SZTE Info

Megszületett az SZTE 2013-as Kiválósági listája

Döntött a Szegedi Tehetséggondozó Tanács a 2013-as Kiválósági lista helyezettjeiről és a Talent-ösztöndíjakról. Az ünnepélyes díjátadóra április 25-én kerül sor az SZTE Rektori Hivatalának dísztermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közel négyszáz pályázat érkezett az SZTE Tehetségpont idei pályázati felhívásaira. A mezőny a tavalyihoz hasonlóan erős volt, és a pontozásban történt változások csak látszólag szűkítették a legtehetségesebbek körét, hiszen kevesebben szereztek aranyfokozatot a különböző kategóriákban – értékelte az eredményt Badó Attila professzor, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke. A pályázók között sokan voltak olyanok, akik már korábban valamilyen fokozatot szereztek, és olyanok is, akik az idén előre tudtak lépni. – Összességében elégedettek lehetünk, és büszkék a 25 arany-, 37 ezüst- és 74 bronzfokozatú tehetségre – összegzett a professzor.

 

Segítenek a vállalatok

 

Az SZTE Tehetségpont tavaly először meghirdetett új tehetséggondozó rendszere, az évente kiírt Kiválósági lista keretében külön rangsorban értékelik az alap- és mester-, illetve osztatlan képzés hallgatóit, a sportolókat, a művészeket, valamint a doktoranduszokat. A hallgatói teljesítmények függvényében bronz-, ezüst- és aranyfokozatú tagság érhető el. Az egyes szintekhez megfelelő kedvezmények is társulnak, az egyszeri ösztöndíjak mellett az ingyenes vagy kedvezményes színház-, sportbérletektől a Tehetségpont-könyvtáron át a mentorálásig. A rendszer célja a motiváció, a kedvezmények arra ösztönzik a tagokat, hogy minél jobb teljesítményekkel minél magasabb fokozatot érjenek el. A Tehetségpont szeretné, ha a távolabbi jövőben a végzősök a Kiválósági listán elfoglalt helyük alapján előnyt élveznének a munkaerőpiacon.

 

A tavalyhoz képest az idei trend a következő szavakkal jellemezhető: csökkenő állami, egyetemi, növekvő vállalati, alapítványi támogatás. Badó Attila hangsúlyozta, a vállalatok kezdik felismerni a tehetséggondozásban rejlő lehetőséget és a társadalmi felelősségvállalás jelentőségét. A pénzügyi nehézségek ellenére egyre több cég dönt úgy, hogy támogatást ad a tehetséges hallgatóknak. A legutóbbi tanácsülésen a szervezet jelentősebb támogatói is meghívást kaptak, hogy személyesen győződjenek meg arról, a támogatások jó helyre kerülnek. Idén az SZTE–Printker Vállalati Ösztöndíjat, Pro Talentis Sole Mizo Talent Ösztöndíjat, SZTE–Egis Vállalati Ösztöndíjat és Pro Talentis Contitech Ösztöndíjat osztanak ki.

 

Finomhangolnak

 

A professzor összegzésként elmondta, a rendszer alapjai megteremtődtek, folyamatos finomhangolásra van szükség.

 

A Kiválósági lista helyezettjei mellett – az SZTE Doktori Intézettel együttműködve – SZTE Talent Publikációs támogatással, valamint – az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ és az SZTE Esélyegyenlőséget Biztosító Bizottsága támogatásával – Esélyegyenlőségi Talent Pályázatokkal is segítik a hallgatókat. A Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged támogatásával idén is kiosztják a Szent-Györgyi Albert-ösztöndíjakat. Itt köszöntik a Tehetségpont keretében működő SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány kuratóriumi dicséretben részesült hallgatóit. A Pro Talentis Díjat is elbírálták, amellyel két oktató tehetséggondozó munkásságát szeretnék elismerni.

 

Az egyetemi sajtó kettős jubileuma, valamint a húszéves kommunikáció szakos képzés apropóján az SZTE Médiacentrum és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány SZTE Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíjat is alapított egy tehetséges kommunikáció szakos hallgató támogatására.

 

Gondoljon a tehetségekre!

 

Az SZTE Tehetségpont ösztöndíjainak alapforrásait elsősorban a Pro Talentis Universitatis Alapítvány teremti elő. Annak érdekében, hogy továbbra is támogatni tudja a szervezet a tehetséges fiatalokat, kérik, hogy aki teheti, adója 1 százalékának felajánlásakor gondoljon a tehetségekre. Az 1 százalék felajánlásához szükséges nyomtatvány és további tájékoztató információ az SZTE Tehetségpont honlapján érhető el: http://www.sztehetseg.hu/hu/pro_talentis_alapitvany/2013_egy

A kedezményezett adószáma: 18022067-2-06.

 

M.A.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.