SZTE Info

Megszületett az SZTE 2013-as Kiválósági listája

Döntött a Szegedi Tehetséggondozó Tanács a 2013-as Kiválósági lista helyezettjeiről és a Talent-ösztöndíjakról. Az ünnepélyes díjátadóra április 25-én kerül sor az SZTE Rektori Hivatalának dísztermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közel négyszáz pályázat érkezett az SZTE Tehetségpont idei pályázati felhívásaira. A mezőny a tavalyihoz hasonlóan erős volt, és a pontozásban történt változások csak látszólag szűkítették a legtehetségesebbek körét, hiszen kevesebben szereztek aranyfokozatot a különböző kategóriákban – értékelte az eredményt Badó Attila professzor, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke. A pályázók között sokan voltak olyanok, akik már korábban valamilyen fokozatot szereztek, és olyanok is, akik az idén előre tudtak lépni. – Összességében elégedettek lehetünk, és büszkék a 25 arany-, 37 ezüst- és 74 bronzfokozatú tehetségre – összegzett a professzor.

 

Segítenek a vállalatok

 

Az SZTE Tehetségpont tavaly először meghirdetett új tehetséggondozó rendszere, az évente kiírt Kiválósági lista keretében külön rangsorban értékelik az alap- és mester-, illetve osztatlan képzés hallgatóit, a sportolókat, a művészeket, valamint a doktoranduszokat. A hallgatói teljesítmények függvényében bronz-, ezüst- és aranyfokozatú tagság érhető el. Az egyes szintekhez megfelelő kedvezmények is társulnak, az egyszeri ösztöndíjak mellett az ingyenes vagy kedvezményes színház-, sportbérletektől a Tehetségpont-könyvtáron át a mentorálásig. A rendszer célja a motiváció, a kedvezmények arra ösztönzik a tagokat, hogy minél jobb teljesítményekkel minél magasabb fokozatot érjenek el. A Tehetségpont szeretné, ha a távolabbi jövőben a végzősök a Kiválósági listán elfoglalt helyük alapján előnyt élveznének a munkaerőpiacon.

 

A tavalyhoz képest az idei trend a következő szavakkal jellemezhető: csökkenő állami, egyetemi, növekvő vállalati, alapítványi támogatás. Badó Attila hangsúlyozta, a vállalatok kezdik felismerni a tehetséggondozásban rejlő lehetőséget és a társadalmi felelősségvállalás jelentőségét. A pénzügyi nehézségek ellenére egyre több cég dönt úgy, hogy támogatást ad a tehetséges hallgatóknak. A legutóbbi tanácsülésen a szervezet jelentősebb támogatói is meghívást kaptak, hogy személyesen győződjenek meg arról, a támogatások jó helyre kerülnek. Idén az SZTE–Printker Vállalati Ösztöndíjat, Pro Talentis Sole Mizo Talent Ösztöndíjat, SZTE–Egis Vállalati Ösztöndíjat és Pro Talentis Contitech Ösztöndíjat osztanak ki.

 

Finomhangolnak

 

A professzor összegzésként elmondta, a rendszer alapjai megteremtődtek, folyamatos finomhangolásra van szükség.

 

A Kiválósági lista helyezettjei mellett – az SZTE Doktori Intézettel együttműködve – SZTE Talent Publikációs támogatással, valamint – az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ és az SZTE Esélyegyenlőséget Biztosító Bizottsága támogatásával – Esélyegyenlőségi Talent Pályázatokkal is segítik a hallgatókat. A Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged támogatásával idén is kiosztják a Szent-Györgyi Albert-ösztöndíjakat. Itt köszöntik a Tehetségpont keretében működő SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány kuratóriumi dicséretben részesült hallgatóit. A Pro Talentis Díjat is elbírálták, amellyel két oktató tehetséggondozó munkásságát szeretnék elismerni.

 

Az egyetemi sajtó kettős jubileuma, valamint a húszéves kommunikáció szakos képzés apropóján az SZTE Médiacentrum és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány SZTE Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíjat is alapított egy tehetséges kommunikáció szakos hallgató támogatására.

 

Gondoljon a tehetségekre!

 

Az SZTE Tehetségpont ösztöndíjainak alapforrásait elsősorban a Pro Talentis Universitatis Alapítvány teremti elő. Annak érdekében, hogy továbbra is támogatni tudja a szervezet a tehetséges fiatalokat, kérik, hogy aki teheti, adója 1 százalékának felajánlásakor gondoljon a tehetségekre. Az 1 százalék felajánlásához szükséges nyomtatvány és további tájékoztató információ az SZTE Tehetségpont honlapján érhető el: http://www.sztehetseg.hu/hu/pro_talentis_alapitvany/2013_egy

A kedezményezett adószáma: 18022067-2-06.

 

M.A.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.