-i rendezvény rendhagyónak számított, hiszen idén 130 éve, hogy Ferenc József megnyitotta Szegeden a Somogyi-könyvtárat. Az esemény főszervezői Palánkainé Sebők Zsuzsanna könyvtárigazgató és Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros voltak.

 

Az SZTE munkatársai az örökbefogadók között

A Szegedi Tudományegyetem radiológusprofesszora, a Szegedért Alapítvány 2013. évi fődíjával kitüntetett Csernay László szabadidős szenvedélyéhez, az operához kapcsolódó kiadványt fogadhatott örökbe. A professzornak Richard Wagner Parsifal című operája 1883-as partitúráját szánta a főkönyvtáros. A kotta-összeállítás Vary Viktor magángyűjteményéből került a Somogyi-könyvárhoz. Csernay Bécsben találkozott először a Parsifal-előadással, amibe első hallásra beleszeretett, ezért külön öröm számára, hogy „ilyen gyönyörű ajándékot” fogadhatott örökbe.

Lednitzky András, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékáni hivatalvezetője, aki az idei évben a Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriumának Debreczeni Pál-díját érdemelte ki, egy a 19. század közepén, héber nyelven íródott, Magyarország földrajzi és történeti leírása című óriáskiadványt vett neve alá. A jelentős könyvtári dokumentumot Brill Azriel írta, s a magyarországi megyék legfontosabb népességi és ipari adatit tartalmazza Szent István király uralkodásának idejétől egészen I. Ferenc Józsefig. Lednitzky András azt monda, az ÁOK dékáni hivatalának épületében naponta elsétál a Somogyi-gyűjteményből álló Szent-Györgyi Albert-emlékszoba mellett, így viszont ő is hozzájárulhat a könyvtár állományának gazdagításához.

 

Penke Botond, a Tisza-parti egyetem Általános Orvostudományi Karának professzora, a Szegedért Alapítvány tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díjasa az Orvosi Törvénytudomány című könyvet tudhatja magáénak. A kiadvány Kölcsey Ferenc könyvtárából való, amit még Somogyi Károly vett magához 1867-ben. Az orvosi kémikusnak földrajzi kötődése van a magyar költőhöz, aki közel 20 évig élt a professzor szülővárosában. – Hallottam, milyen szeretettel, tisztelettel beszél a szatmárcsekei tanárokról – Szőkefalvi- Nagy Erzsébet ezzel indokolta, miért ezt a könyvet választotta az akadémikus számára. – Érdekel minden módszer, ami az analitikával kapcsolatos, ma már ezeket inkább a Párizsi helyszínelők sorozatból ismerjük – tette hozzá nevetve Penke Botond az örökbefogadott könyv átvétele után.

 

Dugonics András könyve titkot rejtett

Fritz Mihály, a 2013-ban a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriuma által Gregor József-díjjal kitüntetett szobrász-éremművész több szálon is kötődik a szegedi városi könyvárhoz. Ő készítette Reizner János egykori könyvtárigazgató mellszobrát, illetve emlékérmét tervezett a könyvtár évfordulójára. A művész Dugonics András egykori könyvét fogadta örökbe, mely az első Szegeden készült nyomtatványok egyike. A gyűjtemény 54 nyomtatványt és kéziratot tartalmaz, többek között Széchényi Ferenc leveleit Dugonics Andráshoz. Szőkefalvi-Nagy Erzsébet elmondta, 2010-ben egy restaurálás alkalmával kiderült, a könyv külső borítói titkos rekeszeket rejtenek, melyekből egy-egy, addig ismeretlen kiadású dokumentum került elő: egy 1849-es német nyelvű Függetlenségi Nyilatkozat, illetve egy 1848-ban Temesváron nyomtatott Szózat a lelkész és községi jegyző urakhoz című kalauz.

 

A főkönyvtáros kiemelte, a könyvek örökbefogadásának több előnye is van. A legfontosabb, hogy értékes baráti kört alakít ki a tulajdonosok között, továbbá pedig felhívja a társadalom figyelmét a könyvek és könyvtári dokumentumok értékére és érdekességeire.

 

Gaál Bernadett


konyvek_orokbefogadasa_galeria
A képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.