SZTE Info

alairas_ELI_kiemelt

Megalakult az ELI nemzetközi testülete

ELI Delivery Consortium International Association néven alakult meg a világ első, nemzetközi lézeres kutatásokat végző létesítményeinek (ELI) nemzetközi egyesülete. Az alapítók egyike az ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft., amely EU támogatással építi a szegedi lézeres kutatóközpontot, az ELI-ALPS-ot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A jelenleg folyamatban lévő második előkészítési projekt több mint 2,8 milliárd forint támogatási összegű. A hazai innovációs projektet, annak rendkívüli jelentősége miatt közvetlenül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyeli.

 

Román, magyar és olasz alapítók

Az újonnan alapított ELI Delivery Consortium International Association elősegíti az ELI mint páneurópai kutatási infrastruktúra fenntartható fejlődését, támogatja az ELI-pillérek koordinált megvalósulását és tudományos küldetéseik kiegészítő jellegét, valamint megszervezi annak a nemzetközi konzorciumnak a létrejöttét, amely várhatóan az ELI pillérek 2016 utáni jövőbeni működéséért fog felelni az úgynevezett Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorcium (ERIC) keretében.

 

Az ELI Delivery Consortium International Association három alapító tagot számlál, a magyar ELI-HU Nonprofit Kft. mellett egy román és egy az olasz intézetet, a cseh Tudományos Akadémia Fizikai Intézete az egyesület megalakulását követően fog csatlakozni, de az alapítók más országokból – úgymint Németországból, az Egyesült Királyságból és Franciaországból – is várnak további csatlakozókat.

 

Hárompilléres szuperlézer

Az Extreme Light Infrastructure (ELI) az európai kutatási infrastruktúrák stratégiai tervében (ESFRI Roadmap) szereplő, jelentős nagyberendezések egyike. Az erős nemzetközi együttműködésekre alapozott, hárompillérű lézeres létesítmény a Cseh Köztársaságban, Magyarországon és Romániában az Európai Unió Strukturális Alapjainak társfinanszírozásával épül.

 

A 2017-re tervezett teljes megvalósulást követően az ELI a világ legnagyobb csúcsintenzitású lézereit kívánja elérhetővé tenni a nemzetközi tudományos közösség számára. A rendkívüli erősség mellett a legrövidebb fényimpulzusok nagy energiájú fotonokkal és részecskékkel másodlagos sugárzást hoznak létre, melyekkel az anyag új állapotát lesznek képesek létrehozni a sűrű plazmában, vagy éppen szondázzák a vákuum szerkezetét. Ezzel lehetővé válik megérteni az alapvető dinamikus folyamatokat olyan különböző elemi rendszerekben, mint atommagok, atomok vagy biológiai sejtek.

 

Élvonalban tart

A nemzetközi egyesület alapítóinak elképzelése szerint az ELI technológiái és képességei Európát előreláthatólag ezen tudományterület élvonalában tartják. Mindemellett ösztönzik a társadalmi-gazdasági fejlődést a három ELI intézet országában – így Magyarországon is –, ekképpen pedig az Európai Unió egészében is.

 

Szabó Gábor lézerfizikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora a www.u-szeged.hu-nak korábban úgy nyilatkozott, ha a Szegedi Tudományegyetem jól működik együtt majd az ELI-vel, akkor egy nagyon fontos láncszem lehet a különböző szakterületek és a lézerközpont között. (http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-oktober/remek-szimbiozist)

 

Április elején érdekes részleteket tudhattak meg az érdeklődők a szuperlézerről a Szabadegyetem – Szeged előadásán Osvay Károlytól, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi docensétől, az ELI tudományos műszaki igazgatójától (lásd ITT http://www.mgk.u-szeged.hu/hirek/2013-aprilis/szabadegyetem-szeged-eli).

 

Az ELI-ALPS-projekt a Facebookon is nyomon követhető:

http://www.facebook.com/EliAlpsLezerkozpontSzeged

 

SZTEinfo

A sajtóközlemény itt letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 26.
  10:00 - 21:00
  10.00 Konferenciaterem: A középiskolai versenyek díjátadója, a győztesek előadása
  11.00 Konferenciaterem: Könyvbemutatók
  13.30 Informatórium: Könyvmolyképző Íróiskola: Aranymosás és Kifutón a szöveg
  15.30 Auditorium Maximum: Beszélgetés Böszörményi Gyulával
  17.00 A BTK és a TIK közötti park: Kabay Fitt Test Műhely szabadtéri mozgással és beszélgetéssel az egészséges életmódról
  18.00 A BTK és a TIK közötti park: Kari zenekarok koncertjei
  19.30 Konferenciaterem: Irodalmi felolvasások
  A fesztivál ideje alatt könyvcserére, könyvkiállításra, fotókiállításra, a kutatócsoportok bemutatkozására és „A világ külföldi hallgatóink szemével” című programokra is sor kerül.
  Részletes program az SZTE BTK honlapján
 • április 26.
  12:10 - 12:20
  Verset mond: Marton Árpád művészeti író
 • április 26.
  13:30 - 15:00
  Középiskolai tanulók tehetséggondozó programja keretében beadott pályázatok eredményhirdetése.
 • április 26.
  14:00 - 16:00
  Saját történeteiket mesélik el SZTE hallgatók, akik egy kurzuson ismerkedtek meg és a közös élmények valami újat szültek, ennek lehetnek tanúi az érdeklődők.
  Regisztrációt követően írjuk meg az előadás helyszínét, részvételi szándékod itt jelezd: szte.eselyiroda@gmail.com
 • április 26.
  17:00 - 18:30
  A tárlatot megnyitja prof. dr. Gyenge Zoltán SZTE BTK dékán és dr. Nátyi Róbert művészettörténész.