SZTE Info

alairas_ELI_kiemelt

Megalakult az ELI nemzetközi testülete

ELI Delivery Consortium International Association néven alakult meg a világ első, nemzetközi lézeres kutatásokat végző létesítményeinek (ELI) nemzetközi egyesülete. Az alapítók egyike az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft., amely EU támogatással építi a szegedi lézeres kutatóközpontot, az ELI-ALPS-ot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A jelenleg folyamatban lévő második előkészítési projekt több mint 2,8 milliárd forint támogatási összegű. A hazai innovációs projektet, annak rendkívüli jelentősége miatt közvetlenül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyeli.

 

Román, magyar és olasz alapítók

Az újonnan alapított ELI Delivery Consortium International Association elősegíti az ELI mint páneurópai kutatási infrastruktúra fenntartható fejlődését, támogatja az ELI-pillérek koordinált megvalósulását és tudományos küldetéseik kiegészítő jellegét, valamint megszervezi annak a nemzetközi konzorciumnak a létrejöttét, amely várhatóan az ELI pillérek 2016 utáni jövőbeni működéséért fog felelni az úgynevezett Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium (ERIC) keretében.

 

Az ELI Delivery Consortium International Association három alapító tagot számlál, a magyar ELI-HU Nonprofit Kft. mellett egy román és egy az olasz intézetet, a cseh Tudományos Akadémia Fizikai Intézete az egyesület megalakulását követően fog csatlakozni, de az alapítók más országokból – úgymint Németországból, az Egyesült Királyságból és Franciaországból – is várnak további csatlakozókat.

 

Hárompilléres szuperlézer

Az Extreme Light Infrastructure (ELI) az európai kutatási infrastruktúrák stratégiai tervében (ESFRI Roadmap) szereplő, jelentős nagyberendezések egyike. Az erős nemzetközi együttműködésekre alapozott, hárompillérű lézeres létesítmény a Cseh Köztársaságban, Magyarországon és Romániában az Európai Unió Strukturális Alapjainak társfinanszírozásával épül.

 

A 2017-re tervezett teljes megvalósulást követően az ELI a világ legnagyobb csúcsintenzitású lézereit kívánja elérhetővé tenni a nemzetközi tudományos közösség számára. A rendkívüli erősség mellett a legrövidebb fényimpulzusok nagy energiájú fotonokkal és részecskékkel másodlagos sugárzást hoznak létre, melyekkel az anyag új állapotát lesznek képesek létrehozni a sűrű plazmában, vagy éppen szondázzák a vákuum szerkezetét. Ezzel lehetővé válik megérteni az alapvető dinamikus folyamatokat olyan különböző elemi rendszerekben, mint atommagok, atomok vagy biológiai sejtek.

 

Élvonalban tart

A nemzetközi egyesület alapítóinak elképzelése szerint az ELI technológiái és képességei Európát előreláthatólag ezen tudományterület élvonalában tartják. Mindemellett ösztönzik a társadalmi-gazdasági fejlődést a három ELI intézet országában – így Magyarországon is –, ekképpen pedig az Európai Unió egészében is.

 

Szabó Gábor lézerfizikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora a www.u-szeged.hu-nak korábban úgy nyilatkozott, ha a Szegedi Tudományegyetem jól működik együtt majd az ELI-vel, akkor egy nagyon fontos láncszem lehet a különböző szakterületek és a lézerközpont között. (http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-oktober/remek-szimbiozist)

 

Április elején érdekes részleteket tudhattak meg az érdeklődők a szuperlézerről a Szabadegyetem – Szeged előadásán Osvay Károlytól, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi docensétől, az ELI tudományos műszaki igazgatójától (lásd ITT http://www.mgk.u-szeged.hu/hirek/2013-aprilis/szabadegyetem-szeged-eli).

 

Az ELI-ALPS-projekt a Facebookon is nyomon követhető:

http://www.facebook.com/EliAlpsLezerkozpontSzeged

 

SZTEinfo

A sajtóközlemény itt letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.