SZTE Info

Médiamanipulációs előadást tartottak a sportkommunikátoroknak

A szegedi egyetem sportkommunikátor szakos hallgatói Komlósi Gábor előadásán keresztül mélyebben pillanthattak bele a show- és a sportműsorok kulisszatitkaiba. A KOS riporteriskola oktatója, a Magyar Televízió egykori sportriportere szakmai élményiről is mesélt a csoportnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130411_komlosi_gabor_eloadasa_001Az SZTE kommunikátor szakos hallgatóinak Komlósi Gábor Sport – Média – Manipuláció címmel tartott előadást április 11-én, lerántva a leplet a média hívogatóan csillogó világáról. Ki más ismerhetné jobban ezt az univerzumot, mint aki maga is formálta? Komlósi igyekezett minél interaktívabbá tenni előadást, ennek érdekében három bemutatkozó történetet hozott a hallgatóságnak, melyek közül egy hamis volt. A csoportnak rá kellett jönnie, melyik sztori fiktív, és melyik kettő történt meg a valóságban. Bár a kommunikátor szakosok jól ráéreztek a manipulált történetre, a szakember felhívta a figyelmet arra a problémára, hogy sok médiafogyasztó nem tud különbséget tenni a hírlapi kacsák és a valóság között. Egy igazán jó riporternek viszont az a dolga, hogy felhívja a figyelmet ezekre az információferdítésekre.

 

– Szeretünk világsztárokat kikiáltani – mondta a riporter, miután előkerült a klikk-újságírás fogalma, a szenzációhajhász tollforgatók kedvelt eszköze. Az előadó szerint a sportban megjelenő bulváros vonal ez egyik oka annak, hogy számtalan jó sportoló veszít a tekintélyéből, és (kényszeredetten) médiaszereplővé válik. Egy angol sajtómágnás, Robert Maxwell szavait idézte: „Hír az, amit valaki el akar titkolni – minden más csak reklám.” Úgy véli, mára leginkább ez a szlogen hatja át a sportéletet is.

 

SZS20130411_komlosi_gabor_eloadasa_002Komlósi Gábor játékra invitálta az érdeklődőket. A szóbeli és a vizuális manipulációra hozott példákat szakmai pályafutása idejéből, saját és kollégái bakijaiból. Mint mondta, célja nem az, hogy a befolyásolási taktikák ismeretében minden sportkommunikátor szakos hallgató manipulátorrá váljon, csupán meg akarja velük értetni a médiagyár ravasz működését, ami a befogadó tömegek érzékeire és érzéseire kíván hatni. Ez a jelenség leginkább a show-elemeket tartalmazó műsorokban nyilvánul meg, melyek egyre „trendibb, modernebb embereket követelnek a riporterszakában is”.

 

A budapesti Komlósi Oktatási Stúdió alapító-oktatója hallgatói kérdésekre elárulta, nincsenek receptek arra, mitől lesz valakiből jó újságíró. Azoknak, akik ezt a szakmát választják hivatásuknak, azt tanácsolta, hogy legyenek egyediek, és dolgozzanak keményen a jövőjükön.

 

Gaál Bernadett

Fotó: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.