SZTE Info
IMG_6972-001

Megnyitott az Egyetemi Tavasz –programdömping az SZTE-n

Egy hónap alatt 45 helyszínen közel 200 programra várják a szervezők a X. Egyetemi Tavasz résztvevőit. A fesztivált április 15-én az egyetemi fotópályázat eredményhirdetésével nyitották meg.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_6947– A Szegedi Tudományegyetemen nemcsak szakemberképzés, hanem értelmiségiképzés is folyik. A művészet szeretete hozzátartozik az értelmiségi léthez, mint annak kihagyhatatlan tényezője. Nagyon örülök annak, ha a fiatalok tanulmányaik mellett művészettel is barátkoznak. Akárcsak úgy, mint a Tavasz résztvevői: kiállítóként vagy a programok látogatójaként – fogalmazott Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a X. Egyetemi Tavasz hivatalos megnyitóján, ahol a hagyományoknak megfelelően kiosztották az Egyetemi Fotópályázat díjait is.

 

IMG_6978Idén 67 pályázó közel 350 pályamunkát nevezett a megmérettetésre. Láthatunk köztük természetfotókat, mint például Farkas Klaudiáét. Az ópusztaszeri lány egy Akhal Teke lovat örökített meg fotóján, amint a rotundát szemléli. De láthatunk a képek között épületfotókat és portrékat is. A szakmai zsűri tagjai Dobóczky Zsolt fotóművész, Vadász Sándor alkalmazott fotográfus (Az év természetfotósa 1998) és Kokas Károly, az SZTE Klebelsberg-könyvtár informatikai igazgatóhelyettese voltak. Természetfotó kategóriában M. Tóth Orsolya orvostanhallgató alkotását értékelték a legjobbnak. A második helyen Sasvári Annabella pszichológia szakos hallgató végzett, míg a harmadik Támadi Tibor gyógyszerészhallgató lett. A fekete-fehér kategóriában Szalma Dóra informatikus könyvtáros szakos hallgató képét ítélték legjobbnak, a második Mészáros Máté amerikanisztika szakos hallgató, míg a harmadik Bozóky Felícia orvostanhallgató lett. A díjazottak rektori oklevelet és pénzjutalmat kaptak.

 

A következő hetekben 45 helyszínen közel 200 programra várják a szervezők az érdeklődőket. A rendezvények között a legkülönbözőbb érdeklődési körűek is megtalálják a számukra legérdekesebbet: tudományos, ismeretterjesztő, kulturális, sport- és szórakoztató programok, kari napok, konferenciák is szerepelnek a repertoárban. A rendezvények közül a legtöbb ingyenesen látogatható – tudtuk meg Tajti Gabriellától, az SZTE Kulturális Iroda vezetőjétől.

 

A X. Egyetemi Tavasz részletes programja megtekinthető itt: http://www.u-szeged.hu/etavasz

 

Szöveg: Bobkó Anna

Fotó: Üllei Kovács László

egyetemi_tavasz
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018