SZTE Info

Miró sajátos képnyelvét értelmezték az SZTE hallgatói

A diákkedvezményen felüli további 50 százalékos engedménnyel tekinthették meg a Szegedi Tudományegyetem hallgatói április 24-én az időszaki Joan Miró-kiállítást a Reök-palotában. A gazdag galéria mellé csak a tárlatvezetés hiányzott.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130424_joan_miro_kiallitas_a_reokben_002A katalán származású szürrealista művész alkotásai közül összesen 100 grafikai munkát tekinthettek meg extra kedvezménnyel április 24-én az SZTE diákjai. Az alkotó közel négy évtizedes munkásságát összefoglaló képgalériájában mutatják be Miró azon életszakaszát, melyet a következő hírhedt felkiáltásával azonosítanak: „meg akarom gyilkolni a festészetet”. A tárlatot végigjárva a megszólaltatott érdeklődők fejében egy dolog járt: mit jelenthetett ez a felkiáltás?

 

Még az SZTE JGYPK vizuális és környezetkultúra szakosai között is csak elvétve találni Miró-rajongót, de Ágnes, Kata és Anett – a szak tanulói – megosztották velünk saját gondolataikat a kiállítás anyagáról és az önálló értelmezésből fakadó többletjelentésekről. Mindannyian máshogyan élték meg a kiállítás anyagát, ám abban egyetértettek, elkélt volna egy tárlatvezetés ahhoz, hogy jobban megismerhessék a művész egy-egy grafikáját. Továbbá hiányolták azt is, hogy a versekhez rendelt képek mellett nem szerepel a költemény szövege, ami nyomán Miró ihletet kapott. – Valószínűleg utána fogok olvasni még kicsit. Sok időt kellene itt eltölteni, mert Miró sajátos képnyelvet alakított ki, és nem elég SZS20130424_joan_miro_kiallitas_a_reokben_006egyszer végigmenni a galérián. Olyan ez, mint az ábécé, egyszer kitalálta, azután minek változtasson rajta. Nekünk feladatunk lenne, hogy értelmezzük a grafikákat – vélekedett Anett. Ágnes csoporttársához hasonlóan fontosnak tarja, hogy a kiállítás anyagát minden érzékszerv segítségével dolgozza fel a befogadó. – Épp az a lényeg, hogy ne olvassuk el a címét, hanem nézzük meg, és érezzünk – mondta, majd hozzátette, először részben „idegesen” szaladt végig a termeken, majd rájött, Miró az egyéni érzéseket és a saját értelmezést akarja kierőszakolni a befogadókból. A lecsupaszított alapszínekkel, a geometrikus formavilággal a szemlélőre hagyja a jelentést – vélik a vizuális és környezetkultúra szakos hallgatók a festészet „gyilkosáról”. A lányok elárulták, az április 24-i SZTE-kedvezmény inkább az időpont kiválasztására hatott, ettől függetlenül is terveik között szerepelt a kiállítás megtekintése.

 

50 százalékos diákkedvezménnyel május 5-ig továbbra is látogatható a német magángyűjteményből származó Miró-képkiállítás a Reök-palota első emeleti termeiben.

 

Gaál Bernadett


Miro_galeria
A Miró-kiállításon készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.