SZTE Info

Könyveket fogadtak örökbe az SZTE dolgozói

A Szegedért Alapítvány 2013-as díjazottjai április 19-én vették magukhoz a szegedi Somogyi-könyvtár gyűjteményének néhány régebbi darabját. Az idei első örökbefogadó napon a négy kitüntetett ünnepi keretek között fogadott örökbe személyre szabott kiadványokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár immár tizedik alkalommal rendezte meg könyv-örökbefogadó napját, mely programhoz 72-en csatlakoztak az elmúlt évek alatt. Az örökbefogadók között minden évben képviseltetik magukat a város díszpolgárai, de mellettük felbukkannak a helyi önkéntesek is. A lehetőséggel egyébként bárki élhet, jelképes összeggel hozzájárulhat a könyvtár állományának rendbehozatalához. Az április 19-i rendezvény rendhagyónak számított, hiszen idén 130 éve, hogy Ferenc József megnyitotta Szegeden a Somogyi-könyvtárat. Az esemény főszervezői Palánkainé Sebők Zsuzsanna könyvtárigazgató és Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros voltak.

 

Az SZTE munkatársai az örökbefogadók között

A Szegedi Tudományegyetem radiológusprofesszora, a Szegedért Alapítvány 2013. évi fődíjával kitüntetett Csernay László szabadidős szenvedélyéhez, az operához kapcsolódó kiadványt fogadhatott örökbe. A professzornak Richard Wagner Parsifal című operája 1883-as partitúráját szánta a főkönyvtáros. A kotta-összeállítás Vary Viktor magángyűjteményéből került a Somogyi-könyvárhoz. Csernay Bécsben találkozott először a Parsifal-előadással, amibe első hallásra beleszeretett, ezért külön öröm számára, hogy „ilyen gyönyörű ajándékot” fogadhatott örökbe.

Lednitzky András, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékáni hivatalvezetője, aki az idei évben a Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriumának Debreczeni Pál-díját érdemelte ki, egy a 19. század közepén, héber nyelven íródott, Magyarország földrajzi és történeti leírása című óriáskiadványt vett neve alá. A jelentős könyvtári dokumentumot Brill Azriel írta, s a magyarországi megyék legfontosabb népességi és ipari adatit tartalmazza Szent István király uralkodásának idejétől egészen I. Ferenc Józsefig. Lednitzky András azt monda, az ÁOK dékáni hivatalának épületében naponta elsétál a Somogyi-gyűjteményből álló Szent-Györgyi Albert-emlékszoba mellett, így viszont ő is hozzájárulhat a könyvtár állományának gazdagításához.

 

Penke Botond, a Tisza-parti egyetem Általános Orvostudományi Karának professzora, a Szegedért Alapítvány tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díjasa az Orvosi Törvénytudomány című könyvet tudhatja magáénak. A kiadvány Kölcsey Ferenc könyvtárából való, amit még Somogyi Károly vett magához 1867-ben. Az orvosi kémikusnak földrajzi kötődése van a magyar költőhöz, aki közel 20 évig élt a professzor szülővárosában. – Hallottam, milyen szeretettel, tisztelettel beszél a szatmárcsekei tanárokról – Szőkefalvi- Nagy Erzsébet ezzel indokolta, miért ezt a könyvet választotta az akadémikus számára. – Érdekel minden módszer, ami az analitikával kapcsolatos, ma már ezeket inkább a Párizsi helyszínelők sorozatból ismerjük – tette hozzá nevetve Penke Botond az örökbefogadott könyv átvétele után.

 

Dugonics András könyve titkot rejtett

Fritz Mihály, a 2013-ban a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriuma által Gregor József-díjjal kitüntetett szobrász-éremművész több szálon is kötődik a szegedi városi könyvárhoz. Ő készítette Reizner János egykori könyvtárigazgató mellszobrát, illetve emlékérmét tervezett a könyvtár évfordulójára. A művész Dugonics András egykori könyvét fogadta örökbe, mely az első Szegeden készült nyomtatványok egyike. A gyűjtemény 54 nyomtatványt és kéziratot tartalmaz, többek között Széchényi Ferenc leveleit Dugonics Andráshoz. Szőkefalvi-Nagy Erzsébet elmondta, 2010-ben egy restaurálás alkalmával kiderült, a könyv külső borítói titkos rekeszeket rejtenek, melyekből egy-egy, addig ismeretlen kiadású dokumentum került elő: egy 1849-es német nyelvű Függetlenségi Nyilatkozat, illetve egy 1848-ban Temesváron nyomtatott Szózat a lelkész és községi jegyző urakhoz című kalauz.

 

A főkönyvtáros kiemelte, a könyvek örökbefogadásának több előnye is van. A legfontosabb, hogy értékes baráti kört alakít ki a tulajdonosok között, továbbá pedig felhívja a társadalom figyelmét a könyvek és könyvtári dokumentumok értékére és érdekességeire.

 

Gaál Bernadett


konyvek_orokbefogadasa_galeria
A képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.