SZTE Info

epulo_klinika_kiemelt

Megújuló energiaforrások segítik az új klinika gazdaságos működtetését

Környezetbarát technológiát és megújuló energiaforrásokat is hasznosít majd a most épülő új klinika Szegeden. A jelenleg elérhető leghatékonyabb energiatakarékos technológiákat alkalmazzák a 265 ágyas tömbnél.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_7121_szteAz új klinikai tömb beruházásáról negyedévente sajtóreggelin számol be a projektmenedzsment és a kivitelező konzorcium, ezúttal 2013. április 3-án az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöki tanácstermében kapott tájékoztatást a helyi média. Elhangzott, a kivitelezés megfelelő ütemben halad. A környezetbarát, zöld szemléletet maximálisan érvényesítendő a 265 ágyas klinika – mely az „Infrastruktúra-fejlesztés a szegedi egészségpólusban” című, TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008 azonosítószámú projekt keretében uniós támogatással mintegy 12,3 milliárd forintból valósul meg – környezetbarát technológiát és megújuló energiaforrásokat is hasznosít majd.

 

– A lapos tetős épületet 85 százalékát zöld tető fogja befedni, így csökken a hűtési-fűtési energiaigény, gazdaságosabbá válik a fenntartás. A homlokzati nyílászárók előtt lamellás, az előcsarnok feletti üvegtetőn textil-, a déli épületszárnyak között feszített ponyvás árnyékolókat alkalmazunk a hőenergia-ellátás optimalizálása érdekében. Az új tömb termálvíz fogadására is alkalmas lesz, azaz fűtésre lényegesen kevesebbet kell majd fordítani, a melegvíz-ellátást pedig a tetőn elhelyezett napkollektorok segítik. Az épület külső térelhatároló szerkezetei 20 centiméteres ásványgyapot hőszigetelést kapnak, s az ablakok nyithatóságát is biztosítva mesterséges hővisszanyerőket telepítünk – mondta el Tapasztó Sándor projektvezető.

 

IMG_7115_szteAz építkezés jelenlegi állását, valamint a további feladatokat a kivitelező FERROÉP-AKTÍV Konzorcium vezetője, Nemesi Pál ismertette. – A szerkezetépítési munkák befejeződtek, a válaszfalrendszerek elkészültek, kiépítettük a légtechnikai rendszert, s megtörténtek az épületgépészeti, elektromos szerelési munkák is. Most a felület-előkészítés, glettelés, festés, az álmennyezet-készítés, a gépészeti berendezések beszerelése van napirenden. Zajlik a modern panelműtőblokk létesítése, illetve napokon belül megkezdődik a hidegburkolati kivitelezés. Az épületben vegyes burkolat lesz, kő, üveg, valamint a homlokzaton nemesvakolat. Ennek munkálatai április végén indulnak, s a tervek szerint három hónapon át tart a felállványozás – tudtuk meg. A szakember kijelentette: 2013. augusztus végére készen állnak majd a műszaki átadásra, mely több hetet vesz igénybe. Az előttünk álló hónapokban – fogalmazott – a legkomolyabb kihívást a műszerparkot illető orvosszakmai egyeztetések jelentik majd a kivitelezőnek.

 

Tapasztó Sándor arról is szólt, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek már mintegy 2 milliárd forintnyi orvostechnológiai eszközbeszerzésre van aláírt szerződése (panelműtők, sebészeti vágóeszközök, endoszkópok, műtéti eszközök stb.). Jelenleg folyik a képalkotó és a labortechnikai berendezések, valamint az informatikai eszközök beszerzése. Mindemellett a további tervezett beszerzések értéke is körülbelül 2 milliárd forintra rúg. Nagy hangsúlyt fektetnek az információbiztonsági rendszer kiépítésére. – Eddig mintegy 9,6 milliárd forintnyi szerződést kötött meg az egyetem, ami a teljes beruházás közel 80 százaléka. A további kontraktusok aláírása a következő hónapokban történik meg – tudatta.

 

Végezetül hozzáfűzte, a projekt tavaly 72 millió forint vissza nem térítendő kormányzati önerő-támogatásban részesült, az idén pedig körülbelül 195 millió forintra pályáztak, a kérelem elbírálás alatt áll.

 

SZTEinfo


A hivatalos sajtóközlemény itt letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.