SZTE Info

Miró sajátos képnyelvét értelmezték az SZTE hallgatói

A diákkedvezményen felüli további 50 százalékos engedménnyel tekinthették meg a Szegedi Tudományegyetem hallgatói április 24-én az időszaki Joan Miró-kiállítást a Reök-palotában. A gazdag galéria mellé csak a tárlatvezetés hiányzott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130424_joan_miro_kiallitas_a_reokben_002A katalán származású szürrealista művész alkotásai közül összesen 100 grafikai munkát tekinthettek meg extra kedvezménnyel április 24-én az SZTE diákjai. Az alkotó közel négy évtizedes munkásságát összefoglaló képgalériájában mutatják be Miró azon életszakaszát, melyet a következő hírhedt felkiáltásával azonosítanak: „meg akarom gyilkolni a festészetet”. A tárlatot végigjárva a megszólaltatott érdeklődők fejében egy dolog járt: mit jelenthetett ez a felkiáltás?

 

Még az SZTE JGYPK vizuális és környezetkultúra szakosai között is csak elvétve találni Miró-rajongót, de Ágnes, Kata és Anett – a szak tanulói – megosztották velünk saját gondolataikat a kiállítás anyagáról és az önálló értelmezésből fakadó többletjelentésekről. Mindannyian máshogyan élték meg a kiállítás anyagát, ám abban egyetértettek, elkélt volna egy tárlatvezetés ahhoz, hogy jobban megismerhessék a művész egy-egy grafikáját. Továbbá hiányolták azt is, hogy a versekhez rendelt képek mellett nem szerepel a költemény szövege, ami nyomán Miró ihletet kapott. – Valószínűleg utána fogok olvasni még kicsit. Sok időt kellene itt eltölteni, mert Miró sajátos képnyelvet alakított ki, és nem elég SZS20130424_joan_miro_kiallitas_a_reokben_006egyszer végigmenni a galérián. Olyan ez, mint az ábécé, egyszer kitalálta, azután minek változtasson rajta. Nekünk feladatunk lenne, hogy értelmezzük a grafikákat – vélekedett Anett. Ágnes csoporttársához hasonlóan fontosnak tarja, hogy a kiállítás anyagát minden érzékszerv segítségével dolgozza fel a befogadó. – Épp az a lényeg, hogy ne olvassuk el a címét, hanem nézzük meg, és érezzünk – mondta, majd hozzátette, először részben „idegesen” szaladt végig a termeken, majd rájött, Miró az egyéni érzéseket és a saját értelmezést akarja kierőszakolni a befogadókból. A lecsupaszított alapszínekkel, a geometrikus formavilággal a szemlélőre hagyja a jelentést – vélik a vizuális és környezetkultúra szakos hallgatók a festészet „gyilkosáról”. A lányok elárulták, az április 24-i SZTE-kedvezmény inkább az időpont kiválasztására hatott, ettől függetlenül is terveik között szerepelt a kiállítás megtekintése.

 

50 százalékos diákkedvezménnyel május 5-ig továbbra is látogatható a német magángyűjteményből származó Miró-képkiállítás a Reök-palota első emeleti termeiben.

 

Gaál Bernadett


Miro_galeria
A Miró-kiállításon készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.