SZTE Info

epulo_klinika_kiemelt

Megújuló energiaforrások segítik az új klinika gazdaságos működtetését

Környezetbarát technológiát és megújuló energiaforrásokat is hasznosít majd a most épülő új klinika Szegeden. A jelenleg elérhető leghatékonyabb energiatakarékos technológiákat alkalmazzák a 265 ágyas tömbnél.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_7121_szteAz új klinikai tömb beruházásáról negyedévente sajtóreggelin számol be a projektmenedzsment és a kivitelező konzorcium, ezúttal 2013. április 3-án az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöki tanácstermében kapott tájékoztatást a helyi média. Elhangzott, a kivitelezés megfelelő ütemben halad. A környezetbarát, zöld szemléletet maximálisan érvényesítendő a 265 ágyas klinika – mely az „Infrastruktúra-fejlesztés a szegedi egészségpólusban” című, TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008 azonosítószámú projekt keretében uniós támogatással mintegy 12,3 milliárd forintból valósul meg – környezetbarát technológiát és megújuló energiaforrásokat is hasznosít majd.

 

– A lapos tetős épületet 85 százalékát zöld tető fogja befedni, így csökken a hűtési-fűtési energiaigény, gazdaságosabbá válik a fenntartás. A homlokzati nyílászárók előtt lamellás, az előcsarnok feletti üvegtetőn textil-, a déli épületszárnyak között feszített ponyvás árnyékolókat alkalmazunk a hőenergia-ellátás optimalizálása érdekében. Az új tömb termálvíz fogadására is alkalmas lesz, azaz fűtésre lényegesen kevesebbet kell majd fordítani, a melegvíz-ellátást pedig a tetőn elhelyezett napkollektorok segítik. Az épület külső térelhatároló szerkezetei 20 centiméteres ásványgyapot hőszigetelést kapnak, s az ablakok nyithatóságát is biztosítva mesterséges hővisszanyerőket telepítünk – mondta el Tapasztó Sándor projektvezető.

 

IMG_7115_szteAz építkezés jelenlegi állását, valamint a további feladatokat a kivitelező FERROÉP-AKTÍV Konzorcium vezetője, Nemesi Pál ismertette. – A szerkezetépítési munkák befejeződtek, a válaszfalrendszerek elkészültek, kiépítettük a légtechnikai rendszert, s megtörténtek az épületgépészeti, elektromos szerelési munkák is. Most a felület-előkészítés, glettelés, festés, az álmennyezet-készítés, a gépészeti berendezések beszerelése van napirenden. Zajlik a modern panelműtőblokk létesítése, illetve napokon belül megkezdődik a hidegburkolati kivitelezés. Az épületben vegyes burkolat lesz, kő, üveg, valamint a homlokzaton nemesvakolat. Ennek munkálatai április végén indulnak, s a tervek szerint három hónapon át tart a felállványozás – tudtuk meg. A szakember kijelentette: 2013. augusztus végére készen állnak majd a műszaki átadásra, mely több hetet vesz igénybe. Az előttünk álló hónapokban – fogalmazott – a legkomolyabb kihívást a műszerparkot illető orvosszakmai egyeztetések jelentik majd a kivitelezőnek.

 

Tapasztó Sándor arról is szólt, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek már mintegy 2 milliárd forintnyi orvostechnológiai eszközbeszerzésre van aláírt szerződése (panelműtők, sebészeti vágóeszközök, endoszkópok, műtéti eszközök stb.). Jelenleg folyik a képalkotó és a labortechnikai berendezések, valamint az informatikai eszközök beszerzése. Mindemellett a további tervezett beszerzések értéke is körülbelül 2 milliárd forintra rúg. Nagy hangsúlyt fektetnek az információbiztonsági rendszer kiépítésére. – Eddig mintegy 9,6 milliárd forintnyi szerződést kötött meg az egyetem, ami a teljes beruházás közel 80 százaléka. A további kontraktusok aláírása a következő hónapokban történik meg – tudatta.

 

Végezetül hozzáfűzte, a projekt tavaly 72 millió forint vissza nem térítendő kormányzati önerő-támogatásban részesült, az idén pedig körülbelül 195 millió forintra pályáztak, a kérelem elbírálás alatt áll.

 

SZTEinfo


A hivatalos sajtóközlemény itt letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.