SZTE Info

A lengyel nagykövet is részt vett az SZTE ÁJTK workshopján

Roman Kowalski többek között beszélt, hogy az ezeréves barátság jótékony hatást gyakorol a lengyel–magyar gazdasági kapcsolatokra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SAM_1511Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet „A visegrádi országok külkapcsolatai” című kurzus keretében a lengyel külpolitika aktuális kérdéseiről rendezett workshopot az SZTE nemzetközi tanulmányok és politológia szakos hallgatói számára. Az április 16-i eseményen részt vett Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete is.

 

A fórumon a nagykövet rövid előadásokat hallgatott meg az SZTE ÁJTK diákjaitól, majd kommentárjaival segítette Lengyelország jelenlegi helyzetének, politikájának minél pontosabb és alaposabb megértését. A szegedi hallgatók több kontextusban mutatták be Lengyelországot, a lengyel külpolitikát, például a lengyel–orosz kapcsolatok tükrében. A két ország közötti történelmi sérelmek is szóba kerültek, de elhangzott: jelenleg kiegyensúlyozott kapcsolatot ápolnak. Ezt a nagykövet is megerősítette. Majd szó esett az ország uniós tagságáról. Mint megtudtuk, régebben viszonylag rossz minősítéseket kaptak a lengyelek, ahhoz képest most a hatodik legjobb gazdasággal rendelkező tagországként van jelen a közösségben.

 

SAM_1513A nagykövet elmondta, ő egyáltalán nem euroszkeptikus, bízik az anyaországában megindult pozitív folyamatokban. Folyamatosan javul az infrastruktúra, ugyanakkor úgy gondolja, a régebbi minősítések sem voltak rosszabbak bármelyik hasonló „proeurópai” országéhoz képest. Az viszont kétségtelen – ismerte el –, hogy a második világháború, illetve az azt követő vezetés jelentős károkat okozott a lengyeleknek. A NATO és Lengyelország viszonyára a diákokhoz hasonlóképpen reflektált, miszerint elkötelezett híve a szövetségnek, és folyamatos, lelkiismeretes diplomáciai hálót tart fent.

 

Roman Kowalski számtalan alkalommal tért ki rá, hogy Magyarországgal több mint ezeréves barátság köti össze Lengyelországot, mely jótékonyan hat a gazdasági kapcsolatokra is, és úgy gondolja, ez a jó külpolitikai viszony továbbra is meg fog maradni köztünk.

 

A kurzus meghirdetését és a hozzá kapcsolódó programok megvalósítását a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatja.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. június 17.

Kiemelt_Kheten_TL

„A könyveknek is megvan a maguk sorsa… – Habent sua fata libelli… – hangzott el Terentius Maurus közismert gondolata a szegedi egyetem jogász professzora, Trócsányi László „Párizsi Napló, avagy ami a nagyköveti jelentésekből kimaradt… 2010. július – 2014. június című kötete bemutatóján. Az SZTE „FRANKO – BIBLIO – FILIA Könyves utazások 2018” programsorozat kiemelt könyvheti rendezvénye dedikációval zárult.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 25. 08:00 - 27. 16:00
 • június 28.
  10:00 - 15:00
  A 45 brazil tagállami és önkormányzati egyetemet – mintegy 700 ezer diákot - tömörítő Brazilian Association of Rectors of State and Municipal Universities (ABRUEM) múlt novemberi közgyűlésén egyhangúan úgy határozott, hogy 2018-ban Magyarországot választja szakmai útja célországaként. A delegáció látogatásának célja, hogy megismerjék a magyar felsőoktatási rendszert, intézménylátogatások során feltérképezzék az együttműködési lehetőségeket. Részt vesznek találkozókon és egyeztetéseken, amelyek megalapozhatják a hosszútávú szakmai együttműködést a magyar felsőoktatási intézményekkel. A szervezet weboldala az alábbi linken érhető el: http://www2.abruem.org.br/international-relations/
 • *
  június 29.
  09:00 - 11:00
  Rendkívüli Fogorvosdoktor Avató Ünnepi Szenátus Ülés
 • június 29.
  09:00 - 11:00