SZTE Info
IMG_6972-001

Megnyitott az Egyetemi Tavasz –programdömping az SZTE-n

Egy hónap alatt 45 helyszínen közel 200 programra várják a szervezők a X. Egyetemi Tavasz résztvevőit. A fesztivált április 15-én az egyetemi fotópályázat eredményhirdetésével nyitották meg.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_6947– A Szegedi Tudományegyetemen nemcsak szakemberképzés, hanem értelmiségiképzés is folyik. A művészet szeretete hozzátartozik az értelmiségi léthez, mint annak kihagyhatatlan tényezője. Nagyon örülök annak, ha a fiatalok tanulmányaik mellett művészettel is barátkoznak. Akárcsak úgy, mint a Tavasz résztvevői: kiállítóként vagy a programok látogatójaként – fogalmazott Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a X. Egyetemi Tavasz hivatalos megnyitóján, ahol a hagyományoknak megfelelően kiosztották az Egyetemi Fotópályázat díjait is.

 

IMG_6978Idén 67 pályázó közel 350 pályamunkát nevezett a megmérettetésre. Láthatunk köztük természetfotókat, mint például Farkas Klaudiáét. Az ópusztaszeri lány egy Akhal Teke lovat örökített meg fotóján, amint a rotundát szemléli. De láthatunk a képek között épületfotókat és portrékat is. A szakmai zsűri tagjai Dobóczky Zsolt fotóművész, Vadász Sándor alkalmazott fotográfus (Az év természetfotósa 1998) és Kokas Károly, az SZTE Klebelsberg-könyvtár informatikai igazgatóhelyettese voltak. Természetfotó kategóriában M. Tóth Orsolya orvostanhallgató alkotását értékelték a legjobbnak. A második helyen Sasvári Annabella pszichológia szakos hallgató végzett, míg a harmadik Támadi Tibor gyógyszerészhallgató lett. A fekete-fehér kategóriában Szalma Dóra informatikus könyvtáros szakos hallgató képét ítélték legjobbnak, a második Mészáros Máté amerikanisztika szakos hallgató, míg a harmadik Bozóky Felícia orvostanhallgató lett. A díjazottak rektori oklevelet és pénzjutalmat kaptak.

 

A következő hetekben 45 helyszínen közel 200 programra várják a szervezők az érdeklődőket. A rendezvények között a legkülönbözőbb érdeklődési körűek is megtalálják a számukra legérdekesebbet: tudományos, ismeretterjesztő, kulturális, sport- és szórakoztató programok, kari napok, konferenciák is szerepelnek a repertoárban. A rendezvények közül a legtöbb ingyenesen látogatható – tudtuk meg Tajti Gabriellától, az SZTE Kulturális Iroda vezetőjétől.

 

A X. Egyetemi Tavasz részletes programja megtekinthető itt: http://www.u-szeged.hu/etavasz

 

Szöveg: Bobkó Anna

Fotó: Üllei Kovács László

egyetemi_tavasz
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.