SZTE Info

Meghívó „SZTE-TTIK régi biológiai épület energetikai korszerűsítése” című KEOP-5.3.0/A/09-2009-0075 azonosító számú projekt záró rendezvénye

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Időpont: 2013. április 24., szerda, 10:00 óra

Helyszín: 6726 Szeged, Középfasor 52.

Kivitelezés ideje: 2012. 07. 10. – 2012. 12. 10.

Nyertes kivitelező: PARTISKUM-BAU Kft.

Tervező: Duna-Tisza Ingatlanfejlesztő Kft

A projekt összköltsége: 312 968 614 Ft

Támogatás mértéke: 100 %

- 85%-a, vagyis 266 023 322 forint a Kohéziós Alapból,

- 15%, vagyis 46 945 292 forint a Magyar Köztársaság központi költségvetéséből származik


Program

10:00 - Köszöntő

Beszédet mond: Prof. Dr. Szabó Gábor akadémikus, rektor
Dr. Majó Zoltán gazdasági és műszaki főigazgató
Dr. Varga Csaba projektmenedzser

10:30 - Szalagátvágás

Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora szalagátvágással felavatja az épületet

10:35 – Helyszíni bejárás

Az érdeklődők a helyszíni bejárás során megtekinthetik az épületet.

11:00 - Állófogadás

 

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának oktatási és kutatási munkája, a karon oktatott hallgatók száma indokolta, hogy a régi épülethez egy új épületszárny kerüljön hozzáépítésre. Az új szárny energetikai szempontból minden követelményt kielégít, ugyanakkor a régi szárny energetikai jellemzői kritikusak. A külső térhatároló falak panelszerkezetek, a homlokzati nyílászárók fa keret szerkezetűek, a megépítés óta eltelt 35 évben teljesen elöregedtek, funkciójukat nem töltik be. Elavult, korszerűtlen az épület fűtési-hűtési, szellőzési, és világítási rendszere is. Mindennek következtében az épület üzemeltetése drága, az energiafelhasználásra fordított költségek magasak, és az alaptevékenység működési finanszírozásától von el forrásokat ennek és az energiatakarékosság okán szükséges a régi épületszárny energetikai megújítása. A projekt hosszú távú közvetlen célja egy rossz energiahatékonysági mutatókkal rendelkező épületen olyan beavatkozás megvalósítása, melynek eredményeként az hosszútávon szolgálhatja a kutatási és oktatási feladatok végrehajtását, az épület megfelelő költségszinten működtethető legyen. Közvetett célja, hogy az alaptevékenység gyakorlása során az épületben dolgozó, tanuló személyek feladatukat kielégítő komfort érzet mellett gyakorolhassák. A fejlesztés elvárt eredménye, hogy projektszinten és nemzetgazdaságilag is csökkenjen az energiafelhasználás, az üvegházhatású gázok kibocsátása, végső soron a projekt járuljon hozzá a fenntartható fejlődés követelményeihez.

Megtisztelő részvételére számítva, visszajelzését 2013. április 22-én 16 óráig az ambrus.bettina@tik.u-szeged.hu e-mail címre kérjük.

uszt_logo_rgb kohezios_alap
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.