SZTE Info

epulo_klinika_kiemelt

Megújuló energiaforrások segítik az új klinika gazdaságos működtetését

Környezetbarát technológiát és megújuló energiaforrásokat is hasznosít majd a most épülő új klinika Szegeden. A jelenleg elérhető leghatékonyabb energiatakarékos technológiákat alkalmazzák a 265 ágyas tömbnél.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

IMG_7121_szteAz új klinikai tömb beruházásáról negyedévente sajtóreggelin számol be a projektmenedzsment és a kivitelező konzorcium, ezúttal 2013. április 3-án az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöki tanácstermében kapott tájékoztatást a helyi média. Elhangzott, a kivitelezés megfelelő ütemben halad. A környezetbarát, zöld szemléletet maximálisan érvényesítendő a 265 ágyas klinika – mely az „Infrastruktúra-fejlesztés a szegedi egészségpólusban” című, TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008 azonosítószámú projekt keretében uniós támogatással mintegy 12,3 milliárd forintból valósul meg – környezetbarát technológiát és megújuló energiaforrásokat is hasznosít majd.

 

– A lapos tetős épületet 85 százalékát zöld tető fogja befedni, így csökken a hűtési-fűtési energiaigény, gazdaságosabbá válik a fenntartás. A homlokzati nyílászárók előtt lamellás, az előcsarnok feletti üvegtetőn textil-, a déli épületszárnyak között feszített ponyvás árnyékolókat alkalmazunk a hőenergia-ellátás optimalizálása érdekében. Az új tömb termálvíz fogadására is alkalmas lesz, azaz fűtésre lényegesen kevesebbet kell majd fordítani, a melegvíz-ellátást pedig a tetőn elhelyezett napkollektorok segítik. Az épület külső térelhatároló szerkezetei 20 centiméteres ásványgyapot hőszigetelést kapnak, s az ablakok nyithatóságát is biztosítva mesterséges hővisszanyerőket telepítünk – mondta el Tapasztó Sándor projektvezető.

 

IMG_7115_szteAz építkezés jelenlegi állását, valamint a további feladatokat a kivitelező FERROÉP-AKTÍV Konzorcium vezetője, Nemesi Pál ismertette. – A szerkezetépítési munkák befejeződtek, a válaszfalrendszerek elkészültek, kiépítettük a légtechnikai rendszert, s megtörténtek az épületgépészeti, elektromos szerelési munkák is. Most a felület-előkészítés, glettelés, festés, az álmennyezet-készítés, a gépészeti berendezések beszerelése van napirenden. Zajlik a modern panelműtőblokk létesítése, illetve napokon belül megkezdődik a hidegburkolati kivitelezés. Az épületben vegyes burkolat lesz, kő, üveg, valamint a homlokzaton nemesvakolat. Ennek munkálatai április végén indulnak, s a tervek szerint három hónapon át tart a felállványozás – tudtuk meg. A szakember kijelentette: 2013. augusztus végére készen állnak majd a műszaki átadásra, mely több hetet vesz igénybe. Az előttünk álló hónapokban – fogalmazott – a legkomolyabb kihívást a műszerparkot illető orvosszakmai egyeztetések jelentik majd a kivitelezőnek.

 

Tapasztó Sándor arról is szólt, hogy a Szegedi Tudományegyetemnek már mintegy 2 milliárd forintnyi orvostechnológiai eszközbeszerzésre van aláírt szerződése (panelműtők, sebészeti vágóeszközök, endoszkópok, műtéti eszközök stb.). Jelenleg folyik a képalkotó és a labortechnikai berendezések, valamint az informatikai eszközök beszerzése. Mindemellett a további tervezett beszerzések értéke is körülbelül 2 milliárd forintra rúg. Nagy hangsúlyt fektetnek az információbiztonsági rendszer kiépítésére. – Eddig mintegy 9,6 milliárd forintnyi szerződést kötött meg az egyetem, ami a teljes beruházás közel 80 százaléka. A további kontraktusok aláírása a következő hónapokban történik meg – tudatta.

 

Végezetül hozzáfűzte, a projekt tavaly 72 millió forint vissza nem térítendő kormányzati önerő-támogatásban részesült, az idén pedig körülbelül 195 millió forintra pályáztak, a kérelem elbírálás alatt áll.

 

SZTEinfo


A hivatalos sajtóközlemény itt letölthető

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.