SZTE Info

Könyveket fogadtak örökbe az SZTE dolgozói

A Szegedért Alapítvány 2013-as díjazottjai április 19-én vették magukhoz a szegedi Somogyi-könyvtár gyűjteményének néhány régebbi darabját. Az idei első örökbefogadó napon a négy kitüntetett ünnepi keretek között fogadott örökbe személyre szabott kiadványokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár immár tizedik alkalommal rendezte meg könyv-örökbefogadó napját, mely programhoz 72-en csatlakoztak az elmúlt évek alatt. Az örökbefogadók között minden évben képviseltetik magukat a város díszpolgárai, de mellettük felbukkannak a helyi önkéntesek is. A lehetőséggel egyébként bárki élhet, jelképes összeggel hozzájárulhat a könyvtár állományának rendbehozatalához. Az április 19-i rendezvény rendhagyónak számított, hiszen idén 130 éve, hogy Ferenc József megnyitotta Szegeden a Somogyi-könyvtárat. Az esemény főszervezői Palánkainé Sebők Zsuzsanna könyvtárigazgató és Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros voltak.

 

Az SZTE munkatársai az örökbefogadók között

A Szegedi Tudományegyetem radiológusprofesszora, a Szegedért Alapítvány 2013. évi fődíjával kitüntetett Csernay László szabadidős szenvedélyéhez, az operához kapcsolódó kiadványt fogadhatott örökbe. A professzornak Richard Wagner Parsifal című operája 1883-as partitúráját szánta a főkönyvtáros. A kotta-összeállítás Vary Viktor magángyűjteményéből került a Somogyi-könyvárhoz. Csernay Bécsben találkozott először a Parsifal-előadással, amibe első hallásra beleszeretett, ezért külön öröm számára, hogy „ilyen gyönyörű ajándékot” fogadhatott örökbe.

Lednitzky András, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékáni hivatalvezetője, aki az idei évben a Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriumának Debreczeni Pál-díját érdemelte ki, egy a 19. század közepén, héber nyelven íródott, Magyarország földrajzi és történeti leírása című óriáskiadványt vett neve alá. A jelentős könyvtári dokumentumot Brill Azriel írta, s a magyarországi megyék legfontosabb népességi és ipari adatit tartalmazza Szent István király uralkodásának idejétől egészen I. Ferenc Józsefig. Lednitzky András azt monda, az ÁOK dékáni hivatalának épületében naponta elsétál a Somogyi-gyűjteményből álló Szent-Györgyi Albert-emlékszoba mellett, így viszont ő is hozzájárulhat a könyvtár állományának gazdagításához.

 

Penke Botond, a Tisza-parti egyetem Általános Orvostudományi Karának professzora, a Szegedért Alapítvány tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díjasa az Orvosi Törvénytudomány című könyvet tudhatja magáénak. A kiadvány Kölcsey Ferenc könyvtárából való, amit még Somogyi Károly vett magához 1867-ben. Az orvosi kémikusnak földrajzi kötődése van a magyar költőhöz, aki közel 20 évig élt a professzor szülővárosában. – Hallottam, milyen szeretettel, tisztelettel beszél a szatmárcsekei tanárokról – Szőkefalvi- Nagy Erzsébet ezzel indokolta, miért ezt a könyvet választotta az akadémikus számára. – Érdekel minden módszer, ami az analitikával kapcsolatos, ma már ezeket inkább a Párizsi helyszínelők sorozatból ismerjük – tette hozzá nevetve Penke Botond az örökbefogadott könyv átvétele után.

 

Dugonics András könyve titkot rejtett

Fritz Mihály, a 2013-ban a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriuma által Gregor József-díjjal kitüntetett szobrász-éremművész több szálon is kötődik a szegedi városi könyvárhoz. Ő készítette Reizner János egykori könyvtárigazgató mellszobrát, illetve emlékérmét tervezett a könyvtár évfordulójára. A művész Dugonics András egykori könyvét fogadta örökbe, mely az első Szegeden készült nyomtatványok egyike. A gyűjtemény 54 nyomtatványt és kéziratot tartalmaz, többek között Széchényi Ferenc leveleit Dugonics Andráshoz. Szőkefalvi-Nagy Erzsébet elmondta, 2010-ben egy restaurálás alkalmával kiderült, a könyv külső borítói titkos rekeszeket rejtenek, melyekből egy-egy, addig ismeretlen kiadású dokumentum került elő: egy 1849-es német nyelvű Függetlenségi Nyilatkozat, illetve egy 1848-ban Temesváron nyomtatott Szózat a lelkész és községi jegyző urakhoz című kalauz.

 

A főkönyvtáros kiemelte, a könyvek örökbefogadásának több előnye is van. A legfontosabb, hogy értékes baráti kört alakít ki a tulajdonosok között, továbbá pedig felhívja a társadalom figyelmét a könyvek és könyvtári dokumentumok értékére és érdekességeire.

 

Gaál Bernadett


konyvek_orokbefogadasa_galeria
A képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.