SZTE Info

A lengyel nagykövet is részt vett az SZTE ÁJTK workshopján

Roman Kowalski többek között beszélt, hogy az ezeréves barátság jótékony hatást gyakorol a lengyel–magyar gazdasági kapcsolatokra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SAM_1511Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet „A visegrádi országok külkapcsolatai” című kurzus keretében a lengyel külpolitika aktuális kérdéseiről rendezett workshopot az SZTE nemzetközi tanulmányok és politológia szakos hallgatói számára. Az április 16-i eseményen részt vett Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete is.

 

A fórumon a nagykövet rövid előadásokat hallgatott meg az SZTE ÁJTK diákjaitól, majd kommentárjaival segítette Lengyelország jelenlegi helyzetének, politikájának minél pontosabb és alaposabb megértését. A szegedi hallgatók több kontextusban mutatták be Lengyelországot, a lengyel külpolitikát, például a lengyel–orosz kapcsolatok tükrében. A két ország közötti történelmi sérelmek is szóba kerültek, de elhangzott: jelenleg kiegyensúlyozott kapcsolatot ápolnak. Ezt a nagykövet is megerősítette. Majd szó esett az ország uniós tagságáról. Mint megtudtuk, régebben viszonylag rossz minősítéseket kaptak a lengyelek, ahhoz képest most a hatodik legjobb gazdasággal rendelkező tagországként van jelen a közösségben.

 

SAM_1513A nagykövet elmondta, ő egyáltalán nem euroszkeptikus, bízik az anyaországában megindult pozitív folyamatokban. Folyamatosan javul az infrastruktúra, ugyanakkor úgy gondolja, a régebbi minősítések sem voltak rosszabbak bármelyik hasonló „proeurópai” országéhoz képest. Az viszont kétségtelen – ismerte el –, hogy a második világháború, illetve az azt követő vezetés jelentős károkat okozott a lengyeleknek. A NATO és Lengyelország viszonyára a diákokhoz hasonlóképpen reflektált, miszerint elkötelezett híve a szövetségnek, és folyamatos, lelkiismeretes diplomáciai hálót tart fent.

 

Roman Kowalski számtalan alkalommal tért ki rá, hogy Magyarországgal több mint ezeréves barátság köti össze Lengyelországot, mely jótékonyan hat a gazdasági kapcsolatokra is, és úgy gondolja, ez a jó külpolitikai viszony továbbra is meg fog maradni köztünk.

 

A kurzus meghirdetését és a hozzá kapcsolódó programok megvalósítását a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatja.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 23.
  10:00 - 16:00
  A látogatók megismerkedhetnek a Füvészkert új, rovarfogó növényeket bemutató gyűjteményével. A húsevő, vagy rovaremésztő növények a világ minden táján élnek, közös jellemzőjük, hogy tápanyagszükségletüket állati eredetű forrásból egészítik ki. A rovarok, vagy kisebb békák, gyíkok, esetleg kisemlősök elfogására a levelük módosult fondorlatos szerkezetű csapdákká. Ezekkel a különös lényekkel lehet testközelből is megismerkedni a tematikus napon.
 • szeptember 26.
  18:00 - 19:00
  Prof. Dr. habil. Szakály Sándor történész (VERITAS Történetkutató Intézet) előadása: Magyarország a második világháborúban: A kezdetek
 • szeptember 28.
  14:00 - 23:00
  A Szegedi Tudományegyetem Szegeden és Hódmezővásárhelyen mintegy 300 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó péntekén. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor rejtett helyek nyílnak meg a látogatók előtt. A szegedi egyetemen több mint 350 oktató, kutató és hallgató mutatja be tudományterületét. Laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, játékos programok, bemutatók, kísérletek, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig! Az SZTE programjai elérhetők az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információ mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. Az SZTE szegedi és vásárhelyi programjai megtekinthetők a www.kutatokejszakaja.hu honlapon is. Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján 2018. szeptember 28-án, pénteken!
 • szeptember 28.
  18:00 - 19:00
  Az előadássorozat következő vendége Dux László, az SZTE professzora. Előadásának címe: Szent-Györgyi Albert és intézete.
 • október 3.
  10:00 - 18:00