SZTE Info

SZTEhetseg_dijatado_kiemelt

Ösztöndíjeső „újratöltve” – közel 150 díjazottat köszöntöttek az SZTE-n

25 arany-, 37 ezüst- és 74 bronzfokozatú hallgató – ezek a számai az SZTE Tehetségpont idei Kiválósági listájának, amit április 25-én hirdettek ki több más egyetemi, alapítványi és vállalati ösztöndíjjal együtt az SZTE Rektori Hivatalának dísztermében. Összesen 150 tehetség kapott elismerést.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEhetseg12

– Amikor manapság a felsőoktatásról szó esik, mindenki komor, de végre van egy olyan összejövetel, ahol az ember fülig érő szájjal mondhatja el, hogy mintegy 150 tehetséges hallgatót díjazhat az egyetem önkormányzati és vállalati támogatással. Öröm látni ezeket a fiatalokat és ez kicsit visszaadja a munkánk értelmét: ha még mindig ennyien jönnek ide azért, hogy tanuljanak, akkor nem is csináljuk olyan nagyon rosszul – fogalmazott az esemény előtti sajtótájékoztatón Rácz Béla általános rektorhelyettes.

 

A jövő

Szeged tenni próbál azért, hogy az itt tanuló tehetségek a városban maradhassanak és annak hírnevét öregbítsék – tette hozzá Solymos László alpolgármester. Az ösztöndíjakhoz hozzájáruló önkormányzat képviseletében hangsúlyozta, minden. Szeged önkormányzata 1999 óta működik együtt az SZTE-vel kiváló tanulmányi eredményeket elért hallgatók ösztöndíjjal való jutalmazásában. 2006 óta ez az együttműködés még szorosabbá vált, sőt, kiteljesedett a Szegedi Tehetséggondozó Tanáccsal és az SZTE Tehetségponttal való közös munkában. – Örömmel állunk minden ilyen ügy mellé, és minden ilyen lehetőséget igyekszünk felkarolni. Annak is örülünk, hogy céges, vállalati partnerek is egyre többen csatlakoznak ehhez a tehetséggondozó programhoz. Az a jövő, hogy minél többen felismerjék ennek lehetőségét – így az alpolgármester.

 

A díjkiosztón idén is jelent voltak a Tehetséggondozó Tanács tagjai, így Járai Zsigmond, az MNB felügyelőbizottságának elnöke, Telegdy Gergely korábbi EHÖK-elnök, Hatvani László professzor, Szalay István főiskolai tanár, korábbi polgármester, valamint Sófi József, a Sófi-alapítvány létrehozója.

 

A rangsor

SZTEhetseg27Először 2012-ben hirdette meg a tehetséggondozó szervezet motivációs rangsorát, a Kiválósági listát, melyre évente pályázhatnak a hallgatók. A teljesítmények függvényében bronz-, ezüst- és aranykategóriájú tagok alkotják a pályázók közül a legkiválóbbak táborát a következő kategóriákban: alap-/mester-/osztatlan képzés, doktori képzés, valamint művészek és sportolók. Az egyes szintekhez egyszeri Talent-ösztöndíj és megfelelő kedvezmények is társulnak, a kedvezményes színház- és sportbérletektől a Tehetségpont-könyvtárig. A szervezet szeretné, ha a távolabbi jövőben a végzősök a Kiválósági listán elfoglalt helyük alapján előnyt élveznének a munkaerőpiacon.

 

A Tehetségpont a legtöbb pontot elért aranyfokozatúakat külön címmel jutalmazta, a graduális képzés abszolút győztese, az Év Tehetsége 2013-ban Mátyus Ákos elsőéves közgazdálkodás és közpolitika mesterszakos hallgató, az Év Doktorandusza pedig Csendes Zita, a Kémia Doktori Iskola PhD-hallgatója lett. (Lásd: Kiemelt hírként adott képünkön.) Mátyus Ákos fő témája a kisebbségi lét vizsgálata, különös tekintettel a határon túli magyarságra. Az elmúlt időszakban nyitott a szomszédos országok többségi nemzetei irányába, elsősorban a balkáni térségben. Másrészt gazdasági szemléletű vizsgálódásokat is végzett ezen a területen. Csendes Zita katalizátorkutatással foglalkozik, melynek egyik fő irányvonala olyan anyagok létrehozása, melyek az enzimekhez hasonló aktivitással és szelektivitással rendelkeznek, de sokkal változatosabb reakciókörülmények között képesek kifejteni hatásukat. A szerves kémiai reakciók ilyen jellegű gyorsítása (katalizálása) jól felhasználható lesz majdan a nejlon- vagy a gyógyszergyártás területén is.

 

Először osztottak sajtódíjat

Badó Attila professzor, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke, az SZTE Tehetségpont vezetője elmondta, némileg átalakult a tavalyi ösztöndíjrendszer, keményebb szelekció történt, ami reménység szerint a díjak értékét is növeli. A mezőny a tavalyihoz hasonlóan erős volt.

 

SZTEhetseg21Az ünnepségen elsőként a tehetséggondozásban kiemelkedő tanárokat köszöntötték. Pro Talentis Díjban részesült Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Magyar Jogtörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, valamint Pap Gyula, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Sztochasztika Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

 

Az SZTE Médiacentrum és a Pro Talentis Universitatis Alapítvány SZTE Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíjat is alapított az egyetemi sajtó kettős jubileuma, valamint a húszéves kommunikáció szakos képzés apropóján egy tehetséges kommunikáció szakos hallgató támogatására, elsőként munkatársunk, Kiss Tímea vehette át ezt az elismerést.

 

A Tehetségpont és az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ Esélyegyenlőségi Talent Pályázatával a roma, szociálisan hátrányos helyzetű, illetve speciális képzési igényű hallgatókat is segíti. Az SZTE Doktori Intézettel közösen idén először SZTE Talent Publikációs támogatást is kiosztottak.

 

A vállalatok is beszálltak

A Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged támogatásával két hallgató Szent-Györgyi Albert-ösztöndíjban részesült, Arany Eszter, a Környezettudományi Doktori Iskola doktorandusza és Baranyai Tamás medikus. Az ünnepségen köszöntötték a Tehetségpont keretében működő SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány kuratóriumi díjakban részesült hallgatóit is (Hursán Dorottya, Kecsenovity Egon, Kis László, Kozák Gábor, Pápai Márta és Wittmann Victoria).

 

Támogatónak jelentkeztek vállalatok is, amelyek többnyire saját profiljuknak megfelelő (például mérnök- vagy gyógyszerész-) hallgatókat patronálnak ösztöndíjjal. Az SZTE–Printker Vállalati Ösztöndíjat Hollós Annamária második évfolyamos jogász szakos hallgató, a Pro Talentis Sole Mizo Talent Ösztöndíjat Hornyik Renáta másodéves élelmiszermérnök szakos hallgató, az SZTE–Egis Vállalati Ösztöndíjat Hudik Róbert gyógyszerész szakos hallgató, valamint a Pro Talentis Contitech Ösztöndíjat Gál Szabolcs másodéves gépészmérnök szakos hallgató vehette át.

 

SZTEinfo, Fotók: Illés Réka

SZTE_Tehetseg_dijatado_galeria
A díjátadón készült képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.