SZTE Info

Megkezdődik az SZTE Bolyai-épületének felújítása

Átadták a kivitelezőnek a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karához tartozó Bolyai-épület munkaterületét. A munkálatok várhatóan nyolc hónapig fognak tartani.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

DSC09499– Nagyon örülök annak, hogy ez az épület megújulhat, hiszen fontos létesítménye mind a Természettudományi és Informatikai Karnak, mind az egész egyetemnek. A TTIK egyike azon fakultásoknak, melyek idegen nyelvű képzések beindítását tervezik, ezért remélem, a majdan felújított épület nemcsak kari funkcióját látja majd el, hanem olyan épületté is válhat, melyet különböző prospektusokban a világ minden tájára elküldhetünk – fogalmazott Szabó Gábor, az SZTE rektora köszöntőjében az április 2-i eseményen.


Az SZTE TTIK Bolyai-épület felújítása a TIOP-1.3.1.-10/1-2010-0007 azonosítószámú „A Szegedi Egyetemi Tudás-sétány továbbfejlesztése az élettudományi infrastruktúra modernizációján keresztül” című pályázat támogatásával, uniós forrásokból, az Új Széchenyi-terv keretében valósul meg. Mint ahogy Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója elmondta, a Bolyai-épület felújítása az utolsó, milliárdos állomása azon uniós pályázati programoknak, melyek a TIOP projekt keretében valósulnak meg. – Ekkora méretű költözés még nem volt a karon – tudtuk meg Hernádi Klára dékántól, aki kiemelte, a TTIK négy tanszékcsoportjának költözésében 7300-an vettek részt, és 7047 négyzetméter hasznos munkaterületet adtak át.


A köszöntőket követően Szabó Gábor rektor átadta a kulcsokat Peresztegi Imrének, a nyertes kivitelező ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatójának. A vezérigazgató úgy fogalmazott, az Aradi vértanúk terén található, 1886-ban épült, műemléki védettségű épületet pincétől a padlásig teljesen felújítják. A munkálatok része lesz többek között a homlokzati nyílászárók cseréje, a tantermek hővisszanyerő szellőző rendszerének és az épület LED-világításának biztosítása, valamint felújítják az épületgépészeti és elektromos hálózatot, illetve új álmennyezeteket és strangokat alakítanak ki.


A részprojekt összköltsége 1 280 229 700 forint, melynek mintegy 20 százalékát fedezi a Szegedi Tudományegyetem saját maga által biztosított forrásokból. Az épület tervezője a Duna-Tisza Ingatlanfejlesztő Kft.

 

szöveg: Hegedűs Gabriella

fotó: Ócsai Gábor


Bolyai kulcsátadás galéira
A kulcsátadáson készült képek itt megtekinthetőkuszt_logo_rgb Infoblokk3_ERFA
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.