SZTE Info

Miró sajátos képnyelvét értelmezték az SZTE hallgatói

A diákkedvezményen felüli további 50 százalékos engedménnyel tekinthették meg a Szegedi Tudományegyetem hallgatói április 24-én az időszaki Joan Miró-kiállítást a Reök-palotában. A gazdag galéria mellé csak a tárlatvezetés hiányzott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130424_joan_miro_kiallitas_a_reokben_002A katalán származású szürrealista művész alkotásai közül összesen 100 grafikai munkát tekinthettek meg extra kedvezménnyel április 24-én az SZTE diákjai. Az alkotó közel négy évtizedes munkásságát összefoglaló képgalériájában mutatják be Miró azon életszakaszát, melyet a következő hírhedt felkiáltásával azonosítanak: „meg akarom gyilkolni a festészetet”. A tárlatot végigjárva a megszólaltatott érdeklődők fejében egy dolog járt: mit jelenthetett ez a felkiáltás?

 

Még az SZTE JGYPK vizuális és környezetkultúra szakosai között is csak elvétve találni Miró-rajongót, de Ágnes, Kata és Anett – a szak tanulói – megosztották velünk saját gondolataikat a kiállítás anyagáról és az önálló értelmezésből fakadó többletjelentésekről. Mindannyian máshogyan élték meg a kiállítás anyagát, ám abban egyetértettek, elkélt volna egy tárlatvezetés ahhoz, hogy jobban megismerhessék a művész egy-egy grafikáját. Továbbá hiányolták azt is, hogy a versekhez rendelt képek mellett nem szerepel a költemény szövege, ami nyomán Miró ihletet kapott. – Valószínűleg utána fogok olvasni még kicsit. Sok időt kellene itt eltölteni, mert Miró sajátos képnyelvet alakított ki, és nem elég SZS20130424_joan_miro_kiallitas_a_reokben_006egyszer végigmenni a galérián. Olyan ez, mint az ábécé, egyszer kitalálta, azután minek változtasson rajta. Nekünk feladatunk lenne, hogy értelmezzük a grafikákat – vélekedett Anett. Ágnes csoporttársához hasonlóan fontosnak tarja, hogy a kiállítás anyagát minden érzékszerv segítségével dolgozza fel a befogadó. – Épp az a lényeg, hogy ne olvassuk el a címét, hanem nézzük meg, és érezzünk – mondta, majd hozzátette, először részben „idegesen” szaladt végig a termeken, majd rájött, Miró az egyéni érzéseket és a saját értelmezést akarja kierőszakolni a befogadókból. A lecsupaszított alapszínekkel, a geometrikus formavilággal a szemlélőre hagyja a jelentést – vélik a vizuális és környezetkultúra szakos hallgatók a festészet „gyilkosáról”. A lányok elárulták, az április 24-i SZTE-kedvezmény inkább az időpont kiválasztására hatott, ettől függetlenül is terveik között szerepelt a kiállítás megtekintése.

 

50 százalékos diákkedvezménnyel május 5-ig továbbra is látogatható a német magángyűjteményből származó Miró-képkiállítás a Reök-palota első emeleti termeiben.

 

Gaál Bernadett


Miro_galeria
A Miró-kiállításon készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.