SZTE Info
IMG_6972-001

Megnyitott az Egyetemi Tavasz –programdömping az SZTE-n

Egy hónap alatt 45 helyszínen közel 200 programra várják a szervezők a X. Egyetemi Tavasz résztvevőit. A fesztivált április 15-én az egyetemi fotópályázat eredményhirdetésével nyitották meg.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_6947– A Szegedi Tudományegyetemen nemcsak szakemberképzés, hanem értelmiségiképzés is folyik. A művészet szeretete hozzátartozik az értelmiségi léthez, mint annak kihagyhatatlan tényezője. Nagyon örülök annak, ha a fiatalok tanulmányaik mellett művészettel is barátkoznak. Akárcsak úgy, mint a Tavasz résztvevői: kiállítóként vagy a programok látogatójaként – fogalmazott Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a X. Egyetemi Tavasz hivatalos megnyitóján, ahol a hagyományoknak megfelelően kiosztották az Egyetemi Fotópályázat díjait is.

 

IMG_6978Idén 67 pályázó közel 350 pályamunkát nevezett a megmérettetésre. Láthatunk köztük természetfotókat, mint például Farkas Klaudiáét. Az ópusztaszeri lány egy Akhal Teke lovat örökített meg fotóján, amint a rotundát szemléli. De láthatunk a képek között épületfotókat és portrékat is. A szakmai zsűri tagjai Dobóczky Zsolt fotóművész, Vadász Sándor alkalmazott fotográfus (Az év természetfotósa 1998) és Kokas Károly, az SZTE Klebelsberg-könyvtár informatikai igazgatóhelyettese voltak. Természetfotó kategóriában M. Tóth Orsolya orvostanhallgató alkotását értékelték a legjobbnak. A második helyen Sasvári Annabella pszichológia szakos hallgató végzett, míg a harmadik Támadi Tibor gyógyszerészhallgató lett. A fekete-fehér kategóriában Szalma Dóra informatikus könyvtáros szakos hallgató képét ítélték legjobbnak, a második Mészáros Máté amerikanisztika szakos hallgató, míg a harmadik Bozóky Felícia orvostanhallgató lett. A díjazottak rektori oklevelet és pénzjutalmat kaptak.

 

A következő hetekben 45 helyszínen közel 200 programra várják a szervezők az érdeklődőket. A rendezvények között a legkülönbözőbb érdeklődési körűek is megtalálják a számukra legérdekesebbet: tudományos, ismeretterjesztő, kulturális, sport- és szórakoztató programok, kari napok, konferenciák is szerepelnek a repertoárban. A rendezvények közül a legtöbb ingyenesen látogatható – tudtuk meg Tajti Gabriellától, az SZTE Kulturális Iroda vezetőjétől.

 

A X. Egyetemi Tavasz részletes programja megtekinthető itt: http://www.u-szeged.hu/etavasz

 

Szöveg: Bobkó Anna

Fotó: Üllei Kovács László

egyetemi_tavasz
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform