SZTE Info

Megkezdődik az SZTE Bolyai-épületének felújítása

Átadták a kivitelezőnek a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karához tartozó Bolyai-épület munkaterületét. A munkálatok várhatóan nyolc hónapig fognak tartani.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

DSC09499– Nagyon örülök annak, hogy ez az épület megújulhat, hiszen fontos létesítménye mind a Természettudományi és Informatikai Karnak, mind az egész egyetemnek. A TTIK egyike azon fakultásoknak, melyek idegen nyelvű képzések beindítását tervezik, ezért remélem, a majdan felújított épület nemcsak kari funkcióját látja majd el, hanem olyan épületté is válhat, melyet különböző prospektusokban a világ minden tájára elküldhetünk – fogalmazott Szabó Gábor, az SZTE rektora köszöntőjében az április 2-i eseményen.


Az SZTE TTIK Bolyai-épület felújítása a TIOP-1.3.1.-10/1-2010-0007 azonosítószámú „A Szegedi Egyetemi Tudás-sétány továbbfejlesztése az élettudományi infrastruktúra modernizációján keresztül” című pályázat támogatásával, uniós forrásokból, az Új Széchenyi-terv keretében valósul meg. Mint ahogy Majó Zoltán, az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója elmondta, a Bolyai-épület felújítása az utolsó, milliárdos állomása azon uniós pályázati programoknak, melyek a TIOP projekt keretében valósulnak meg. – Ekkora méretű költözés még nem volt a karon – tudtuk meg Hernádi Klára dékántól, aki kiemelte, a TTIK négy tanszékcsoportjának költözésében 7300-an vettek részt, és 7047 négyzetméter hasznos munkaterületet adtak át.


A köszöntőket követően Szabó Gábor rektor átadta a kulcsokat Peresztegi Imrének, a nyertes kivitelező ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatójának. A vezérigazgató úgy fogalmazott, az Aradi vértanúk terén található, 1886-ban épült, műemléki védettségű épületet pincétől a padlásig teljesen felújítják. A munkálatok része lesz többek között a homlokzati nyílászárók cseréje, a tantermek hővisszanyerő szellőző rendszerének és az épület LED-világításának biztosítása, valamint felújítják az épületgépészeti és elektromos hálózatot, illetve új álmennyezeteket és strangokat alakítanak ki.


A részprojekt összköltsége 1 280 229 700 forint, melynek mintegy 20 százalékát fedezi a Szegedi Tudományegyetem saját maga által biztosított forrásokból. Az épület tervezője a Duna-Tisza Ingatlanfejlesztő Kft.

 

szöveg: Hegedűs Gabriella

fotó: Ócsai Gábor


Bolyai kulcsátadás galéira
A kulcsátadáson készült képek itt megtekinthetőkuszt_logo_rgb Infoblokk3_ERFA
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.