SZTE Info

Médiamanipulációs előadást tartottak a sportkommunikátoroknak

A szegedi egyetem sportkommunikátor szakos hallgatói Komlósi Gábor előadásán keresztül mélyebben pillanthattak bele a show- és a sportműsorok kulisszatitkaiba. A KOS riporteriskola oktatója, a Magyar Televízió egykori sportriportere szakmai élményiről is mesélt a csoportnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130411_komlosi_gabor_eloadasa_001Az SZTE kommunikátor szakos hallgatóinak Komlósi Gábor Sport – Média – Manipuláció címmel tartott előadást április 11-én, lerántva a leplet a média hívogatóan csillogó világáról. Ki más ismerhetné jobban ezt az univerzumot, mint aki maga is formálta? Komlósi igyekezett minél interaktívabbá tenni előadást, ennek érdekében három bemutatkozó történetet hozott a hallgatóságnak, melyek közül egy hamis volt. A csoportnak rá kellett jönnie, melyik sztori fiktív, és melyik kettő történt meg a valóságban. Bár a kommunikátor szakosok jól ráéreztek a manipulált történetre, a szakember felhívta a figyelmet arra a problémára, hogy sok médiafogyasztó nem tud különbséget tenni a hírlapi kacsák és a valóság között. Egy igazán jó riporternek viszont az a dolga, hogy felhívja a figyelmet ezekre az információferdítésekre.

 

– Szeretünk világsztárokat kikiáltani – mondta a riporter, miután előkerült a klikk-újságírás fogalma, a szenzációhajhász tollforgatók kedvelt eszköze. Az előadó szerint a sportban megjelenő bulváros vonal ez egyik oka annak, hogy számtalan jó sportoló veszít a tekintélyéből, és (kényszeredetten) médiaszereplővé válik. Egy angol sajtómágnás, Robert Maxwell szavait idézte: „Hír az, amit valaki el akar titkolni – minden más csak reklám.” Úgy véli, mára leginkább ez a szlogen hatja át a sportéletet is.

 

SZS20130411_komlosi_gabor_eloadasa_002Komlósi Gábor játékra invitálta az érdeklődőket. A szóbeli és a vizuális manipulációra hozott példákat szakmai pályafutása idejéből, saját és kollégái bakijaiból. Mint mondta, célja nem az, hogy a befolyásolási taktikák ismeretében minden sportkommunikátor szakos hallgató manipulátorrá váljon, csupán meg akarja velük értetni a médiagyár ravasz működését, ami a befogadó tömegek érzékeire és érzéseire kíván hatni. Ez a jelenség leginkább a show-elemeket tartalmazó műsorokban nyilvánul meg, melyek egyre „trendibb, modernebb embereket követelnek a riporterszakában is”.

 

A budapesti Komlósi Oktatási Stúdió alapító-oktatója hallgatói kérdésekre elárulta, nincsenek receptek arra, mitől lesz valakiből jó újságíró. Azoknak, akik ezt a szakmát választják hivatásuknak, azt tanácsolta, hogy legyenek egyediek, és dolgozzanak keményen a jövőjükön.

 

Gaál Bernadett

Fotó: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.