SZTE Info

Megkezdődik az SZTE Bolyai-épületének felújítása

Átadták a kivitelezőnek a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karához tartozó Bolyai-épület munkaterületét. A munkálatok várhatóan nyolc hónapig fognak tartani.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

DSC09499– Nagyon örülök annak, hogy ez az épület megújulhat, hiszen fontos létesítménye mind a Természettudományi és Informatikai Karnak, mind az egész egyetemnek. A TTIK egyike azon fakultásoknak, melyek idegen nyelvű képzések beindítását tervezik, ezért remélem, a majdan felújított épület nemcsak kari funkcióját látja majd el, hanem olyan épületté is válhat, melyet különböző prospektusokban a világ minden tájára elküldhetünk – fogalmazott Szabó Gábor, az SZTE rektora köszöntőjében az április 2-i eseményen.


Az SZTE TTIK Bolyai-épület felújítása a TIOP-1.3.1.-10/1-2010-0007 azonosítószámú „A Szegedi Egyetemi Tudás-sétány továbbfejlesztése az élettudományi infrastruktúra modernizációján keresztül” című pályázat támogatásával, uniós forrásokból, az Új Széchenyi-terv keretében valósul meg. Mint ahogy Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója elmondta, a Bolyai-épület felújítása az utolsó, milliárdos állomása azon uniós pályázati programoknak, melyek a TIOP projekt keretében valósulnak meg. – Ekkora méretű költözés még nem volt a karon – tudtuk meg Hernádi Klára dékántól, aki kiemelte, a TTIK négy tanszékcsoportjának költözésében 7300-an vettek részt, és 7047 négyzetméter hasznos munkaterületet adtak át.


A köszöntőket követően Szabó Gábor rektor átadta a kulcsokat Peresztegi Imrének, a nyertes kivitelező ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatójának. A vezérigazgató úgy fogalmazott, az Aradi vértanúk terén található, 1886-ban épült, műemléki védettségű épületet pincétől a padlásig teljesen felújítják. A munkálatok része lesz többek között a homlokzati nyílászárók cseréje, a tantermek hővisszanyerő szellőző rendszerének és az épület LED-világításának biztosítása, valamint felújítják az épületgépészeti és elektromos hálózatot, illetve új álmennyezeteket és strangokat alakítanak ki.


A részprojekt összköltsége 1 280 229 700 forint, melynek mintegy 20 százalékát fedezi a Szegedi Tudományegyetem saját maga által biztosított forrásokból. Az épület tervezője a Duna-Tisza Ingatlanfejlesztő Kft.

 

szöveg: Hegedűs Gabriella

fotó: Ócsai Gábor


Bolyai kulcsátadás galéira
A kulcsátadáson készült képek itt megtekinthetőkuszt_logo_rgb Infoblokk3_ERFA
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.