SZTE Info

Megszületett az SZTE 2013-as Kiválósági listája

Döntött a Szegedi Tehetséggondozó Tanács a 2013-as Kiválósági lista helyezettjeiről és a Talent-ösztöndíjakról. Az ünnepélyes díjátadóra április 25-én kerül sor az SZTE Rektori Hivatalának dísztermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Közel négyszáz pályázat érkezett az SZTE Tehetségpont idei pályázati felhívásaira. A mezőny a tavalyihoz hasonlóan erős volt, és a pontozásban történt változások csak látszólag szűkítették a legtehetségesebbek körét, hiszen kevesebben szereztek aranyfokozatot a különböző kategóriákban – értékelte az eredményt Badó Attila professzor, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke. A pályázók között sokan voltak olyanok, akik már korábban valamilyen fokozatot szereztek, és olyanok is, akik az idén előre tudtak lépni. – Összességében elégedettek lehetünk, és büszkék a 25 arany-, 37 ezüst- és 74 bronzfokozatú tehetségre – összegzett a professzor.

 

Segítenek a vállalatok

 

Az SZTE Tehetségpont tavaly először meghirdetett új tehetséggondozó rendszere, az évente kiírt Kiválósági lista keretében külön rangsorban értékelik az alap- és mester-, illetve osztatlan képzés hallgatóit, a sportolókat, a művészeket, valamint a doktoranduszokat. A hallgatói teljesítmények függvényében bronz-, ezüst- és aranyfokozatú tagság érhető el. Az egyes szintekhez megfelelő kedvezmények is társulnak, az egyszeri ösztöndíjak mellett az ingyenes vagy kedvezményes színház-, sportbérletektől a Tehetségpont-könyvtáron át a mentorálásig. A rendszer célja a motiváció, a kedvezmények arra ösztönzik a tagokat, hogy minél jobb teljesítményekkel minél magasabb fokozatot érjenek el. A Tehetségpont szeretné, ha a távolabbi jövőben a végzősök a Kiválósági listán elfoglalt helyük alapján előnyt élveznének a munkaerőpiacon.

 

A tavalyhoz képest az idei trend a következő szavakkal jellemezhető: csökkenő állami, egyetemi, növekvő vállalati, alapítványi támogatás. Badó Attila hangsúlyozta, a vállalatok kezdik felismerni a tehetséggondozásban rejlő lehetőséget és a társadalmi felelősségvállalás jelentőségét. A pénzügyi nehézségek ellenére egyre több cég dönt úgy, hogy támogatást ad a tehetséges hallgatóknak. A legutóbbi tanácsülésen a szervezet jelentősebb támogatói is meghívást kaptak, hogy személyesen győződjenek meg arról, a támogatások jó helyre kerülnek. Idén az SZTE–Printker Vállalati Ösztöndíjat, Pro Talentis Sole Mizo Talent Ösztöndíjat, SZTE–Egis Vállalati Ösztöndíjat és Pro Talentis Contitech Ösztöndíjat osztanak ki.

 

Finomhangolnak

 

A professzor összegzésként elmondta, a rendszer alapjai megteremtődtek, folyamatos finomhangolásra van szükség.

 

A Kiválósági lista helyezettjei mellett – az SZTE Doktori Intézettel együttműködve – SZTE Talent Publikációs támogatással, valamint – az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ és az SZTE Esélyegyenlőséget Biztosító Bizottsága támogatásával – Esélyegyenlőségi Talent Pályázatokkal is segítik a hallgatókat. A Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged támogatásával idén is kiosztják a Szent-Györgyi Albert-ösztöndíjakat. Itt köszöntik a Tehetségpont keretében működő SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány kuratóriumi dicséretben részesült hallgatóit. A Pro Talentis Díjat is elbírálták, amellyel két oktató tehetséggondozó munkásságát szeretnék elismerni.

 

Az egyetemi sajtó kettős jubileuma, valamint a húszéves kommunikáció szakos képzés apropóján az SZTE Médiacentrum és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány SZTE Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíjat is alapított egy tehetséges kommunikáció szakos hallgató támogatására.

 

Gondoljon a tehetségekre!

 

Az SZTE Tehetségpont ösztöndíjainak alapforrásait elsősorban a Pro Talentis Universitatis Alapítvány teremti elő. Annak érdekében, hogy továbbra is támogatni tudja a szervezet a tehetséges fiatalokat, kérik, hogy aki teheti, adója 1 százalékának felajánlásakor gondoljon a tehetségekre. Az 1 százalék felajánlásához szükséges nyomtatvány és további tájékoztató információ az SZTE Tehetségpont honlapján érhető el: http://www.sztehetseg.hu/hu/pro_talentis_alapitvany/2013_egy

A kedezményezett adószáma: 18022067-2-06.

 

M.A.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.