Bezár

Hírarchívum

Könyveket fogadtak örökbe az SZTE dolgozói

Könyveket fogadtak örökbe az SZTE dolgozói

2013. április 20.
3 perc

A Szegedért Alapítvány 2013-as díjazottjai április 19-én vették magukhoz a szegedi Somogyi-könyvtár gyűjteményének néhány régebbi darabját. Az idei első örökbefogadó napon a négy kitüntetett ünnepi keretek között fogadott örökbe személyre szabott kiadványokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár immár tizedik alkalommal rendezte meg könyv-örökbefogadó napját, mely programhoz 72-en csatlakoztak az elmúlt évek alatt. Az örökbefogadók között minden évben képviseltetik magukat a város díszpolgárai, de mellettük felbukkannak a helyi önkéntesek is. A lehetőséggel egyébként bárki élhet, jelképes összeggel hozzájárulhat a könyvtár állományának rendbehozatalához. Az április 19-i rendezvény rendhagyónak számított, hiszen idén 130 éve, hogy Ferenc József megnyitotta Szegeden a Somogyi-könyvtárat. Az esemény főszervezői Palánkainé Sebők Zsuzsanna könyvtárigazgató és Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros voltak.

 

Az SZTE munkatársai az örökbefogadók között

A Szegedi Tudományegyetem radiológusprofesszora, a Szegedért Alapítvány 2013. évi fődíjával kitüntetett Csernay László szabadidős szenvedélyéhez, az operához kapcsolódó kiadványt fogadhatott örökbe. A professzornak Richard Wagner Parsifal című operája 1883-as partitúráját szánta a főkönyvtáros. A kotta-összeállítás Vary Viktor magángyűjteményéből került a Somogyi-könyvárhoz. Csernay Bécsben találkozott először a Parsifal-előadással, amibe első hallásra beleszeretett, ezért külön öröm számára, hogy „ilyen gyönyörű ajándékot” fogadhatott örökbe.

Lednitzky András, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékáni hivatalvezetője, aki az idei évben a Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriumának Debreczeni Pál-díját érdemelte ki, egy a 19. század közepén, héber nyelven íródott, Magyarország földrajzi és történeti leírása című óriáskiadványt vett neve alá. A jelentős könyvtári dokumentumot Brill Azriel írta, s a magyarországi megyék legfontosabb népességi és ipari adatit tartalmazza Szent István király uralkodásának idejétől egészen I. Ferenc Józsefig. Lednitzky András azt monda, az ÁOK dékáni hivatalának épületében naponta elsétál a Somogyi-gyűjteményből álló Szent-Györgyi Albert-emlékszoba mellett, így viszont ő is hozzájárulhat a könyvtár állományának gazdagításához.

 

Penke Botond, a Tisza-parti egyetem Általános Orvostudományi Karának professzora, a Szegedért Alapítvány tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díjasa az Orvosi Törvénytudomány című könyvet tudhatja magáénak. A kiadvány Kölcsey Ferenc könyvtárából való, amit még Somogyi Károly vett magához 1867-ben. Az orvosi kémikusnak földrajzi kötődése van a magyar költőhöz, aki közel 20 évig élt a professzor szülővárosában. – Hallottam, milyen szeretettel, tisztelettel beszél a szatmárcsekei tanárokról – Szőkefalvi- Nagy Erzsébet ezzel indokolta, miért ezt a könyvet választotta az akadémikus számára. – Érdekel minden módszer, ami az analitikával kapcsolatos, ma már ezeket inkább a Párizsi helyszínelők sorozatból ismerjük – tette hozzá nevetve Penke Botond az örökbefogadott könyv átvétele után.

 

Dugonics András könyve titkot rejtett

Fritz Mihály, a 2013-ban a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriuma által Gregor József-díjjal kitüntetett szobrász-éremművész több szálon is kötődik a szegedi városi könyvárhoz. Ő készítette Reizner János egykori könyvtárigazgató mellszobrát, illetve emlékérmét tervezett a könyvtár évfordulójára. A művész Dugonics András egykori könyvét fogadta örökbe, mely az első Szegeden készült nyomtatványok egyike. A gyűjtemény 54 nyomtatványt és kéziratot tartalmaz, többek között Széchényi Ferenc leveleit Dugonics Andráshoz. Szőkefalvi-Nagy Erzsébet elmondta, 2010-ben egy restaurálás alkalmával kiderült, a könyv külső borítói titkos rekeszeket rejtenek, melyekből egy-egy, addig ismeretlen kiadású dokumentum került elő: egy 1849-es német nyelvű Függetlenségi Nyilatkozat, illetve egy 1848-ban Temesváron nyomtatott Szózat a lelkész és községi jegyző urakhoz című kalauz.

 

A főkönyvtáros kiemelte, a könyvek örökbefogadásának több előnye is van. A legfontosabb, hogy értékes baráti kört alakít ki a tulajdonosok között, továbbá pedig felhívja a társadalom figyelmét a könyvek és könyvtári dokumentumok értékére és érdekességeire.

 

Gaál Bernadett


konyvek_orokbefogadasa_galeria
A képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek