Bezár

Hírarchívum

Megszületett az SZTE 2013-as Kiválósági listája

Megszületett az SZTE 2013-as Kiválósági listája

2013. április 15.
3 perc

Döntött a Szegedi Tehetséggondozó Tanács a 2013-as Kiválósági lista helyezettjeiről és a Talent-ösztöndíjakról. Az ünnepélyes díjátadóra április 25-én kerül sor az SZTE Rektori Hivatalának dísztermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közel négyszáz pályázat érkezett az SZTE Tehetségpont idei pályázati felhívásaira. A mezőny a tavalyihoz hasonlóan erős volt, és a pontozásban történt változások csak látszólag szűkítették a legtehetségesebbek körét, hiszen kevesebben szereztek aranyfokozatot a különböző kategóriákban – értékelte az eredményt Badó Attila professzor, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke. A pályázók között sokan voltak olyanok, akik már korábban valamilyen fokozatot szereztek, és olyanok is, akik az idén előre tudtak lépni. – Összességében elégedettek lehetünk, és büszkék a 25 arany-, 37 ezüst- és 74 bronzfokozatú tehetségre – összegzett a professzor.

 

Segítenek a vállalatok

 

Az SZTE Tehetségpont tavaly először meghirdetett új tehetséggondozó rendszere, az évente kiírt Kiválósági lista keretében külön rangsorban értékelik az alap- és mester-, illetve osztatlan képzés hallgatóit, a sportolókat, a művészeket, valamint a doktoranduszokat. A hallgatói teljesítmények függvényében bronz-, ezüst- és aranyfokozatú tagság érhető el. Az egyes szintekhez megfelelő kedvezmények is társulnak, az egyszeri ösztöndíjak mellett az ingyenes vagy kedvezményes színház-, sportbérletektől a Tehetségpont-könyvtáron át a mentorálásig. A rendszer célja a motiváció, a kedvezmények arra ösztönzik a tagokat, hogy minél jobb teljesítményekkel minél magasabb fokozatot érjenek el. A Tehetségpont szeretné, ha a távolabbi jövőben a végzősök a Kiválósági listán elfoglalt helyük alapján előnyt élveznének a munkaerőpiacon.

 

A tavalyhoz képest az idei trend a következő szavakkal jellemezhető: csökkenő állami, egyetemi, növekvő vállalati, alapítványi támogatás. Badó Attila hangsúlyozta, a vállalatok kezdik felismerni a tehetséggondozásban rejlő lehetőséget és a társadalmi felelősségvállalás jelentőségét. A pénzügyi nehézségek ellenére egyre több cég dönt úgy, hogy támogatást ad a tehetséges hallgatóknak. A legutóbbi tanácsülésen a szervezet jelentősebb támogatói is meghívást kaptak, hogy személyesen győződjenek meg arról, a támogatások jó helyre kerülnek. Idén az SZTE–Printker Vállalati Ösztöndíjat, Pro Talentis Sole Mizo Talent Ösztöndíjat, SZTE–Egis Vállalati Ösztöndíjat és Pro Talentis Contitech Ösztöndíjat osztanak ki.

 

Finomhangolnak

 

A professzor összegzésként elmondta, a rendszer alapjai megteremtődtek, folyamatos finomhangolásra van szükség.

 

A Kiválósági lista helyezettjei mellett – az SZTE Doktori Intézettel együttműködve – SZTE Talent Publikációs támogatással, valamint – az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ és az SZTE Esélyegyenlőséget Biztosító Bizottsága támogatásával – Esélyegyenlőségi Talent Pályázatokkal is segítik a hallgatókat. A Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged támogatásával idén is kiosztják a Szent-Györgyi Albert-ösztöndíjakat. Itt köszöntik a Tehetségpont keretében működő SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány kuratóriumi dicséretben részesült hallgatóit. A Pro Talentis Díjat is elbírálták, amellyel két oktató tehetséggondozó munkásságát szeretnék elismerni.

 

Az egyetemi sajtó kettős jubileuma, valamint a húszéves kommunikáció szakos képzés apropóján az SZTE Médiacentrum és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány SZTE Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíjat is alapított egy tehetséges kommunikáció szakos hallgató támogatására.

 

Gondoljon a tehetségekre!

 

Az SZTE Tehetségpont ösztöndíjainak alapforrásait elsősorban a Pro Talentis Universitatis Alapítvány teremti elő. Annak érdekében, hogy továbbra is támogatni tudja a szervezet a tehetséges fiatalokat, kérik, hogy aki teheti, adója 1 százalékának felajánlásakor gondoljon a tehetségekre. Az 1 százalék felajánlásához szükséges nyomtatvány és további tájékoztató információ az SZTE Tehetségpont honlapján érhető el: http://www.sztehetseg.hu/hu/pro_talentis_alapitvany/2013_egy

A kedezményezett adószáma: 18022067-2-06.

 

M.A.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek